torsdag 22 maj 2014

Gudstjänstförberedelse

Det ska ju gudstjänstas i Falköping i morgon, som vi vet. Kanske är det bara jag som funderar över gudstjänstens scopus, dvs dess plats i tillvaron. Vilka är det som samlas för medmänsklighet och mot Jimmie Åkesson? För det står ju klart att gudstjänsten också har ett mot-fokus, just medlemmen i Svenska kyrkan Jimmie Åkesson. Riktigt vad han sagt, får man kanske inte helt klart för sig. Men den detaljen underordnas själva uppställningen. Och ingen tycks bekymra sig om demokratifrågan. Egentligen är det ju omöjligt att tysta folk i en demokrati med annat än sakargument.

Så hur är det? Jag satte mig i den varma bilen för att köra hem i tisdags eftermiddag. I SR P4, Radio Kronoberg, fick jag de lokala nyheterna om mejlbombning av Växjö kommun. Jag fattade föga men efterhand talades klartext. På Facebook hade en av kommunens timanställda lagt et inlägg av följande lydelse, och jag är docent så jag citerar korrekt: "Må gud skicka en riktigt blatte som kan knulla Jimmies fru och dotter så att dom kan bli gravida och sprida vidare blattebarnen till landet."

En svensklärare kunde ha synpunkter. Växjö kommun fick problem och frågan ställdes om den timanställda kunde få nya vikariat. Någon ville diskutera skillnad mellan privatliv och arbetsliv. Men är det inte demokratifrågan som blir viktigare? Vad är det för stämningar som nu piskats upp? Och blir plötsligt Svenska kyrkan uppbackare genom ett gudstjänstutbud som riktar sig till dem som står i samma protesttåg som den fromsinta som ber "gud" att sända någon som kan, ja, ni såg själva. Eller ska gudstjänsten inledas med ett skriftermål där all omänsklighet bekänns? För nog ska riksdagsledamoten och partiledaren Jimmie Åkesson räknas in bland medmänniskorna, eller?

Demokrati betyder debatt, fri information. Men Rädda barnen är rädda för Åkesson och ser till att Sverigedemokraterna utesluts när partiernas barnrättspolitik redovisas. Nu behöver jag inte bekymra mig. "Rädda barnen är väl närmast ett ansvar för dem som har skrämt dem", sa min skolkamrat redan år 1963. Men Rädda barnen motiverar sig med att deras värdegrund fundamentalt skiljer sig från SD. Hur vet man det? Och klart besked ges. Att vara aktiv i både Rädda Barnen och Sverigedemokraterna går inte ihop. Men Rädda barnen sägs vara en partipolitiskt obunden folkrörelse...

Det allvarliga nu handlar inte om SD utan om grundläggande demokratifrågor. 44% är kritiska till den förda politiken när det handlar om flyktingar. Det är en så hög siffra att det enda demokratiskt rimliga sättet att hantera den är att diskutera sak. Vilken grund finns för kritik? Vad är fördomar och vad är insikter som bottnar i något som faktiskt är problem? Vad har Svenska kyrkan att säga emot de egenrättfärdiga, de som gärna går på hojtargudstjänst för att stärkas i sin egen rättfärdighet? Det sista är en teologisk eller pastoral fråga, men inte så dum för det.

Nu är kyrkoherdens roll i gudstjänsten inte så framträdande. Equmeniapastorn predikar. Det kan man fatta. Lite reformert kristendom och aktivism alltså. Gudsstaten upprättas i Falköping! Är det just därför jag fattar att jag inte ska vara där? Eller är det för att jag kan skilja mellan demokrati och majoritetsdiktatur och därför inte är rädd för debatt och mån om valrörelser som öppna fora?

37 kommentarer:

 1. Hindrar denna gudstjänst på något sätt JÅ från att framföra sitt budskap? Hotar den demokratin? Kommer den att uppmana till hets mot någon? Är det majoritetsdiktatur att kritisera något parti? Överensstämmer SD:s politik verkligen med vad 44 % av befolkningen tycker i flyktingfrågan? Hur vet du det? Finns det inga nyanser alls i den folkliga kritiken? Ska kyrkan över huvud taget ha rätt att kritisera inslag i något riksdagspartis politik? Eller ska SD ha en särställning i förhållande till andra riksdagspartier? Ärligt talat tycker jag att du ställer den klassiska kristendomen i en mycket dålig dager. Jag frågade en gång en SD-kyrkopolitiker vilket han skulle välja om partiprogrammet kommer i konflikt med Bibeln. Han svarade partiprogrammet. Jag vet att så skulle företrädare för andra partier också svara. Och det är heller inte bra. Men är det inte skillnad?

