söndag 12 januari 2014

Sur gubbe

Jag ser mig beskrivas som "gubbe". Därtill är jag negativ, bitter, sur. När det gäller nazister är jag tydligen dåligt uppdaterad. Allt detta är värt att reflektera över.

Vi tar nazisterna först. Kan man utan vidare kalla de högerradikala för nazister? Det tror jag inte är rimligt. Det finns unga som läst på. Svenskläraren i Halmstad hade, som jag berättat, en gymnasieelev som definierade sig som nazist. Hon tog debatten med honom, läste på (ringde sin pappa och sa: "Farsan, jag behöver låna Mein Kampf") och kunde argumentera. Något senare meddelade ynglingen att han inte var nazist längre. Så ska det gå till.

Högerradikal huliganism är något annat. Naturligtvis kan man med Harald Ofstad säga att nazismen är den spegel där vi ser våra egna drag förstorade och därmed så avslöjande och då handlar det om medlöperiet med makten. Men då handlar det inte om politiska manifestationer så mycket som det handlar om självrannsakan inför vad som hände 1933-1945. Och kanske ska man när det kommer till nazismen inte bara analysera idéerna utan än mer försöka förstå intressena. Man har väl läst Herman Rauschning!

Begreppen ska vi vara noga med - för språket kan fånga oss och dra upp ramarna för vår samtidsförståelse. Begrepp vi använder tanklöst gör oss helt enkelt lite dummare. Därför behövs idéanalyserna. Vilka är de nazistiska idéerna och hur beroende av sin tyska tid är de? Alf Nymans bok Nazism, caesarism och bolsjevism, Lund 1941, tog jag fram liksom Herbert Tingsten Nazismens och fascismens idéer, 1965, första upplagan 1936 under titeln Den nationella diktaturen) och några böcker till bara för att begripa hur både oanvändbart och användbart begreppet nazism är för politiska skeenden idag. Om inte annat har Tobias Hübinettes katalogiserande av vad han tror vara nazism eller högerextremism visat på riskerna med övertalningsdefinitioner som man själv övertygats av och därmed slipper allt som komplicerar.

Gubbe då? Visst. Men begreppet används för att avfärda, inte för att uttrycka aktning inför ålderdomen. Jag har jämförelsevis levt länge, 65 år gammal som jag är. Av apostlarna är det nog bara Johannes som blivit äldre än jag och längre tid än Martin Luther har jag levat. Men ärkebiskop Wejryd och biskop Johansson är äldre. Avfärdas de som "gubbar"?  Nja, det kan man undra. Nu är jag inte bara gubbe, jag är sur och bitter också och skriver en negativ blogg. Anklagelsen för bitterhet kan man inte svära sig fri från. Men vem vet vad som är i en människas ande utom Anden? Och hur ska man vara för att vara just bitter? Räcker det att vara kritisk? Men om man är kritisk och kritiken bottnar i vetskap och beprövad erfarenhet - blir det inte annorlunda då? Jag vet väl i vart fall något om de kyrkliga förhållanden jag skriver om? Är det inte där skon klämmer - för att slippa höra kritiken måste jag avfärdas just som sur och bitter gubbe, fylld av negativism och detta blir på sitt sätt rätt lustigt.

Det är väl då lika bra att piggt, käckt och muntert fortsätta blogga även om Växjö domkapitel ska ta upp två anmälningar mot den blogg som blev årets år 2013. Tack Kyrkans Tidning! Jag ska väl gå fri med samma argument som Eva Brunne friades av Ansvarsnämnden för biskopar: "Eva Brunne är, liksom alla andra, genom bestämmelser i svensk grundlag och i Europeiska konventionen d. 4 nov 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, tillförsäkrad yttrandefrihet. Detta sätter den yttersta gränsen för hennes rätt att uttala sig, även om hon har att förhålla sig till sitt ämbetsansvar."

Nå då så.
Skulle man vilja vara sur gubbe får man det.
Men man får vara en äldre pigg, käck och munter (för att inte säga levnadsglad) man också, om man skulle vilja. Detta är en så kallad mänsklig rättighet. Vad 65-åringen egentligen är ligger dock inte i betraktarens öga. Betraktaren ser bara vad betraktaren vill se. Anden utforskar allt, dock. Och ibland säger Anden just sådana sanningar vi inte vill höra.

18 kommentarer:

  1. Den som vill veta mer om vad nazismen står för och hur det kunde bli som det blev rekommenderas att läsa Bengt Liljegrens bok "Adolf Hitler".

    SvaraRadera
  2. Och därmed fick vi veta - det som vi tidigare blott ante - att Anden - åtminstone av och till - talar genom Bloggardag.

