fredag 6 februari 2015

Konsten att ta avstånd till

Pegida, Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes agerar i Malmö. Patriotismen sprider sig och motiverar på måndag flera tusen motdemonstranter. Stortorget i Malmö kan bli en riktig Schaubühne. Varför de goda malmöborna måste tala tyska ter sig lätt obegripligt. Men det får kanske inte att kalla sig "Patriotiska skåningar mot Västerlandets islamisering"? Det går inte att förkorta i vart fall. Kan man skalla slagordet "Nej till skånsk islam"? På malmöitiska?

Nu behöver jag inte oroa mig. Svenska kyrkan agerar. Metoderna är lite olika. Temat är enkelt: I solidaritet med muslimer. Och som en solidaritetshandling kommer det att firas en gudstjänst i S:t Petri kyrka i Malmö och kyrkan kommer att vara öppen under kvällen. Kyrkoherde Ekhem, han med den kraftigt tilltagna månadslönen, deklarerar: "Vi vill på detta sätt visa vår glädje över våra muslimska vänner och ta avstånd till (? DS) den demonstration som samtidigt anordnas av Pegida Sverige på Stortorget i Malmö. Behöver man fira gudstjänst för den saken? Hur går det till - och vad har det med Gud, som ska ha tjänsten, om man så säger om just gudstjänst, att göra? Eller: vad gör Gud i denna gudstjänst? Säger aja-baja om demonstrationen? Man kunde förstås teoretiskt, rein teoretisch, tänka sig att Gud skulle ta deras oro på allvar, som fruktar sharialagar och en del annat i Skåne och i Europa? En gudomlig poäng är väl att Gud uppenbarligen inte tar ut avståndet till oss utan kommer nära? Eller har jag som vanligt missförstått något?

Nu kanske inte alla kan komma till S:t Petri. Kommer det 200 Pegida-demonstranter till den demonstration man fått tillstånd för, sägs det komma 3000 motdemonstranter. Kyrkoherde Ekhem har ett ord till dem också:
"Det kommer, enligt uppgift, att anordnas en motdemonstration i samband med denna aktion. Alla ni präster och diakoner som vill vara med i denna motdemonstration, bär gärna präst/diakonskjorta."

Men hur är det, har motdemonstrationen tillstånd? Och räknas deltagande, när kyrkoherden anbefaller klädsel (vardagsdräkt) som arbetstid? Är det arbetsskada om det blir slagsmål och någon får på käften? Är vi säkra på att polisen inte kommer att skydda den demonstration som fått tillstånd mot de många andra? Kan man få tårgas i ögonen och en batong i skallen? Jag bara undrar.

Jag undrar nog rätt mycket över kyrkoherdens mejl till präster och diakoner i Malmö.
En av arbetsköparen uppbackad demonstration, som kommer att ge Pegida sedvanlig god reklam. En smärre samling personer på Stortorget, i Oslo var de 70 och i Köpenhamn 200, får uppmärksamhet tack vare motdemonstrationen. Varför inte fler? Därför att Malmö inte torde kunna jämföras med östra Tyskland och Dresden.

Det är konstigt med de kristna. De tycks vägra det långsiktiga arbetet att bygga församling och använda församlingshemmen till väsentliga samtal om lokalsamhällets glädje- och sorgeämnen. Den som inte är nöjd med situationen i Malmö får besked att den kyrka han eller hon tillhör står på den sida som talar om muslimska vänner. Men det är en kyrka som inte oroas av problem i Malmö och tydligen inte behöver leva med kulturkrockarna. En ansvarig kyrka borde kunna ta tagen just här. Har inte kyrkoherde Ekhem skaffat sig ett problem när han för Pegidademonstranter måste förklara vad hans präster och diakoner, de med kyrkoavgiftsmedel betalda, har där att göra och varför Svenska kyrkan ska ordna en särskild gudstjänst i solidaritet med muslimer och inte i solidaritet med de egna oroliga medlemmarna? Jag tänker inga stora tankar. Jag tänker småländskt. Tänk om Pegidademonstranterna bestämmer sig för att inte längre vara med i Svenska kyrkan, eftersom de uppfattar sig missförstådda, inte lyssnade på, illa behandlade?

Jag har fått skäll tidigare för att jag talat för agit-prop-verksamhet. Jag menar fortfarande att detta är vad man ska syssla med. Agitera och propagera. Det går att tala med folk. Det går att ta sig tid att tala med folk. Men det är inte lika flådigt som att fira gudstjänst i S:t Petri, demonstrativt ringa i kyrkklockor och demonstrativt klä sig i skjorta för att ta avstånd till (?) demonstrationen på Stortorget.

Kanske kan man gå på någon av krogarna vid Stortorget efteråt för en after work-öl? Pilsner innanför präst- eller diakonskjortan. En Sort Carlsberg eller en grön Tuborg går väl i färg? Hur mycket tid får man sätta upp för sin insats?

Börjar det inte bli tid att föra ett inomkyrkligt samtal om vad den kyrkliga organisationen rimligen kan och ska användas till? Risken är förstås att en organisation kan tas över och användas för något som tycks välvilligt men som ändå föröder trovärdigheten. Kan det vara så att jakten på relevans föser ut Svenska kyrkan i marginalen och att relevansen visar sig irrelevant?

114 kommentarer:

 1. Det är en naiv och historielös vänsternihilism, med en schizofren fäbless för att omfamna islam och islamism, som har tagit över i Svky. Samna människor som propagerar för sodomitisk livsstil, "fria" aborter och allmän dekadens har lierat sig med krafter som ifrågasätter den västerländska judeo-kristna civilisationen, önskar ett judefritt och shariastyrt Palestina (dvs "gamla" Palestinas gränser) och öppet hyllar terrorism som ett politiskt medel!
  Hos Svkys nomenklatura verkar sinnesförvirringen vara total och allmänbildningen obefintlig?!!
  /Antony

  SvaraRadera
 2. Svenska kyrkan blir alltmer irrelevant men det har ju många jobbat hårt för.

  Kyrka och Folks ledare i nr 6/2015 tar upp frågan om kvalitet i kyrkans liv. Där citeras ur boken "Den omätbara kvaliteten" (redaktör är professorn vid Handelshögskolan i Stockholm, Lennart Strannegård) som i sin tur citerar den amerikanska skribenten Virginia Postrel som kopplar begreppet kvalitet till egenskapen "autenticitet" där autenticitet definieras som äkthet, renlärighet och trohet mot traditionen. Som exempel på företag som är framgångsrika just för att de är trogna traditionen nämns Nike. Ledarskribenten frågar sig om inte Svenska kyrkan också borde satsa på äkthet, renlärighet och trohet mot traditionen istället för politisk aktivism och allmän trivsel. Samtidigt frågar han sig om de som är med och satsar på det förstnämnda skulle bli uppmuntrade och premierade eller bestraffade. Mycket läsvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.kyrkaochfolk.se/index.php/hem/ledare/1116-vad-ar-kvalitet-i-kyrkans-liv

   Radera
  2. Vad bra med länken! Jag tänkte inte på att de lägger ut en del material på nätet.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde upptäcka att man kan vara "icke-muslim" utan att vara nazist. Och då deltar man inte i nazistiska marchövningar i Malmö. Är du verkligen så naiv, så att du inte fattar?

   OHP

   Radera
  2. Ja, faktiskt är jag det OHP. Det jag har läst om Pegida i Dresden (?) är att det inte är en nazistisk demonstration, men det finns säkert nazister också som deltar.

   Radera
  3. Gatumobben, som misshandalde judar i 1930-talets Tyskland var inte heller någon nazistisk organisation, vad jag läst. Men det fanns säkert nazister som deltog. De flesta hade nog ingen särskild politisk uppfattning, utan var med för att känna makten, när skräckslagna judar försökte komma undan slagen och glåporen och känna sig betydelsefulla när Tyskland rensades från "det judiska slöddret".