  Skulle vara intressant att veta hur du ser på den omständigheten att Katolska kyrkan sett sig oförhindrad att kritisera inte bara kommunismen, utan även liberalismen och socialdemokratin. (Vilket dock inte betyder att man har gjort 1 maj till Josef arbetarens dag som "motmedel" mot arbetarrörelsens 1 maj-firande, som någon anonym extremkatolik påstått på denna blogg.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LFL

   Du o din allestädse katolska kritik i halmgubbeformat.

   Att du orkar...

   Anders G

   Radera
  2. LFL:s okunskap om katolsk tro och liv, samt vederbörandes ständiga utfall gör att jag allvarligt funderar på hur närvarande han var vid den katolska undervisningen?!

   Vad det gäller Josef Arbetarens dag samt den materialistiska och människofientliga socialismens oförenlighet med katolsk och ortodox tro får jag, igen, hänvisa till några externa källor: http://princeofthechurch.yolasite.com/patron-against-communism.php

   http://ncronline.org/blogs/distinctly-catholic/happy-feast-st-joseph-worker

   http://www.tfpstudentaction.org/politically-incorrect/socialism/what-the-popes-really-say-about-socialism.html

   Sammanfattat med dessa rader från Wikipedia: In 1870, Pope Pius IX declared Joseph patron of the universal Church and instituted another feast, with an octave, to be held in his honour on Wednesday in the second week after Easter. This was abolished by Pope Pius XII, when in 1955 he established the Feast of "St. Joseph the Worker", to be celebrated on 1 May. This date counteracts May Day, a union, workers and socialists holiday and reflects Joseph's status as what many Catholics and other Christians consider the "patron of workers" and "model of workers."

   Att nu denna upplysning ska "bita" på en socialistisk fundamentalist som LFL har jag föga förhoppningar om, men det belyser hans lögner och stollerier!
   /Antony

   Radera
 2. Även om du, LFL, personligen har dåliga erfarenheter av SD och god insyn i SD bakom kulisserna, förstår jag överhuvudtaget inte hur du kan ta detta vedervärdiga tilltag med denna mobbningsgudstjänst i försvar. Den är inget mindre än en skandal. SD är ett riksdagsparti, representerat i kyrkan som andra partier och ska inte utsättas för denna särbehandling! Detta är en etisk fråga för kyrkan. Ännu värre är det att rikta sig mot en enskild person som kanske är medlem i Svenska kyrkan.
  Dessutom tror jag inte att det är 44% som har samma syn på flyktingfrågan som SD, jag tror att det är många fler! Och ju mer kommunerna missköter flyktingmottagandet, när de väl har plockat in folk, desto fler blir det. För så är det! Man tar emot folk, men sedan lämnas de utan den uppföljning och de resurser som de borde få! Ska inte detta kritiseras? I Ronneby har man tagit emot 240 barn och ungdomar förra året. Jag arbetade med svenskundervisning för invandrare/ asylsökanden de sista sex åren av min lärargärning på högstadiet där. Då var det mycket dåligt med resurser. Idag läste jag i lokaltidningen att man SKULLE försöka få beslut på en mottagningssluss för nyanlända. SKULLE! Men barnen/ungdomarna är ju redan här! Så är det, jag har sett detta i många år! Det är väldigt lätt att vara generös, men samtidigt måste man ju vara ansvarsfull. Det är man många gånger inte! LFL tyckte att folk nog ville slippa se affischer om tiggare i tunnelbanan. Vet du vad jag tror? Jag tror att de allra flesta vill slippa se tiggarna! De vill att Rumänien ska ta sitt ansvar för sina medborgare som det EU-land det är. Våra gator är inga arbetsplatser för Europas tiggare! Detta är inte humant, det är förnedrande för dem som sitter på trottoarerna. Det ska till helt andra lösningar än en slapp acceptans för de förhållandena! Ingen vågar i nuläget säga att SD har rätt i vissa frågor. Det är fult. Det är modernt uttryckt inte PK! Inte som Svenska kyrkan är! Där är man PK så det visslar om det i de här frågorna! Och man surfar gott på hela den mobbningstrend som går genom samhället. Man ska till varje pris ha syndabockar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur vet DU att alla som är kritiska mot de andra partiernas invandringspolitik har samma syn på flyktingfrågan som SD? Jag kan försäkra dig att det har inte ens alla sverigedemokrater. Man kan faktiskt tycka att Sverige tar emot för många invandrare (alla är inte ens i formell mening flyktingar) eller att mottagningen eller integrationen fungerar dåligt eller att det tas för stor hänsyn till islam, eller att Svk inte tillräckligt markerar skillnaden mellan kristendomen och islam, utan att för den skull dela den syn på flyktingfrågan som kommer till uttryck i tal av JÅ eller i valfilmer och affischkampanjer,

