I går var jag på utbildning, satt i bilen och hörde nyheter efter att ha läst en uppsättning tidningar i väntan på utbildningsdagens inledande kaffe. Jag hörde några svenska kommenatrer om komissionärskandidaten Borg. Marita Ulvskog skulle med sina svenska socialdemokratiska kamrater rösta nej till hans kandidatur. Hon gillade inte hans åsikter och det kunde jag uppfatta som utslag av den gamla katoliskräck som dväljs inom SAP. Men lite bekymrade det mig att hon tycktes deklarera sitt ställningstagande innan utfrågningen var avslutad och att hon nog argumenterade därför att hon inte gillade hans åsikter. Är inte demokrati att ta debatten också - eller just - med dem vars åsikter man motsätter sig? Om ett medlemsland ska ha en komissionär, är det inte bara att ta emot kandidaten efter att ha försäkrat sig om att det handlar om en kompetent person, inte om en person med åsikter jag gillar?
Man kunde än en gång förstå hur Marita Ulvskog och en uppsättning företrädare som kyrkoministrar sorterat bland kandidater till biskopsstolarna.
Cecilia Wikström hörde uppenbarligen också till nejröstarna. Hon såg Borg som en dinosaurie och detta på grund av hans syn på aborter, skilsmässor och utlevd homosexualitet, förstod jag. Sa han något annat än vad som är katolsk sexualetik? Nu är det väl ändå ekumeniskt intressant att Cecilia Wikström är prästvigd i Svenska kyrkan för 18 år sedan. Hur det var med Borgs röstande om skilsmässolagen på Malta, kunde jag inte begripa. Var det inte en folkomröstning i frågan och varför skulle då Borgs röstande uppmärksammas mer än någon annans? Men om jag minns rätt har väl Svenak kyrkan aldrig ropat hurra vid tanken på aborter utan skrivit remissvar för att värna det ofördda barnet? Tycker Svenska kyrkan att vi har ett lagom antal aborter i Sverige? Tycker Svenska kyrkan att dryga miljonen aborter sedan lagen infördes är ett framsteg? Så har jag aldrig uppfattat saken. Men pastor Wikström kanske gillar läget? Vore inte Cecilia Wikström värd att uppmärksamma mer och hennes ståndpunkter värda en granskning ur ett ekumeiskt perspektiv och kanske utifrån avgivna prästlöften?
Numera säger ärkebiskopen om utlevd homosexualitet vad ärkebiskopen sa 1986, det vet jag. Men kan man inte tänka sig att några samtidskritiska reflektioner skulle vara på plats när det visar sig att Bo Giertz måste haft fel. Han tänkte nämligen att frågan om kvinnor i prästämbetet kunde Kyrkan förlora men inte frågan om homosexualitet, för den gällde något i skapelsen och därmed något som alla kunde förstå. Bo Giertz hade, som den hedersman han var, inte riktigt förstått propagandans makt. När normsändarna blir utomordentligt svaga och svänger opinioner, då behövs motrösterna. De värnar något omistligt. Tänker jag. Eller är det i sin ordning att en komissionskandidat som är katolik ska jagas i särskild ordning just därför att han eller hon är katolik? Nog kan man läsa skriften på väggen i denna utfrågning liksom i tidigare. Mene, mene tekel ...
Lysande kommentar.
SvaraRaderaJag har länge efterlyst ett ställningstagande från svenska kyrkan som värnar livet även för de barn som befinner sig på den absolut farligaste platsen i Sverige - livmodern! Var fjärde graviditet slutar ju i en abort!
Kanske kan Borgs kandidatur inom EU ge svallvågor som får svenska kyrkan att vakna i denna livsavgörande fråga. Eller hur, vår ärkebiskop Anders Weijryd?
I Sverige har abortfrågan, som en del av oss har debatterat i många år, (över tio år för min del) blivit till en icke-fråga eller rentav en oanständig fråga att ta upp. Ändå verkar det på något sätt att lätta. Jag fick på ett par dagar in en stor debattartikel i Kristdemokraten för någon tid sedan och också i lokaltidningen om sänkta abortgränser. Någonstans måste man börja, det är väl lämpligt att dra ner från 18:e och 22:a veckan, vilket är mycket höga gränser. Vi kan jämföra med grannländerna som har 12:e veckan. Därför är det ju också möjligt för danskar och norskor att komma till Sverige och till och med göra abort för "fel" kön!