   Jag kan bekräfta att pegida förknippas med Dresden och "Wir sin deutchen", som en gång i tiden gick lite längre än att kräva DDR-diktaturens fall. Men det anade vi inte då. När alla f.d. DDR-medborgare instämmer i "Wir sind deutchen" kräver de, som då bara uppfattades stå för frihet och demokrati att det skall vara "Nur deutchen in Deutchland".

   OHP.

   Radera
  4. Mycket naiv kommentar. Det finns inga nazister i Tyskland längre, det är olagligt.

   Radera
 4. Finns Svenska Kyrkan i Malmö?

  Annat än som tjänstemän. En av Europas allra mest avkristnade städer, lär den vara, Skånemetropolen.

  Jaja. tjänstemännen skall väl ha något att leka med. och så får dom cred av kommunledningen och Sydsvenskan. Och så kanske man slipper att få sina fina kyrkfönster krossade av AFA?

  Lars Jensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört att det, både i Malmö och Göteborg, numera går fler i Katolska Kyrkans mässor än i Svkys gudstjänster (förrättningar och "konserter" undantagna). Den katolska statistiken är förvisso något ökande de men det som verkligen syns är kollapsen hos Svky. Nåväl det postkristna pastoratet i Malmö kanske förbättrar statistiken något på måndag, med besök av Mohammedaner från Rosengård?!
   Antony

   Radera
  2. Kanske kommer även en och annan katolik från Jungfru Maria i Rosengård (Katolsk kyrka i Rosengård, Malmö. Sådan finns också, nämligen.)

   Radera
  3. Med tanke på de problem som S:ta Maria har haft med islamistiska element i grannskapet, samt det faktum att det nästan inte bor några katoliker i Rosengård (längre), så tror jag knappast på någon "ekumenik" i den här frågan!
   /Antony

   Radera
 5. Det hör inte med till dagens ämne, men eftersom jag har varit i utlandet ett par dagar, och levt i internet-skugga, har jag först nu kunnat ta del av den intressanta diskussionen om vad det innebär att jag är biskop.

  I detta roar det mig att somliga inte uppfattar skillnaden mellan att vara en biskop i Svenska kyrkan och vare en av Svenska kyrkans biskopar. (Jag är kanske inte överraskad – för länge sedan lärde jag mig av Carl Strandberg att alla inte var med när den djupa tallriken uppfanns.) Jag är medlem i Svenska kyrkan. Det betyder att jag har rösträtt, och att jag är valbar till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Det skulle inte vara möjligt om inte jag, så biskop jag är, fanns i Svenska kyrkan.

  Och så vill Bengt Olof, med det djupa intresse för statistik som präglar svenska folkkyrkan, veta hur många som är medlemmar i Missionsprovinsen. Som andra noterat har vi inget centralt medlemsregister – man är medlem i en koinonia/församling, sedan är koinoniorna medlemmar av Missionsprovinsen. Men jag ger lite uppgifter, så får var och en sysselsätta sig med beräkningar:

  Missionsprovinsen har f.n. 11 koinonior/församlingar (en till tycks vara på väg in) och därtill en icke-territoriell trosgemenskap. Med något undantag har varje koinonia 50-100 medlemmar.

  När det gäller kyrkliga enheter i Sverige brukar man också räkna antalet 'betjänade'. Förutom dem som kommer till koinoniornas gudstjänster utan att vara medlemmar, betjänar Missionsprovinsen ytterligare ett tiotal sammanhang – helt i enlighet med Provinsordningen: "Församlingar, missionsföreningar och missionsorganisationer m.fl. inom Svenska kyrkan kan stödja Missionsprovinsen och begära att bli betjänade av denna."

  Det antal man på denna grund kommer fram till kan sättas i relation till att den respekterade Metodistkyrkan hade, när den anslöt sig till Equmeniakyrkan, mindre än 5 000 medlemmar. Eller till att Svenska kyrkan har 6 milj. medlemmar (de flesta passiva) av världens över 2 000 milj. kristna – alltså c:a 3 promille.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran: Ok, det roar dig, men det du och bloggägaren sysslar med är ett slags ordlek som inte har med verkligheten att göra. Ingen har velat ta ifrån dig biskopstiteln - jag tycker dock inte att du har rätt att marknadsföra dig själv som biskop i Svk. När du valde att väljas till biskop i Mpr så vänstrade du - sedan kommer tillbaka och kräver "äktenskaplig service" från den du bedrog. Så ser jag det. /Anna med småbyxorna

   Radera
  2. Det var bara trollen BOD och Anna, som kände lust att provocera och bråka. Inget att bry sig om.

   J

   Radera
  3. Synd "J" att du gått och blivit sån. Du som höll med mig när jag inte hade några underbyxor, jag menar undertitel. Fast då kallade du mig "han" . Just detta var vad min reflektion handlade om, att könet vad ni än säger spelar roll på den här bloggen!

   Radera
  4. J 14:12:Och din kommentar ovan är ett tecken på? Inte att du vill bråks väl, det förstår vi att så inte är fallet!
   P.S blomrankor mindre trollig om msn undertecknar med valfri konsonant?
   Hälsar
   J
   P
   LG
   GG
   KJ

   m. fl.

   Radera
  5. Blomrankor var bra skrivet och jag tror de flesta håller med.

   Radera
  6. Jase iphones är då inte mycket till om det skall bråks och man skall få blomrankorna att ligga rätt! Msn (Microsoft Networks) eller ej.

   Därvidlag håller även jag helt med den förstående Troll-Anna.

   Och det t o m om hen skulle visa sig vara själve Troll-Ane.

   Hälsar

   J

   Radera
  7. Anna med småbyxorna, det är väl inte konstigt att någon tror att det bakom kommentarer med underbyxor och småbyxor döljer sig en man! Det trodde jag också! Jag har nämligen svårt att föreställa mig att det bakom den sortens pubertala kommentarer kan dölja sig en medelålders kvinna!

   Radera
  8. Ja vad visar nu nya tant lila upp för mansuppfattning egentligen:-)

   GG

   Radera
 6. Sekularisering, polarisering, politisering och islamisering. Plågorna är många... De som ägnar sig åt mångfaldsarbete måste först bli enfaldiga för att upptäcka vem de egentligen tjänar i den nuvarande kontexten som utmärks av vrede och förvirring.

  SvaraRadera
 7. Tack. Det betyder att alla koinonior som har huvuddelen medlemmar i Sv Kyrkan får dig som sin biskop?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Jag är bitr. biskop i Missionsprovinsen. Det betyder att endast de som tillhör det område där jag har delegation, kan se mig som sin biskop, dock oberoende av om de är medlemmar i Svenska kyrkan eller inte.

   2. När det gäller prästerna blir det lite knepigare. För dem som fortfarande har behörighet i Svenska kyrkan (vi har sådana i vårt prästkollegium) gäller motsvarande som för 'flying bishops' i Engelska kyrkan: stiftsbiskopen är deras biskop i legalt avseende, Missionsprovinsens biskop är det i andligt avseende.

   Radera
  2. Nu har ju Mpr inte bara en, utan tre biskopar. Behövs verkligen detta till 1000-talet medlemmar?

   Radera
  3. Ja, det behövs nog. Sverige är ett stort land sett till ytan, koinoniorna är utspridda och verksamheten växer. Åtminstone den biskop jag träffar med jämna mellanrum verkar ha väldigt mycket att göra. (Har ingen anledning att tro att de andra har mindre att göra.) Dessutom ska beaktas att mycket av arbetet är ideellt varför försörjning måste ordnas genom annat arbete.

   Radera
  4. Så småningom kommer nog Missionsprovinsen att nöja sig med en biskop (tills det kan bli anledning att dela upp den i flera stift). Men det är skillnad på att bygga upp någonting, mot att som i Svenska kyrkan administrera vad som minskar. Dessutom har vi inte den skattebaserade ekonomi, som tillåter oss att hålla oss med rader av tjänstemän som gör jobbet.