   Radera
  2. Lisbeth Beselin!
   Jag måste än en gång gå in och berömma dej för ditt rakryggade svar här ovan. Din inställning här är också min och jag kunde inte ha gjort det bättre. Det är en skandal det jippo som Falköpingsherden har satt i gång, det förminskar demokratin och kan öka förföljelsen av det partiets politiker, och vi vet inte hur mötet på torget idag kommer att sluta. Kyrkan skall inte ta ställning i sådana frågor. Folk skall ha rätt att rösta som de vill utan pekpinnar från en politisk korrekt och populistisk kyrkoherde. Han borde i stället försöka vinna människor till kyrkan genom en rätt förkunnelse av Guds Ord. Det är den uppgift som hans ämbete ger honom och ingenting annat.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 3. "Eller ska SD ha en särställning i förhållande till andra riksdagspartier?"

  Problemet är ju att SD faktiskt HAR en särställning eftersom det är det enda partiet som kritiseras. Detta samtidigt som vänsterpropagandan sprutar ur öronen på ledningen i Svenska kyrkan.

  Men visst, vill Svenska kyrkan vara nyttig idiot och sköta valarbetet åt SD så kan inte jag hindra det. De lär väl ångra sig när de ser vad det leder till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med LFL verkar vara att vederbörande är en fundamentalistisk socialist och som sådan har svårt med demokratibegreppet, samt med en adekvat omvärldsanalys!
   /Antony

   Radera
 4. Obs! Kommentaren ovan var ett svar till LFL. Jag är osäker på om jag skrev i rätt ruta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åjo, SD är inte enda parti, som har kritiserats av kyrkan. Nog har allianspartierna kritiserats. Har du glömt påskuppropet? Har inte Socialdemokraterna kritiserats? Jag har hört svidande kritik i en predikan mot hur S har skött sjukvården i ett landsting. Men jag tycker att du ska läsa Moderaternas partiprogram. Där finns något som förenar M med samtliga övriga riksdagspartier utom SD. Och med den kristna synen på människan.

   Det du skriver om att vara nyttig idiot och sköta valarbetet åt SD är mycket tänkvärt. Men det gör ju även Dag S och alla andra som hjälper JÅ att putsa martyrglorian. Det kommer i fortsättningen att bli väldigt svårt att hävda att motstånd mot kvinnliga präster och samkönade kyrkvigslar är rent teologiska åsikter, som inte bottnar i en åtskillnadsideologi (d.v.s en diskriminerande grundsyn på andra människor). Enligt min mening har Dag S härmed gjort högkyrkligheten en värre otjänst än vad Helle Klein någonsin skulle ha klarat av.

   Vi (jag är inte ensam) vill se konkreta bevis för att en klassisk kristendomsuppfattning inrymmer ett tydligt avståndstagande från "det som gör åtskillnad mellan människor", för att citera biskop Eva Brunne, som dock själv sannerligen inte har någon klassisk kristendomsuppfattning.

   Radera
 5. Det är angelägna frågor i synnerhet inför Söndagen (Rogate). Svenska Kyrkan skall vara "Ett bönens hus för alla folk". Gudstjänstens "scopos" kan inte vara annorlunda än apostelns "Jag löper mot målet (scopos) för att vinna det pris däruppe som Gud kallat oss till". Fil 3:14. Inte kan detta stora och omfattande tema skymmas av allehanda stöd till olika intressegrupper eller demonstrationer mot vissa grupper hur avskyvärda deras åsikter än må vara.

  SvaraRadera
 6. Får faktiskt lust att hälsa på min gamla moster i Falköping på söndag. Så jag kan köra henne i rullstolen till kyrkan som muntration, alltså.

