Åter i foster- och fäderneslandet möts jag i Aftonbladet av uppropet för Antje Jackelén. De beklämda skriver efter "hatstormen". Nu blir det intressant. Hatstormen är alltså kritiska frågor om teologi och titlar. Kända svenskar skriver. Alla inte så kända, kanske. Bara två biskopar har undertecknat och en ännu icke tillträdd domprost. En lektor i kreativt skrivande är med liksom en "tågmästare, ateist", en fil mag och agnostiker samt en "fd lärare icke-troende". Hör Bengt Eriksson, Gustaf Frisell, Lotta Fång, Lena Hansen, Maria Lund, Uno Nilsson, Filip Sandahl och Åsa Öckerman till ett kändisskap? Jag vet inte. Räknade jag rätt är det 112 undertecknare, dvs samma antal som det europeiska nödnumret men jag kan ha räknat fel, för så roligt kan det väl ändå inte vara?
Nödropet är, efter en inledande förklaring om beklämdhet, detta:
"Vi tror Antje Jackelén om att vara en bra ledare för Svenska kyrkan. Vi är övertygade om att hon kommer att stärka Svenska kyrkans ställning i Sverige och i världen. Vi är glada att uppdraget givits åt en präst och teolog med starkt stöd i Svenska kyrkan, en troende som också är en skarp intellektuell.
Att biskop Antje är öppen för religionsdialog är enbart en tillgång. Religionerna måste tala med varandra, inte mot varandra."
Detta var uppropet.
Men är det inte lite konstigt med valpläderingen efter valet? Och vilka besked i sak lämnas? Vad betyder det att stärka Svenska kyrkans ställning i Sverige och i världen? Fler medlemmar? Större massmediala genomslag? Bättre ekonomi? Makt? Framgångar?
Hur är det då med det starka stödet? Det var väl drygt 400 som röstade i ärkebiskopsvalet och nu är det 112 supportrar. Om stödet är så starkt som det sägs, varför då ett upprop? Varför inte bara ett julkort?
Biskopen är "en troende, som också är en skarp intellektuell". Det minner mig om den goda historien: "Jag är intellektuell." "Jag är inte lektuell heller." Varför måste detta markeras i Aftonbladet?
Och ska kristen tro bedriva mission - för hur eller hur så blir väl mission trots allt riktad mot en religion som utmanas av kristen tro, eller?
Frågorna efter uppropet blir fler än svaren.
Vad är det med de frågor som kallas hatstorm som är så farligt?
Antje Jackelén har själv skrivit en artikel i DN där hon pekar på risken att allt mindre av den breda mittfåran syns när debattens tonläge skruvas upp. "Risken är att marginalen marginaliserar mitten." Det betyder antagligen att Antje Jackelén placerar sig själv i mitten och en del andra i marginalen - men definierar vi oss inte alla som stående i mitten? Till DN-artikeln ska jag be att få återkomma. Den är en kort sammanfattning av sådant som behandlas i herdabrevet Gud är större (2011). Tills vidare måste vi fundera över varför uppropet behövdes - och är undertecknarna verkligen 112? Har Gud humor? Jag gitter inte kontrollräkna - för Gud är större än allt mitt kontrollräknande.
"Smekmånaden" blev istället en "hatstorm" om vi får tro undertecknarna. Kanske borde en snart tillträdande ärkebiskop studera sina företrädare. Söderblom ville visa på Gud genom religionshistorien. Eidem fick den otacksamma uppgiften att vara äb under andra världskriget. Tydligen är det religionsdialogen som är prio ett för Jackelén. I hennes apologi på DN:s debattsida ser vi hur hon tänder ett ljus tillsammans med Dalai lama. Det är inte lätt att vara äb när påve Franciskus är så omåttligt populär trots att han i Sverige skulle kunna marginaliseras som kvinnoprästmotståndare.
SvaraRaderaBäste Thomas, gör åtminstone A.J. den rättvisan när du för in påve Franciskus på banan, att du inte undanhåller läsekretsen den infon att Franciskus och Antje har samma uppfattning om religionsdialogens betydelse och tydligen praktiserar dialogen på liknande sätt.
RaderaHur kan du vara så säker på att de har samma uppfattning angående religionsdialogens prioritering? Samma syn på prästämbetet har de uppenbarligen inte.
RaderaJasså är det ett ljus de tänder!? Jag trodde de gjorde "Give me five!" :)
Raderafm
Prästämbetet har överhuvudtaget inte varit på tal från min sida. Att de där har olika uppfattning är väl självklart, antar jag åtminstone tills vidare. Men vem vet vad nästa bulletin från Vatikanen kan medföra :-) När det gäller religionsdialogen ber jag att få hänvisa till Signum.
