lördag 22 april 2017

Kristna fri- och förskolor

Jag undrar över S-beslutet om att förbjuda dittan och dattan när det gäller religionsutövning. Jag trodde i min enfald att det kunde få finnas kristna föräldrar som ville bibringa sina telningar kristen tro också inom skolväsendets ram, morgonbön och kristendomsundervisning, och att det skulle vara OK. Jag argumenterar inte "att detta utsattes jag för och det har jag inte tagit skada av." Alls inte. För somligt som kallades kristendomsundervisning i mina skolformer var undermåligt, eftersom det var statens uppfattning av kristendom jag skulle pådyvlas. Söndagsskolan var annorlunda. När jag hör att det finns eleevr på gymnasiet som egentligen inte kan läsa text, kan jag tycka att alla alternativ måste vara bättre.

Nu är jag inte dummare än att jag fattar att det är muslimerna som ställer till det och att just detta inte kan sägas. Därför ska kristen tro klumpas in som något som har med religion att göra och nihilisternas agenda ta över. Om kristna förskolor och friskolor organiserar morgonbön och det hör till själva idén är det väl konstigt att förbjuda något som hör just till idén? En kristen friskola utan organiserat andaktsliv är väl som bäst en anomali, annars ett attentat. Politiker stiger fram med uttalad avsikt att skydda elever mot påverkan - som om inte allt i livet är påverkan. Fast avsikten är att komma själva tron med dess praxis till livs. En kristendom utan bön, andaktsliv, gudstjänstliv är inte kristendom och själva den pedagogiska principen är att skapa vanor, förstås. "Ha vanan så har vanan dig!"

Det fascinerande med mångkulturen är att den inte tål så mycket av det som är mångt! Medge dock att det är intressant att den inte tål allt det som byggt en kristen västerländsk tradition i långliga tider, egentligen svårt att ange hur länge. Tusen år i Sverige. Om det finns kristna skolor som lär barn och ungdomar att inifrån förstå denna kultur, inte bara som bokligt vetande om årtal utan verkligen genom inlevelse, borde skadan inte vara så stort. Mer än för nihilisterna, förstås. På en nivå enas här unga kristna och unga muslimer i hållningen att så där utan tro som de flesta är, kan man inte vara. De som har en identitet blir tydligare i den, det är rätt självklart. Och kanske lika självklart att de som inte har någon sådan tros-identitet blir utmanade.

Varför får jag för mig att den politiska klassen slåss mot sina egna hjärnspöken? Och varför får jag för mig att detta inte är så begåvat?

Centern och socialdemokraterna tycks vara lika goda i detta stycke. Då talar vi om två partier som, håll i er, ställer upp i kyrkovalet! Rösta på religionsfobikerna, rösta S och C i kyrkovalet!

Samtidigt hör jag något annat, att gymnasister inte kan läsa. Styckena ska inte vara längre än max 10 rader om det ska fungera. Helst fyra. Och det är en väldig skillnad mellan barn från hem med läsvanor, dvs att föräldrar läser böcker för och med sina barn, och andra. Det här handlar egentligen inte om inkomstskillnader utan i föräldrars attityd till barns behov av, säg, bildning. Syster Kerstins morfar, landstingsman Fredriksson, S, skulle vänt sig i sin grav, har jag hört i mer än fyra decennier, när frågan om bildningsnivåerna i landet kommit på tal. Ändå blir jag uppbragt när jag hör att gymnasister inte kan läsa text. Skulle inte de politiska partierna lägga sitt krut här och lämna kyrkopolitiken och förbudsivern för, strikt oss emellan, det föresvävar mig att en del kristna skolor måste sätta läsning och läsförståelse högt. Bokens folk, ni vet; Läsartraditionen - och jag avser nu kloster och kyrkofäder lika mycket som 1800-tal. Paulus pocketböcker inte att förglömma. (2 Tm 4:13)

Det var den kristna bildningen som byggde Europa. Det borde vara mer än vällovligt att ta vara på denna bildningstradition och introducera barn och unga i den. Ett värn mot dumheten, tänker jag. Den är rätt utbredd, samma glada människor hoppar runt i bilderburken och jag ska tydligen vara underhållen därav. Sjunga, titta på fåglar, laga mat, träffas hemma hos, laga mer mat, sitta i en s k morgonsoffa - tröttnar de inte själva? Nja, problemet är att kristna förskolor och friskolor ordnar andakter, sjunger psalmer och uppträder som om det i vanlig enkel mening skulle vara sant att Jesus, som var död, har uppstått och lever.

