Ni behöver inte lägga namnet Thomas Frings på minnet, men det är klart att om det kommer någon romersk-katolik och förfaller till skitviktighet, kan ni klämma till med ett bestämt: Thomas Frings. Det gör susen. Då fattar den romerske-katoliken att det finns problem i det sammanhanget också. Ibland är vi hövliga i överkant. Jag menar inte på söndagar, när vi alltid är det. Jag tänker på vardagarna. Men ogärna vill vi göra Den Ranghögste förlägen. Sålunda visar vi honom samma artighet som han visar oss. Det ändrar inget. Det är kris med prästkallelser i den romersk-katolska kyrkan. Skandalerna ställer till det. Och så internkritikerna.
Frings berättar den gamla men rätt roliga historien i boken Aus, Amen, Ende? (Herder 2017). Alla ställer efter konstens alla regler upp till procession på Kristi Lekamens Fest, men just innan de ska börja gå, upptäcks att hostian i monstransen saknas. Prästen utbrister: "Det är alltid något vi glömmer!" Kvickheten är förstås att det var det centrala som man glömt. Frings ställer just frågorna om detta det centrala. Det ryktas att han är tillbaka som präst i tjänst efter en tid i kloster, men bokens slutsats var att man kan inte vara präst på det sätt man förväntas i samtiden.
Frings kollar kyrkogången. Den är klen. Det beror, sägs det, på att de äldre inte hittar parkeringsplatser i närheten av kyrkan. När Frings då undrar om de äldre som bor alldeles i närheten av katedralen kommer, möts han med tystnad. När kyrkogångstalen sjunker heter det från stiftskansliet att det kyrkan håller på med är viktigt "för många" (s 114). Frings undrar när vi ska börja tala om de få. Måste kyrkogången räknas i promille först? Det sägs att i Svenska kyrkans gudstjänster är det färre än 25 personer i 80% av gudstjänsterna. Det ormersk-katolska problemet är också vårt. Detta talar vi inte om.
Same shit but different kanske är den bedömning som träffar saken bäst. Den som skulle vilja samla på sig böcker från 1960-2020 på temat kyrklig reträtt i Europa och Nordamerika, kommer att få en stor boksamling. Det kommer böcker av det här slaget varje år och därför satte jag också år 2020 för att skapa en vacker siffra.60 år. Två generationer. Ett gemensamt, ska vi kalla det ekumeniskt, drag tippar jag är skillnaden mellan församlingsprästernas bedömningar av läget och kansliernas. Jag antar (utan skymten av bevis) att ett annat genomgående drag är ett främlingskap hos församlingspräster inför kanslikyrkligheten. Till det kommer ambivalensen inför folket, människorna som präster gör hembesök hos, talar vänligt med och förnimmer i all vänlighet att hans ärende är dem komplett ointressant. Ibland vägrar så prästen att delta i charaden, lämnar prästämbetet eller flyttar till ett kansli och slipper konfrontationen.
Dagens poäng är självfallet att jag för en illustration från den romersk-katolska problemvärlden vidare. Vår vän Frasse brukar också göra det och jag hör till dem som menar att Bengan såg men ansåg eller insåg att han inte skulle orka ta i alla problem utan måste lämna över. Vad är Thomas Frings ute efter? Han vill inte ändra fundamentet. Han ser att bygget på detta fundament behöver göras om. Han levererar en kyrkosystemkritisk gudsfolksvision som handlar om att att trycka på "reset-knappen". "Återställare" kanske, om inte ordet ger andra associationer. "Reformation" kanske, om det inte då omedelbart ska hållas festtal över 500 år. Ni ser dilemmat. I grunden handlar det om Kyrkans situation i Västerlandet. Och Frings framställning kan kompliceras på ett antal områden. Så är han inte ensam heller. Många allvarligt syftande präster ser problemen.
Nu är det söndag! Tänka sig att världen består ett tag till. Må nåden dock komma och denna världen förgås.
Jag går inte till gudstjänsten idag. Skolkar. Skäms icke.
