måndag 18 november 2013

Kyrkomöte

Ånä, ni får föga från det betydelselösa kyrkomötet i Uppsala i  dag. Små debatter som inte gör någon skillnad - men en nota för kyrkomötet lika stor som vanligt. Det är inte mycket som lyfter sig och Gardellsången som fick inleda var - vad den än var - knappast kristen tro. Om jag skulle få leva om mitt liv skulle jag låta det gå i repris, var tanken. Jag är den jag är, hette det i sammandrag. Och det säger inte kristen tro. Jag är något mer än den jag är - och detta mer ska jag bli. Omvändelse och helgelse, alltså. Sentimentalt skitsnack kan enkelt gälla för kristen tro. Det tror jag inte på.

Mötet slutade innan kl 18, om jag minns rätt. Jag frågade om ärkebiskopen inte skulle med oss ut. Det skulle han inte - för han ville undvika dåligt sällskap. Denna hans deklaration valde vi att inte förstå ....

Vi flyttar oss till England. Där möts också kyrkomötet för att tala om kvinnliga biskopar. Forward in Faith vill ha ett snabbt beslut och ger upp kravet om en särskild lagstiftning till skydd för minoriteten. De får något uttalande, typ samvetsklausul, och funderar på en "ombudsman" som ska skydda minoriteten. Hur det blir med sådant, "vet vi ju", som en biskop konstaterade. Löftesbrottet blir inbyggt i systemet om nämligen folk inte böjer knä tillräckligt fort. Engelsmännen borde lärt sig från Sverige men bedömer att ett snabbt beslut när minoriteten fortfarande har talespersoner är bättre än ett beslut om några år med svagare opposition. Tolkningen är min - men jag kan välja att citera mig själv 25 år tillbaka: "Ni får det värre än vi har det i Sverige, för hos er kommer det att gå fortare och mer brutalt."

Självfallet klagar majoriteten över debatten. Den är rå eller "rude", som det heter på deras idiom och bråkar minoriteten drar de vanära över Kyrkan. Ja, man kan förstå att opposition aldrig är välkommen.

Ungefär som med denna icke uppbyggliga blogg. Men jag blir kanske lite trött på att folks inläsningar av meningar ska vara uttryck för vad som står på bloggen. Jag har som mest öppnat dörren för tolkningar - men tolkningarna är läsarnas, inte mina. Så till exempel har jag ALDRIG påpekat att vi med nästa ärkebiskop för första gången får en ärkebiskop vars pappa varit med i Hitlerjugend. Man kan bara hoppas att ingen journalist kommer på det eftersom drottning Silvia så föga framgångsrikt försökt försvara sin fars goda namn och rykte. Att jag skämtat med det tyska är dock uppenbart - just det som Vermes gör i sin på svenska nyutkomna bok Han är tillbaka. Har man inte läst den, finns det väl en del som blir obegripligt.

De långa diskussionerna om likheten mellan Kyrkans Hus och Adolf Hitlers högkvarter är meningslösa. Jag har ju så bestämt sagt att Kyrkans Hus inte ska kallas Führerhauptquartier. Fast - oss emellan - det är lite roligt att skämta till det med det tyska, för man kan på förhand veta att det tokar till sig på ett högst intressant sätt. Skriver man t ex "Ermutigung", därtill stimulerad av Wolf Biermann, som jag senast hörde i Hamburg på försommaren, blir det något annat än uppmuntran. Och vår gamle  vän överste Busse får tydligen inte kallas vad han är, Oberst Busse. Men det är ju det han är - precis lika mycket som våra vänner Olofsson och Salander är överstar.

Denna tisdag ska frågor dras runt igen - men först ska vi rösta. Det lär knappast bli några överraskningar. Biskop Brunne meddelade att biskoparna inte ville ha rösträtt för de hade så mycket makt. Ärkebiskop Wejryd var också nöjd med tingens ordning. Jag undrar om det inte är läge att lägga ner sin röst. Vem vill ha heretiska biskopar att rösta om tron, egentligen? För minns att det var biskopar som fick igång den process där Jesus numera ska liknas vid Pippi Långstrump och Stålmannen.

14 kommentarer:

 1. Det måste kännas fint för alla de som i kyrkomöte efter kyrkomöte slagits för att biskoparna ska få rösträtten åter!! Tusen tack för detta Anders Wejryd och Eva Brunne!! Kan vi inte få biskopar som tar sitt ämbete på allvar någon gång!!! F Pierre

  SvaraRadera
 2. Ditt första stycke är för mig helt obegripligt. Jag har inte hört ovan denna "Gardell-sång"själv men det är synnerligen svårt att förstå av det du skriver på vilket sätt den utmärker sig i sin uselhet gentemot så många andra många (trallvänliga låtar?) som sjungs i kyrkan nu för tiden. För det kan väl inte vara så att du dömer en sång efter vilken sexuell läggning den som skrivit den har? Nej, det tror jag inte.
  Men jag förstår din text som att du inte gillar ett slags accepterande av den man är (den man är och inte det man gör) och blev skapad till och att du mycket heller föredrar psalmen:
  "Du vet väl om att du är värdelös"
  Men den är fin! Det tycker jag också.Jag sjunger den för andra så ofta jag kommer åt.