Nog finns det en del att fundera över. Tappa dock inte bort er frimodighet!

47 kommentarer:

  1. Bör man inte skydda barn och ungdom från läskunnighet? Så mycket ont som läskunnighet är inblandad i och kan användas till. Läsundervisning bör helst förbjudas för all ungdom under 18. Därefter får de själva bestämma om de vill och det är mödan värt att tillägna sig den farliga läskonsten.

    En självklar frihetsreform!

    /En liberal

    SvaraRadera
  2. Den postkristna (men mycket "religiösa") nomenklaturan lär knappast riskera sitt "fina" umgänge med den världsliga makten, så där får nog inte de kristna skolorna något stöd. Vi katoliker för en ständig kamp mot nihilisterna och jag har noterat skarp kritik (mot S) från bl.a. dominikanen Anders Piltz och jesuiten Thomas Idergard!
    Antony

    SvaraRadera
    Svar
    1. "jesuiten" Idergard är inget annat än en blåsvart högerpolitruk som nästlat sig in i det religiösa bara för att politisera. En föga trovärdig person. Och det verkar finnas fler bluffar. Marcus

      Radera
    2. "Vi katoliker"? Är Anthony verkligen katolik? Har aldrig hört katoliker häva ur sig så mycket hat och förakt som Anthony. Märkligt att Anthony inte ens känner till förnamnet på kyrkoherden i den kyrka han säger att han går i. Va de bara ett tillfälligt besök? Marcus

      Radera
    3. Marcus, du är uppenbarligen en arrogant, okunnig och obildad jubelidiot som aldrig träffat Thomas Idergard SJ!
      Antony

      Radera
    4. Marcus och andra kan rekommenderas att läsa Idergards artiklar:

      http://signum.se/category/thomas-idergard/

      Själv finner jag inget av det Marcus menar sig se.

      PP

      Radera
    5. Jubelidioten Marcus, som spyr arrogans och nonsens, tror sig veta vilken församling jag tillhör, nåväl "spåkärring" Marcus, vilken är det?!
      Antony

      Radera
    6. Detta är en kommentar jag godkänner i tanke att vi här ser en romersk hållning. Rätta mig om jag har fel!

      Radera
    7. Idergard är högerpolitrukkatolik. Anthony, med tanke på spyorna, inte alls. Så hatisk som Anthony är ingen katolik. Lutar mer åt SD. Bloggardag har stort överseende men borde också besinna sitt juridiska bloggansvar. Marcus

      Radera
    8. Gårdagen i Lund ägnade jag åt Ågust Strindberg och Anders Piltz -så först nu en kommentar :
      - Jag gick en runda i Ågusts fotspår -alltmer fritänkande.
      -På kvällen hade jag stämt möte med Anders Piltz. Ja,vi var flera som möttes till gemensam Vesper i härvarande katedral. Domkyrkoförsamling och St Thomas församling arrangerar träffarna varannan lördag. För mig var det premiär -jag har behövt tiden till att övervinna mitt motstånd mot det jag plägar kalla påveriet. Därmed inget ont sagt om påven som person och katoliker i allmänhet och Anthony i synnerhet gillar jag. Och jag har städse uppfattat sign Anthony och John som fullblodsinkvisatorer!
      Och vad de ekumeniska Vesprarna är min förhoppning att alla grenarna på "det sanna vinträdet så småningom blir representerade och att tiden med gemensam nattvard närmar sig.
      Ulf H Berggren, kristensamfundare med Luthersvans...

      Radera
    9. Det kan vara så, att dr Sandahl missat en kommentar varför jag återkommer och hävdar att jag inte alls hyser något hat mot jubelidioten Marcus, som uppenbarligen inte är läskunnig eller har träffat Thomas Idergard SJ. Jag kan inte uppbringa någon närhet till hat mot Svky eller de stackare son mot bättre vetande (eller pga höga löner/makt/karriär) klamrar sig kvar på det sjunkande skeppet. Jag kan bara be för de (få) kristtrogna i Svky och för att en sann kristendom ska resa sig ur de ruiner som vi redan kan se i det Babyloniska moraset!
      Antony

      Radera
    10. Idiot är vanlig grekiska och betyder "menig". Jubelmenig är en fin beteckning och godkänns därför. Dekorerade meniga har många av oss varit innan karriärerna tog fart.

