Det är väl läge att kort kommentera Ekots lördagsintervju med Antje Jackelén. Den har uppskattats både här och där - jag såg en förbrukad biskop uttrycka sin tillförsikt inför Svenska kyrkans framtid efter att han hört intervjun. Han fick instämmanden av en annan förbrukad biskop och av en förbrukad prost. "I fädrens spår för framtids segrar!" löd sålunda konceptet. Ett ögonblick tänkte jag dock att då borde det väl finnas en hel del att se och lära av Lunds stift redan nu?
Det är glädjande med det stora förtroendet och det starka stödet, tyckte Antje Jackelén. När rösterna från Ärkestiftet viktats fick Jackelén 174 röster och Ragnar Persenius 103. Det är inte så många egentligen - och en uppsättning av elektorerna hade ingen aning om vem de röstade på och inte alls något sakunderlag så att de kunde värdera kandidaterna. De fick Jackelén, som Hasse Alfredsson sagt i en Lindeman-sketch, "på rekommendationer".
Frågan om kompetens för jobbet som ärkebiskop ställdes också: Jackelén sa sig ha med sig "en utbildning som passar för uppgiften. en kompetens och har förvärvat en erfarenhet." Det journalistiska påhaket uteblev: Vad betyder det? Hur utbildar man sig för att bli ärkebiskop? Vilka erfarenheter är särskilt relevanta? Och det är här vi harvat runt utan att komma någonvart.
För min del har jag sett en uppsättning ärkebiskopar i kyrkostyrelsesammanhang, imponerats av somligt och undrat över annat. Utbildning och kompetens har skiftat men alla har det gemensamt att de ställts inför nya och oväntade problem som måste lösas och i lyckosamma fall haft ett sådant kansli att de också lösts. Men vilken ärkebiskop från 1914 till nu har skapat den löftesrika framtiden för Svenska kyrkan?
På Sveriges Radios hemsida las avsnittet om Sverigedemokraterna ut - med en puff för ett tidigare inslag i kyrkovalsrörelsen: "Jonatan tänker på Firmodg (sic!) Kyrka. Ett parti som verkar vara tokkristna". Bortsett fån felstavning och syftningsfel var det rätt roligt. All reklam är god reklam.
Det var alltså SD som var de misshagliga och det på det vanliga sättet att påstå att delar i deras program "inte rimmar väl med kristen människosyn" nämligen när programmet "kommer i konflikt med människovärdet". Exemplifieringen var mejl och tweets som Antje Jackelén fått "som kommer från sverigedemokratiskt håll" och då är det "alldeles tydligt att mycket drivs av en väldigt aggressiv stämning mot islam".
Här ska vi kanske skärskåda resonemanget. Kan man verkligen införa begreppet "från sverigedemokratiskt håll" för att beteckna de mejl och tweets som Jackelén fått? Är det inga meddelanden från grupper som högerifrån förhåller sig kritiska till SD då? Eller ska alla värdekonservativa buntas ihop under beteckningen "från sverigedemokratiskt håll". Det hela blir ogripbart.
Och hur är kopplingen mellan frågan om människovärdet och synen på islam? "Jag tycker inte att det är okej att man kan gå ut i dagens Sverige och säga att 'jag hatar islam och jag är stolt över det'". Ska vi inskränka yttrandefriheten eller åsiktsfriheten eller bådadera? Jag bortser då från frågan vilka som gått ut och sagt detta - eller om någon skrivit det på en tweet till Jackelén.
Nu tog alltså Jackelén partipolitisk ställning mot Sverigedemokraterna. Det ska uppfattas vara ett teologiskt ställningstagande. Kriteriet ska vara hur väl det stämmer överens "med evangeliets budskap och Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära." Att evangeliet kan driva fram skarpa politiska frågor fattar vi alla - men det där med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära är väl ingen sidoauktoritet till evangeliet? Eller ska Svenska kyrkan utifrån sin självbestämning b.li överordnad politisk instans? Är det annars något fel på det där med lag och evangelium, där lagen rätt precist dömer orättfärdiga politiska ordningar.
Tugget om Muhammed och Jesus hoppar jag över. Det blir inte precist när Jackelén talar och knappast folkbildande. Ska det inte någon gång sägas att Muhammed gjorde ett hopplock från stamreligioner, judendom, kristendom och ville få till en universell tro, en som passar människor men att Jesus därmed reduceras från Frälsare till profet? För oss som en gång läste islam i religionshistorien är det inte konstigt att man kan se fromhet och delar av sanning i islam - det kan man överallt om man har ögon och öron med sig - men själva grejen med kristen tro är lite märkvärdigare.