   Anna frågar jag vilken 'äktenskaplig service' jag har begärt. Jag har fått finna mig i att man ser Missionsprovinsen som något som katten har släpat in (ursäkta, Måns!).

   Radera
  5. Ja, biskoparna behövs f a rädda Svenska Kyrkans apostoliska succession åt framtiden. Plötsliga olyckor kan nämligen drabba även biskopar. Här finns en "genbank", till den tid då nya och mildare vindar kanske blåser.

   Lars Jensen

   Radera
  6. Göran: Mpr ska inte ses som något katten släpat in utan ska inte släpas in överhuvudtaget. Och du begär äktenskaplig service när du vill ge sken av du biskop i Svk och inte accepterar kyrkans beslut. Biskop i din egen kyrka är du som sagt hur mycket du vill.

   Radera
  7. +Göran är givetvis ursäktad. Jag har det allra bästa förhållande till +are och ++are.

   Jag vill å allas våra vägnar framhålla, att vi katter är ytterst renliga, aldrig ens nosar på något skämt eller ruttet, och är måna om vår päls ända ut i yttersta svanstoppen. Själv putsar jag mig en timme om da´n. Maja tre timmar, minst! Ser man Missionsprovinsen som något katten släpat in, är det alltså en ren hedersbevisning.

   Om någon däremot befattar sig med snuskpelleri häromkring, så kan jag meddela, att det allt är den där s k juris stud, bulldoggen Freisler Berntsson. Själv vill jag inte ens tänka på vad han kunde kunna komma att släpa in. Dessutom luktar han blöt hund!!!

   Bill och Bull tycker f ö likadant.


   Elaka Katten Måns

   Radera
  8. Anonym! Jag har 1. aldrig begärt någon 'äktenskaplig service' av Svenska kyrkan, 2. aldrig hävdat att jag är en av Svenska kyrkans (stifts)biskopar. Du är offer för din egen förutfattade mening.

   Radera
  9. Göran: Jag tycker nog att du dribblar en del fortfarande när det gäller Missiondprovinsen/Svk. Dock kan jag inte utifrån min horisont lägga dig till last något annat. Du har enligt min erfarenhet av dina kommentarer hållit en väldigt mycket bättre stil än många av oss andra.

   Radera
 8. Thorsten Schütte6 februari 2015 kl. 11:05

  Jag håller med, motdemonstrationer och avståndstaganden får ofta motsatt verkan, de fungerar som reklam. Bättre då att ge sig in i sakdiskussionen om invandringsfrågor och gärna relatera till egna erfarenheter, det gjorde jag här:
  http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så intressant att du med dina erfarenheter ville dela med dig! De behövs sannerligen nu när kärleken kallnar hos de flesta , även de som kallar sig kristna.

   Radera
 9. Dom är bra dom, Anders och Maggie och Michi och Dan.

  Livgiverskan ler inkluderande och hult mot dom.

  Och så kommer dom i tidningen, där dom står under dom höga valven, framför dom låga trösklarna.

  De' ni, gamla, trista Gudsprofeter!


  Maja Gräddnos

  SvaraRadera
 10. Det känns ju tryggt att SvK i framtiden kommer att granska alla demostrationstillstånd som ges av Polisen och utifrån en värderingsgrund (vilken?) ta ställning till om man ska anordna klockringande gudstjänst samtidigt och dessutom uppmana sina anställda att gå med i motdemonstrationen. Det vill till att frivilliga ordnar ed gudstjänsten då.
  Det är inte utan att man undrar hur SvK kommer att ställa sig inför demonstrationer som:
  - Ja till Livet
  - Demonstartion för yttrandefrihet utan störande kyrkklockor
  - Stöddemonstration för IS
  - För införande av mosaisk lag i Sverige
  - För införande av Sharialagar i Sverige
  - Jesusmanifestation

  Nej just det, den sistnämnda har under ett antal år mötts med kompakt tystnad förutom något mindre arrangemang i S:t Jacob.

  Vem kontaktar man för att få förhandsbesked om SvK kommer att "mot-agera" mot en tilltänkt demonstration? Lokala kyrkoherden? Är denne den främste företrädaren för yttrandefrihet, öppenhet och godhet?

  Det är inte utan att man undrar hur tvillingarna av kattsläktet (B&B) skulle uttrycka sig i ljuset av det ovan nämnda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmärkt beskrivning av hyckleriet från den "schizofrena" sekulariserade extremvänster som styr i det postkristna samfundet!
   /Antony

   Radera
  2. Om det hålls en demonstration till stöd för IS, så kan ni vara säkra på att den kommer att störas av såväl muslimer som kristna av orientaliskt ursprung, vilka fått släktingar mördade av denna terrororganisation. Det vore en skam om inte Svenska kyrkan skulle stödja dessa motdemonstranter lika kraftfullt som man stöder motdemonstranter mot europeisk rasism och nazism. IS och den europeiska rasismen /nazismen är ju grenar på samma idelogiska träd. Jag har läst att muslimer i Örebro hade en demonstration mot IS i söndags, egentligen en demonstration mot ett förslag att hemkomna IS-krigare ska få förtur till jobb och bostad.. Demonstranterna tycket att de skulle få fängelse. i stället. Att döma av medias rapportering stöddes den inte av Svenska kyrkan. Om detta stämmer är det mycket anmärkningsvärt. Vilka muslimer är det egentligen som Svk stödjer?

   OHP

   Radera
  3. Svky stöder de "officiella" muslimerna i Sverige (i likhet med övrig nomenklatura i landet) och det stora problemet är att det verkar som att 90% av de "officiella" muslimerna är islamister!
   /Antony

   Radera
 11. Ofta när jag läser kritik av Svenska kyrkans förhållningssätt till islam och muslimer, slår mig tanken att det är då en stor sak, att trosgemenskap inte behöver innebära åsiktsgemenskap. För vore det så, då vore jag hemlös. Jag delar inte Svenska kyrkans tro, men ofta blir jag lite orolig
  när jag läser, kommentarer och åsikter som nu här på bloggen.
  Det är inte så, att samhället fokuserar mer på muslimer eller tiggare, det är en medveten propagandistisk vanföreställning, utan någon som helst verklighetsförankring. Inte heller är det så att Pegida har rätt i sin samhällsanalys, oavsett det sägs på tyska eller svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, rätt, LeoH.

   Anna med småbyxorna

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Och du, nya tant lila, som är kristen: Vilka är fattiga på rätt sätt enligt dig? Vi ska tydligen inte hjälpa människor i vår närhet som lider nöd, utan vi ska gå till kyrkan och lyssna på evangeliet och känna oss "goda " och sedan gå hem och skita i de fattiga som vi kan hjälpa eftersom de inte är fattiga på rätt sätt, enligt din kristna tro.

   Radera
  4. Fattiga människor är skyldiga att vara svarta, nakna och barn! De ska förekomma på bild men inte visa sig vara verkliga människor.
   Det tycker åtminstone jag.

   Hälsningar Anna med småbyxorna

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Anonym 16.03 kan med fördel gå till ntl:s blogg, där jag tror frågan besvaras?

   " Jag tycker inte om systemet med tiggare, för jag tycker inte att vi ska understödja den förnedring de utsätter sig för genom att sitta där med en mugg. Detta är mina principer. När jag sedan ställs inför verkligheten med en tiggande människa framför mig är det annorlunda.
   Vi har inte haft någon utanför vår affär här i byn tidigare, men nu har det kommit en kvinna som verkar sitta där varje dag i kylan. Första dagen jag såg henne gav jag inget. För att inte understödja systemet! Sedan hade jag fruktansvärt dåligt samvete. Andra dagen gav jag pengar, cola, wienerbröd och choklad som jag köpte i affären. Igår gav jag inget. Av princip. Hade dåligt samvete igen.
   Idag fick hon några kronor. Där satt hon och blåste på sina frusna, kalla händer. Då körde jag ner till Karlssons och köpte ett par vantar för tjugo kronor till henne.
   Jag kände mig god! Det blir kanske ett plus inför vår Herre för att jag köpte vantarna, men säkert ett minus för att jag kände mig god!"