      Radera
    11. Touché dr Sandahl! Mitt moderland avskaffade värnplikten redan på 50-talet men vi befriade Europa från fascism och nazism samt var med och knäckte kommunismen ledda av frihetstrojkan Thatcher, Reagan och Johannes Paulus II! F.ö. så är "Her Majesty's loyal forces" kvalitetsmässigt världens bästa krigsmakt!
      Antony

      Radera
    12. Denna senaste Antony-drapa ökar väsentligt förståelsen för denne ständigt spyfärdige hatreligionsmissionär.

      "Mitt moderland", "befriade Europa", "knäckte kommunismen", "världens bästa krigsmakt", "frihetstrojkan". Ja, halledudanne då en sån livlig fantasi man kan ha.

      Däremot verkar han som framgått inte ens känna till förnamnet på kyrkoherden i den katolska församling han säger sig frekventera.

      "Tillhör" är nog överord.
      /John

      Radera
    13. Stalinisten John verkar, liksom Marcus, veta vilken församling jag tillhör, nåväl vilken är det? Och vilken tillhör John?!
      Antony

      Radera
    14. Antony, nazitysklands nederlag avgjordes på ostfronten av Röda arme'n. Det är de flesta historiker ense om. Västmakterna bidrog men avgjorde inte.

      Radera
    15. Utan USA:s materiella stöd till Sovjetunionen och senare intåg i kriget, samt Storbritanniens förmåga att hålla Nazityskland stången (då Stalin, stalinisten John & Co var i allians med Hitler) hade utgången av kriget säkerligen blivit en annan. Jag skrev aldrig att Storbritannien ensamt besegrade nazismen men nog var många av mina gamla släktingars insatser (vissa bokstavligen) av stor vikt för segern över Hitlertyskland - det hade aldrig ryssarna klarat själva (vilket nog är historikers huvudlinje)!
      Antony

      Radera
  3. http://signum.se/forbundet-humoristerna-bildas/

    PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Årets bästa aprilskämt?

      Lars-Gunnar

      Radera
  4. Så utrensas med implicit hänvisning till muslimska nysvenskar de sista resterna av kristendom.

    Det som inte lärs i barndomen, lärs sällan i vuxen ålder, och knappast till större djup. Förmodas kan, att islam kommer att lära det liberala och nihilistiska etablisssemanget mores. Islamistisk mores vill säga. /smun

    SvaraRadera
  5. Kristen fostran förvisad till hemmet brukar dunsta bort. Senast då den direkta föräldramakten upphör vid flytten hemifrån. Statlig värdegrundsfostran kan förmodas vara i stort resultatlös. Möjligen inbjuder den till opposition och hån.

    Det som på allvar formar det uppväxande släktet är 'peer group', alltså kamratpåverkan. Om man vill ge sina telningar kristen fostran, sätter man dem alltså med fördel i kristen skola med andra ungdomar från kristna hem. Styr senare om möjligt bort från ekonomistiska och genusvetenskapliga utbildningar. Kanske rent av från religionsvetenskapliga. Fel kamratpåverkan.

    Muslimska föräldrar kan med rätta frukta de kommunala värdegrundsskolorna, fyllda med småateistiska ungdomar och lärare som påverkar de unga nysvenskarna i nihilistisk riktning snarare än värdegrundsriktig. Många exempel finns på muslimska föräldrar, främst iranska, som med stor uppoffring sätter sina barn i de mera betrodda två katolska skolorna i Stockholm och Lund. Att kommunal skola skulle vara förödande, både för fostran och utbildningens kvalitet, inser dessa föräldrar.

    Att spela ut det kristna skolkortet som i Frankrike, där drygt två miljoner elever går i mestadels högklassiga, katolska skolor, hade i tid inte låtit sig göras i Sverige. Socialdemokratins motstånd var i dåtiden stort. Numera skräms man i den politiska eliten av islams växande inflytande. Kolartron, att om bara nysvenskar kommer till Sverige, blir de svenskar till sinnet mer än till ID-kortet, dunstar bort. Migrationsvågen kan inte hejdas om än viljan skulle infinna sig. Sverige är för evigt förändrat i muslimsk/islamistisk riktning. Då värjer sig den hedniska makten. Och resterna av kristendom stryker i den kampen med.