SvaraRaderaVar där förra veckan. Ännu en gång get ingen av församlingens fem präster (enkönat kvinnliga) tjänstgöra. Det gör de sällan. Mycket viktiga ärenden fyller deras tid på vardagar. Tycks det. Ett pansjo tjänstgjorde förra veckan. Även de närmaste veckorna ser jag i kalendern, men inte idag. Kvinna även hon. Det var nio konfirmander i kyrkan. En konfirmandförälder. Tre gudstjänstbesökare, varav en pansjots åldrige make. Kyrkobetjäning oräknad. Funderade på vilket intryck församlingens gudstjänst gav konfirmanderna. Obehaglig tanke. Förstår varför de ordinarie prästerna håller sig borta. Och alla andra också. Fast idag bjuds på eftermiddagen musikgudstjänst med samtliga körer. Det blir lite mer välbesökt. Därför är väl kyrkoherde och någon av komministrarna där. På betald arbetstid. Med kompledighet och OB.
Nej, jag skolkar. Eller ser om något intressant bjuds inom överkomligt avstånd?
/Vltava
Annat var det i Väckelsång med bilar långt ut på gräsmattan för att höra kyrkoherden och den inbjudne resandeprästen. Heligandehelg lockar fler i djupaste Småland än MTD varhelst det erbjuds.
RaderaVlatava,
Radera-Vad vill Du förmedla för budskap med denna kommentar? Vill du vänligen precisera detta?
BENGT OLOF DIKE
Ja, vad kan Vlatava vilja förmedla med sin kommentar? Nu blev det visst för svårt för BOD.
RaderaNi har en sak gemensamt: kyrkskolket. Vlatava har fullgod anledning idag mens den inkuppade i Mörrum skolkar söndag efter söndag och briljerar med det. Berit
Men ser du inte? Det finns ju ingenting där!
RaderaDer där med konfirmanderna är så tragiskt, detta är kyrkans chans att visa vad den är och man magplaskar totalt.
Jag vet en stad i Småland där "kyrkans romska tiggare" (det heter så numera) blockerade rullstolsrampen på konfirmationsdagen och ville ha pengar för att flytta på sig. Tyvärr är det detta alla med anhöriga i rullstol och med rollator minns (det är tre år sedan) och tror att kyrkan sysslar med.
Alltså finns det ingenting där för vanligt folk, konfirmationen är en folkuppfostransgrej som man genomlider, som tur är vet kyrkan hur tråkiga de själva är och erbjuder därför kanotläger med konfa eller liknande. Så har man åtminstone fått ha lite kul.
Ja, världen består trots FK:s förlust i valet!
SvaraRadera-Nej, bäste bloggare - ingen vill väl att världen skall förgås men förbättras, skapa fred, frihet och demokrati, där detta inte råder för människorna.
Men jag är förvånad över att Du vänder bort blickar och texter från valet, eftervalsdiskussionerna och annat, som är kyrkligt hyperaktuellt nu. Thomas Frings i all ära, men vad har han med vårt nyligen timade kyrkoval att göra?
Nu bör ju en mer eller mindre intensiv eftervalsdebatt taga sin början, där vinnare och förlora träder fram - inte minst förlorare som Borgerligt alternativ och Frimodig Kyrka och ger sina förklaringar till att minussiffrorna kom på bordet.
Förklaringar, rannsakningar och därav följande förändringar pockar på att ventileras. Så mycket kan jag säga, apropå Ba att många där verksamma i dag är både upprörda och ledsna över att Moderaterna hoppade av kyrkovalen för några år sedan.
Det gjorde inte Centern och Socialdemokraterna, vilket belönades av väljarna.
Eller hur, hr bloggare?
Tacksam nu för en officiell förklaring till FK:s bakslag.
BENGT OLOF DIKE
Förlorare? Förlorarna är folket, som tror att detta är vad en kyrka är.
RaderaOm jag tolkar +Ragnar rätt så var den nog SvK som var valets stora förlorare.
RaderaDet är pompösa anspråk BOD gör på sin egen valanalys och i andanom ser en pigg, käck och munter bloggpost vara till för; att föra en officiell eftervalsdebatt. Man tar sig för pannan.