   Tocke

   Radera
  7. Tro mig på mitt ord, nya tant lila, att jag är hyfsat införsatt med samhällsutvecklingen i Sverige. Jag utgår från att diskussionen här gäller politik. För min del, hur vi bäst ska bemöta Pegida. Andra här har tydligen andra ambitioner, men säg det då och inte börja diskutera religionssynkretism. Jag blir ytterst förvånad över antydningen att jag skulle ha trosgemenskap med muslimer.

   Radera
  8. Tack, Leo H för en korrekt verklighetsbild. Vi behöver sannerligen inte Pegida och andra Nazi-organisationer från Tyskland eller annorstädes i vårt land.

   Radera
  9. Ja, nog är det en märklig blogg. Med "den tyska motståndsrörelsen" menar man vanligtvis de tyskar som riskerade livet, och vanligtvis miste det, genom att bekämpa nazismen när Hitler hade makten. På ntl-bloggen har den nazi-ledda massrörelsen pegida blivit "den tyska motståndsrörelsen". Och jag som trodde att jag hade försonats med ntl genom mitt antagande att hennes fjäks för nazi-koryfeer var ett utslag av snällhet gränsande till dumhet. Men så snälldum kan väl ändå ingen vara? Alla vet ju att muslimerna har kommit att ersätta judarna i nassarnas strävan att stampa fram en ny, rasistisk massrörelse.

   OHP

   Radera
  10. OHP! Jag har plockat bort två inlägg för det jag skriver vantolkas och förvrängs. Jag hade till exempel inte kopplat Leo till islam.
   Nu skrev jag inte "den tyska motståndsrörelsen"på min blogg, utan den tyska motståndsrörelsen mot islam, vilket är lite skillnad, eller hur? Man kan, som bekant, göra motstånd mot olika saker i livet!
   Jag har inte fjäskat för några nazi-koryfeer! Om du vill se sverigedemokraterna som nazister får detta stå för dig. Så ser inte jag det! De har idag inte de karakteristika som krävs för den benämningen! Jag är oerhört trött på att bli nersmutsad av dig och tilldelad åsikter som jag inte har! Men är det inte jobbigt med dessa stämplar som du hela tiden sätter på folk? Är folk verkligen så ideologiskt rena? Tänk, det tror inte jag!

   Radera
 12. Frågan om relevans och irrelevans är troligen av stor betydelse.

  Ofta sökes det människor själv tycker är relevant. Det kan gå gruvligt fel. Ett tag förespråkades strategin att tillsätta högskolepräster för att de skulle kunna ge sig in forskningsdebatten på respektive ställe. Det skulle troligen innebära att, förutom där teologisk fakultet finns, den stackars och rimligen disputerade prästen skulle vara relevant för ett fåtal, kanske två-tre, lärare på en medelstor högskola, av tusentals anställda och än fler studenter. Prästen skulle alltså vara monumentalt irrelevant istället för att syssla med alla människors grundläggande verklighet och ämnen som liv och död och frälsning.

  Sökandet efter relevans leder ofta till irrelevans och förlust av det egna innehållet. Vägen till källan glöms bort när tidens ballonger jagas.

  SvaraRadera
 13. Vad menarmi med islamisering? Är det åsynen av slöjor? Men kom inte dragande med att muslimska barn slipper äta fläsk eller könsseparerad simundervisning - påvilka andra sätt menar ni att det sker en ISLAMISERING?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte detta du nämner ett steg i islamisering?
   De små stegens strategi.
   Har inte islam som mål att bli störst, bäst och vackrast?
   Kanske inte alla muslimer vill ha det målet, men islam som system består ju av både religion och politik, och så länge det är så kanske det finns anledning till en viss oro. Och de flesta svenskar ser kanske inte, eller ser bara den ena sidan, det vill säga religionen.
   Så varför kan man inte se könsseparerad simundervisning, särskilda matregler och slakterier som en islamisering dvs anpassning. Samma med kläder, och bönetider på kommunala inrättningar som en del bara tar för givet och ställer sig i ett hörn och brer ut sin jacka och börjar be medan andra folk är där på sina arbeten.
   Ha tron och utöva tron hemma. Men så fort du börjar kräva ditten och datten utanför så har också andra rätt att frågasätta ditt beteende.

   L/B

   Radera
  2. L/B: jag håller med delvis. Men har inte kristendomen också samma mål?
   Du benämner det en "strategi" att muslimska föräldrar efterfrågar fläskfria maträtter, men är det riktigt? Är det en strategi när judiska föräldrar gör detsamma eller när föräldrar som är vegetarianer vill ha vegetariska alternativ för sitt barn?
   Anna med småbyxorna

   Radera
  3. L/B,
   det anses också självklart att det inte spelar oss andra någon roll om vi serveras halalslaktat kött. För mig spelar det stor roll. Jag vill inte äta djurplågerikött. Nu köper vi kött direkt av en bonde som sköter sina djur på ett föredömligt sätt och icke halalslaktar men jag vänder mig mot attityden i samhället att hänsyn bara ska tas åt ena hållet.

   Kommer också att tänka på muslimen som fick skadestånd för att han vägrat ta en kvinna i hand. Vem blev diskriminerad där, egentligen? Det är något för den feministiska vänstern som så totalt negligerar vad islam står för att fundera över.

   Radera
  4. Bara en tanke:
   Att nuvarande ÄB inte kunde svara rakt på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed, är det ett tecken på islamisering om man antar att en ÄB för 30 år sedan skulle gett ett rakt svar som pekar på Jesus?
   Eller är det ett tecken på tolerans?¨

   Sverige som samhälle är inte speciellt utsatt för islamisering, däremot är det illa att ett antal individer är det så till den milda grad att de lämnar Sverige för att strida för IS, eller spränger sig själva till döds i centrala Stockholm.

   Radera
  5. Det är väl också muslimer som ligger bakom alla vindkraftverk, som fördärvar den svenska landsbygden? I det fallet kan du verkligen tala om islamisering. Det var ju muslimerna som förde med sig vindkraften till Europa, sedan densamma hade uppfunnits i Persien för konstbevattning. Uppodlingen av öknarna lade grunden för islams snabba expansion. Vad gör enstaka minareter, som ändå skyms av höghusen i våra storstäder mot denna enorma isalmisering av den svenska landsbygden?

   OHP

   Radera
  6. 1) Anonym 6 febr 13.24: Jag ska ge ytterligare exempel på islamisering: Övergången från romerska till arabiska siffror. Och vårt flitiga bruk av siffran noll, som är en arabisk innovation. Utan siffran noll hade väl inte dataprogrammering varit möjlig.
   Det är en skrämmande smygislamisering, som har pågått under hundratals år.

   2) Peter T 6 febr 17.14: Det är då rakt inte ett tecken på tolerans. Tolerans är att acceptera "de andra", de som är, tycker eller tror annorlunda. Och det gör de ju inte om vi måste bli som dem, för att acceptera dem.

   OHP.

   Radera
  7. Elisabeth: anta de flesta tycker att det var ett felaktigt beslut i handskakningafallet? Men dåså , då är det bara för dig att fortsätta att hata på! Inte ska du behöva be om ursäkt inte! Alla muslimer är faktiskt jättedumma.

   Radera
  8. Samt är det intressant med en person som inte respekterar kvinnliga präster , vilket ju Sverige haft i mer än 55 år, har åsikter på att en annan person p g a sin religiösa övertygelse inte vill ta en kvinna i hand.
   Själv tycker jag att båda borde sluta larva sig och ta skeden där den kommer.