    -Ni har spottat i soppan. Smaklig spis! kunde man bistert säga om man vore frispråkig som Bloggaren.

    Lars Jensen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inget som säger att "resterna av kristendomen stryker med" annat än den dåliga kvaliteten på de hembrända varianterna av densamma. Kopterna i Egypten har klarat av Islam i 1400 år och har inte alls gett upp. Varför skulle de? Kristus har ju uppstått!

      Radera
    2. Den där om de dåliga, hembrända varianterna var bra. Ja bevare oss för finkel!

      Ädel, god årgång och kvalitet är att föredra, har alltid en marknad och behåller sitt värde över tid.

      Att det sen kan vara lite svårt att samexistera med islam, är nog ingen överdrift. Men det kan det även vara med dagens ateistiska självklarheter. Förmodligen har ateister mer att frukta av islam än kristna, åtminstone om vi går till islams källor? Därav förnekelse och tilltagande panik i eliten?

      Lars Jensen

      Radera
    3. Egypten har en speciell historia.
      Under medeltiden innehades makten av ett mamluk-sultanat. När osmannerna 1517 tog över, behölls mamlukinstitutionen som en sorts adelsklass. Först genom Napoleons erövring försvinner mamlukerna som institution. Mamlukerna var slavar, uttagna genom s k barnskatt från kristna familjer, de behärskade dhimmis. De fostrades till muslimer, fick inte bilda familj, men var en sorts statsbärande IS-krigare. Ofta hade de minnen från och erkända släktband med den underkuvade, kristna befolkningen. Detta skyddade i allmänhet de kristna från alltför grova övergrepp.

      Efter Napoleon bevarade Västmakterna kontrollen av det strategiskt viktiga Egypten. Den Förenade Arabrepubliken var före Muslimska Brödraskapets tid en någorlunda sekulär stat, med formellt lika rättigheter för kopterna (av gr "aigyptos" - egyptier).

      Allt detta sammantaget förklarar varför det fortfarande finns kristna i mätbart antal i Egypten, men knappast i grannstaterna.

      Samexistens med muslimer har knappast fungerat någonstans, annat än under icke-muslimskt styre.

      PP

      Radera
  6. Det är för många helt obegripligt varför en multi-“religiös” eventorganisation som sv”k” ska kunna kvittera ut jättelika bidrag av samhället för att driva egna skolor och så kallad barnomsorg.

    Sv"k":s "verksamhet" idag består till stor del av barnomsorg och förskoleverksamhet. I många "församlingar" är 50% av de anställda verksamma där. Något som sedan utnyttjas till bristningsgränsen som exempel på hur stor betydelse man anser sig ha som “folkrörelse” och “samhällsaktör”.

    Nej, håll i stället aktivt undan barn och ungdomar från dessa horder av medlemsdräglande yogaprästinnor och övriga lismande parasiter i fårakläder.

    Kravet om förbud för religiösa för- och friskolor är utmärkt!
    /John

    SvaraRadera
  7. Borde inte Broder Dag och andra äntligen inse att den förtryckande statskyrkotiden sedan 17 år för alltid är förbi? Och att den aldrig någonsin kommer tillbaka, inte ens med hjälp av blåsvarta KD och SD?

    En tid när "prästerna" såg sig som kommunalmän och aktivt hindrade den ekonomiska utvecklingen i socknarna genom att hejdlöst parasitera på det invånarna mödosamt arbetade ihop. Som gjorde sig skyldiga till att människor aktivt hindrades från att ta sig ur sin fattigdom.

    Stor skam över dem som ännu försvarar och kallar detta ondskans bländverk och samhällsövergrepp för “folkkyrka”. /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Hejdlöst parasitera på det invånarna mödosamt arbetade ihop" är inte en träffande beskrivning på Svenska kyrkans prästerskap, någonsin, inte ens nu. Förr fanns det så många spärrar: kyrkoråd, postar, domkapitel, biskop som höll efetr prästerskapet. Det är mycket färre som håller koll nu, och lönesättningarna i nutid har nog på åtskilliga håll överträffat vad som någonsin varit tidigare.