    Tant Svart


    SvaraRadera
  3. Dagens blogg var inte tillräckligt negativ, bitter, sur för min smak.
    Får läsa vad Seglora har att säga istället.
    Behöver lite tuggmotstånd en dag som denna.

    SvaraRadera
  4. Noterar att bloggaren släpper igenom kommentarer under högmässotid. Liksom denna läggs. Kanske är en gubbvarning. / Magnus Olsson med almenackan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min hgm börjar kl 11. Jag bor intill kyrkan.
      Under den intetsägande predikan idag tänkte jag på dagens blogg och bad för oss alla som besöker denna "sajt".
      Men ibland tänker jag att det kanske vore bättre att sitta på traktorn och längta till kyrkan än att sitta i kyrkan och längta till traktorn.

      G.A. Flanell

      Radera
    2. Gör inte så, Flanell. Sitt i din kyrkbänk och BE för alla oss som besöker denna sajt.

      Själv har jag fått som böneämne bl.a. alla grannarna och då har tanken slagit mig att om alla människor ber för sina grannar så blir det den ena böneringen efter den andra och alla går i varandra. Häftigt, va?!

      Radera
  5. Tack Dag för Du rör om i ankdammen. Att Du blir kallad gubbe av dina meningsmotståndare skall Du vara stolt över, eftersom personliga påhopp användes bara när relevanta argument saknas. Att beteckna en person som nazist utan att definiera varför de är nazister är att föra en debatt på en låg nivå. Tyvärr verkar det finnas uppenbara brister i dina motdebattörers historiska kunskaper. Nationalsocialismen, kommunismen och socialismen är de ismer som har flest liv på sitt samvete. Nu som på 30-talet är det dessa grupper som är mest högljudda. Kanske det är dags att mota in nazisternas arga motståndare i fållan för kommunister och socialister. Min uppfattning är att dessa tre ismer inte har en plats i ett modernt samhälle.

    SvaraRadera
  6. Dagblogg motsvaras av den anglikanska "Virtueonline". På denna blogg bedrivs som här "Ideologikritik". Det är inte mot kött och blod kampen gäller utan mot dagens totalitära tendenser. Vad skall vi säga om begrepp som islamofobi och homofobi? Är inte dessa begrepp uppfunna av ideologier som vill styra?
    Varför inte "vidga" kampen mot nazismen till att vara kampen mot ideologier? Barths teologi och även Nygrens kan sägas vara ett bålverk mot alla mänskliga försök att med ideologier mästra teologin. På Virtueonline läste jag om Orwells 1984. I år är det 2014 och ideologierna med sitt "newspeak" döljer och förvanskar istället för att uppenbara och förklara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Virtueonline har många skibenter, av vilka somliga är riktigt läsvärda, andra läsvärda-men inte på Virtueonline. David Virtue är en anglikansk journalist med kalvinistisk grundsyn: därmed också sagt att det inte blir mycket djupsyn. Han försöker fånga in hela den anglikanska världen -också fd anglikaner -i sin portal. Fr. Dags blogg ger mera bildning och fördjupning. Och humor! fm

      Radera
  7. Jag tror att sign. Alma tyvärr kom in mitt i värsta Anti-Jackelén-drevet (jodå, Dag, fortsätt gärna med den sakliga delen av kritiken både fram till och förbi reformationsjubiléet!). Men vi som följt Dags bloggande i ca 6 år vet att av långt över 1000 inlägg åtminstone ca 100 varit av övervägande uppbygglig, ibland rent av entusiastisk art. (T.ex. lovsången till Högmässan glömmer jag aldrig, även om den kanske låg under Dagblogg, jag minns inte så noga).

    Det innebär att den flitige bloggaren varit mer positiv även på nätet än de flesta av oss andra - men relativt sett ändå förefaller mest kritisk. Nåväl, det får väl vara så då. Om bloggens syfte är att granska (jfr Sverker Olofssons Plus eller Tor Billgrens Antigayretorik!) så blir ju det mesta ganska "gnälligt". Men icke förty informativt. (En annan jämförelse: en blogg/organisation kan verka sunkigt sexfixerad tills man inser att bloggens/organisationens syfte är att bevaka och kommentera just sexuella frågor - jfr Rfsl och Rfsu. Då förstår man oftast till slut att det handlar om syfte och avgränsning).

    Sen tillhör jag ju inte precis Dag Sandahls eller högkyrklighetens mest oreserverade beundrare. Ibland önskar jag att han skulle ha låtit vissa inlägg förbli opublicerade (även eller kanske särskilt i de fall jag - mea culpa! - skrattat gott själv). Men som Kaj Munk skrev tvingar den helige Andes censur oss inte att tiga - utan att tala. Och med tanke på vad för slag som nuförtiden prästvigs, ser jag det som min mänskliga och kristliga skyldighet (egentligen vanlig kristlig anständighet) att stå upp för såväl högkyrkligheten (Brander, Braw och Sandahl liksom yngre generationer) som de i ämbetsfrågan konservativa i BV-land eller "Laestadianien".