   Radera
  9. OHP

   Araberna varken uppfann de sk "arabiska siffrorna" eller siffran noll! Gör lite efterforskning!

   Ulrika2

   Radera
  10. Och du, anonym 20:40, är en riktig tramsa. Jag hatar ingen, säger ingen. Din härskarteknik kan du ta någon annanstans.

   Radera
  11. Och du, anonym, 21:40, bör betänka att det är fullt möjligt att bete sig på ett respektfullt och bra sätt gentemot prästvigda kvinnor utan att för den skull dela deras tro att de har en prästkallelse.

   Radera
  12. Nu sitter nog "Anna" och trollar anonymt igen (21:40)?!
   /Antony

   Radera
  13. Tror jag också Antony, för innehållet i inlägget känns igen! Frågan är om inte denna medelålders kvinna, som tycker att hon är så häftig om hon får igång en diskussion om småbyxor, är lika senil som en del av gubbarna här!

   Radera
  14. Attention seeking disorder, var det visst.

   Sådant brukar gå över runt 15-årsåldern hos småtjejer. Anna fortsätter så lärare hon är, att provocera och retas för uppmärksamhet. Denna blogg har blivit ett av hennes fora.

   Hon är säkert en rar och talangfull person. Troligen en inkännande och entusiasmerande lärare. En föredömlig kattmamma. Estet. Det framgår av hennes blogg och mellan raderna här.

   Men nu är det dags att lägga av småflickstrollandet. Sök riktiga uppgifter, Anna! Väderkvarnsbekämpande i all ära, men världen är full av drakar som behöver hållas efter. Om man har kraft och förmåga, alltså. Och det tror jag du har.

   Fortsätt gärna här på bloggen med skarpsynta iakttagelser och kloka kommentarer. Undvik flamseri. Gärna ironi, men såra inte!

   Du är i min förbönslista.

   Argus


   Radera
  15. Indier och perser hittade på siffran noll och decimalsystemet, men vi i Europa fick siffrorna från araberna, vi har därför arabiska siffror och själva ordet siffra kommer av arabiskans namn för siffran 0 som är "chifr/sifr". Ulrika 2 behöver alltså inet forska vidare, du fick detta på ett fat av en lärare som gjort dessa efterforskningar åt dig.

   Radera
  16. Elisabeth:" du skriver att jag bör betänka att det är följt möjligt att bete sig respektfullt mot kvinnliga präster utan att dela deras tro att de har en prästkallelse." För mig är det per definition respektlöst att tala om de har kallelse inte. Det är inte samma sak som att vara mot ordningen med kvinnliga präster utan är ett rotande i det privata som inte rör dig, utan bara prästen och Gud. Således respektlöst.

   Sedan är det intressant att du skriver att muslimen var "respektlös". Men det enda han gjorde var att avböja kroppskontakt med en främmande kvinna p g a sin tro. Varför är det mer respektlöst än när en man avböjer att tjänstgöra i gudstjänst med en kvinna. Förklara den du!

   "Små byxorna, små byxorna...tydligen inte lustiga att se?"

   Radera
  17. Just det, Argus, och om det där tramsiga och flamsiga småtjejsbeteendet, som bara leder till andra inskränkta kommentarer, då Anna tycker att hon har fått igång debatten, också innehåller direkta oförskämdheter och elakheter, får man kanske också själv räkna med att bli bemött med liknande mynt. Sedan tycker jag kanske att Dag borde stoppa rena fånigheterna som exempelvis vilka underbyxor som ärkebiskopen har. Detta är inte en värdig diskussion på en kyrklig blogg!

   Radera
  18. Instämmer med nya tant lila. Det här tramsandet som sker på bekostnad av seriösa diskussioner förstör bloggen.

   Radera
  19. Tack Argus. Men det var aldrig meningen att det skulle bli en trollkommentar, dvs som jag skrev utan att helt röja min identitet - dvs jag gjorde som 95 % av de övriga kommenterarna här. Detta var för att jag tidigare var blockad och alltså inte kunde skriva under mitt eget namn. Samt var uttråkad och hemma sängliggande. Men det har varit en ENORM skillnad att skriva som anonym. Vad jag än har skrivit, larv eller allvarligt menad kritik så har jag fått skriva det utan en lång svans av kommentarer som ENBART handlar om att jag är ""lilla" eller "bjäbbar" eller vad det nu är. Och startknappen hos ntl slog inte på förrän hon anade att var jag. Skulle jag fortsätta skulle hon jaga mig till jag stupar med att prata om att jag är för ung eller för gammal. Samt skulle hon bli tvungen att "häpna" hela tiden och det måste vara jobbigt.

   Det är svårt att låta bli att svara på kommentarer som varit riktade till mig men jag ska sluta och dessutom är det ju inte rätt att skriva på ett forum där jag inte är välkommen. Men en sak undrar jag - varför anser så många att jag är MER ute efter uppmärksamhet än många andra här är? Och begrunda gärna i ers hjärtan om det har något med mitt kön att göra. Det finns ju ganska många som både larvar sig och kritiserar ideligen - ändå skriver ingen (utom Antony som kallar alla som har en avvikande uppfattning för narcissister) att de "söker uppmärksamhet. Som sagt jag frågar.

   Nu ska jag i stället försöka hitta ett forum där jag kan diskutera ärkebiskopars småbyxor med likasinnade. Det är ett viktigt plagg tycker jag , i synnerhet om vintern när man lätt fryser om stjärten.
   Tack och allt gott tillbaka!

   Radera
  20. ;-)

   Välkommen tillbaka, Anna, men trollet får gärna hitta andra fora!

   Argus


   Radera
  21. Anna, det handlar inte om ATT man skriver utan VAD man skriver.VAD man söker uppmärksamhet på.
   Jag håller med dig om att det finns en del kvinnonedvärderande attityder här, men ditt tjatande om kön vad gäller kvinnoprästmotstånd känns nog för de flesta av oss som överspelat. Det är, som skrevs här ovan, som att slåss mot väderkvarnar.
   De där kommentarerna om byxorna var så dumma att jag inte ens tyckte att de var värda några riktiga kommentarer. Men när det så stod klart att det var en medelålders kvinna bakom, i ålder att kunna vara farmor eller mormor, då känner jag att man måste reagera! Det är nog tid för dig att lämna ett respektlöst pubertetsbeteende! För ja, man häpnar faktiskt!

   Radera
  22. Så länge jag är tilltalad svarar jag. Elisabeth kan se att min fråga var väldigt seriös. Men precis varenda gång du skriver om mig/ till mig har du skrivit något som är menade att vänds andra mot mig eller hålla med någon. Tryggt sitter du bakom din anonyma skärm och tycker att du tillför debatten något med kommentarer sim bara handlar om att spy lite. Känner du dig modig, Elisabeth? Känns det bra?

   Nya tant lila vågar dock framträda med vem hon är men trots att du hatar mig på denna blogg så inväntar jag nästa gång du börjar skriva femtio kommentarer i timmen som alltsomoftast är insmickrande och berömmande Nya tant lila! Du är varmt välkommen , gulliga du!

   Hälsningar Anna ( äsch har tagit åt mig av kritiken, inga småbyxor utan mamelucker till din och alla andra snälla kvinnor som kommenterar på denna blogga ära!

   Radera
  23. Anna, jag hatar dig inte. Jag känner dig överhuvudtaget inte. Vad vi kritiserar här är ju hur du uppträder. Men du verkar inte begripa något i alla fall. Jag kan visst vara berömmande när så gäller, men varför skulle jag vara insmickrande?
   Och jag är inte van vid- och uppskattar inte- att någon kallar mig "gulliga du". För sådana tilltal, ser du, är JAG alldeles för gammal!