      Radera
    2. ML, du har helt rätt. Svkys tjänstemannaprelater måste tillhöra rikets mest överbetalda lönearbete, vilket förklarar den mängd av charlataner som numera ägnar sig åt det nyreligiösa yrket!
      Antony

      Radera
  8. Förbudet mot religiös påverkan kan få vissa konsekvenser vid undervisning i geografi. T.ex. om Sveriges flagga och varför den är hissad. En religiös symbol så god som någon.
    För att inte tala om lovdagar runt jul och påsk. Försök förbjuda luciafirandet från alla förskolor först, sedan kan det vara dags att reglera vad som sker utanför undervisningstid.
    Det man lätt glömmer är att skolan kan låta en ideell förening låna lokalerna för frivillig morgonbön.
    Ska man då förbjuda skolpersonal att vara medlemmar i en ideell förening och bryta mot den grundlagsfästa föreningsfriheten?

    SvaraRadera
  9. Vilka KM-grupper är bäst på kristen fostran och vilka utsikter har de i kyrkovalet?

    Låt oss ett ögonblick spekulera i denna fråga, som ju indirekt också aktualiseras genom S-regimens hot mot alla kristna skolor, därför att en muslimsk skola har avslöjats efter särbehandling av flickor i skolskjutsverksamheten.

    Är då S bäst? Nej. S har nu 73 mandat och är den i särklass största nomineringsgruppen. Mitt tips är en marginell minskning till kanske 69 eller 70. Inte bra på kristen fostran.

    POSK är förstås bra på kristen fostran och kommer enligt mig att öka något i mandatantal från 38 till om kring 40.

    Trea i storleksordning i KM ligger Borgerligt Alternativ, BA, med 31 mandat. Bör också vara bra på kristen fostran men kommer troligen att minska till 27 eller 28 mandat.

    Därnäst kommer C med 30 mandat och också fast förankrad i kristen och trygg folkkyrkotradition och således bra på kristen fostran. Kan förmodligen hålla sitt mandatantal och kanske öka ett par.

    SD har 15 mandat efter rekordökning med 8 mandat i förra valet. Inte alls bra på kristen fostran, trots många vackra ord. SD:s handlingar talar emot, men partiet kommer tyvärr att ytterligare öka till kanske 18-20 totalt.

    Sedan kommer tre grupper med vardera 12 mandat: Kristdemokrater i Svenska kyrkan som förstås är mycket bra på kristen fostran men får finna sig i en minskning med två eller tre mandat.

    MP har också 12 mandat men minskar sannolikt till 9 eller 10. Inte bra på kristen fostran.

    Så har vi då FK med samma mandatantal och som självfallet är mycket bra på kristen fostran. Det är dock ytterst osäkert om gruppen kan behålla sin siffra. Jag tippar 11 mandat.

    Öppen Kyrka, ÖKA, kommer härnäst med 11 mandat och ökar sannolikt med 1 eller 2 mandat. Bör vara bra på kristen fostran, möjligen dock med variationer till FK:s.

    FISK kallades gruppen för, de tidigare folkpartisterna, nu liberalerna i Svenska kyrkan. Gruppen har decimerats under resans gång genom avhopp till BA och fick 8 i senaste valet. Återkommer med på sin höjd 4 eller 5. På sin höjd. Ingalunda bäst på kristen fostran. Möjligen godkänd med tvekan.

    VISK kallas vänsterpartisterna i KM, alltså de som emanerar från det gamla kommunistpartiet, vilket dock fortfarande har rötterna kvar i kommunismen och socialismen. Nu 6 mandat och behåller förmodligen dem. Dålig på kristen fostran av lätt kända orsaker.

    Därjämte finns en ledamot från Kyrklig samverkan i Visby stift. Jag kan inte bedöma enmansgrupperingens chanser, men DS vet nog mer. Han kan ju fråga domprosten Hermansson om saken. Jag förutsätter dock att mandatinnehavaren får (mer än) godkänt i kristen fostran.

    Alltså ett litet tipsat smörgåsbord inför valet. Håll till godo, fast jag inser att många bloggläsare blir ledsna och arga på mig för mitt tips gällande FK.
    Men jag låter mig inte rubbas och betonar att alla siffror är preliminära och alltså ingalunda får ses som statiska. Plus- och minussiffrorna tar heller inte helt ut varandra, vilket är medvetet med tanke på osäkerhetsfaktorerna. Man måste som bekant ha viss flexibilitet också i det kyrkliga livet...

