söndag 14 oktober 2012

På at igen!

I dag fyller jag år men kunde moloken konstatera att deodoranten var slut - och burken med raklödder likaså. "Allt tar slut, och det är min födelswedag!" utbrast jag. "Du skulle också kunna se det så att allt börjar på nytt", sa komministern i Borgholm. "Det är en fråga om perspektiv", löd tillägget. Det ligger något i det sättet att se på saken. På at igen! När mjag väl samlatr mig trror jag vi ska gå igenom handboksförslaget. Det är ett diplomatioskt konststycke att samla allsköns tankar till en plocklåda - men kan en kristen Kyrka t ex fira gudstjänst utan att någonsin säga "Herre" om Herren Jesus Kristus? Detta ska jag fundera över - och återkomma efter lite födelsedagsfirande. Det finns poänger med att få fira födelsedag en Tacksägelsedag. Sv ps 24 sjöng vi i Högby. Lyx att få göra det när man fyller år, kan jag tycka.

16 kommentarer:

  1. Denna dramatiska händelse på födelsedagen måste ju vara ett tecken från ovan på att om vår herre hade önskat oss herrar att ha lena hakor, så hade han inte givit oss skägg.

    SvaraRadera
  2. Gratulerar till den kommande dopdagen. Födelsedagar är sedan Johannes döparen blev en fölseDAGspresent, något mer komplicerade, men hoppas också den dagen med det nya perspektivet, blir välsignad! /Magnus Olsson

    SvaraRadera
  3. Gratulerar, Dag! Önskar dig ett gott nytt levnadsår!
    fm

    SvaraRadera
  4. Gratulerar! Måtte du få lika många födelsedagspresenter som det finns förslag på inledningsord i handboksförslaget!
    Johanna

    SvaraRadera
  5. Ett grattis på födelsedagen och en önskan om ett välsignat nytt år!
    Och apropå gårdagen blogg: Efter att ha läst din blogg om Anders Ahlbergs ledare i KT så KANSKE jag begriper lite mer av vad han avsåg försöka ge sig på att redogöra för - men inte fick till!!! Vad är han rädd för? Tack för klarläggandena!

    Jag i Halland

    SvaraRadera
  6. Ni sjöng väl ALLA verserna? Och tack för tipset, den psalmen har jag inte sjungit på länge, hade rent glömt hur mycket jag älskar den!

    SvaraRadera
  7. Har den äran på födelsedagen. Önskar dig många goda år på jorden innan de himmelska tar vid!

    SvaraRadera
  8. Grattis på födelsedagen! Och Guds välsignelse till det sista (?) året i kyrkligt förvärvsarbete! (Reinfeldt gillar ju om du jobbar 11 år till på Norra Öland - vad Wejryd skulle tycka vet jag inte, men han tänker ju tydligen jobba "övertid" något år själv, så...).

    Apropå kyrkohandboksförslaget: Enligt Kyrkomusikernas tidning (förtjänstfullt redigerad av Henrik Tobin) finns det ett O Guds Lamm-alternativ (med fin melodi av Brita Snickars) utan orden "som tar bort världens synd" men med diverse vackra epitet typ "befrielsens hopp" o.s.v.

    Men faller inte själva "O Guds Lamm/Agnus Dei"-beteckningen mellan stolarna utan kopplingar till det sant evangeliska syndabockstänkandet? Blir det inte som för Ulla Karlsson att när vi inte vill höra talas om synd och skuld mår vi till slut illa även av slaktade lamm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herdebegreppet är NT vanligare bild för Jesus. Om präster skall vara herdar måste de vara får, både flock och ett ensamt upphittat. Till herdens uppgift hör att valla, vårda men också bereda för slakt. En herde som inte är får kan aldrig göra det. Därför måste herden vara både och! Då lär sig herden att lammet är slaktat i evighet, före korset, efter korset och på korset. Att beundra vörda adorera framför korset eller tillbakablickande bakom korset, pekande på bara det som skett, är bra. Att se från korset, det golgataförklaringsberg, som skapar herdefår, är något annat, viktigt. Där sker förändringen när rädslans och föraktets hand korsfästs, och kärlek föds. Då kan herden också be " det bröd vi bryter..." och bryta, för att sedan på Andens uppdrag säga "kom"./ Magnus Olsson

      Radera
  9. Tack för tipset om psalm 24 - läste den i går. Fin psalm
    som passar på födelsedagen. För det mesta är Dina bloggar en present till läsarna. Önskar att Du har ett gott år framför Dig.

    SvaraRadera
  10. Broder Magnus!

    Du säger något viktigt, som jag inte har någon anledning att säga emot, men jag menar att det till slut inte fungerar att blanda bilder. Det går inte att vara herde och får på samma gång. Varje bild har något viktigt att säga, och vad de säger skall läggas samman, men inte blandas samman. (Det är då man får sådant som 'kyrkans skepp grundat på hälleberget'.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte bara så att man menar 'kyrkans skepp grundstött på hälleberget'? (Tänker på hörnstenen som blev en stötesten.)

      Radera
    2. Biskop Göran, det håller jag med om, att de inte skall blandas men de bör hållas samman, dvs ett herdesinne måste bottna i Jesu sinnelag, för i egen kraft kan ingen vara herde, det är stört omöjligt i allafall om det skall bli någon själavård. Eftersom Jesus själv är både herde och lamm måste väl detsamma kunna sägas om den som givits uppdraget att vara herde men naturligtvis då vara herde i uppdraget men får inför Herren själv. Orden till Herren på korset " du som har hjälpt andra hjälp dig själv" bör varje herde höra PÅ korset, för att inse att vederbörande själv behöver herdevård, av Jesus främst men också av andra herdar. Den som inte biktar kam knappar höra bikt och den som inte har en själasörjare kan ej själasörja, typ. Föredrar man att stå framför korset eller bakom korset kan man förvisso både adorera och hänvisa till, men förstår man vad man tillber eller vad man predikar ? Själv har jag försökt bådadera, det gick utmärkt, rent av bättre. För min personliga del är Jesus bäst på avstånd, då funkar han som bäst om det är brännmärka andras synder eller trösta egen brist, men han nöjer sig tyvärr inte med det utan återkommer med sin narrspegel, krävande att rädslans hand skall fästas med föraktets hand, för att St Paulus uppmaning till korsfästelse MED Jesus skall ske. En hand, rädslans hand kan man själv fästa, sedan tar det stopp, men Gud är god, sänder någon till hjälp. / Magnus Olsson

      Radera