tisdag 5 september 2017

"Förutom"

Jag läste en insändare i Smålandskomposten där Borgerligt alternativ i Växjö pastorat trycker ut sig.
http://www.smp.se/debatt/familjen-och-musiken-tva-viktiga-delar-i-kyrkovalet/

"Förutom vårdandet av trosfrågor"- redan här skaver det, för också en björn med en mycket liten hjärna kan förstå, att härefter kommer en framställning som alls inte handlar om hur tron tar getsalt eller beskriver hur gudstjänsten är start för allt det andra i Kyrkans liv. Det är bara att fortsätta läsa hur den borgerliga religionen ska gestaltas:

"Förutom vårdandet av trosfrågor är Svenska kyrkan en mycket viktig aktör när det gäller det diakonala arbetet i samhället för att stötta och hjälpa behövande."
Det exemplifierades. Så fortsatte skribenterna med familjen, särskilt barn och unga och den självklara rollen som musikinstitution. "Kyrkan som konsertrum ger många möjligheter till upplevelser och reflektion." En finess i sammanhanget anförs för i Växjö är vi inte bara lyckligt lottade med ett mycket rikt musikliv. "Dessutom kan vi konstatera att kyrkans musikverksamhet lockar väldigt många åhörare som annars inte skulle gå i kyrkan." Hur man nu vet det. Växjös mest besökta turistmål är domkyrkan. Det leder till slutsatsen att "kyrkan spelar en väldigt viktig roll i människors liv." Självfallet, så lyder klämmen, bör man rösta på Borgerligt alternativ för att "påverka åt rätt håll".

Inte ett ord om Jesus och det förstår jag. För det är ju så mycket förutom vårdandet av trosfrågor. Här är en hållning avgrundsskild från Kyrkans tro, där det alltså finns ett givet centrum som gör, att det kan bli generöst också i periferin. Och "kyrkan" är ett rum som blir en konsertlokal och i denna mening tycks "kyrkan" spela en "väldigt viktig roll i människors liv." Var är träpinnevagnen någon kan dra mig på?

Myten om diakonin odlas. Kolla dock vad den kommunala socialtjänsten kostar och jämför med budgeten för diakoni och för Diakonicentrum. "Där det profana samhällets resurser inte räcker till är diakoniverksamheten en räddningsplanka för många". Det är de borgerliga politikerna som tar till orda, det märker man, men i grunden kan det inte vara så här, för detta arbete har Svenska kyrkan alls inga resurser till. Som bäst är diakonin ett litet bidrag i det medmänskliga, men inte resursen när samhället inte räcker till. Hur dumt kan det bli i kyrkovalsretorik?

Familjen? Konkret heter det att "konfirmationen kan bli en trygg grund att stå på, när man växer upp". Inte ett ord om det problem vi faktiskt måste hantera, den sönderbrutna konfirmationsseden. När vi på 1970-talet berättade vad som logiskt måste komma, uppstod vrede för att vi sa det. Det som nu är tillståndet, förklarades vara dystra profetior styrda av otro, kanske i kombination med ren illvilja. Hej och hå! Dessvärre har de, som inte ville se vart allt logiskt barkade, fegat ur och dött. Vi kan alltså inte triumferande säga "vad var det vi sa!"

Musiken blir en självklarhet. "Musiken i kyrkan har två funktioner: dels som budskapsbärare i mässan dels i musikgudstjänster och konserter, där inte minst den estetiska funktionen spelar en avgörande roll för lyssnaren." Inte ett ord om lovsången som aldrig får tystna eller om församlingen som en sjungande församling (en för Luther och reformationen viktig punkt). Estetiken handlar om konserterna. Det ordas mycket om musik i kyrkan och man låtsas tala om kyrkomusik. När jag läser inlägg som dessa, tycker jag synd om engagerade kyrkomusiker. De hanteras som vore de krogpianister och Kyrkans musik som vore den inte en avglans av evigheten utan fastmer ett tidsfördriv för kulturkonsumenter, företrädesvis av typ vit medelklass.

