tisdag 8 april 2014

The Sleepwalkers

Jag läste Christopher Clarks bok The Sleepwalkers. Jag tänkte att det var läge att uppdatera sig inför sommaren hundraårsjubileum och Clark ger nya perspektiv på upptakten till första världskriget. Sommaren 1914 är den sommar när sömngångarna steg för steg kliver in i kriget. I efterhand klarnar sammanhanget. Då var det enskilda händelser utan besvärande mycket sammanhang. Kaisern kunde båtturista i Norge, Balsfjord närmare bestämt där en staty rests. Tsaren, The King och Kaisern var för övrigt kusiner och kusinerna kunde nog egentligen inte riktigt förstå vad det moderna kriget skulle vara. Det sägs att första världskriget gjorde slut på tanken att politikens förlängning var just kriget.

Clarks bok gav mer än en historisk uppdatering. Den gav också en obehaglig förnimmelse av att det sömngångaraktiga kan vara våra villkor. Kanske är det mänskligt. Det vi anar att vi inte riktigt kan hantera, blundar vi för - och det går oftast bra. Det hör nämligen till det mänskliga att göra sig bekymmer och när vi undviker den böjelsen, blir mycket enklare. Baksidan är att vi inte i tid varsnar det som verkligen är bekymmer.

Ukraina, Krim och Ryssland-frågan kanske man kunde se som en lokal historia men det var väl så vi tänkte om konflikten i Jugoslavien också, den som ledde till ett inbördeskrig med rötter ner i händelserna före första världskriget. Och nu kommer nyheterna om spionage mot Sverige, stora inköp av kartor över Sverige har gjorts, sas i nyheterna. Anfallsformeringen förra långfredagen var en händelse som kanske hör med i ett sammanhang. Och i går skickade min vän Jan över en artikel om krigsrisken. Kan man förstå vad nationalisterna i östra Ukraina åstadkommer med sina aktioner? Att Ryssland griper in, eller? Och vilka åtaganden har Nato när det gäller Ukraina? Finns något som kan börja rulla med obönhörlig logik medan de krafter som skulle kunna moderera står handfallna. Som så ofta tidigare, alltså. Röstas Ryssland ut ur Europarådet på torsdag eskalerar konflikten förstås. Men diplomater talar med varandra! Ja, och det gjorde de hela sommaren 1914 ...

Ett storkrig i Europa är möjligt, nästan troligt, nu, skrev Jan Myrdal. Ryssland värnar sitt närområde när USA driver fram krisen med hjälp av EU. Om detta kan man diskutera. Och lite dystert kan man då fundera över logiska sammanhang, mänsklig kortsynthet och mänsklig aningslöshet samt över det grundläggande villkoret i världen att djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker vem han må uppsluka, 1 Petr 5:8.

Den som lite envetet bett sitt completorium har hört det - men har insikterna landat? Demonologi är något vi mer medvetet skulle orientera oss i, läran om det onda. Annars kommer vi att te oss som lika goda sömngångare som de som agerade eller inte-agerade sommaren för 100 år sedan.

Passionstidens andliga övningar tar in det samtida, förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar