måndag 21 mars 2016

Skilja mellan påståenden och påpekanden

Min moster hade sagt "pepåka" i stället för påpeka, men jag är nu mest ute efter skillnaden mellan att påstå något och att påpeka något. Som Earth Hour. Jag påstår ingenting. Men är det helt fel att påpeka vilken framgång Earth  Hour blivit?

Jag tänker nu inte på Nord-Korea som för 45:e året eller så vinner Earth Hour.
Flest släckta lysen där. Men så är det också en effektiv regim.
Sämre än i Nord-Korea var det i Alvesta kommun och jag återkommer strax till det temat.

Vad jag begrundar är hur WWF får andra att sköta reklamen och dansa de turer WWF vill se.
Som Svenska kyrkan.
Det blev på Svenska kyrkans blogg, avdelning "Opinion" utrymme och ett antal kyrkliga förvaltningar inte bara släckte ner utan gjorde reklam genom annonsering i tidningar och sociala medier för evenemanget till församlingsbornas fromma.

På somliga platser var det också gudstjänst.
Det uppskattade jag mycket.
Tro i stället för upplysning - men är inte temat lite uttjatat? Sedan andra delen av 1700-talet, liksom. Vad allt kan likväl inte åstadkommas med lite stearinljus och några blåsare och strängaspelare samt en präst! Den lilla risken att folket som fylkats glömde reflektera över klimatet - eller, som det hette "reflektera för klimatet" - kan vi för stunden bortse från.

Min fråga gäller den demokratiska folkkyrkan.
I vilka fora har det beslutats att Svenska kyrkan ställer upp för Earth Hour. Det tycks självklart att Svenska kyrkan gör det, men i den demokratisk folkkyrka har väl besluten fattats någonstans och protokollförts. Var? Jag vet inte. Jag borde veta. Inte minst som det blir en sida på hemsidan, så saken kan inte bara ses som lokal.

Utan vidare har WWF lyckats och får andra att genomföra sin idé. Det är bara att gratulera, men påpeka själva tekniken, själva kommandostrukturen.

Nå, jag släckte i god tid i lördags kväll men kl 20.37 tittade jag ut och såg att Alvesta kommun inte släckt gatubelysningen i Moheda.  Jag gick ut på trappan och såg mig omkring. Vårt hus var det enda släckta. Då gick jag in och tände igen. Det får vara någon måtta på hyckleriet. Jag hycklar gärna i en trygg gemenskap, men vem vill hyckla på egen hand till ingen nytta?

Jag lugnade mina klimatupprörda nerver genom att läsa vad "policyhandläggaren för global ekonomi och biståndspolitik Svenska kyrkans internationella arbete" Martin Vogel fått ihop på hemsidan. Jag sitter i Kyrkostyrelsen och har inte mött karln. Det säger något. Jag vet inte vad - men tror att det är resultatet av en organisationskonsult, som menade att styrelsen ska hållas på distans från handläggarna - eller tvärtom. Det är inte lätt att förstå livet på de högre kyrkliga höjderna, där luften alltid är tunnare. Jag gör så gott jag kan.

Först söker jag efter uttrycken för Guds godhet i Vogels opinonsyttring för att förstå det fina i kråksången. Jag letar också efter namnet över alla namn,Jesus. Mitt sökande och letande resulterar inte i någonting. Jag får reflektera för klimatet i andra kategorier. Här är väl ett typexempel på bruk av teologi, dvs nada. Jag påstår ingenting. Jag påpekar.

Därefter söker jag vilka krav jag ställs inför, när tillvaron betraktas från kyrkokansliets horisont.
Det blir en del.
Efter klimatmötet i Paris står världen inför ett viktigt vägval.  Omställningen som beslöts betyder att världen måste minska sina utsläpp av växthusgaser snabbt men klimatfrågan får inte heller tappa fart. "Under 2015 var den globala mobiliseringen massiv för klimatfrågan, och ropen från världens gator och torg genljöd också in i FN-förhandlingarna. Denna kraft får inte gå förlorad!"

Jag blir tveksam.
I Moheda, som har både gator och torg, hördes förra året inga rop alls om klimatet. Folk tog bilen för att köra plast, glas och papper till insamlingsboxarna och ibland var det grovsopor som kördes till återvinning eller vad det kunde vara. Att en scout värnar naturen är en rätt gammal insikt, samma insikt som forna tiders småbrukare i Kronobergs län skolades i av Elin Wägner och Flory Gate. Jag förstår att vi måste skärpa oss - men hur? Och brydd blir jag när jag tänker på att svenskarna minskat sina utsläpp och genom sina stora skogar binder mycket koldioxid. Det har ju gått så bra med utsläppsminskningen att vi måste importera andras utsläpp för att komma upp på nivå, dvs  utsläppen som andra gjort för att tillverka det vi köpt från dem blir våra utsläpp. Detta är självfallet någon form av logik.