Jag hoppar nog över frågan om Israel. Också här har jag sett kyrkomötet rösta om något kyrkomötet inte studerat, nämligen Kairos-dokumentet. Det var pinsamt. Vi kräver tydligen att produkter från Västbanken inte ska märkas "Made in Israel" för västbanken är ockuperad. Det blev den efter sexdagarskriget 1967 och då togs landet från Jordanien. Dit ska väl inte landet återlämnas så hur är det då med ockupationen? Ockuperat från vem, egentligen? Lika mycket ockuperat som Skåne, och Blekinge? Jag frågar enfaldigt för jag menar att Svenska kyrkans kampanj ter sig enfaldig. Vi kunde haft en mer konstruktiv roll att spela.
Vad lär vi oss av att Sveriges Radio på sin hemsida fokuserar på frågorna om Sverigedemokraterna? Där hade alltså Antje Jackelén något viktigt att säga. Men var det sant det hon sa? Vad - exakt vad - i deras partiprogram rimmar inte väl med kristen tro och förhåller det sig då så att övriga politiska partiers program inte kommer in konflikt med människovärdet?
Gjorde Antje Jackelén något annat än positionerade Svenska kyrkan som för stunden politiskt korrekt? Och rapporterade Sveriges Radios hemsida något annat än just detta?
Variant på Antjelagen ("Vi missar poängen om vi gör [en trosfråga] till en biologisk fråga."):
SvaraRaderaVi missar poängen om vi gör frågan om ärkebiskopens ställning till en politisk fråga.
G.A. Flanell
Faktiskt är västbanken mindre ockuperat än Skåne.
SvaraRadera1658 var ett aggresivt anfallskrig från svearnas sida.
Israel däremot blev anfallna o vann försvarskriget, mot alla odds.
Mvh
Anders Gunnarsson, halvdansk
"Gjorde Antje Jackelén något annat än positionerade Svenska kyrkan som för stunden politiskt korrekt?" Svaret är att hon gjorde vad som förväntades av henne. Det är valår i år, och det politiska etablissemanget som ser sina köttgrytor hotade, för alla styrkor som kan mönstras ut i den striden som ter sig alltmer apokalyptisk för var dag som går. Redlighet får vika, sanningskravet åsidosätts, respekten för demokratiska spelregler likaså, t.o.m. nationalstaten Sverige ligger i potten: häromdagen kunde vi läsa hur landets utrikesminister jämställer EU-kritik med främlingsfientlighet, dvs. bara xenophober kan ha något emot den överföring av makt som pågår från Sverige till EU. Vad är helvetet? Jo, en plats där allting är politik. För SvK är tiden ute, som en plats utanför det politiska helvete vi står inför. Det gläder mig inte, tvärtom känner jag sorg över hennes förnedring, att gå på gatan som en "Mädchen für alles" (Antje förstår), när hon, som en gång hade möjligheten att vara -- och verkligen var -- en trygg hamn i stormiga tider nu inte ens kan hjälpa sig själv. Det är sorgligt att se, men ändå inget skäl att hänga läpp, ty som kristen och SD:are -- vilken paradox! -- tror jag att vår tid är sanningens tid, den tid då lögnens makt skall bli uppenbar, och att sanningen är det enda som kan göra oss fria. Och Sanningens slutliga seger hänger inte på kyrkan, utan på Den enskilde.
SvaraRaderaSD, med sina rötter i högerextrema rörelser; med sin restriktiva, människofientliga invandringspolitik; är kanske inget bra alternativ för en kristen?
RaderaMin kristna tro är inte en politisk fråga, utan en samvetsfråga.
RaderaHuruvida Sd:s invandringspolitik är "människofientlig", som David uttrycker det, kan nog diskuteras både länge och väl. Jag tycker mig minnas, att ett av de svepande favoritinvektiven mot Bloggardag har varit just 'människofientlig'.
RaderaVad menas här med 'människofientlig'? Vad i Sd:s invandringspolitik är just människofientligt? Varför kan detta inte förenas med kristen tro?
Själv är jag fullständigt okunnig i frågorna.
KJ
David, om exempelvis en finländare omfattar sin regerings invandringspolitik, är han eller hon då människofientlig? Saknar den personen med automatik en kristen människosyn? Är styret i Finland med andra ord högerextremt? Jag undrar, för den invandringspolitik som Sd förespråkar är i princip den samma. Med ditt resonemang var också Sverige ett ett människofientligt och högerextremt land till för bara några decennier sedan.
RaderaNär det gäller Sd:s rötter är historien nog inte så enkel som många vill påskina. Några i dess nuvarande partiledning har rötterna i moderaterna och centern, kanske minst lika relevant som förekomsten av någon fullblodsrasist i det formativa skeendet för 25 år sedan? Alternativt tittar man på partiprogrammet och de motioner som ställs idag. Både människor och partier förändras.