RaderaTack för påminnelsen käre Jörgen. Liberala jesuiter ser nu sitt gyllene tillfälle att försöka baxa fram Vatikanen och hela Romerska Kyrkan med sin agenda. A J är kanske inspirerad av Hans Kung och hans snart tjugo år gamla triptyk (Judentum Christentum und Islam). Begreppet abrahamitiska religioner torde väl vara relativt sent påkommet?
RaderaVisst, Dag - det är osnyggt om alla vi hårda Jackelén-kritiker räknas in i "hat- och hotstormen". Ungefär som när hela oppositionen tidvis räknades som medansvarig för palmemordet (den dumretoriken slapp vi lyckligtvis när Anna Lindh råkade illa ut - inga EMU-motståndare anklagades för hennes död vad jag vet). Om Antje Jackelén vill jag i det här sammanhanget säga: Rör inte min kompis! Ja, må hon leva! (Evinnerligen, som Daniel uttryckte det).
SvaraRaderaMen det vore inte bara snyggt utan alltigenom lämpligt att - med eller utan upprepande av kritiken mot Jackelén som teolog - försvara henne som människa och kvinna gentemot orimliga attacker från främst högerextremt håll, men också från mindre vetande kristna som tror att "Gud är större" per definition är något slags muslimskt stridsrop.
Uteblir försvaret - varför inte ett eget upprop? - kan ju tyvärr mindre välbetänkta nazi- eller Stasi-påkletningar eller exempelvis en (ännu) inomkyrklig missionsföreståndares Vita häxan-retorik tolkas som en inrättning i "hata Antje"-ledet. Missionsföreståndaren skriver bra här: http://www.elmbv.se/blogg/?p=5582 Ska inte Bloggardag kunna skriva så också? Du skrev ju ett (1) bra inlägg till Helle Kleins försvar en gång. Det värmde. Och gjorde fullständigt klart för de mera korrtänkta - jo, vi har en del sådana läsare - att din Klein-kritik inte bottnade i antisemitism.
PS. "Hatstormen" mot Antje Jackelén är alltså i verkliga livet inte BARA kritiska frågor om teologi och titlar. Antje HAR råkat ut för VERKLIGT hat och hot som upplevd "islamkramare". DS.
SvaraRaderaHatstorm?
SvaraRaderaSnarare oro och fruktan. Oro för att en ÄB-Antje ytterligare skulle stärka sina främsta och mest radikala protagonister och ge avkall på tanken om biskopsämbetet som enhetens ämbete. Helt enkelt släcka den slocknande veke av klassisk, kristen tro, som ännu glöder svagt i mökret. Att hon kommen till Uppsala, skulle utvecklas till en Katherine Jefferts Schori, 26th Presiding Bishop of the Episcopal Church of the United States. Med modernistisk agenda och förödda församlingar som följd.
Tiden kommer att utvisa om oron är befogad. Själv misstänker jag, att Antjes främsta tillskyndare kommer att bli gruvligt besvikna. Och det kan de väl gott ha!
Tant Svart
Oh ja, så underbart om det blev så! Men på vad grundar tant sina rosiga förhoppningar?
Radera:-)
RaderaEndast en förment oförvitlig anhängare av ett system kan gå i dialog och sluta fred med motståndare i låsta konflikter.
Endast Richard M Nixon kunde fara till Peking och skaka hand med Mao Tse Dong. En liberal demokrat hade begått politiskt självmord.
Endast Anwar Sadat, som bekrigat Israel med mer än ord, kunde ostraffat (nåja, det kostade honom livet) sluta fred.
Antje har en möjlighet att just genom sin ikonstatus göra det som nu tycks omöjligt i Svenska Kyrkan. Att bygga broar och skapa överlevnadsmöjligheter för minoriteten. Låt oss be att hon ser denna möjlighet och nyttjar tillfället att ge utrymme för annan Ande än tidsandan.
tant
Tack, tant, för svar.
RaderaA.J. som en Rickard Nixon eller en Anwar Sadat, det är djärvt tänkt! Men jag tänker att storheten redan syns i det lilla och det lilla jag här sett lovar inget stort . Dock har det hänt att jag haft fel :-)
Sedan hör det väl också till bilden att en president i USA, väl vald, har en mycket självständig ställning i kraft av sitt ämbete som enligt konstitutionen ger honom en självständig maktbas i förhållande till kongressen. En ÄB i SvK har inte den positionen, har aldrig haft och nu långt mindre i en genompolitiserad organisation, där ÄB mest tjänar som dekoration för den demokratiska politiska viljan. En ÄB kan givetvis även i ett sådant sammanhang göra en skillnad genom sin sociala och teologiska kompetens och tyngden i sin personlighet, här inte minst orädd självständighet.
Tycker tant att vi så här i uppropstider ser exempel på en sådan orädd, stryktålig, självständighet?
