tisdag 21 juni 2016

Sak och person

Man ska skilja mellan sak och person. Somliga av oss är duktigare på det än andra. De kristligaste är, oss emellan, oftast urusla på det och det handlar inte om begåvning utan är något viljestyrt. De vill komma åt person för att slippa sak. Så det där med sak och person är viktigt.

Vår vän infochefen Gunnar Sjöberg har lyckats såra Christer Sturmark och alla andra ogudaktiga när han skrev "sekulärt självbedrägeri". Vi, som är mer sakliga i våra bedömningar, skulle förstås kunna tänka att just så ska en präst formulera sig. Sturmark blev dock sårad, ledsen, kränkt - och Gunnar ber  på sin blogg oförbehållsamt om ursäkt. Att det inte var meningen, tycker Gunnar låter tomt. "Det var dumt, onödigt och sårande." Var det så - eller valde Christer Sturmark att tolka saken så?

I varje fall har infochefen under fyra månaders tid aldrig tidigare fått så många otrevliga mejl och telefonsamtal.
Det fick mig att fundera. Jag kom till några kallsinniga slutsatser.
1. Något annat är inte att förvänta sig för en kyrkokristen. Man får vara glad om man klarar sig undan med en behandling som den Frälsaren utsattes för.
2. Folks frustration måste ta vägen någonstans - och frustrationen i det kyrkliga är stor och verklig.
3. I den känslostyrda kulturen uppfattas intellektuell renhållning som moraliskt förkastlig. Jag har rätt till mina känslor och ingen ska komma och ta dem ifrån mig eller ens dissikera dem.
4. I den kyrkliga kulturen finns det präster som i decennier fått vänja sig vid tillmälen. För andra är det en ny erfarenhet. Välkomna i klubben.
5. Förr eller senare kommer vi till en punkt där alla kyrkokristna behandlas som kv*nn*pr*stm*st*nd*r*. Det ligger i sakens natur.
6. I brist på kv*nn*pr*stm*st*nd*r* att definiera bort, kommer den etablerade utstötningsmönstret att drabba andra.
Så ungefär.

Nu finns det också en poäng att inte skilja mellan sak och person. Det visste de ansvariga i romarriket, när de kristna i statsintressets namn avrättades. Människor av kött och blod bär idéerna, de subversiva. Det finns därtill en poäng med att försöka förstå de personliga nätverken. Det är en väldigt liten krets som kan dra i tåtarna. Väldigt liten!

Ta resandet som exempel. Allt kunde journalisterna inte fatta, eftersom deras bakgrundskunskaper var för ytliga. De kunde ha, som Anders Lundström - ska som alla inser vara Lundberg, inte lätt för mig som just läst om biskop Gösta Lundström! - visat, tagit upp Nacka som exempel. Det var ett slagkraftigt exempel på något, som skulle kunna komma att uppfattas som mygel.
https://kristenopinion.wordpress.com/2016/06/17/svenska-kyrkan-behover-fortsatt-granskning/

Om Nacka församling granskats, hade förstås insamlingsstiftelsen Guds Hus i Fisksätra också kommit i ljuset liksom Seglora och den Seglora Dispatch som kallas Dagens Seglora, men som havererat. Här levereras alls inte det som subsidierna från olika håll skulle resultera i. Detta med Dagens Seglora är ingenting annat än en praktskandal, som ingen ställs till ansvar för. Hur kommer sig det? Vågar Kyrkans Tidning inte gräva och jaga?

Grundhållningen fattar jag. Svenska kyrkan används som plattform för det egna budskapet och därtill som finansiär av det egna budskapet.
Det är i sin helhet rätt fantastiskt - men för mig enfaldige är det som ter sig allra mest fantastiskt, att saken fortgår utan kritisk genomlysning.
Styr på person, Helle t ex, och se vad ni får fram då! Eller för det för känsligt att granska en journalistkollega? Har hon kring sig och bakom sig ett alltför inflytelserikt nätverk? Inte vet jag. Men lovar man en digital motsvarighet till Kyrkans Tidning, en konkurrent, och levererar vad då, är det väl ändå uppseendeväckande när det inte blir något?
Kan vi få en ekonomisk genomlysning av det som alltmer ter sig som en bluff? Och en sakgranskning - vad är det som hänt (eller snarare: inte hänt) för det som kallas "medlemmarnas pengar"?