RaderaBjörn Fyrlund
Förlorarna är väljarna i Mörrum-Elleholm som fick in en sverigedemokrat när de trodde att de röstade på POSK. Berit
RaderaSom alla tydligt här ser skolkade herr “förtroendevalde” Dike från gudstjänsten hemma i Mörrums kyrka även idag. Inlägget ovan postades kl 10.10:
Radera"Söndag den 24 september kl 10.00 firas gudstjänst i Mörrums kyrka. Jennie Chapman; präst och Marco Bonacci; organist. Efter gudstjänsten serveras det enkelt kyrkkaffe i kyrkan." https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1452626
Den så kallat "förtroendevalde" som kuppade in sig i fullmäktige förra söndagen på ett POSK-mandat och sen lagvidrigt satt med och räknade rösterna (!) har som vi alla ser hög svansföring men lever inte alls som han lär. /John
Det sägs att man bör vara god förlorare men ju faktiskt också att man ska likaså god vinnare.
RaderaDet har BOD med sitt närmast föraktfulla sätt här uppenbarligen inte förstått.
Vem som är vinnare kan kanske också diskuteras.... Inte är det kyrkan o kyrkfolket (=de som faktiskt besöker kyrkan mer än 1-2 ggr/år) i alla fall.
När folk som tänker sig rösta inte ens hittar till kyrkan (x antal sådana här) förfäras alla kloka o kyrkligt tänkande.
Tyvärr, BOD, har jag inte räknat in dig i den gruppen innan valet o det har sannerligen inte förändrats nu.
Men att du i mindre grad bryr dig om Guds kyrka visstes ju också.
Fula kommentarer du levererat här efter valet! (Vilket jag kan försäkra dig jag skulle ansett oavsett vem dina ord riktat sig emot i vilket val.)
Eva H
PS
RaderaJag kan bedröva dig med att vi i Frimodig Kyrka i Sthlms stift gläder oss mycket åt ökat röstetal. Procentuellt en sänkning men det vet vi ju vad det beror på. Vi i FK vet i alla fall.
Eva H
Ja, världen består nog. Men SvK?/Paul
RaderaBakslag? 8% i Växjö stift och fyra mandat i stiftsfullmäktige. Detta är vad jag som ordf i FK Växjö stift kan förklara officiellt.
SvaraRaderaFinns det så mycket mer att säga i eftervalsdebatten än att konstatera att de politiska partierna – S, C och SD – har stärk sin makt i kyrkan? Det intressanta är framtidsfrågan: Hur länge kommer de att vara intresserade. Nästa val kommer medlemsantalet att ha sjunkit till 50-55 %. Om ytterligare någon valperiod kommer kyrkan att vara för liten för att vara av någon intresse för partierna (förutom att bevara ett antal kyrkor som muséer). Då kommer politikerna att rycka på axlarna och säga till kyrkfolket: Ni får ta hand om det själva! Dessvärre är jag själv så gammal att jag förmodligen inte kommer att finnas med (i skaran på den här sidan av altarringen). Det kan jag tycka är lite tråkigt.
SvaraRaderaBjörn Fyrlund och BloggarDag,
SvaraRadera-Jaså, resultatet blev så svettigt för den förstnämnde, att han tar sig för pannan? Och inte vill ha en normal eftervalsdebatt och en förlorares förklaring?
Till bloggaren vill jag förmedla sanningen, innan slutlig räkning av rösterna gjorts, att FK förlorade två mandat av 12 i KM - en sjättedel av mandaten, om man så vill -och backade nästan en procent i förhållande till resultatet 2013.
Om inte detta är ett bakslag, har betydelsen av ordet ändrats klockan 10.27 i dag, en minut innan bloggaren postade sitt svar.
-Sanningen, hr bloggare, skall göra oss fria - och kanske frimodiga!
BENGT OLOF DIKE
Det är magstarkt bäste BOD att citera Jesus, när du talar om valresultat, där de politiska partierna inför valet serverat lögn efter lögn om vad kyrkan är och är till för!
RaderaCitatet du gör, handlar om sanningen om Jesus och sanningen om oss själva.
Herr "förtroendevalde" Dike är inte fri. Därtill är han alltför fast och insyltad i en siffer- och frasexercis som han snart helt kommer att ha tappat greppet om. Vi har intressanta dagar framför oss. /John
RaderaJag skulle vara intresserad av vinnarnas förklaring!