Besväras man ändå av Sd så är det ju bara att beklaga att det nu är det enda socialkonservativa alternativet som står till buds. Fler och fler kristna lär rösta på Sd eftersom ingen annan problematiserar den stora invandringens negativa konsekvenser eller de höga aborttalen, märkligt nog. Och när det gäller islam finns det all anledning att oroas över den religionens utbredning, med tanke på hur det ser ut i ALLA de länder där islam dominerar.
Tja, vilken sorts kristen ska man vara om inte tokkristen? Ljum, kanske… Eller vad det nu var den där Jesus sa.
SvaraRaderaMen det är bra att Jackelen är noga med människovärdet. Då kan vi förvänta oss en ärkebiskop som äntligen tar tag i abortfrågan och står upp för de oföddas rätt till sina liv.
Tack för den kommentaren, Elisabeth. Och så du inte röstar fel i höst, jämför vad KD resp SD har att säga i fråga:
RaderaKD: "Kvinnan ska ha rätt att i enlighet med lagstiftningen fatta sitt eget beslut om abort under graviditetens första del."
SD: "Vi ser med stor oro på de höga aborttalen. Vi vill få till stånd en nationell handlingsplan för att minska aborttalen. Partiet förordar, liksom de flesta länderna i Europa, fri abort fram till den 12:e graviditetsveckan. För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd av Socialstyrelsen."
Mycket klokt och bra skrivet!
RaderaJust så, Elisabeth! Ånej, abortfrågan tiger nog Svenska kyrkan i! Här gäller inte de allra mest värnlösa! Ingen vaknar, varken efter debatter eller personliga mejl till dem, de försvarar bara sitt ställningstagande för en skandalös svensk abortlag! Detta är faktiskt inte klokt!
RaderaSorry, Stefan aake, att vilja förhindra abort/barnamord fr o m 12:e graviditetsveckan räcker inte för mitt samvete. Varför skulle det vara legitimt att utsläcka ett liv dessförinnan?
RaderaJag i Halland
Alla kristna i vårt land borde öppet bojkotta riksdagsvalet i vårt land eftersom det inte finns något parti som tar ställning för de ofödda barnen. Men var finns den karismatiske man/kvinna som skulle kunna initiera ett kristet parti, som man med gott samvete kan rösta på?
Radera@Jag i Halland, Om du har att välja mellan nuvarande abortpraxis och en uppstramning på området som räddar ett betydande antal liv, vad väljer du då?
RaderaGivetvis får SvK finnas kvar någon generation till, före den slutliga kollapsen. Under tiden har man sitt existensberättigande i att legitimera och befästa elementa i folkuppfostran:
SvaraRaderaGenusideologi och HBTQ är vår tids överordnade värdesystem, som inte får ifrågasättas. SvK går här i täten.
Migration blir ett måste för att hålla konsumtion och population uppe. Samhället bygger på tillväxt, och denna skapas lättast genom ökad befolkning. Överskott av människor finns i MÖ och Nordafrika. Dessa för vår samhällsekonomi nödvändiga människor är nästan undantagslöst muslimer. Alltså måste vi undanröja ev motstånd mot muslimsk närvaro i vårt samhälle och samtidigt söka minimera risken för en ev islamistisk reaktion bland de nödvändiga, invandrade konsumenterna. SvK kan ha en positiv roll att spela i båda dessa avseenden. Kanske kan via SVK marken beredas för både allmän, muslimsk sekularisering, kvinnliga imamer och muslimsk HBTQ- och genusagenda. Kristendomen kunde för några generationer sedan desarmeras som en motkraft i vår del av världen. Kanske kan samma sak nu lyckas med nysvenskarna.
Allt färre initierade svenskar tror att samhällsgemenskap har något med värdegemenskap och kulturbakgrund att göra. Pluralism har kommit för att stanna, utom i fråga om genus, HBQT, migration och människovärde, givetvis. Här förstärker SvK på ett förtjänstfullt sätt en nödvändig utveckling. Medborgarskap är att dela en intressegemenskap, att vara del av ett system, absolut inte en värde- eller religiös gemenskap. Här kan SvK bidra till att bryta med föråldrade och olämpliga uppfattningar.
Tror verkligen någon på allvar att något annat än det Antje för fram, hade varit möjligt att säga idag? Sd står för samhällsfarliga och för vår ekonomiska framtid mycket olyckliga tankar. Våra eliter är väl medvetna om vad tiden kräver. Nu måste - med hjälp även av SvK - ett ofta motspänstigt folkdjup fostras och våra nysvenskar bibringas svenska, överordnade värderingar.
Kanske är det olyckligt, att alltför närgånget skärskåda det i tiden nödvändiga?
Tant Svart
Nam de secta hac notum est nobis quia ubique et contradicitur (Acta 28:22)/Bartholomeus
SvaraRaderaAvses kristendom eller islam, Bartholomeus?