Jag har förstås fel, det har jag alltid, men det vore roligt att få detta mitt fel analyserat.
Jag tänker att det är rika församlingar som egentligen åstadkommer föga kyrkligt och därmed inte lockar människor, som får mycket pengar över och kan sätta sprätt på dem.
På vilket sätt har jag nu fel som tänker så?
Finns det ett förhållande mellan stora reseprojekt, rejäla kyrkoherdelöner samt andra grandiosa projekt och svag gudstjänststatistik, kan väl detta påvisas, liksom motsatsen?

Annars noterar jag att Sala ställer in sin resa. Pastoratet skulle rest till Norge för att få dela erfarenheter i Norge om terrordåd och flyktingarbete. Krishantering och flyktingarbete är annars områden där vi alltid behöver fortbildning? Nu blev de kristtrogna i Sala rädda. Det är också terrorns syfte, att skapa rädsla? Ekoturism kompletteras med Ekot-terrorism och i allt föds skräck! Och när terrorn slår till i Sala, står pastoratet, som inte vågat fortbildning, handfallet.

Vad murvlarna gör, vet jag inte. Men något är på gång.
http://journalisttips.se/2016/06/20/gastblogg-sa-granskar-du-kyrkan/

Ska jag inför sommaren påpeka att en viss moderation i kommenterandet är eftersträvansvärd liksom det kan finnas skäl att fundera över om inläggen som skrivs är kommentarer till mina uschliga bloggposter. Det är dessa som förväntas kommenteras. Och har någon skrivit tre kommentarer på ett dygn, behöver kravet att skriva ytterligare inte plåga. Njut av sommaren, vetja.

10 kommentarer:

  1. Jag har förvisso en gnällig sida.CENSUR utropar jag understundom.
    Jag har städse bemötts reko på denna blogg.
    ; ibland t o m liten för generöst måhända.
    Den här gången tänkte jag till och med ta Dig mer än på orden. Jag tar sommarlov. (det utesluter ju inte små tjuvtittar. ..)
    Ulf Berggren

    SvaraRadera
  2. "Vår vän infochefen Gunnar Sjöberg har lyckats såra Christer Sturmark och alla andra ogudaktiga när han skrev "sekulärt självbedrägeri"."

    Knappast "alla andra ogudaktiga". Narcissister är det nästan omöjligt att inte såra, men alla ogudaktiga är inte narcissister.

    "2. Folks frustration måste ta vägen någonstans - och frustrationen i det kyrkliga är stor och verklig."

    Var det verkligen kyrkliga människor som låg bakom alla otrevliga e-brev och telefonsamtal?

    "Det är en väldigt liten krets som kan dra i tåtarna. Väldigt liten!"

    Det är det många konspirationsforskare som hävdar.

    "Detta med Dagens Seglora är ingenting annat än en praktskandal, som ingen ställs till ansvar för. Hur kommer sig det? Vågar Kyrkans Tidning inte gräva och jaga?"

    Intressant. Jag har inte hört talas om den skandalen. Journalister har en förmåga att hålla knäpptyst om vissa saker.

    "[...] det som ter sig allra mest fantastiskt, att saken fortgår utan kritisk genomlysning."

    Precis såsom med USA:s så kallade president och en lång rad andra skandaler.

    "Har hon kring sig och bakom sig ett alltför inflytelserikt nätverk?"

    Du ställer frågor likt en riktig konspirationsforskare, Dag.

    "Jag har förstås fel, det har jag alltid, [...]"

    Nej, nej, sluta nu. Du har rätt ganska ofta.

    "Pastoratet skulle rest till Norge för att få dela erfarenheter i Norge om terrordåd [...]"