  Bloggarens frågor är angelägna. Jag anar varför ibland kyrkliga institutioner lånat sig till häxbränningar och nedtystanden av obehagliga sanningar. Det är svårt att trotsa de Goda och därmed ofta(st) Folket. På söndag firar Schwediche Christen sitt Volkstum i Falköping. Liknande har hänt förr och med andra förtecken, långt värre.
  I allmänhet har senare folket och de goda, med nya idéer begåvade, efter en tid låtit skammen över den inträffade folkliga vreden falla över en senare generations kristna, som generat måst distansera sig från sina relevanta föregångare i tron.
  Det lär bli roligt i Falköping på söndag. Kanske griper kyrkomedlemmen Jimmie Åkesson det gyllene tillfället och sitter på första bänken i kyrkan med pressen på plats? Den som är där får se om kyrkotukt och skamstraff kanske ändå inte är avskaffade i Falköpingstrakten?

  M Gunnesson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kyrkan lånat sig till häxbränningar? Nej, kyrkan har DRIVIT häxbränningar, och det gör man fortfarande på vissa håll. Fast nu gäller utfrysning och utköp och inte bål! Det är kusligt att se!

   Radera
 7. Gamla moster måste få besök i dag. Gudstjänsten är kl 16.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper på språng blomma till moster och anträder färden!

   M Gunnesson

   Radera
 8. Kanske Jimmie Åkesson och hans gamla faster kommer på gudstjänsten?

  SvaraRadera
 9. Dagens Seglora har idag en ledare (?) av någon som heter Peter Lööv Roos, som uppmanar:

  "Gott så. Kyrkorna ska ha all heder för initiativet. Men gå sedan gärna ut från kyrkan och förena er med alla som också i Falköping, på torget, kommer att vända rasismen ryggen. Och varför inte fortsätta psalmsången där, till exempel med Ylva Eggehorns Innan gryningen"

  Jag stöder verkligen inte Dagens Segloras uppmaning till brott. Jag håller helt med Jonas Sjöstedt, v, när han sa att det är fel att förstöra andras möten. Jag är tveksam till organiserade vända ryggen till-kampanjer, men kan acceptera att man gör så, om man håller tillräckligt avstånd, så att man inte stör mötet eller hindrar dem som vill höra vill lyssna på JÅ att komma fram och göra det. Men det ska i så fall ske under tystnad och utan plakat och åthävor. Artikeln i Dagens Seglora illustreras med ett antal ryggvändare som håller upp plakat med texten "Krossa rasismen. Fuck SD". Smaklöst. Om Dagens Seglora menar sig framföra ett kristet budskap ska det vara utan könsord. Vad Dagens Seglora vill ha, är polarisering, för respektive mot SD.

  Jag hade helst sett att gudstjänsten hade hållits samtidigt med JÅ:s tal, så att falköpingsborna hade varit tvungna att vända det ena eller andra. Jag uppmanar gudstjänstbesökarna att stanna i kyrkan efter gudstjänsten som en värdig protest mot rasismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du dum eller är du född sån ?

   Radera
  2. Jag kan finna det lite märkligt att just Jimmy Åkesson ska hängas ut och pekas finger åt. Det gör vi inte åt så många andra medlemmar i SvK. De som har i vissas ögon fel ämbetssyn är ju det strålande undantaget hittills, men nu verkar ju då även kyrkan kasta loss från principen att skilja mellan sak och person. Blir intressant att se vart detta slutar....
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 10. Går det inte att prata med den där Åkesson som man normalt gör med folk? Att hålla en GUDSTJÄNST MOT honom är lika komiskt som när man förr i världen tände brasor för att hålla häxor och onda andar borta.

  En timme innan Åkessons tal ska man alltså hålla en gudstjänst, hämta styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft, så att man kan hålla stånd mot Åkessons lömska angrepp.

  Men det är bara inom oss själva som syndens sjukdom kan botas. Medmänniskorna är till för att förlåtas och älskas, utan undantag.