Inte för att hat och hot någonsin skulle vara rätt mot någon, men för att det måste sägas höra till ett offentligt uppdrag som t.ex. biskop att ta sin del av den varan. Världen är ju nu som den är och inte som den skulle vara.
Till sist dammar jag av en annan amerikansk president Harry S Truman som på tal om de politiska vedermödorna, som han i rikligt mått fick uppleva, sade ungefär så här: Tål du inte hettan i köket duger du inte att stå vid spisen.
Välkommen tillbaka, du har varit saknad!
SvaraRaderaBeträffande Antje, verkar hon vara i blåsväder i andra kretsar. Väderflöjlar brukar alltid snurra ett par varv för mycket.
http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/12/antje-jackelen-trappar-upp-hyllningarna.html?spref=fb
BRAVO f. Dag - Jag kiknar av skratt...En vansinnigt rolig tråd har ni skapat...definitivt i klass med David Virtue på Virtueonline.
SvaraRaderaDet är klart att varulv-vänstern gillar inte att deras "messias" dvs AJ ifrågasätts. Stenarna börjar ropa - Tiden är kommen när murarna fallas - Må en miljard basuner skalla så att kyrkans hus i Uppsala reduceras till stoft!
Elias
Que?
RaderaVad är detta att flabba åt? Antje Jackelen är faktiskt en människa oavsett vad hon tror eller inte tror. Och att det finns främlingsfientliga människor som, under föregivande av att vara kristna, tagit sig rätten att hota henne är direkt äckligt. De som gör så beter sig inte ett dugg bättre än vänsternissarna.
Elias, det är inte av skratt jag kiknar när jag läst din kommentar, snarare flämtar jag av irritation. Jag tycker att hela situationen är alldeles för smärtsam för oss som kallar oss kristna för att jag ens ska få för mig att fnittra tyst.
RaderaOm det är så att några har passerat gränsen för vad som är rimliga formuleringar i kritik och ifrågasättanden och traskat in på hotens och hatets väg så är det direkt frånstötande. De ska i alla fall inte uppmuntras av oss kristna.
Jag i Halland
Detta är INTE ett anonymt inlägg, jag som skriver heter Maria Küchen är initiativtsgaren till uppropet som Dag Sandahl refererar till ovan, men jag har inget konto som jag kan logga in med här. Troligen har Dag Sandahl inte hållit sig informerad om det grova näthat och de hot - inklusive dödshot - som Antje Jackelen utsatts för sedan hon blev vald till ärkebiskop. Han skulle naturligtvis kunna välja att förringa detta hat och dessa hot (jag syftar inte på fri diskussion och kritik i trosfågor, en sådan diskussion måste naturligtvis kunna föras), men det skulle i så fall inte sätta honom själv i någon god dager. Inte heller jag har räknat efter hur många som hann skriva under uppropet innan det stängde. Är det oerhört viktigt? Eller skriver Sandahl om att det råkar vara hundratolv stycken eftersom han inte har några bättre mer sakliga argument att komma med? Sandahl kan hur som helst lita på att fler troende på olika platser i och utanför kyrkan vill, och kommer att, skriva under detta upprop. Jag utgår från att Sandahl själv vid eftertanke är en smula beklämd över att en medmänniska dödshotas, oavsett om hon är en meningsmotståndare eller inte, och ser fram mot att han förtydligar sig på den punkten.
SvaraRaderaHej Maria,
RaderaAllt hat och hot ska fördömas.
Hur ser du själv på tex den alltmer ogenerade hatsajten Dagen seglora, nu senast med hat mot Marcus Birro och tidgiare mot bl a Helena Edlund?
http://dagensseglora.se/2013/11/27/darfor-hatar-vi-birro/
Hej Maria! Jag är inte heller anonym, men har inget sådant konto som man ska ha för att kommentera här Jag heter Ninni Ledfelt och är präst i svenska kyrkan. Jag tycker det är bra att Du och flera tar ställning mot hat och hot, och är hundra procent med Dig så långt.
RaderaJag tycker dock det är synd att ni som skrev blandade i hop äpplen och päron, dvs 1) att det är fel att näthata mot ÄB electa och 2) att ni som skrivit under tror att hon blir en bra äb. Det har nämligen inte med saken att göra. Hon ska inte näthatas. Ingen ska hatas. Oavsett religiös tro eller brist på tro, politisk färg och grad av kändhet. Framför allt ska ingen bli hatad under täckmantel av förmenta kristna förtecken. Ingen. Aldrig. Punkt. Hur som helst: Jag hoppas att Du på ett liknande sätt tar ställning mot en av Dina medundertecknares näthat mot Marcus Birro. Inte för att jag tycker att Marcus Birro är fantastisk och SS-skribenten Irving tycker att han är stendum, utan just för att ingen människa ska bli utsatt för hat.