RaderaBengt Olof Dike verkar vara så obevandrad inom matematiken att begreppen procent och procentenhet kan tyckas lika. Om antalet röster minskat med en procent kan likväl röstetalet minskat relativt mer än en procentenhet.
Radera/Procentaren Peter T
Det man tar sig för pannan inför är BODs allt mer oförblomerade försök att sätta agendan för bloggardag och att se kommentarsfältet som sin egen domän, med BOD som ensam smakdomare över stort som smått.
RaderaBjörn Fyrlund
Det ska dock sägas att i Stockholms katolska stift är kyrksamheten mycket mycket högre än i Svenska kyrkan och prästerna jobbar mycket mer än i Svenska kyrkan som inte vill inse att präst inte är ett yrke som vilket som helst utan ett ämbete och ett kall.
SvaraRaderaMen att det är för lite prästkallelser i Europa är helt sant.
Jonas M
Allt är som sig bör. Kristendom fasas ut och islam fasas in. Tiden är mogen. Framtiden är här.
SvaraRaderaRomarna bjöd in saalfrankerna till Gallien under andra halvan av 300-talet. Sen gick det som det gick. Bysantinarna bjöd in osmannerna under 1100-talet. Sen gick det som det gick.
Knappast någon skulle i samtiden ha kunnat föreställa sig den utveckling som följde.
Udo
Vad menar du med att bysantinarna bjöd in osmanerna? Var det inte krig dem emellan hela tiden?
RaderaDr Sandahl gillar ibland att relativisera sin verklighet. En enkel koll på statistiken (från 2014) gav ingormatationen att 19% av katolikerna i Tyskland går i söndagsmässan, i Frankrike är det 12%, i Spanien 22%, i Italien 34%, i USA 33%, i Kanada 37%, i Storbritannien 35%, i Polen 58%, i Brasilien 44%, i Zimbabwe 95%.......i Sverige ca 25%....men hur är det i Småland, går 2,5% av Svkys medlemmar i kyrkan på en söndag och är de då alla "medlemmar" i FK?!
SvaraRaderaAntony
kvartetten som skämdes!
SvaraRadera-Ja, det kan vara beskrivningen av de fyras inlägg ovan - vart och ett för sig och tillsammans.
Skämdes över att FK bevisligen backat i kyrkovalet. Från 12 till 120 mandat i KM. Är det ett minustecken eller plusdito framför 12?
Är detta konstaterande liktydigt med att vara obevandrad i matematiken? Och vad förbjuder just mig att citera Jesus om sanningens avgörande betydelse?
Stig Walldin bör vara försiktig med att beskylla valsegrarna för att ljuga. Som om väljarnas, folkets, beslut baseras på lögn!
Sammanfattningsvis häpnar jag över hur dåliga förlorare FK-väljarna och -sympatisörerna är. Och naturligtvis kan man från dem inte vänta sig gratulationer till valvinnarna såsom brukligt är i demokratiska val och som alltid är praxis i åtminstone toppmatcher i fotbollen, där det förlorande lagets tränare går fram till det segrande och gratulerar.
Uppträd som goda förlorare - demokratin och anständigheten till fromma!
BENGT OLOF DIKE
Jag kan inte minnas någon gång då socialdemokraterna har gratulerat de borgerliga till seger, eller tvärt om. Brukar det inte mest röra sig om bekymrad oro för hur framtiden för landet skall kunna bli?
RaderaMen det handlar väl om, som vi har sett i andra fall, att Bengt Olof har en alldeles egen variant av demokrati. Till den hör bl.a. att oppositionen skall ha förstånd att hålla tyst och ödmjukt anpassa sig till den majoritet som har makten.
Går man från 12 till 120 så är det +.
Radera1000% dessutom alldeles oavsett hur många procentenheter vi snackar om.
Men om vi förlorar vår kyrka till partipolitikerna, skall vi
SvaraRaderadå gratulera våra plågoandar?
Anonym!
SvaraRadera-Om Du plågas, skall Du besöka läkare eller vårdcentral. Förmodligen blir läkarens bedömning att Du lider av förutfattad inbillningsåkomma.
BENGT OLOF DIKE
Det är uppenbart at Dike måste tvångsvårdas!
Radera