RaderaOch varför Vulgata?
KJ
Så sade man om de kristna. Har inte grekiska typer, och för övrigt tycker jag om latin.Det gör vi katoliker./Bartholomeus
RaderaJag undrar alltid över hur det kan vara politiskt motiverat att ta in stora grupper av människor från främmande kulturer för att vi behöver "folk inom vården" Blir då dessa människor inte äldre och behöver vård??? Ock vi är inne i en eskalerande vårdapparat. Sanningen är nog den att om vi vill ha ett hållbart samhälle så måste vi nog alla skruva ner vikten av att arbeta ihjäl oss ( att försörja en somalier kostar 10 miljoner dvs lika mycket som en skattebetalare producerar under en livstid dvs 40 år. (norsk uträkning) Detta är inte skrivit utifrån en en historisk biblisk syn utan ifrån verkligheten. Orkar vi med detta ? samtidigt som vi vet att barn och ungdommar i dag inte kommer att komma in på arbetsmarknaden eller att få en egen bostad.
SvaraRaderaPolitik är idag ekonomi. Vi behöver efterfrågan. D v s konsumtion. En åldrande befolkning, som inte sätter sprätt på pengarna( gärna lånade, det ökar nämligen tillväxten) är ett recept för stagnation och fattigdom i samhället, Se på Japan! Japanerna är rika, men konsumerar inte. Alltså är man i ekonomisk kris. Ekonomisk piggmedicin är att sätta sprätt på stålarna, inte att ha dem på banken. Här kommer konsumtionshungriga invandrare in. Mediamarkt och hyresvärdar lever gott på våra nysvenskar. Det handlar inte om att "försörja somalier". Det handlar om att få hit konsumenter, som håller efterfrågan uppe.
RaderaAlla initierade bejakar detta.
Tant Svart
BloggarDags olika analyser och påtaladen brukar jag ta del av med både intresse och njutning – för det mesta. Till en del håller detta inlägg inte halt vilket förvånar mig – även om BloggarDag erkänner sig ”enfaldig” i frågan. Efter ”Jag hoppar nog över frågan om Israel” ägnas nämligen 7 rader med 92 ord åt just det som hoppas över. Skall jag förstå det som om det sägs något i saken eller inte? Orden är ju ganska många för att kunna räknas som inga alls.
SvaraRaderaDen tänkta Jordanienkopplingen har alla parter i konflikten samt det internationella samfundet lämnat för länge sedan. Alla parter definierar också Israel armé på Västbanken och Golan som en ockupation. BloggarDags mångordiga överhoppning verkar inte vara uppdaterad när det gäller detta utan beskriver saken på ett sätt som man nuförtiden bara hittar hos diverse evangelikala kristna och hos bosättare på Västbanken – detta att förneka ett Palestina med ett folk kallat palestinier och en ockupation.
Eller är det bara så att BloggarDags ofta välmotiverade ifrågasättande av Kyrkomöte och dess beslut obetänkt spiller över på ALLA beslut mötet tar. Kairos-dokumentet förtjänar faktiskt inte att sättas åt sidan bara för att några man annars inte är överens med gillar det.
To whom it may concern: Att hålla sig från ämnet Israel-Palestina är nog vettigt. Folks synpunkter brukar vara cementerade. Men nu är skadan skedd. Att Svenska Kyrkan följer extrem-politiserade kristna i det land- och folkkränkande Kairosdokumentet är ett tecken på fientligt beteende. De veta icke vad de göra men ska man förlåta skolade personers skamliga beteende? Det spelar ingen roll hur många som följer en orätt väg. Det är likt förbenat orätt.
SvaraRaderaDen som vill läsa kritik av Sabeel och olika uttalanden från deras ledning kan skaffa kunskaper på nätet. En källa, jcpa.org, har en serie kritiska punkter. Källan är dock inte anti-Israelisk, tvärtom, så det torde nog inte accepteras av den israelmobbande kristenheten.
Bara en par saker i gruppens agerande räcker för mig för att inse att den vill judar illa, mycket illa: De medeltida judehatande utfallen om att palestinierna är den korsfäste Jesus och IDF Herodes soldater, förekomsten av antisemitiska schablonteckningar i deras förannonsering.
Att svenska kristna inte skäms att hoppa på såna kärror! Men de har ju hoppat på båtar som sponsrats av ökända antisemiter och har seglat med terrorister och judehatande jihadister, så vi ska nog inte vänta oss för mycket.
Antje Jackelén underhöll i fjol jul folk med sin murkrubba. Sa hon någonsin ett ord om det våld och det oerhörda lidande terrorismen har orsakat? Nu har vi tydligen ännu en ärkebiskop som enbart ser en skyldig.