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara flexibilitet. Stabilitet också.

      Radera
    2. Och varför i hela friden skall helt sekulära partier, som annars stoltserar med att vara "religiöst obundna", över huvud taget ställa upp i ett "fritt" samfunds val? Slopa alla arvoden och ersättningar till de "förtroendevalda", förlita er - som många andra samfund - på deras ideella engagemang, så kanske SvK till slut slipper vara "statskyrka", dvs. ett samfund under statlig kontroll. OBS! att ALLA de tvistefrågor som under det senaste halvseklet har splittrat kyrkan - från ämbets- och äktenskaps- till handboksfrågorna - har uppkommit till följd av "statliga" - dvs. sekulära politiska - beslut. Om kyrkan själv hade fått besluta, skulle processerna möjligen ha krävt mer tid - men besluten hade varit väl förankrade bland kyrkfolket. Kyrkan hade tagit mindre skada!/Paul

      Radera
    3. Tråkigt att FK är upptaget. Annars kunde man startat gruppen Flexibel Kyrka. Agendan vore att inte ha någon agenda, utan att alltid gå på opinionen för dagen.

      Radera
    4. Du har fel, Paul!

      -Som så ofta i Dina texter blir också denna kommentar förvriden, Paul. Sekulära partier har rätt att ställa upp i kyrkovalen. Nu har S också slagit fast, att partiet skall fortsätta sitt engagemang i dessa val, så nu vet vi det och har sådana fakta att förhålla oss till. Du ondgör Dig över arvodena till förtroendevalda. De skall inte ha någon ersättning (som oftast är mycket blygsam) för sitt helhjärtade engagemang, som kräver många timmars arbete i veckan eller månaden och stort ansvar. Om de tillhör kyrkoråden, är de ju arbetsgivare för all personal, kyrkoherden och övriga präster inräknade.

      Nu frågar jag Dig därför Paul detta: skall prästerna inte heller ha betalt för sitt arbete?

      När Du ordar om att besluten alltid hade blivit bättre om kyrkan själv fattat dem och inte staten, är Du också ute och seglar, som man säger. Kyrkan tog beslutet att spräcka äktenskapet med staten - MOT kyrkfolkets vilja!
      I ämbets-, äktenskaps- och handboksfrågor bestämmer kyrkan själv utan statlig inblandning, upplyses Du härmed vänligen om.

      Låt mig avsluta med en ny sorgesång över händelsen 1995, då beslutet togas i Sigtuna att slå sönder relationen med staten.

      -Jag nästan gråter, när jag ser effekterna från den lugna, trygga, fasta, stabila kyrkan med över 90 procents anslutning till dagens stora och stigande bekymmer med drastiskt minskande förrättningssiffror och sviktande missionsengagemang.

      Sensmoral: ändra ALDRIG någonsin ett vinnande och stabilt lag! En trygg pappa och mamma är det bästa för barnet att hålla handen på.
      Inga experiment i kyrkan, tack!
      (Här bör jag väl få medhåll av FK...??

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    5. BOD
      Jag fattar inte. Du är med i POSK? Det måste vara rent kontraproduktivt. Och hur blir en statlig institution någonsin politiskt obunden?

      Radera
    6. Bengt Olof, jag hoppas att du även beklagar beslutet som ledde till att det vinnande laget i form av kyrkomötesordningen före 1982 slogs i spillror.
      Inga (politiska) experiment i kyrkan, tack!

      Radera
    7. -Skall prästerna inte ha lön?

      Enligt Skattebetalarnas förening drar 60 % av prästerna i SvK in mer än 50 papp i månaden.

      Allt mera möten, utbildning och resor.
      Allt mindre "söndagsjobb".
      Allt grundare förankring i kristen tro.
      Allt mer engagemang i ideologiproduktion och folkuppfostran.