   Radera
  24. Jag blir vansinnig. I det här fallet inte på bloggägaren eller de snälla kvinnorna, utan på att mina ögon inte klarar av att se korrekturfel som skrivs i mitt eller min IPhones namn. Det är synnerligen irriterande för mig fast kanske kan glädja en och annan här?

   Mvh, A m S

   Radera
  25. Dags för läsglasögon, AmS?

   Själv ligger jag också på gränsen. Då är det extra irriterande att släpa runt glasögon, just eftersom man normalt inte behöver dem. Och så slinker dessa förargliga korrekturfel med.

   (Blev det rätt nu?)

   GG

   Radera
 14. Vad är det för färg på de där prästskjortorna? Svarta kanske - det kunde ju ge kul historiska associationer! 'Svartskjortor mot islamofobi!'

  SvaraRadera
 15. Eventuella Pegida-anhängare, liksom eventuella bekännelsetrogna kristna,kan man lika gärna var utan. De är så få, att de knappast märks i intäktskolumnen i Storpastoratets bokföring. Och det är om de avgiftsbetalande och organisationens image man måste bry sig, för att säkra organisationens finansiella styrka. Denna finansiella styrka är det, som betalar tjänstemännens löner. Den måste man vårda, om man vill se om sitt hus. Sedan måste man vårda sina goda kontakter med stadshus och media. Då gäller det att satsa offensivt och rätt.

  En korrekt marknadsanalys, alltså.

  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen svarta skjortor som gäller i Svky? Jag tror det är "regnbågens färger" som gäller?!
   /Antony

   Radera
 16. Ni borde fråga er varför den här demonstrationen ska hållas i Malmö och inte i Luleå. Det skulle bli lite väl långt att åka för de tyska nynazisterna i pegida. Ja, man kan verkligen ifrågasätta utlänningars rättigheter i Sverige. Men ska då inte muslimer ha rätt till egna badtider, så ska man också ifrågasätta tyska nazisters rätt att hälla bensin på brasan i Malmö. Som de gör bara för att de har fått lite motigt på hemmaplan, sedan ledaren avslöjades i Hitler-posé.

  Tänk vilken främlingsfientlighet som plötslig blommar upp, för att bloggägaren som vanligt haft det dåliga omdömet att flirta med rassarna, i detta fall de utländska dessutom. Låt nu muslimerna få göra som de vill, så länge de inte tvingar andra. Lika väl som en simhall kan avlysas från allmänhetens badande under simtävlingar kan så ske för att muslimska kvinnor ska få en möjlighet att bada utan att ha burkan på sig. Är inte detta möjligt får väl muslimerna bygga egna simhallar.

  Jag håller däremot med de halvrasistiska kverulanterna (för det är ni faktiskt) att vi inte ska religionssynkretism i Svenska kyrkan. Tragedin med +Åke och ++Antje är att de tydligen inte kan tänka sig att erkänna religionsfrihet för muslimer, utan att vi kristna först måste erkänna att vi tror på samma gud som de och att våra respektive religioner är olika vägar till samma gud.

  Om Gud kan vi tvista, och hur olika gudsbilder vi kan ha utan att tro på olika gudar. Men "tron" på djävulen, att det finns en ond makt i tillvaron, har vi väl ändå gemensam? Det förvånar mig ytterst att så många av er andra, som också säger er vilja ha den klassiska kristendomen, i det närmaste förnekar djävulens existens. Då missar ni också att nazism och rasism, antisionism och islamofobi samt är djävulens förklädnader för att lura inte kristna att tjäna honom i stället för den goda makten i tillvaron (Gud). Och att våldsbejakande islamism, al Qaida IS, al shabab, boko haram, m.f. är djävulens förklädnader för att lura muslimer att tjäna honom i stället för att söka den goda makten i tillvaron. För även om Allah inte är Gud, vilket vi kristna tvistar om, så kan vi väl inte förneka att de allra flesta troende muslimer söker det goda och vill göra gott?

  Det här handlar inte bara om att kristna, judar, muslimer och andra religionsutövare måste försvara varandras religionsfrihet mot de sekulära krafter som helst vill förpassa all religiös tro under jorden, eller tämja den och använda den för egna politiska syften, goda såväl som onda. Det handlar också om att gemensamt mota ut djävulen ur våra heliga sammanhang.

  Om vi nu tror att det finns en god makt i tillvaron, Gud, så tror vi inte allt ont ens om Svenska kyrkan och hennes biskopar och ärkebiskop. Vi tror att Gud kan använda dem också som redskap. Så, trots att Svk har sopat djävulens existens under mattan, så ska vi glädjas åt att Svk de facto utkämpar de heligas strid mot djävulen och hans anhang, vad de än kallar sig.

  Det vore inte fel med en pakt mellan alla troende, oavsett religionstilllhörighet, mot djävulen. Så låt kyrkklockarna ringa för att uppmärksamma faran. Det enda skälet att inte ringa i kyrkklockorna skulle vara att man inte bör göra gratisreklam för de hitresta tyska nazisterna. Man måste dock bestämma sig för det ena eller andra. Och nu har ju pegida fått rejält på pälsen i sitt hemland, och då ska de inte känna sig välkomna hit.

  Lite mer klassisk kristendom, tack! Och lite mindre gnöl mot ALLT som kyrkoledningen gör.

  OHP

  SvaraRadera
 17. Å är det inte så enkelt att extremvänstern behöver Pegida och andra att hata. Det är därför man undermedvetet marknadsför dem med protestmarscher samtidigt som de får möjlighet att visa upp sin egen godhet.

  SvaraRadera
 18. Och nazisterna behöver extremvänstern och andra (socialdemokraterrna, liberalerna, de traditionellt konservativa, frimurarna, katolikerna, de bekännelsetrogna protestanterna, judarna och nu även muslimerna) att hata. Så enkelt är det.

  OHP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde vargar, kvinnor som ammar offentligt, samer och renar som står i vägen när man kör bil.

   Radera
 19. Det blir ett snyggt efterspel i media när prästskjortorna sluter upp på motdemonstranternas sida med de gatstenskastande våldsromantikerna från södra Skandinavien som troget brukar ställa upp, kostnadsfritt, med bärsärkagång och terror i dylika sammanhang i Malmö. Massutträdena står för dörren! Det går bra nu, Svenska kyrkan!
  /Sub versus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det blir ungefär som det brukar bli då man blandar en "cocktail" på småborgerliga vänsternihilister, islamister, våldsverkande vänsteridioter och sodomiter - Den "Nysvenska kyrkan" i ett nötskal!
   Antony

   Radera
 20. När PEGIDA i dess tyska skepnad rakt av etiketteras som "nazister", måste något ändå sägas, enär tillmälet är en grov demonisering. Jag läser från och till Henryk M Broder i Die Welt. Broder är en välkänd och högt respekterad tysk-judisk skriftställare och kulturpersonlighet. I en kolumn den 20/12 i fjol, Das Deutsche Festival des Wahnsinns, berör han PEGIDA. Några rader i min snabböversättning:

  Människorna där ute i landet är definitivt inte dumma. De har förmodligen inte sett en film av Steven Soderbergh eller läst en bok av Richard David Precht, men de har näsa för det falska, patetiska och förljugna. De anar att något inte stämmer, när de ständigt matas med fraser som att, det finns ingen "fattigdomsinvandring", och samtidigt varje dag hör och läser att kommunerna inte klarar av att hantera situationen. Detsamma gäller islamiseringen som naturligtvis ter sig ganska annorlunda för de som bor i Bellevue villastad och de som bor på Rosengård.(min geografi!) Någon gång är beredskapen att förneka och skönmåla verkligheten uttömd. Människorna där ute finner det inte heller roligt att bli betecknade som "rasister", medan en våldsförhärligande rappartist tilldelas pris för sina förtjänster på integrationsområdet.

