Jag drömmer om min gamla församling. Bokstavligen och förvirrat. För det är inte som det var när jag drömmer, inte husen, inte miljön - men människorna är där. Egendomligt, förstås. Men kanske konsekvent. Jag är hemma men inte längre hemma där? Det motiverar en alldeles enkel blogginlaga, som syftar till att bli rena turistreklamen.
Ni ska till Kalmar (kolla domkyrkan, rätt nyrenoverad och fatta att där gick 100 miljoner och lite drygt det!). Ölandsbron är nästa sevärdhet. Stå på och följ sedan väg 136 norrut. Vill ni ta ett varv i Borgholm, så gör det. Societetsparken, hamnen, kyrkan och torghandeln, som alltid håller hög kvalitet. Hälsa till Bomans, som håller hög klass på frukt och grönt. Glass kan man äta på Ölandsglass på väg ner mot hamnen
Nu måste ni vidare. Att vi har världens största samling av runstensfragment vet få. Ni gör det nu. Den är hyfsat nybyggd för 1800-talskyrkan var ett fuskbygge och kyrkan invigdes 1955. Då hade församlingshemmet fått vara gudstjänstlokal i många år sedan den gamla kyrkan dömts ut - och det knäckte kyrkogångsseden, tror jag. Det nyaste är ett litet kapell. Invigdes det 2008 eller 2009? Vad fort man glömmer.
Ska ni bli fulla och galna kan ni med fördel fira midsommar i Köpingsvik och i dimmorna se de gamla vikingarna segla ut och in i viken. Efter Birkas nedgång var det Köpingsvik som gällde.
136:an norrut för östra sidan kan ni ta tillbaka.
Nu har ni tagit så god tid på er att ni behöver övernatta i Löttorp eller Böda. Det finns vandrarhem, pensionat och stugor så rädes icke. Har ni lastat in en engångsgrill, måste ni se till att komma till Rosas Handel i Löttorp innan stängningsdags och bunkra korv. Har ni ingen engångsgrill men vill äta råbiff med kapris och röd lök, kan det också lätt ordnas på Rosas om ni kompletteringshandlar i Löttorpshallen eller på ICA Källa. Hälsa till alla ni möter från mig. Systemet är bara öppet sommartid så den detaljen kanske ni ordnade i Borgholm?
Vad gör man i Löttorp? Man kan åka och se solen gå ner i Alvedsjöbodar - men då få ni problem med att ni petat i er ett och annat. Är det sommar har ni kanske bokat in er på Lammet och Grisen. Men allvarligt måste man från Löttorp ta sig tillbaka till rondellen för där ligger Högby.
Kyrkan är fin (öns största) och söder/sydost om kyrkan finns det berömda luftslottet. Ut via kyrkogårdsgrinden mot söder och så följer man muren till vänster så syns slottet.
Vill man gå en naturstig i reservatet är det rätt tid nu. Gå bara rakt fram från södra kyrkogårdsgrinden.
De militärhistoriskt intresserade söker upp fältprosten Gummerus grav som ligger några meter från den lilla kyrkogårdsgrinden i öster. Gummerus kastade ut ryssen från Åland och belönades med Svärdsorden av kung Gustaf III samt Högby, som var ett regalt pastorat. Gummerus var anfader till Gustaf Aulén.
På norra Öland finns det fler kyrkor av intresse. Källa gamla kyrka förstås. Fröet grodde på 900-talet och blev sedan till timmer, som användes när kyrkan byggdes. I vapenhuset kan ni känna på timret. I Källa hamn kan man förstå kyrkans funktion som försvarsanläggning.
Persnäs är också en vacker kyrka med ett altarskåp att tycka om - även om det var livligt när det kom till.
Böda kyrka har blivit av med många av de medeltida skatterna, men det märkliga är kanske kyrkorummets mått. 18 meter långt och 16.5 meter brett. Böda församling var Ölands till ytan största och sträcker sig upp till norra udden. Byxelkrok hör till och vill man se en stenåldersby tar man sig till Skäftekärr. Badar gör man förstås sommartid - om man inte är ölänning vill säga.
Vad roar man sig annars med?
Konstnärerna skyltar upp.
Golfare och tandläkare hittar alltid några hål, tycks det.
Mat hittar man enkelt. Kroppkakor i Källa. Kan ätas på plats utomhus sommartid. Vi som är proffs tar med egen gryta bara för att platsa turisterna. Klassmärken kan vara av olika slag. I detta fall är det en hyfsat stor gryta med lock.
Vad läser man om man turistar på norra Öland.
Man läser Johan Theorin.
Tar man östra vägen söderut kan man med fördel stanna och se på Egby kyrka men också Föra kyrka med dass i tornet hör till sevärdheterna. I närheten av kyrkan i Föra kan man upptäcka Martinuskorset, rest på en plats där prästen Martinus dräptes aven riddare. Prästen kom emot riddaren som uppfattade att prästen bar svärd. Så var det inte. Bär inte besman om ni möter en riddare, råder jag.
Om ni ska organisera en bussutfärd till norra Öland får ni prioritera luftslottet och reservatet.
Var så god för denna guidade tur på norra Öland.
Södra Öland, då? Södra Öland ligger för lång bort, det är hela saken.
Även om hela Öland spirar till helgen den 11-12 maj.
Kanske skulle DS varit kvar några år på övertid? Öland hade varit att lyckönska. Nu har man en turistattraktion mindre på kartan.
SvaraRaderaKJ
Jag har bestämt för mig att det också finns ett sevärt slott i närheten av Högby kyrka. Eller, har jag drömt det?
SvaraRaderaAlldeles bortsett från att slottet nämns i texten så har Rolf fattat rätt. Det finns ett berömt slott också på norra Öland, vid Högby kyrka. Åk dit! Strunta i Borgholms fd slott, nu en slottsRUIN. Vad ska man egentligen med sådana till när det finns riktiga och av landhövding invigda slott?
SvaraRaderaVad gör man i Löttorp? frågar pastor.
SvaraRaderaLådbilslandet, kanske???
Året var 1989 och våra tre söner såg med stor förväntan fram emot detta "Lådbilsland" och vi körde från stiftsgården i Kastlösa norrut tills vi hittade det.
Och lådbilarna var trasiga och slitna, grusplanen som en skrotplats och besvikelsen enorm. Vi försökte trösta dem med Långe Erik och skyllde på att det var så sent på sommarlovet.
Kanske är det bättre nu. Pastor har ju barnbarn och borde veta.
Så man inte kör förgäves igen, menar jag.
Svante i Halland
Gesundschrumpfen. Det tyska ordet används som det engelska "downsizing", t.ex. när ett företag genomgår en rationalisering för att "slimmas" och komma närmare sin egentliga verksamhet. Kanske vad som pågår i Svenska kyrkan sedan länge, men med fel företrädare som avgör vad som är hennes egentliga uppgift.
SvaraRaderaSödra Öland kanske är lite mer vid sidan av allfarvägen än det turisttäta norra Öland. Men det har mycket sevärt. Alvar och ängar. Vickleby med sina sevärdheter. Ottenby fågelstation och Ölands södra udde med fyren. Stenåldersbyn, Gräsgårds hamn och mycket mer. Mer genuint och mindre turistiskt än norra halvan. Glöm föralldel inte Sydöland! /Gustaf Björck
SvaraRaderaNu ser jag att det står om slottet i bloggtexten. Det var alltså ingen dröm. Men kanske drömde jag när jag läste bloggtexten i morse......
SvaraRaderaTack för hälsningen från även mitt sen länge längtans ö, allra bäst klöverbladskorset vid Sikavarpshamn.
SvaraRadera