  SvaraRadera
 3. Pippi torde vara den tankekonstruktion som skall tillmötesgå allehanda feminister och genusteoretiker. Stålmannen kan troligtvis representera den antropocentriska nihilism med sitt övermänniskoideal. I denna kontext skulle det bara vara en irritation om det förekommer någon som helst hänvisning till ett Apostoliskt episkopalt ämbete, helig Skrift och Tradition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stålmannen heter ursprungligen Superman och är en direkt ideologisk förlängning av Nietzsche-tropen Übermensch.

   Radera
 4. Hitlerjugendkletningen är lite försåtlig.

  Försåtlig, eftersom ALLA tyska ungdomsorganisationer, alltså även de mycket stora evangeliska respektive katolska ungsomsrörelserna av nazisterna upplöstes och införlivades i HJ resp BDM. Ofta, åtminstone till en början, med samma ledare, nödtorftigt uppiffade till nationalsocialister.

  Endast icke föreningsansluten ungdom klarade sig alltså från ett ungnazimedlemskap. En sorts kollektivanslutning, kan man säga. Lika upphetsande som att en äldre svensk via facket varit kollektivansluten till SSAP.
  Att kletningar av denna typ kan vara verknigsfulla vet säkert DS. Han har mångfaldiga gånger varit offer för kletande. Inte bara från Smedjan.

  Att det Sandahlska kletandet på vår electa bitvis lyckats i närmast leninsk magnitud verkar troligt. EN intressant redogörelse för Svenska Kyrkans situation, där bl a Bloggardag citeras och anges som källa, är följande:

  http://snaphanen.dk/2013/10/21/sondagskronika-arkebiskopens-obesvarade-fragor/

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidare, för att undgå trakasserier i Hitlers Tyskland var man tvungen att vara med i någon förening. Franz Josef Strauss berättar i sina mycket läsvärda memoarer hur han som yngling därför anslöt sig till frivilliga motorcykelkåren i Bayern. Denna massrörelsens princip om att alla skulle vara med ställde naturligtvis till stora problem vid avnazifieringen efter kriget./Gustaf Björck

   Radera
 5. Vill dela med mig av två korta youtube klipp som jag hittade på en annan hemsida.De är ifrån en luthersk kyrka någonstans i Tyskland. En muslimsk bön eller något dylikt i en kyrka samt en kvinna och andra som protesterar.
  http://www.youtube.com/watch?v=Mjbc1NRqcfo
  http://www.youtube.com/watch?v=XS5thwakfjs

  Frågan tycks vara aktuell efter att ha hört den blivande ärkebiskopens svar angående om Jesus ger en sannare bild av Gud än muhammed.
  Läser denna blog regelbundet och uppskattar den mycket.

  SvaraRadera
 6. En rättelse, det är tydligen en Imam som kallar till muslimsk bön i Kyrkan.

  SvaraRadera
 7. Dag, om det finns en rörelse som vill ge biskoparna mer makt, så rösta på dem. Förr eller senare kommer det bra biskopar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, vi väntar med spänning....
   F Pierre

   Radera
  2. Instämmer. Att försvaga eller likrikta ett helt biskopskollegium är statsmaktens, kungars, förbundsstaters högsta önskemål. Ett divergerande biskopskollegium där somliga vore så starka så att de orkade, kunde positionera sig, ev med några andra för sitt perspektiv undergräver. Gamle lundaprofessorn visar att sådana personer existerar. Vi ska ha höga förväntningar på biskoparna, det är därför vi?/jag ställer urskiljbara kritiska frågor. Inte första hand applådera. Applåderade biskopar är en fara.

   Radera
 8. Om man får göra en sväng över till en helt annan sak, så ser jag med spänning fram emot det förestående "Symposium om DDR och Svenska kyrkan", kommande helg i Växjö. Jag utgår självfallet från att DS kommer att deltaga. Får jag föreslå att DS försöker medbringa de tre översterna som presenterats här tidigare. Med tanke på deras kompetens och bakgrund borde de kunna tillföra en hel del till samlingen.

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/11/19/Symposium-om-DDR-och-Svenska-kyrkan/

  I all snusförnuftighet,
  Obelix

  SvaraRadera