  En anonym en

  SvaraRadera
 11. Förstår jag saken rätt så skiljer sig SD från de andra riksdagspartierna i fråga om synen på bl.a. vilken rätt till sjukvård och undervisning papperslösa flykingbarn ska ha. SD skiljer även ut sig på en del andra barnrättsrelaterade områden vad gäller t.ex. ensamkommande flyktingbarn. Att Rädda barnen som driver just barnrättsfrågor reagerar på detta är faktiskt inte särskilt uppseendeväckande. / Markus
  PS: För övrigt har Nationaldemokraterna, de som i protest lämnade SD eftersom partiledningen inte uteslöt en medlem som adopterat ett utomeuropeiskt barn, nu upphört och manar till återanslutning och röstning på SD. Och järnrörsmannen Kent Ekerot deltar åter fullt i SD:s valkapanj inför EU-valet Säger kanske något om vilka anhängare SD fortfarande har trots en putsad yta. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med putsade ytor är ett mycket spännande kapitel. I mitt bagage har jag elva års arbete som kursledare på kurser och konferenser, många ute på konferenshotell. Jag har också under sju års tid, parallellt med annat jobb, varit reseledare på bland annat Hamburg. Ska jag berätta lite om vad jag har sett av putsade ytor på folk? Och nej, de var säkert inte sverigedemokrater!

   Radera
 12. Kommer Jesus att förkunnas enligt Joh.3:16?

  EM

  SvaraRadera
 13. De av oss som tycker att kyrkan ska stå fri från politiskt partistyre kanske skulle börja kalla till liknande gudstjänster när det börjar dra ihop sig till kyrkoval!!! Det är en fråga av yttersta allvar för oss som tror så det är nog påkallat att ringa i klockorna då med!!
  F Pierre

  SvaraRadera
 14. Det går fort nu:
  http://avpixlat.info/2014/05/22/verksamhet-mot-hedersvald-stangs-forleder-kvinnor-till-kristendom/
  Dags för en ny översättning av Herren bön: bevara oss ifrån ondo och inled oss icke i kristendom.

  SvaraRadera
 15. And now to something completly different, som man säger i Monte Pyton: F Dag, hur går det, tar någon vara på tant Margits arkiv och bibliotek??!
  F Pierre

  SvaraRadera
 16. Svar på en del frågor:

  Nej, jag är inte vänster – m och c har fått mitt politiska engagemang hittills.

  Nej, gudstjänsten blev inget jippo, inget hojtande, ingen propaganda för eller mot något politiskt parti. Men en gudstjänst där bokstavligen tårarna trillade på många i sorg över att människor inte respekteras för dem de är, och glädjetårar över att vi var så många i den fullsatta kyrkan som uppenbarligen delar en gemensam vision om en tillsammansvandring i Jesu fotspår.

  Nej, Jesus glömdes inte bort. Han var i centrum. Bokstavligt. I orden och förkunnelsen. I Falköpings centrum.

  Nej, vi gjorde inte detta som en manifestation av vår duktighet, vi gjorde det i uppriktig tro på Andens ledning i en tid då kärleken till medmänniskan tycks svalna. Gränsen går inte mellan ond och god, utan tvärs genom vårt eget hjärta – någonting som framhölls i gudstjänsten.

  Populism? Vi tog medvetet risken att framstå som sådana, vilket innebar ett stråk av oro inför det hela. Men det var värt risken. I den ekumeniska grupp som ledde genomförandet av gudstjänsten var vi efteråt helt överens om att det blev rätt. Rätt tid, rätt plats, rätt ord. Inte av någon egen klokhet eller duktighet, utan genom Guds nåd som verkade där och då.

  Ja, SD-folk fanns med i kyrkan. Och de hälsades med ett varmt välkommen. Jag tror inte att de kunde undgå att påverkas av den mycket speciella stämning som inföll sig, som jag faktiskt aldrig under mitt 24-åriga prästliv tidigare upplevt. En ekumenisk gudstjänst där vi var en, odelad, kyrka på riktigt En kyrka som plötsligt besatt en oerhörd kraft. Och kraften påverkade oss alla där i bänkarna, oavsett samfundstillhörighet, ursprung eller politisk färg. Jag tror på människans möjlighet till omvändelse. Jag tror att Gud kan öppna ögon.

  Och nej, jag kommer inte att ha tid och kraft att debattera på denna blogg, och jag har ingen egen. Men utifrån inläggens, och hela bloggen moraliska kvalitet, så betraktar jag varje skymfande omdöme från misslyckade, anonyma Dag-svansar som hederstitlar jag gärna bifogar mitt CV. Jag skulle ha mycket svårt att möta mitt eget ansikte i spegeln om jag tillhörde er skara, med papperspåse över huvudet och allt.