      Sen har vi ju de präster, anställda och förtroendevalda vi har. Församlingarna blir allt färre, äldre och glesare. Knappast ett vinnande och stabilt lag. Kanske måste allt gå under för att städa bort en dysfunktionell organisation? /smun

      Radera
    8. Svky och dess överbetalda prelater liknar mer och mer eliten att i det kollapsande Romarriket (i Väst). 60% tjänar alltså minst 620.000 kronor!!! Helt sanslöst och om detta basuneras ut kommer det att bli hundratusental som årligen lämnar det korrupta postkristna samfundet!
      Antony

      Radera
    9. Fast varje gång man tar upp det så säger de att ens utträde drabbar de svagaste.

      Radera
    10. BOD - Snacka om "förvriden"! Jag vet inte riktigt om jag alls kan ta Ditt inlägg på allvar, men... Varför skulle sekulära politiska partier ha något slags "rätt" att ställa upp i kyrkliga val? Det naturliga är väl att kyrkans engagerade medlemmar ställer upp, under beteckningar som inte alls behöver förknippas med div. "religiöst obundna" partier? Och - Ditt påstående att "i ämbets-, äktenskaps- och handboksfrågor bestämmer kyrkan själv utan statlig inblandning" kan väl ärligt talat inte betecknas som annat än ren lögn? I ämbetsfrågan sade kyrkomötet nej. Därefter inleddes en intensiv lobbyverksamhet från de politiska partiernas sida, vilket ledde till att ett nytt "extra" kyrkomöte sammankallades (redan året efter) och inte kunde annat än att godta reformen - eftersom statsmakterna då redan hade beslutat om den. Motståndarna tillförsäkrades hemorts- och väjningsrätt - löften som mycket snart "glömdes bort". I äktenskapsfrågan ville kyrkan på sin höjd acceptera en "välsignelse" av samkönade förhållanden, men även här fattade statsmakterna ett annat beslut, och kyrkan fick foga sig. Även i detta fall utlovades en hemorts- och väjningsrätt för motståndarna, - men inte heller den tycks bestå idag. Handboken har förstås inte rönt samma intensiva intresse från de sekulära partiernas sida (partigängarna tycks ju inte vara särskilt flitiga gudstjänstbesökare), men även här gör sig sekulära politiska intressen starkt gällande. Exempelvis tycks kraven på "inklusivt språk" bl.a. leda till att den ursprungliga läran om till den kristna Treenigheten (enligt Matt. 28:19) kan bytas ut mot något som närmast påminner om gammal babylonisk gudinne- och fruktbarhetskult, när den helige Ande förvandlas till "livgiverskan". Ännu tillåts dock de ursprungliga bibliska uttrycken, men hur länge...? Och allt detta sker i en kyrka som påstår sig bygga på "Bibeln allena"? Vem tror Du att Du lurar? Hurtiga tillrop lär inte hindra medlemsflykten.../Paul

      Radera
  10. Lukas Berggren belyser Sverige som landet som pendlar mellan förbud och obligatorium:

    http://www.varldenidag.se/ledare/sverige-pendlar-mellan-forbud-och-obligatorium/Bbbqdf!OGPXEOelqti6sd4GshjoQ/

    /smun

    SvaraRadera
  11. Paul,

    -Du måste uppenbarligen informeras om att i en demokrati har vem som helst rätt - enskild eller ett parti - att kandidera och ställa upp i val. Alltså har politiska partier sin fulla frihet att ställa upp i kyrkovalen.

    Försök sedan inte dra en gräns till "kyrkans engagerade medlemmar", som om partikandidaterna INTE också är engagerade. Det finns ju andra grupper än partiernas i kyrkomötet, FK exempelvis, men de har ju inte lyckats så bra i valen.
    Och väljarnas beslut är utan appell, som Du vet.

    Sedan upplyses Du även om att kyrkan fattar sina egna beslut utan statlig inblandning. Det Du kallar för "lobbyverksamhet" är faktiskt tillåtet i vårt land och förekommer dagligen. Dina formliga tirader mot kyrkans beslut får ses mot bakgrund av att dessa ej sammanfaller med Din egen åsikt. Och då blir reaktionerna ibland sådana. Det märks särskilt i dessa rader då det gäller frågan om kvinnans rätt till prästämbetet.