SvaraRaderaMen homosexualitet och aborter har faktiskt ingenting gemensamt mer än att det ofta är konservativa personer som är emot.
I abortfrågan värnar man livet och den oföddes rätt. Detta har inget med homosexualitet att göra. Om man kunde skilja på de här två frågorna hade man kanske nått någon framgång i abortfrågan, och då hade människor, som jag själv, som framstår som atypiska, för det ena och mot det andra, också kunnat bli begripliga.
Ja, Cecilia Wikström är präst! För en människa med mina åsikter i abortfrågan, fanns det goda skäl att lämna FP, men inte ens mitt nya parti, KD, vågar ju längre ta tag i frågan. Dock kan jag berätta för er som inte är där att frågan har lyfts på KviSk:s Fb-sida. Svenska kyrkans officiella tigande är inget annat än en skandal, anser jag! Och reaktionen på valet av denna person i EU visar tydligt hur långt förfallet har gått. För det är ett moraliskt förfall av stora mått att lugnt kunna ta död på foster utan möjlighet att värna sitt eget liv.
KviSk:s Fb ??? voffododo vrofff!
Raderavalet inom EU-parlamentet!
SvaraRaderaDen liberala relativitetsdiktaturen söker bara härska genom tillfälliga majoriteter, men som sagt deras rike är delat och splittrat (ufarsin).
SvaraRaderaKonstigt. De som Biskop Giertz ikunde tänka sig förlora i frågan om kvinnor i prästämbetet hade förmodligen inneburit vinst! För präster,församlingar och religionen.
SvaraRaderaJag delar fullt ut dina tankar i dagens blogg.
SvaraRaderaÄr månne Cecilia Wikström vad pastor Jansson/Hasse Alfredson kallar "en värdig representant för den svenska folkkyrkan"? Huuuu!
Jag i Halland
Intressant krock mellan tankeparadigm. Argumentet med skapelseordning kontra propaganda tål väl att tänka lite över? Riktigt så enkelt är väl schemat inte. Vad sedan gäller HUR politiker , vare sig de är prästvigda eller ej, socialdemokrater eller folkpartister eller ej är en annan fråga. Vad är det Dag Sandahl försöker säga? Genomtänkt skapelseteologi eller propaganda? Nyfiken på svar. / Magnus Olsson
SvaraRaderaOm Cecilia Wikström tillämpade gyllene regeln med motsvarande logik på sig själv som Toni Borg skulle hon sannolikt benämna sig i termer av "dagslända".
SvaraRaderaOm nu så många är emot nuvarande ordning med aborterna i Sverige varför är det då så tyst i den frågan i det offentliga rummet?
SvaraRaderaTALA OCH SKRIV OCH KRITISERA!
Svenska kyrkans ledning kan ni nog glömma i sammanhanget!
De som dödade abortfrågan var KDS. De övertog de dåvarande argumenten från abortförespråkarna, lade till lite eget känslomässigt lullull och belönades med en godkännandestämpel av de etablerade partierna, vilken beredde vägen för riksdagsplatser och senare regeringsmedverkan. Ingen person i Sverige har större ansvar för abortfrågans försvinnande från den svenska debatten än Alf Svensson.
RaderaAv nån märklig anledning är det bara Sverigedemokraterna som tycks ha sänkt abortgräns till 12 veckan i sitt valprogram. Alla andra partier är emot att diskutera denna viktiga fråga överhuvudtaget - inklusive KD. Jag tror i alla fall att SD med sina opinonsframgångar kommer att mobilisera för att bli ett dominerande parti inom Svenska Kyrkan. Kanske frågan om sänkt tidsgräns för aborter kommer att drivas lite mer kraftfullt om SD lyckas i sitt uppsåt.
SvaraRaderaJo, så är det, men vi har underströmmar inom KD också!
RaderaMen SD håller på att mobbas ut, fast det tycks de inte ens själva begripa!Tydligen finns det ett nätverk av medlemmar som har uteslutits som agerar i kulisserna, berättade en man som uteslutits i Karlshamn.