Jag talade med den luttrade diakonissan, som nuförtiden kallas "diakon" men diakonissfasonerna sitter i. Är man fanjunkare i Guds rike så är man fanjunkare också om den nya titeln skulle råka bli lötjnant efter vår befälsreform....  Hon hade avnjutit nomineringsgruppspresentationer (där satt det!) och hört allt som skulle göras. Hon sa inget, men var finns alla de som ska göra allt detta, undrade hon. Det kan man verkligen undra. Pensionärer mellan 65 och 75? Någonstans måste det slå igenom, att vi förlorat själva kyrkfolket, entusiaster som var i kyrkan varje sön- och helgdag och aktiva i församlingshemmet i vart fall någon gång i veckan. De laddades genom gudstjänster och studier om bibel och troslära och hade en glädje i det vi kan kalla den kyrkliga visionen: en levande, folklig kyrka. Det var den de bars av och bar vidare. Det är något annat än slagord från dem som sitter utanför Kyrkans verkliga sammanhang, som inte har något att säga om Jesus och som i sina liv gestaltar en annan religion, en utan Frälsaren. MTD-religionen. Och vill fostra ungdomar in i den!

Det hela går att förstå. Lätt som en plätt. Det är just detta som är det svåra. Och förutom vårdandet av trosfrågor är det mycket att stå i, förstår jag.
Vill man få loss inre spänningar i ett känslosvall, så bjuder jag på möjligheten att ta sig in till ett för biskopsämbetet hedrande filmklipp.
http://www.na.se/orebro-lan/orebro/forst-halsades-hon-valkommen-sen-hoppade-nya-kyrkoherden-hoppborg-med-biskopen-se-filmen

Är ni i tittartagen så kan ni också kolla in SSU-arna.
https://www.facebook.com/ssulenet/
Själv nynnade jag på sv ps 169 i 1937 års psalmbok och tänkte på raderna om den ädla skaran, att ungdomen kristnad är Sveriges vår, Sveriges framtid och hälsa och det där om att "Kristnade ungdom, dig gånge väl. Strid för Guds ära i Norden." Sen slog det mig att detta antingen var en lämplig psalm eller en helt olämplig när jag nu hört vår politiska framtid tala. Så här bedrivs socialdemokratisk kyrkovalskampanj. Vad säger Tage? Tage beklagar!

Aktuellt-redaktionens insats i kyrkovalet missade jag i går kväll men jag letade på nätet. Varför var det S och SD som skulle stå fram som huvudmotståndare i kyrkovalet? Sa Jesper eller Aron något om Jesus? Huvudfrågan är Jesus eller MTD-religion. Diskutera den!
https://www.svtplay.se/video/15025756/aktuellt/aktuellt-4-sep-21-00-1?start=auto
Ni alla som läser Östra Småland/Nyheterna kanske har nytta av vad jag skriver idag. Undrar om Aktuellt-redaktionen läser och lär sig ställa utmanande politiska frågor?
http://www.ostrasmaland.se/debatt/det-var-s-som-bjod-in-sd-i-kyrkopolitiken/

Beklagar Tage också hur partiets inkomstförstärkningar går till, som lurendrejeri av de fattigaste och mest utsatta? Det finns mycket att tala med Tage om.
http://www.dn.se/ekonomi/s-saljer-lotter-pa-kredit-till-skuldsatta-och-driver-tusentals-till-kronofogden/?print=true

Nu har jag gett mig på partipolitiker i alla länder. Förenen eder!

13 kommentarer:

  1. Jag undrar om man inom MTD kan kalla biskopens och den nyemottagna kyrkoherdens hopp för "det kristna hoppet"?

    Jag har fått nåden att tro, och går någon gång då och då på konserter, och kan konstatera: det är inte många från kyrkoskaran på dessa. De har redan gjort sin tjänst vid dagens gudstjänst. Risken för tron är väl den, att man förväxlar känslan av harmoni i musiken med kristendom. Då blir estetiken ett hinder för tron!

