tisdag 20 november 2012

Shit happens!

Nu kom nyheten från General Synod i London att lekmännen inte nådde tillräckligt röstetal så just nu blir det inte kvinnliga biskopar i Church of England. En svensk biskop konstaterade att förarbetet/underlaget var för dåligt och det betyder bland annat att minoritetsskyddet inte var tillräckligt. Detta såg lekmännen.

Själv undrar jag om inte några av de yungre kvinnliga ledamöterna har påverkat saken i betydande utsträckning - men det får vi veta tids nog.

Vad kan vi  lära? Ungefär det engelsmännen får jobba med. Teologi och pastoral omsorg är nödvändiga ingredienser när beslut ska fattas och implementeras.

Vad säger den minoritet som räckte till för att likväl stå som segrare? Det här är folk som inte vill upprepa vad som hände utanför Church House när beslutet om kvinnliga biskopar fattats med några rösters övervikt. Då möttes förlorarna av glåpord. The Archbishop of York var skakad av vad han då såg och hörde. Nu manar då Forward in Faith till arbetet med en bättre framtridsväg och vill efter dagens händelse få en "period of prayer and reflection"

Biskoparna av Pontefract respektive Plymouth vill just nu avstå från analyser men finner att förslaget inte räckte till för att skydda minoriteten. Många är besvikna - och det fattar alla att de som är mest besvikna är de som förberett sig för att fira en triumf i kväll.

God works in mysterious ways, som det heter. På vanlig engelska innebär det då och då: Shit happens!

Forward in Faith får Colin Podmore som ny generalsekreterare. Colin har skött mycket av det ekumeniska arbetet i Church House och varit administratör kring General Synod. Nu går han till Forward in Faith. Ett sådant ansvar i apparaten och i en sidoorganisation är tänkbart i England och otänkbart i Sverige. Det stämmer till eftertanke. Här.

9 kommentarer:

  1. Vi har mycket att lära av Church of England.

    SvaraRadera
  2. Vid omröstningen, där lekmännen avgav 132 röster för, när det hade behövts 138, röstade biskoparna 44 för, 3 emot och 2 avstod. Det är rungande tydligt att etablissemanget har utnämnt biskopar, som inte svarar mot hur avsevärda delar av de aktiva lekmännen tänker och känner.

    Inför valet till General Synod den här perioden mobiliserade det högkyrkliga Forward in Faith och det evangelikala Reform sina väljare. De övriga tänkte väl att saken redan var klar, och brydde sig inte om att anstränga sig.

    Det går uppenbarligen lättare att genomföra tveksamma, ibland rent destruktiva, nyheter, om man har hjälp av politiska partier!

    SvaraRadera
  3. Klart saker är annorlunda i anglikansk miljö! Se bara på fenomenet homosexuella präster som ju inte precis är ett osynligt fenomen i anglokatolska miljöer, helt otänkbart i ex svensk högkyrklighet! Så visst är det en skillnad i både den ens frågan som den andra. Som någon så klokt sa " to bee à good Catholic you need to be à bit liberal ". Tänk när det slår igenom i ex SSB. / Magnus Olsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns numera två sorters högkyrklighet i England. En grupp kallar sig 'affirming Catholics' och accepterar det mesta av modern teologi. En annan är den som i stora delar samlas i Forward in Faith. I båda grupperna finns förvisso homosexuella präster, men i den senare lever de inte så.

      Radera
    2. Intressant att biskopen vet hur de lever! Att de lär så kan jag köpa liksom exempelvis delar av svensk högkyrklighet ( nämner inga grupperingar av barmhärtighet) men hur de lever är nog inte med automatik samma sak. / Magnus Olsson

      Radera
    3. Nu är det dock skillnad mellan att propagera för vad man tycker skall vara rätt och att falla för frestelser.

      Radera
    4. Om det vore så lätt och inte stundom en iakttagbar dubbel bokföring för att falla för frestelser är väl ändå inte att aktivt söka sammanhang och tillfällen till det, om vi nu skall utgå från att utlevd sexualitet utanför en traditionell form av sk äktenskap, är synd. Den dubbla bokföringen eller osynliggöranden av den är ju dock ett fenomen som förekommer. Men det kanske är principen " vad folk inte vet om mår de ej dåligt av" som utgör riktning? Vore det inte enklare att säga som det är, att det förekommer överallt så också i högkyrkliga kretsar. Fö också alla andra sk sexuella synder. / Magnus Olsson

      Radera
  4. Man ska nog akta sig för att tala om hur andra människor lever! Vem vet det utan de det gäller?

    SvaraRadera
  5. http://www.royal.gov.uk/MonarchUK/QueenandChurch/QueenandtheChurchofEngland.aspx

    "The Sovereign holds the title 'Defender of the Faith and Supreme Governor of the Church of England'."

    Den anglikanska kyrkans översta jordiska överhuvud är alltså sedan många år en kvinna.

    SvaraRadera