torsdag 28 november 2013

Närmare än tidigare

Det har då och då ropats efter frommare inslag på denna käcka och muntra blogg. Jag tänkte att den som vill höra mig predika, har rika tillfällen - och så var det. Men så är det alls inte. Kanske ska jag skriva några rader inför varje söndag och publicera på lördagen? Jag kan göra ett försök? Men nu är det väl inte lördag? Nej, men jag ska befinna mig å annan ort ett tag, till och med i ett annat land, till och med i två länder, för att inte säga tre om man spänner över lite fler dagar. Om jag nämner ett av länderna i ett blogginlägg blir jag antagligen anmäld till Växjö domkapitel.

I förrgår kom brevet med anklagelseakterna. Domkapitlet fattar beslut den 31 december. Jag ska ha svarat den 17 december. Jag antar att anklagelsen gäller att jag allvarligt skadat det anseende en präst bör ha. Ko 31 kap 12§, alltså. Jag återkommer.

Nu till det fromma.

Med viss entusiasm kan man flytta bandet från Domssöndagen till Första söndagen i advent. Vi börjar ett nytt kyrkoår mycket konkret. Nu blir det högtid för Folkkampanjen för Adventsljusstaken Rätta Tändande (FART). Entusiasterna kontrollerar om adventsljustaken står i rätt väderstreck (söder och norr) och rättar till om den står fel - hemma, i kyrkan, på jobbet, hos grannarna, i värsta fall genom att titta genom fönstret hos vilt främmande, ringa på och kliva in i hus och lägenheter för att rätta till. Ljusen ska - ett i taget - tändas från sönder mott norr, det mörka ska steg för steg pressas tillbaka tills hela julen med allt ljus kringstrålar oss.

Vi läser S. Paulus brev till de kristna i Rom (Rm 13:121-14) med insikten att vår räddning är närmare nu än när vi kom till tro. Världen är på väg till mötet med Kristus. Och räddningen - frälsningen - kommer närmare. Dag för dag. Kyrkoår för kyrkoår.

Perspektivet är inte bara en titt i backspegeln för att upptäcka tidpunkten för ungefär 2000 år sedan när "tiden var inne". Det behöver vi göra för att lära oss mer om Jesus och de konkreta erfarenheter vad som  hände och som visade folk omkring honom vem han var. Att Jesus är Kristus framgick, som det heter i annat sammanhang, "av åtbörder och tal" - och människor kunde utifrån egna erfarenheter förstå. De som inte ville förstå hade det svårt för de tvingades konstruera. Konstruera bortförklaringar, alltså.

Nu delar vi erfarenheter och, insikter med trons folk i alla tider. På tidsaxeln är dock vi de som just nu är närmast räddningen för tillvaron är på väg till mötet med Herren Kristus, mötet när världens tid är förgången (som det så vackert heter). Och i våra egna liv är det på samma sätt - i dag är räddningen en dag närmare än vad den var i går. Tron är vänd framåt. Så rolig den allvarliga adventstiden är som ett tecken i tiden med alla ljus, stjärnor och timers till ljusstakar i fönstren. Mörkret får sig en match.

17 kommentarer:

  1. Vad hindrar att låta predikningar gå ut i tryckta slag? Ge ut en samling i tre band, det gjorde ju GA Danell. Eller ge ut memoarer? Eller nått mitt i mellan? Kan vara felunderättad men tror mig ha hört att biskop Gärtner och domprost Sjögren skall ha skrivit nått memoarliknandande som inte är offentligt, och kanske fler har det? Strandberg? DS kunde väl som pigg pensionär undersöka sådant, och ställa samman eller analysera och ge ut? Det kunde ju bli fromt också. Finns säkert fler döda som lämnat efter sig material, gissar jag. / Magnus Olsson

    SvaraRadera
  2. Hur tänds elektriska adventsstakar på det (liturgiskt?) rätta sättet?

    Tant Svart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det finns elektriska adventsstakar (fyra ljus att tända ett i taget). Vad gäller de elektriska julljusstakarna (oftast sju ljus, "glimmande bågar i alla guds hus") ska de rätteligen inte vara tända före julbönen eller efter tjugondagens kväll.

      Radera
  3. Bra reflektion (*tar fram kompassen*)!

    SvaraRadera
  4. Tack för upplysande (hihi) läsning!
    Humor, sarkasm, ironi mm.
    Alltid uppskattat.
    Mycket nöje på resan!

    SvaraRadera
  5. Nej, huvvaligen som vi säger i norrland, inte en massa fromlerier på denna blogg. Bloggen är bra som den är. Den som vill höra fromma ord må gå i kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fromlerier må vi be Gud bevara oss för både i kyrka och på denna blogg. Fromma ord kan man däremot inte få för mycket av.