  Sedan hänvisar Broder till gjorda erfarenheter av en socialdemokratisk distriktsborgmästare i Berlin-Neukölln, Heinz Buschkowsky. Denne beskriver den snabbt pågående förvandlingen av stadsdelen med följande ord: "Vi upplever en allmänt pågående förändring som syftar till att skapa ett annat samhälle än det vi kallar västerländsk demokrati." 17/12 -14.

  Broder följer upp: "Är också denne man ångestriden, en "nationalist" och "rasist" eller t.o.m. en "nazist i kritstreckskostym"? Eller är han en realist som nämner saker vid deras rätta namn? Om fem år när det i Dresden ser ut som nu i Neukölln och i Neukölln som i Islamabad, kommer vi att veta mer."

  Läs gärna mer här:
  http://www.welt.de/debatte/henryk-m-broder/article135586551/Das-deutsche-Festival-des-Wahnsinns.html

  Vänligen Jörgen U Bengtsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en mycket viktig kommentar. I Sverige finns det redan många "Islamabad" i miniatyr varav Rosengård är ett av de största. Detta verkar vara omöjligt att förstå för de högavlönade hycklande vänsternihilister som styr Svky!
   /Antony

   Radera
  2. JUB

   Om det bland 5.000 vänsterdemonstranter finns en handfull (5 - 10) markerade personer som kastar sten på polisen, så är de inga vänsterextremister, eftersom övriga 4.990 inte är det. Om de maskerade stenkastarna själva har tagit initativ till demonstrationen och sammankallat den, så är de likväl inga vänsterextremister för att så många kom.

   Det mer troliga i ett praktiskt fall är väl ändå att vänsterextremisterna består av 15 personer, varav 10 är maskerade och kastar sten, medan 5 är rörelsens demokratiska ansikten utåt, knappast i kritsteckskostym men kanske i manchesterkostym.

   Även om man avstår från stenkastning, för att inte skrämma bort deltagare, men det är samma ledande personer, ska de etiketteras för vad de är, och inte efter vad de tusentals demonstrationsdeltagarna är.

   Har du inte märkt att högerextremisterna har börjat härma vänsterextremisternas sätt att skapa av dem själva ledda massrörelser? Det gäller att se upp.

   OHP   Radera
  3. Precis Jörgen, så är det. Sverige är mycket olika i olika delar. Jag brukar beskriva detta som när jag för ett antal år sedan ofta gjorde en bilresa; från min moster på Östermalm, till besök i Alby (Stockholms södra förorter) och så hem till byn här i Blekinge. Vilket Sverige gäller? Ja, det beror på var du bor, eller hur?Jag tror faktiskt inte att de som inte har vistats eller bott i förorterna till storstäderna har en susning om läget!

   Radera
  4. Tack för lästipset!

   Lars Jensen

   Radera
  5. 'Folkfront' är ett fint, gammalt ord som kanske bör upplivas f a beskriva det manipulativa fenomenet.

   P

   Radera
  6. P

   Visst är det den kommunistiska folkfrontstaktiken, som nassarna nu har börjat tillämpa. Taktiken lades fast på Kominterns 7:e kongress 1935 av den bulgariske kommunistledaren Georgi Dimitrov. Förut hade alla Moskva-styrda kommunistpartier (alltså Kominterns medlemmar) avfärdat alla andra vänsterrörelser och liberaler som "socialfascister". Nu skulle man samarbeta med dem under kommunistpartiets ledning. Detta var en nödvändighet för att bekämpa fascism och nazism, men blev också ett medel för kommunisterna att "verka men inte synas".

   OHP

   Radera
  7. Danskarna intresserar sig för Sverige:

   http://denkorteavis.dk/2015/svenskerne-er-pa-vej-til-at-komme-i-mindretal-i-eget-land/

   Lagar ändras med majoritetsuppfattningar. Det samhälle vi nu ser, kommer inte att vara det samma om 20-30 år. Om förändringen blir dålig eller bra, må vara osagt. Spännande blir den i varje fall. Och rimligen har den skandinaviska välfärdsstaten, liksom Svenska Kyrkan, då kommit till vägs ände?

   Radera
 21. Att denne Broder är en "tysk.judisk" journalist var ett onödigt påpekande. Ökar judiskhetens hans trovärdighet, när han bagatelliserar nynazismen? Att bara den ledande kärnan och ett fåtal överiga deltagare i pegida-demonstrationerna är nazister för inte dessa nassar mindre nazistiska. Det var vad jag vill säga. Men Broder hoppar på Angela Merkel och tillvitar henne att hon skulle ha sagt att pegida-demonstranterna antingen är nazister eller idioter. Som om man inte kunde vara lurad utan att vara en idiot. Vad Merkel tydligen har sagt är "In Deutschland gibt es zwar die Demonstrationsfreiheit. Aber es ist kein Platz für Hetze und Verleumdung von Menschen, die aus anderen Ländern zu uns kommen." (Fritt översatt: I Tyskland finns det faktiskt demonstrationsfrihet. Men det finns ingen plats för hets och smutskastning av människor som har kommit till oss från andra länder.)

  Efter detta tydliga avståndstagande från pegida från förbundskanslerns sida har det varit flera stora motdemonstrationer och tyska städer och den senaste pegida-demonstrationen har inställts, sedan det framkommit att rörelsens ledare har låtit sig avbildas som Adolf Hitler.Det är, gissar jag, denna skarpa markering från Tysklands ledande politiker, med ett starkt folkligt stöd, som fått Svenska kyrkan att ta avstånd från exportvarianten av pegida (den planerade demonstrationen i Malmö).

  Broder argumenterar mot Merkel att de, som hittills har deltagit i pegida-demonstrationerna i är "dumma", utan faktiskt tycker det som står på plakaten. Kanske det, men detta ändrar ju inte på det faktum, att tyska nazister utnyttjar det missnöje med både invandring och annat som finns i det tyska samhället, för att bygga upp en ny massörelse, som leds av dem själva. Var det inte Merkels skyldighet som kristdemokratisk förbundskansler att säga ifrån? Om ingen säger något får ju ingen veta.

  Rent pekoral blir det när Broder hänvisar till en socialdemokratisk borgmästare i en Berlin-stadsdeln, vilken ondgör sig över att personer med muslimsk klädsel promenerar på Karl Marx Strasse. Som därigenom mer påminner om Islamabad än om det Berlin, som äldre östtyskar minns. (Karl Marx Strasse ligger väl i östra delen?)

  Min reflexion: I en värd med alltmer globaliserad arkitektur, så är det snarare människornas uteenden än byggnadernas, som skänker känslan av befinna sig i Europa eller Asien. Jag kan utan omsvep erkänna att jag skulle känna mig ganska vilsen, om jag vid ett återbesök på min barndoms gata skulle finna en massa människor med orientaliska utseenden. Men detta är nostalgi.

  Om vi börjar göra politik av nostalgi och rasmystik, så rasar snart inbördeskriget på våra tyska och svenska gator också. Därför är pegida en farlig rörelse. Och därför har pegida (förutom på grund av kortare resväg) valt krutdurken Malmö framför Stockholm eller Göteborg.

  Att jag personligen djupt beklagar Svenska kyrkans teologiska och andliga förfall för inte att jag vill att min kristendom ska förpackas tillsammans med den bruna ideologin. Därför måste vi vara eniga inom Svenska kyrkan mot nazism och rasism.

  OHP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med OHP! Skönt att även riktiga kristna med sanna kristna värderingar tar ton i denna märkliga debatt.

   Radera
  2. Hur var det han sade; den förre Mossadchefen, på frågan om islamiseringen av Europa oroade honom:

   -Inte alls! Europa har lång erfarenhet av att framgångsrikt hantera liknande problem.

   J

   Radera
  3. Riktiga kristna, Alma? Du tycks lida av samma hybris som OHP. Jag undrar jag var djävulen finns i sammanhanget!