"För att världen ska kunna lyckas med klimatomställningen måste alla samhällets olika aktörer vara med och bära arbetet. Förutom att länders regeringar, företag och investerare behöver ta sitt klimatansvar behöver trycket underifrån ligga på fortsatt starkt. Här har kyrkorna och den ekumeniska rörelsen en viktig roll att spela när det gäller att få ut meddelandet om vikten att värna skapelsen." Exemplet är pilgrimsvandringen, den som kom av sig på grund av terrorattentatet men som resulterat i träd som planterats i ett antal församlingar (träden stod Egendomsnämnden för och planteringsarbetet de lokala kyrkvaktmästarna för, så nog kom budskapet fram...)
Vad har detta med Earth Hour att göra. Den släckta timmen "sänder en tydlig signal till beslutsfattare om vikten av att ställa om och vikten av att handskas varsamt med jordens resurser."

Nej, jag påstår ingenting.
Jag påpekar bara. Inte ens pepåkar, som min moster hade gjort. Men hade hon fattat vad hon borde se?
Jag har aldrig röstat på Miljöpartiet. När jag läser högst moraliska texter av detta slag fattar jag varför. Men med min kyrkoavgift är jag med och finansierar dessa satsningar på att skicka tydliga signaler till beslutsfattarna och få ut själva meddelandet. 81% av kommunerna var med också. Skattefinansierat. Hur var det med Alvesta kommun? Fasadbelysningar på kommunens fastigheter släcktes och elljusspåret mellan 20.30 och 22 fredag till söndag. Hur många kronor har det satsats på Earth Hour? "Vi", dvs kommunen, "ser gärna att även företag, skolor, kyrkor, organisationer och privatpersoner släcker ljuset den 19 mars mellan 20:30 och 21:30 för klimatets skull."
När tog kommunen ett protokollfört beslut om detta?

Och så kom gårdagskvällens kalldusch. 7
0% av svenska folket tycker att den nya restriktiva flyktingpolitiken är bra. En demokratisk folkkyrka i strid med folkmeningen - nu är det allvar. Ska trojkan återkalla sin artikel och ta tillbaka remissvaret eller med vilket mandat uppträder kyrkoledningen mot folkets mening?
Som det heter i nyhetsjournalistiken: Eländes elände. Elände.

Men jag påstår ingenting.
Påpekar bara vad jag inhämtat genom nyhetsförmedlingen.

7 kommentarer:

  1. Det gäller att stå på sig mot alla dessa påståenden och påpekanden från förmenta förståsigpåare.
    Det är minsann inte lätt att bli stilla ens i denna vecka vill jag pepåka...
    Ulf H Berggren

    SvaraRadera
  2. För kyrkoledningen finns väl inte mycket annat att göra än att hota med exkommunikation, om människor inte omvänder sig.

    SvaraRadera
  3. Här predikades på Palmsöndagen:

    -Att vara kristen är att INTE böja sig för det som flyger och far förbi i tiden. Även om världen och kyrkan hyschar och säger åt oss att hålla käft och vara anpassliga. Dom har helt enkelt fel. Jesus är vår kung. Hosianna!

    Anpasslighet är kanske ingen kristen dygd, men väl en kristlig/socialreligiös, inkluderande sådan?


    AMDG

    SvaraRadera
  4. Idag driver Jesus (enligt gammal pedagogisk tradition) ut månglarna ur templet. Det var väl för att värna om miljön, i någon mening.

    Bra att Svenska kyrkans hemsida publicerat Eva Norbergs fina (särskilt med P O Sjögrens tonsättning) dikt om Stilla veckan. Men var den verkligen hämtad från "Anne Briggs, Lent & Easter Readings fråm Iona (ur bönboken tradition och tro)"? Själv lärde jag mej den ur Kyrkovisor...

    SvaraRadera
  5. WWF påstår ju själva att syftet med Earth Hour inte är att spara energi utan att skapa opinion.
    Bara ett påpekande av ett påstående WWF levererade via Sveriges Radio.

    SvaraRadera
  6. Det lär allt ibland vara lite farligt att vara relevant och i tiden.

    Åtminstone i backspegeln.

    https://i0.wp.com/www.welt.de/multimedia/archive/00429/Hitler_Kirche_1934__429794g.jpg


    Lars Jensen

    SvaraRadera
  7. Earth Hour är ett mäktigt namn på en företeelse, låter lite som Exodus eller The return of the Jedi, det impar nog på många. Själv struntar jag i fånerier som detta, dock ej i klimatet. Mer än någon annan, vill säga.

    SvaraRadera