      Radera
    2. Instämmer med Jörgen.

      Bästa blandningen på en blogg är, enligt min mening, en kombination av fromma ord/reflektioner och skarpsynt analys av den omgivande världen.

      Radera
  6. Delar min vän Tobbe Lindahl tanke!
    Men om det vill till att klia i tangentbordfingrarna för att skriva predikningar eller liknande uppbyggligheter så låt det anstå till måndagarna efter det att läsekretsen uppmärksamt lyssnat till förkunnelse i sina lokalförsamingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrift i all ära, men varför inte lägga ut ett videoklipp m predikan i anslutning till bloggen så kan de som ev inte fick så mycket på söndagen titta. Du slutar väl inte predika live nu? Använd webbkamera hemma om du inte har någon kyrka att predika i.

      Radera
    2. Eller så kan predikningarna läggas ut i förväg och tjäna som beredelse inför söndagens gudstjänstbesök. Själv läser jag gärna söndagens texter samt predikoutkasten i SPT under veckan.

      Radera
  7. Med tanke på vår tids karaktär som påminner om domartidens då var och en gjorde vad han fann för gott skulle vi kunna utan överdrift påstå att KO 31 12§ punkt 4 visar sig vara en gummiparagraf när den lyder "på annat sätt i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha". "Annat sätt" är inte "brottslig gärning" eller "levnadssätt" men vad man skulle kunna finna för gott att anklaga någon för. Det kan därför bli en mycket motsägelsefull samlad bild ungefär som en tankekonstruktion.

    SvaraRadera
  8. Vad nu då "fromlerier"? Dag har väl hela tiden stundom avbrutit sina sarkasmer för uppbyggligt tal, t.ex. det minnesvärda lovtalet (inte minnestalet!) över Högmässan som nog fick fler än mej att längta dit! Och även om jag inte hoppas att det här blir en ren predikoblogg som Bengt Pleijels http://bengtpleijel.blogspot.se/ (fast nog fick både dr Luther och hedersledamoten i diverse botaniska sällskap Laestadius till en hel del dråplig polemik även i sina predikningar) så tycker jag inte att det finns någon anledning att kritisera Dag när han tar sina mer eller mindre välvilliga kritiker ad notam och skriver till uppbyggelse och söndagsberedelse.

    GOTT SLUT PÅ DET GAMLA KYRKOÅRET, gott folk! (Och tänd för all del inte adventsljusstakarna fel väg). Efter körövningen med Njutångers-Iggesunds kyrkokör utförde jag f.ö. en subversiv - eller profetisk? - handling: eftersom sista sången kören övade var "Det finns ingen annan Gud / det finns ingen annan kung" (än Jesus) lyfte jag bort Gustav Vasa, Gustav II Adolf och Oskar II från församlingsgårdens väggar (Nathan Söderblom fick hänga kvar) och ställde in dem i förrådet, trots att sedermera högerledaren amiral Lindman (dåv. VD härstädes) själv beställde plagiaten år 1904 för det vardande bruksauditoriet (numera "Iggesunds kyrka").

    I deras ställe hängde jag upp den utmärkt pedagogiska och aktuella tavlan KYRKOÅRET, där Jesus rider på en åsna i övre vänstra hörnet och sedan lika uppfriskande majestätiskt fortskrider genom hela kyrkoåret ner till Domssöndagens trumpeter längst ner till höger.

    Visst - jag blir väl tvungen att hänga tillbaka gubbarna efter helgen, eller hur kyrkoherden? Men över Första Advent tyckte jag att Jesus kunde få vara ensam kung - i församlingsgården åtminstone.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag erkänner förstås bara en kung, så det där med tavlorna gillar jag verkligen=)

      Radera
  9. Vill någon sjunga några psalmer eller sånger i anslutning till Dags fina adventsbetraktelse kan man förutom i papperspsalmboken titta sej omkring här: http://www.adventspsalmer.blogspot.se/

    SvaraRadera
  10. Är det möjligen ritualism som Dag Sandahl driver med i avsnittet om adventsljusstakarna? Jag väntade inte det från högkyrkligt håll, kanske är det en dos självdistans som har infunnit sig med pensionsåldern?

    SvaraRadera
  11. Jättebra. Jag gillar verkligen din humor här med adventsstakens rätta tändande som omärkligt övergår i ett så sant ord! Tack Dag Sandahl. Det här gör mig riktigt glad ! Gott nytt år !

    SvaraRadera