    När man en gång i tiden i Eskilstuna ersatte de s k aftonsångerna med konserter, sade f Sune Wiman till mig: "Det står skrivet, min Faders hus skall vara ett bönehus, men ni har gjort det till en spelhåla."

    SvaraRadera
  2. -En positiv tillbakablick men inte på grundfundamentet kyrka-stat!

    -Det är en smula märkligt med bloggarens tillbakablickar på kyrkan. I dag är det de fina orden i 1937 års psalm, tidigare har det varit 1950-talets (innan 1958 förstås) kyrka som han nostalgiskt efterlyst.

    Men aldrig, säger aldrig, en blick bakåt på det som var grunden för denna kyrka, nämligen det trygga och stabila äktenskapet med staten!
    Bloggaren plockar frön men omfamnar aldrig trädet, som producerar dem.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så dum jag är! Jag hade fått för mig att grunden för Svenska kyrkan var Jesus. Och trädet, det enda ädla, var alltså staten!

      Radera
    2. Kolla länken! dayviews.com/moirainesedai/5698465/

      Radera
    3. OBS! att BOD som aldrig sätter sin fot i en kyrka öppet driver Sverigedemokraternas kyrkovalsprogram. Han har nominerat sig själv för POSK bara för att få tillgång till arvodena. Berit

      Radera
  3. Jag hörde större delen av det i Aktuellt.
    O satt djupt bedrövad över att det är S o SD som bjuds in när man vill "tussa ihop" det som ses som huvudrollsinnehavarna i KYRKval.
    Förutom sorg över det som sades (t.ex. S' ständiga mörkande av att de alls inte vill välkomna alla i SvK) var just sorgen över att 2 partipolitiska företrädare alls talar om kyrkovalet så det som blev kvar hos mig.
    Eva H

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att BA lite tappar tråden när de påstår att en av de tre viktigaste sakerna att rösta om i kyrkan är familjen.
    Vems familj då?
    De där konfirmanden fått en sådan trygghet i sin uppväxt att denne fortsatt sin regelbundna kyrkogång?
    Eller är det någon KD:are dom infiltrerat BA och nöjt sig med vilken meningsbyggnad som helst i programförklaringen bara ordet "familjen" finns med?

    Att S bjöd in SD är en självklarhet föt att motivera sin egen existens i kyrkan, när det inte längre finns en massa gudstjänstfirare som man kan ge epitetet elitkristna att antagonisera.
    S lyckas ju för övrigt rätt bra med att alienera sig från prästskrået också, enligt värmländsk modell.

    Värre tragikomik än svenska kyrkovalet är svårfunnen.

    SvaraRadera
  5. Getsalt kanske är det något kyrkan skulle behöva!
    Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är getsalt? Samma som vanligt bordssalt? "Men om saltet mister sin sälta..." - då blir det som kyrkovalet i Sverige!

      Jag i Halland

      Radera
  6. Bra id'e.
    Om saltet mister sin sälta, skaffa getsalt.
    Stefan

    SvaraRadera
  7. Jag har arbetat som kyrkomusiker inom Svenska Kyrkan i 30 år. Men nu är jag inte medlem längre. Jag har haft "höga" positioner. Men att åse denna degradering, politisering, relativisering av Kristi kyrka gör att jag omöjligt kan tillhöra den längre. Min tro står stark, jag är döpt och tillhör på så vis kyrkan och min Frälsare ändå. Men inte en dag till i denna vänsterkyrka med Hammar i läronämnden. När politiken når längst in i den djupaste teologin, då är det kört, inte för Kristendomen i sig-men för den Svenska Kyrkan. Tänk att man ens ska behöva påminna om Jesus Kristus inför ett val!?

    Dike Inte Kristus Erkänner?

    SvaraRadera
  8. POSK-väljare i Mörrum-Elleholm: Stryk förrädiske trojanske hästen Dike från valsedeln för att hindra att Sverigedemokraterna får inflytande! Berit

    SvaraRadera
  9. Att lyfta fram familjens betydelse i troslivet är i sig inte fel utan naturligt. Familjen är "lilla kyrkan".

    Jonas M

    SvaraRadera