  Heder åt dig, Dag, för att du står för det du skriver. Jag gillar det inte, din humor går för ofta överstyr, men jag tar fajten. Heder åt dig, LFL, som lägger tid och energi på att föra in hjärta och hjärna in i skaran av papperspåsehuvuden. Och till er med påsarna: Slå mig gärna en signal. Jag tar gärna fajten med er också, men inte så här. Jag är inte mycket till ordvrängare. Får jag välja spelplan blir det spikdojjorna på och ett milpass över Mössebergs hyggen – häng på, men blir tungt att andas i påsen! Eller varför inte ärlig fajt på kampsportmattan (jag menar allvar), en plats där vi faktiskt alltid ser varann i ögonen, bugar för varandra både före och efter match, och undviker skamgrepp, naglar och bett? Båda alternativen en bra utgångspunkt för fortsatta diskussioner, för att hålla det hela på rätt nivå.

  Riv och slit nu i detta jag skrivit som ni behagar. Jag lämnar debatten för annat fokus. Guds frid som övergår allt förstånd till er alla!
  Önskar er en trött men mycket glad ärans populist, förklädd politiker, kålsupare och hojtarjippoarrangör. / Jonas Hagström, kyrkoherde, Falköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”tårarna trillade på många i sorg över att människor inte respekteras för dem de är”

   ”i en tid då kärleken till medmänniskan tycks svalna”

   ”misslyckade, anonyma Dag-svansar”

   ”Jag skulle ha mycket svårt att möta mitt eget ansikte i spegeln om jag tillhörde er skara, med papperspåse över huvudet och allt.”

   ”skaran av papperspåsehuvuden”

   Vilket skulle bevisas…

   Här ser vi åter ett exempel på att det finns ett mått för de goooda och fiiina och ett annat mått för andra.

   Radera
  2. Hagströms raljanta uttryckssätt i denna fråga är ganska talande! Svenska kyrkans metamorfos från de troendes gemenskap till de politiskt aktivistiskas gemenskap sker på många plan parallellt, Falköping inte undantaget...

   Rudbeckius

   Radera
  3. Instämmer med Elisabeth, själv skulle jag ha svårt att se mig i spegeln om jag vräkt ut mig detta som Falköingsherden gjort./Sven-Åke Nilsson

   Radera
  4. Instämmer, Jonas Hagström, om det där med papperspåsarna. De är bedrövliga, som jag har skrivit många gånger. Men nog måste det kännas jätteskönt att höra till de riktigt goda och fina!
   Vi andra håller oss kanske till de fattiga och syndiga... i insikten att så är det nog för oss alla! Det finns en sak jag hyllar mer än annat; ödmjukhet och insikten om vår otillräcklighet!
   Lisbeth Beselin

   Radera
  5. Efter att ha läst Falköpings sekulariserade centerpartist till kh, arroganta och lätt aggressiva inlägg går mina tankar osökt till Magnus Ugglas låt IQ - fritt omtolkat "där hjärnan tar slut tar spikskorna och kampsporten vid"!
   /Antony

   Radera
  6. En kyrkoherde som inte vill tala med meningsmotståndare utan mötas i kampsport. Bäva månde Paulus...

   Radera
  7. Tja - i den sekulariserade organisationen Svky så råder det nog ordningen med "den starkes rätt"?!

   Radera
 17. SD är det enda partiet som konkret vill göra något åt de höga aborttalen och jobba för samvetsfriheten. Så visst finns det frågor rörande människorvärdet där SD står ensam mot de övriga partierna.
  Om detta engagemang i frågan kommer ur en kristen analys inom partiet är väl dock mer oklart.
  Faktum är jag tilltalas av mycket som SD står för, de är ju socialkonservativa på riktigt. Hade det inte varit för nationalismen och den ibland hårda tonen mot invandrare så hade det vart helt givet. Tyvärr går det inte att blunda för vilka rörelser de är vuxna ur.

  SvK har i alla tider rättat sig efter makten oavsett om det gällt att lägga Europa under kungens fötter i anfallskrig, att lägga sig platt för nazismen, abortlagar eller homoäktenskap. Historien brukar som bekant visa vad som var rätt eller fel.

  SvaraRadera
 18. Möjligen kan Jonas ursäktas för senare hälften av sin skrivelse.
  Men även en trött kyrkoherde måste behärska sej eller åtminstone
  hålla käft. Om en trött och blind herde leder, hur går det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då går det som i Falköping - helt vilse!
   /Antony

   Radera