    Där finns ingen återvändo till tiden, då hon avvisades från detta ämbete. Ett rakt och enkelt svar, som även Du måste acceptera.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. BOD - Jag upplever Dig som en mycket aktiv och engagerad kyrkopolitiker (inte minst här på Dags blogg), och INTE ENS DU återfinns normalt i kyrkan på söndagarna! Vad rentav värre är - Du argumenterar principiellt för Din "rätt" att utebli från all normal kyrklig "kärnverksamhet" men ändå få fatta beslut i kyrkan! Vad gäller kvinnor i prästämbetet kvarstår ett historiskt faktum: riksdagen ensam beslöt om detta mot kyrkomötets uttalade vilja. Jag är gammal nog att minnas, och det borde väl även Du kunna.../Paul

      Radera
  12. Paul,

    -Jag undrar stillsamt vilken saklig grund Du har för påståendet, att jag inte återfinns i kyrkan?

    Vad gäller min argumentation har jag enbart påpekat det faktum, att varje MEDLEM i kyrkan har samma rätt till att i kraft av medlemskapet påverka kyrkans beslut, oberoende av exempelvis kyrkogång eller annan kyrklig aktivitet.

    Det är alltså INTE det sistnämnda som avgör rösträtten och inflytandet utan MEDLEMSKAPET.

    Vad gäller kvinnans rätt att bli präst, bör Du nog vara tacksam för den. Hur skulle annars vår kyrka ha sett ut i dag - och hur många medlemmar hade varit kvar - om hon inte fått den rätten. Tänk också på att flertalet av de lutherska kyrkorna i världen har samma självklara ordning.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kvinnans "rätt" att bli "präst"?

      Nonsens, herr Dike. /John

      Radera
    2. BOD - Grunden för mitt antagande om Din kyrksamhet utgörs väl främst av tidpunkterna för Dina blogginlägg (en hel del tycks ju ske under högmässotid). Dessutom har jag nog en del fördomar (skapade av andra än Du) om att väldigt många av de "förtroendevalda" saknar egentlig anknytning till kyrkolivet. (Själv blev jag mycket förvånad när det parti jag då var aktiv i, på 1980-talet ville sätta upp mig som kandidat i kyrkovalet; jag tyckte att de borde ha förstått att jag inte var medlem och ha kollat saken). Men detta är förstås ett högst osäkert underlag, och förhoppningsvis har jag tagit grundligt miste; säkert saknas Du aldrig i kyrkbänken på söndagarna. Vad jag däremot finner mer bekymmersamt, är Din principiella inställning att man som kyrkomedlem inte alls tycks behöva delta i något gudstjänstliv i sin församling. Din enda måttstock tycks ju vara det formella medlemskapet. Ännu när Du och jag var unga, blev alla nyfödda i Sverige registrerade som medlemmar i SvK, även UTAN dop (det enda kriteriet var väl att minst en av föräldrarna - lika formellt - skulle vara medlem). Detta har lyckligtvis ändrats numera, men fortfarande har jag en känsla av att kriterierna för medlemskap inte syftar till att få största möjliga antal aktiva medlemmar och kyrkobesökare, utan snarare till att maximera antalet medborgare som automatiskt får sin medlemsavgift uttaxerad via skattesystemet (men inte nödvändigtvis röstar i kyrkliga val eller kräver något slags service i gengäld). Det är en kyrkosyn som känns mig mycket främmande. F.ö. har jag väl aldrig gjort någon hemlighet av att jag lämnade SvK redan i början av 1960-talet (i spåren av - men inte på grund av - ämbetsreformen). Jag är INTE tacksam för hur SvK ser ut idag; jag är djupt sorgsen över hur denna kyrka (där min sedan länge bortgångne far var präst och min mor nu snart skall begravas) har utvecklats. Och ämbetsreformen (ett ensidigt statligt beslut som kyrkomötet i efterhand fick finna sig i) kom ju att utgöra starten på denna utveckling, som nu nått därhän att t.ex. den helige Ande allt oftare presenteras som "livgiverskan" (för att nu förtiga annat). SvK politiseras, marginaliseras i ekumeniken och förlorar såväl medlemmar som gudstjänstdeltagare i allt snabbare takt. Är det något jag förväntas vara tacksam för?/Paul

      Radera
  13. Ein Finger kann man brechen, aber fünf Finger sind die Faust!

    Så sa redan Ernst Thälmann på sin tid:

    https://www.youtube.com/watch?v=-19B0ziZRLc

    Varför skulle det vara annorlunda nu?

    SvaraRadera