    Eftersom jag själv och mitt eget bloggande - i samband med mina motioner till EFS-konferensen - härstädes på ett fullkomligt orimligt sätt jämfördes med mångårige (typ 60 år) Nya Väktaren-redaktören Axel B Svensson, vill jag gärna återgälda komplimangen: det är faktiskt betydligt rimligare att jämföra Dag själv med Axel B och Nya Väktaren (bortsett från att NV som papperstidning naturligtvis var betydligt mer sovrad).

    För att alludera på profeten Jesaja och profeten i Pajala (Almas aktade Lars Levi, alltså) tillhör Dag inte de "stumma hundar" som tiger när kyrkoplundringen är i full gång. I vår tid när fräckheten på högsta kyrkliga ort knappt tycks ha några gränser - hur är det nu: är Marias berättelse om jungfrufödelsen historiens sämsta bortförklaring eller inte? - är det absolut tid att skälla högt och uthålligt. "I denna värld så fräck och dum / må mycken vrede hava rum / och det är skam att vara ljum."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andreas!
      Tack för att du lyfte fram denna tänkvärda psalm.

      Det fanns en annan psalm också, i vår gamla psalmbok; nr 175.
      Den tål också att lyftas fram:

      "Nu är en fast bedrövlig tid...
      helt syndigt går nu hos oss till: Din kyrka hjälp, o Herre mild...
      Du värdes, Herre, se därtill, Att mången lärer, som han vill. Ett självklokt vett vill mästra Gud, och tadla på hans ord och bud...
      De stolta andar dämpa ned, Som snabba efter tidens sed. Att föra nytt på banen an, Förfalska så din lära sann....
      Fördenskull på dens sida stå, Som här ditt ord försvara må...Därvid behåll din kyrka ren Och fria henne från allt men."

      En tänkvärd psalm som givetvis inte finns kvar i vår nuvarande psalmbok. Hur skulle det se ut? Kan ni se våra kära kyrkopolitiker sitta i kyrkomötet och sjunga dessa ord? Inte jag i alla fall och absolut inte våra biskopar heller. Men den borde faktiskt sjungas där, högt och ljudligt, men den dagen lär väl aldrig infinna sig.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
    2. Broder i Skara, gamla psalmbokens nr 175 finns i rejält nedskuren form kvar under nr 373 i vår nya psalmbok, om den än sällan sjungs, åtminstone inte på mina bredgrader.

      Om versen åtta i gamla versionen finns det en kostlig historia. Vid en av de provpredikningar som hölls i svunnen tid hade turen kommit till en något liberal präst vid namn Almén. Avgående kyrkoherden som inte fann behag i en slik efterträdare, satte då de avslutande versarna som slutpsalm för gudstjänsten och kandidaturen.

      Radera
    3. Men den har tyvärr mist sin udd. Men vackert så.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
    4. Tack käre Andreas, du är en mer tålmodig människa än jag ens kan hoppas på att bli och jag är glad att du försvarar mig och ser gott i något jag har svårt att vaska fram guldkornen ur. Men jag gillade betraktelsen inför första Advent så det finns ju gott också att hämta för en mindre vidsynt person som jag. Vi vet ju också att Surpööls bittra sinnelag blev barnens räddning från underjorden, så varför inte=)

      Radera
  8. Livet är för kort för att man skulle fortsätta läsa något som skrivits av "en sur gubbe". Jag skulle slutat direkt.
    Men denna muntra och tankeväckande blogg läser jag gärna-

    LG (gubbe på 75, men inte sur)

    SvaraRadera
  9. Om man skulle kalla t.ex. Antje Jackelén, Helle Klein eller Wanja Lundby-Wedin för "sur gumma", vad händer då?
    Skulle de själva skratta åt det lustiga tillmälet?
    Vad skulle det uppfanatiserade vindflöjlarna i kyrkliga organ och pressen anföra?

    G.A. Flanell

    SvaraRadera
  10. G A!
    Själv tror jag inte 'gumma' fastnar. 'Tant' möjligen. 'Sur' inte heller. Men definitivt 'bitchig' på en av de tre.

    Tant Svart

    SvaraRadera
  11. En av de viktigaste ledarkommentarerna i migrationsfrågorna har Anna Dahlberg, Expressen ,presterat. Det hon skriver har bäring på mycket av det som ventilerats på denna blogg sista tiden. Hur länge till ska man kunna stämpla var och en som kommer med kritiska frågor i ämnet som nazist-rasist-högerextremist-främlingsfientlig?
    http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-ar-tomhant-i-migrationsdebatten/

    SvaraRadera