Världen är större än dina inlägg Dag. Det finns mycket riktigt vidrigt och hotfullt skrivet om Antje efter hon valdes. Detta förtjänar hon försvaras emot.
SvaraRaderaAh, härligt att bli omnämnd som en representant för "andra kretsar". Visst, jag är inte troende, utan stör mig främst på Jackelén som ytterligare en politisk korrekt megafon, som verkar se som sin huvuduppgift att normalisera och bereda vägen för islam. Lite märkligt att just svenska kyrkan skall vara de första att underkasta sig.
SvaraRaderaJag tycker att din blogg var storartad, Tobias, och verkligen - sakligt och utan överdrifter eller förvrängningar - pekade på en mycket viktig ansats hos Jackelén, som borde ha dryftats inför ärkebiskopsvalet.
Radera"Innan det stängde"??? Inte stängs en viktig upprop, eller kanske det var tänkt så för att skapa ängslan och förvirrande bland de lättlurade virrpannor som det finns gott om i Svea rike.
SvaraRaderaJohannes
Och snabbt som ögat göras till en "snackis" i medierna... Att intitiativtagarna inte gjorde det till en folkkampanj, som namnlistan mot Vietnamkriget!
RaderaDet hade hedrat Antje om hon fått utstå hot och förföljelse för Kristi skull, såsom vardagen ser ut för många av hennes kollegor. Men dessvärre kan nog inte den sk hatfloden rubriceras så.
SvaraRaderajodå det finns tydligen en våg av hat från rasistiskt och islamhatande håll. Det hedrar bpa Jackelén! fm
SvaraRaderaMin första reaktion inför att AJ har drabbats av en 'hatstorm' är: vad har hon annat att vänta? Man behöver inte läsa mycket i t.ex. Psaltaren för att inse att det är vad Guds utvalda har att vänta (och hon tycks ju anse sig vara just gudomligt utvald). Det blir lite rörande: Man kommer med ett radikalt budskap, men räknar ändå med att man skall bli älskad.
SvaraRaderaSedan skall man konstatera att kritiken kommer från två håll. Den kommer utifrån, från sådana som i grunden avskyr muslimer. Det är ett världens hat, som vi kristna inte kan ställa upp på.
Sedan kommer den inifrån, från hennes medkristna. Den kritiken kan förvisso halka in i något som motsvarar världens hat, vilket är bekymmersamt. Men om den rör sig om vad hon teologiskt står för, så är det lika bekymmersamt om den rubriceras som något annat. Och när hennes dialoginställning då kritiseras, gäller det inte att föra dialog i sig, utan den hållning hon går in in i dialogen med. Visst skall man vara medveten om att de abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom och islam, har en hel del gemensamt. Men när hon inte har klart för sig vad som skiljer Jesus från Muhammed, blir det knappast någon meningsfull dialog.
Problemet är väl bland annat att uppropet är så illa skrivet att läsaren tror att 'hatstormen' handlar om den debatt som förts inom Svenska kyrkan. Just eftersom texten hänvisar till Jackeléns insatser som så kallad 'skarp intellektuell', förleds man till att tro att det hela handlar om den hennes - i mina ögon inte särskilt skarpa - teologi som diskuterats efter utnämningen.
SvaraRaderaJa, just så uppfattade jag uppropet - som riktat mot oss kristna som har en annan teologisk uppfattning om t ex skillnaden mellan Jesus och Muhammed. Det kan väl inte vara så illa att det varit avsikten att uppropet skulle tolkas så?
RaderaJag kan dessutom inte förstå att såväl Antje Jackelén som underskrivarna på uppropet blivit så förvånade över att hat riktas mot den som bekänner sig som kristen. Den erfarenheten är vi ju många - såväl lekmän som präster - som fått göra, t o m från representanter för Svenska Kyrkan.
Jag i Hallland
Min tanke är, att det främst är just den inomkyrkliga oppositionen och kritiken som klämmer och skaver. Populister av förment högersnitt tas i Sverige knappast på allvar i något anständigt sammanhang. Men välformulerade kristna med hög profil anses värda att öda krut och blankt stål på.
RaderaLogiken på mainstreamsidan blir:
Se vad nynazister och mentalsjuka hatare tar sig för! Sådana är alltså de konservativa kristna. Båda grupperna kritiserar ju Antje Jackelén och buntas därför samman. Men främst tycks konservativa kristna bli måltavla.
Förmodligen fungerar sammanblandningen utmärkt som propaganda hos allmänheten.
Tant Svart
Jag tål inte intoleranta människor. Jag tål bara toleranta människor. Intoleranta människor borde förbjudas.
SvaraRadera