    Jaha! Som det följande får man förmoda: https://www.youtube.com/watch?v=fjMH3uDx-iI

    "Vad murvlarna gör, vet jag inte. Men något är på gång.
    http://journalisttips.se/2016/06/20/gastblogg-sa-granskar-du-kyrkan/"

    Tack, Dag! Du gör som nykterhetsrörelsen: går från klarhet till klarhet: https://www.youtube.com/watch?v=1YRZgvFM-jY

    SvaraRadera
  3. Att planerade resor ställs in betyder inte nödvändigtvis en omvändelse under galgen. Här speglas snarare en isande krank visshet om det stora och accelererande medlemsras som pågår vilket kommer att påverka ekonomin i ytterst negativ räkning. Att planera verksamhet med en sådan osäkerhetsfaktor är att likna vid ett gungfly.
    Prästerna har i sv"k"-sammanhang samma ställning som bankerna i en konkurs. Det är de som kommer att prioriteras och behållas så länge som möjligt. Det är därför det nu börjar sparas in på extravaganser medan andra befattningar kickas. Redan finns exempel på att en diakon sparkades så att en präst kunde behålla sin kollega enligt ordningen att en präst inte ska behöva jobba ensam i en församling.
    Ännu är det långt till avgrunden men den blir allt tydligare. Vägen dit är full av allt tätare vägskäl där viktiga och smärtsamma ekonomiska beslut måste tas i takt med att ekonomin rämnar. Att som nu i dagarna fylla på med ytterligare 52 nya lycksökare är därför ytterst oansvarigt eftersom dessa inte kan ges några som helst garantier för sin framtid. /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. John tycks se klart i det kyrkliga nattamörkret. Läs gärna kommentarerna nedan!

      http://ledarsidorna.se/2016/06/en-sluten-och-politisk-kyrka/

      LT

      Radera
    2. "Lycksökare", sa Bill, "olyckor", sa Bull!
      Antony

      Radera
  4. Vi kämpar för Jesu Kristi sak inte mot någon person. Med Tron som förutsättning talar vi minst fem ord med vårt förnuft (St. Paulus), skriver minst fem böcker mot herseierna (St. Irenaeus ). Ingen behöver bli sårad för detta.

    SvaraRadera
  5. Va, bara 3 kommentarer per dygn!
    Jag tror jag går i självvald sommarbloggfasta av bara farten.
    Måttlig fasta då vill säga, men högst tre kommentarer per dygn.
    Det lär väl å andra sidan lösa sig själv nu när jag slutat få uppföljningskommentarer mejlade till mig.

    Det är väl skönt att SvK har en kommunikationschef som ber om ursäkt för all kritik.
    Kunde man inte få ut lite bättre info från SvK att Konstitutionsutskottet nekat SvK att själva få bestämma om medlemmarna ska få vara med i den geografiska församlingen eller inte?
    Det hade väl varit smakfullt med ett meningsutbyte i formfrågor mellan SvK och staten så att de som hävdar att SvK fortfarande är en politikerstyrd statskyrka inte får vatten på sin kvarn?

    SvaraRadera
  6. Det finns trots allt ljus i mörkret. Kan vi inte tacka f Olof Andren för hans översättningar av viktiga skrifter från kyrkofäderna, f Folke T Olofsson magistrala framförande av Trons lärosymfoni (Credo). Senast det skedde var när Hjalmar Lindroth skrev sitt trebandiga verk, vilket faktiskt kan köpas på bokbörsen. Vi har denna "bloggardag" tack vare f Dags outtröttliga arbete. Nog kan vi erfara att det finns en verklighet bakom orden om den kristna tron som övervinner världen eller skall vi säga övervintrar i denna världen.

    SvaraRadera
  7. Få har kränkt troende på det sätt som Sturmark och hans ateistiska sekt "Humanisterna". Det må vara förståligt om någon uttrycker sig något obetänkt om nämnde ateist.

    Sturmark har många att framföra sin ursäkt till i allt det han sagt och där andemeningen varit att troende är imbecilla och mindre vetande. Själv har jag flerfaldiga gånger känt mig kränkt när jag tagit del av det ateisten Sturmark framfört.

    SvaraRadera
  8. Ja, Thomas, jag instämmer gärna i tacket till de levande "lärofäderna" Olof Andren, Folke T Olofsson och Dag Sandahl!

    SvaraRadera