   Radera
 22. OHP, Malmö är min födelse- och uppväxtstad. Även om jag växte upp bakom häckarna på nya Bellevue, så hade jag ju dock ett begrepp om övriga delar. Malmö går inte att känna igen längre! Det är nog, som du beskriver, som att komma till Orienten och detta gäller inte längre bara kring Möllevångstorget. Det är troligen därför som Pegida- demonstrationen kommer att gå av stapeln just där!
  Invandring är inte bara klädsel och matvanor. Invandring är värderingar, kvinnosyn, sexualsyn, synen på hierarkier och i värsta fall på sharialagar.
  När en riksdagskvinna yttrar att muslimer borde ha särskild familjelagstiftning och när en f.d. ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet varnar för en muslimsk minister, då borde man kanske börja fundera lite.
  Jag har under tjugo år av mitt yrkesverksamma liv i stort sett arbetat med invandrare/asylsökanden på heltid, ett år enbart med romer.Jag har i mötet med personerna mött såväl uppfattningar om de svenska tjejerna som de absolut inte ville att deras söner skulle gifta sig med, som synen på sexualitet. Många invandrarkvinnor var härvid överraskande frispråkiga.
  Mycket kan kanske få oss att tänka till. Så fick de vuxna romer, som jag undervisade, mig verkligen att fundera över hur vi tog hand om våra gamla. Men mycket av det som kommer in i landet ifråga om värderingar är sådant som vi har fått kämpa mycket emot här. Det förvånar mig jättemycket att driftiga vänsterkvinnor kan omhulda män med en kvinnosyn som de inte skulle vilja ha i sin närhet. Detta är jag rädd för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också jag har mött intressanta iakttagelser från nysvenskar:

   -Svenskarna är ganska förfärliga. De bryr sig inte om sina gamla föräldrar. EN gång i månaden kommer de och hälsar på sina gamla föräldrar här på vårdboendet. Dagen efter pensionen.

   Den Kosovoalbanska undersköterskan skakade betänksamt på huvudet.

   GG

   Radera
  2. Ntl
   Jag tror mig förstå hur du känner. Som framgår kan jag känna likadant själv. Men nazister får aldrig bli min röst. Den invandring som vi har haft, den har vi ju faktiskt haft. Den kan inte göras ogjord. Hur skulle det ske? Vilka metoder ska till, om invandrarna inte kan skrämmas iväg? Därför är det så viktigt att vi inte låter nazister tala för oss.

   Dessutom är det här pratet om islamisering betydligt överdrivet. Det handlar ju mest om att muslimer följer sina seder internt, och inte om att vi tvingas följa deras seder. Dessutom sätter svensk lag bestämda gränser för vad som är tillåtet även internt bland muslimer. Så det här med islamisering är mest ett visuellt intryck.

   OHP.

   Radera
  3. Jaså. Jag har inte gett några nazister min röst! Sluta nu!
   Lagar kan ändras. Det beror på hur den lagstiftande församlingen ser ut!

   Radera
  4. Ntl

   Kan du inte läsa innantill? Jag skrev att nazister aldrig får bli MIN röst. Du svarar för dig. Men ett klargörande från dig att nazister inte heller får bli din röst skulle undanröja alla tvivel. Jag tror att du kan få en bred uppslutning, även från flertalet muslimer i Sverige, för kravet att medeltida lagar aldrig får bli svenska lag, om det står klart att den som instämmer i det kravet inte ger sin röst åt nazister. Vissa strider vinns lättast om man drar en tydlig gräns mot så kallade vänner. Som Angela Merkel har gjort.

   OHP

   Radera
  5. Jodå, jag är ytterst läskunnig- jag läser även mellan raderna!

   Radera
  6. Skämtar du? Det som du trodde (?) fanns mellan raderna, fanns inte där. Tycker det är så tråkigt att du tolkar in meningar som jag aldrig har haft. Emellertid finns alltid en risk att man hoppar i galen tunna, när man inte vet vad något står för.En ny bokstavskombination.

   Den som deltar i pegida försvarar inget kristet arv. Det ör bara som nazisterna låtsas. Först skrämmer man upp kristna med "islamiseringen" och sedan vll man vara kristenfolkets röst. Men vad står då nassarna själva för? Inte är det kristen tro, lika lite som Deucha Christen var en kristen kyrka. Den bars ju upp av en samling avfälliga teologer, som stödde Hitler. Det var bekvämast så. Man fick bra betalt och slapp koncentrationsläger.

   Bra blogginlägg av dig i dag för resten.

   OHP

   Radera
 23. Förlåt; glömde underteckna svaret till Argus. Det var jag. Anna med ni vad

  SvaraRadera
 24. Bloggar-Dag tar upp angelägna ämnen för medlemmarna i SVK. Som vanligt bemöts medlemmarna med ett prästerligt förakt. Inte många här svarar på de frågor svenskarna vill ha. För vem är SVK till? Ni, präster, som inte visste vad islamisering är rekommenderas varmt Lördagsintervjun. Alla förförs inte av ett medeltida prat i modern förklädnad. SVK som kallar sina medlemmar som anser att SVK är en kristen protestantisk kyrka och Sverige ett kristet land och fortsättningsvis vill ha det så skall inte behöva höra att de är nazister eller andra förklenande ord. Skulle vara roligt att höra hur ni uppfattade intervjun. Och för en gångs skull vända er till svenskarna i stället. Hur skulle det vara om prästerna någon gång försvarade SVK och vårt kristna gemensamma kulturarv.

  Nu vill jag höra prästernas kommentarer på Lördagsintervjun. Ta gärna upp "teolog" som Bloggar -Dan nämnde. Medlemmarna är inte intresserade av Anna Byxlös eller vad det var. Vi är intresserade av Sverige som ett kristet land, vår kristna tro och hur SVK tänker försvara det när man nu inte går med demonstrationen utan tänker gå i motdemonstrationen mot ett kristet Sverige och i stället stöder Islam och judendomen eller vad? Kunde vara roligt att veta vad Kyrkan egentligen står för?

  Lördagsintervjun

  SvaraRadera
 25. Hur många svenska präster eller företrädare för SVK kommer att delta i Pegida och försvara vårt kristna arv och vårt kristna land? Eller skall ni göra som Petrus förneka att han kände Jesus tre gånger innan hanen gol?

  De som inte gör det hur skall ni någonsin kunna ställa er i en predikstol igen? De första kristna fick kämpa för sin tro och mördades.Jesus själv korsfästes. Har ni kyrkringare i Malmö hört talas om det? Eller känner ni bara till avguden Allah? Kristna mördas fortfarande. Och vad gör ni? Ni fördömer och kastar smuts på er egen tro. Hur skall ni kunna se Jesus i ögonen om han skulle stå i kyrkporten en dag när ni kom? Men ni berikar er bra på hans minne.

  Lärdagsintervjun

  SvaraRadera
 26. Det skall bli mycket intressant att se demonstrationstågen från Malmö på måndag. Hoppas det blir närbilder. Ett demonstrationståg med SVK medlemmar för vårt kristna land och tro och ett motdemonstrationståg med SVK:s prästerskap och andra företrädare för SVK mot den kristna tron och ett kristet Sverige för islamisering av landet och moskéebyggen i varje kommun.

  Lördagsintervjun

  Något så märkligt har väl aldrig skådats förut i historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö-Pegida och kh Maggie Signäs' med fleras ställningstagande uppmärksammas redan i Tyskland. En kommentar:

   "Die Kirchenglocken läuten in Malmö für den Islam?! Das Grauen nimmt kein Ende so bald.

   Vermutlich würden diese PfarrerInnen auch für Jupiter und Zeus, Moloch und Baal ihre Kirchenglocken läuten lassen..."

   Hämtat ur:

   http://www.pi-news.net/2015/02/skandinavien-mit-berufsverboten-und-kirchenglockengelaeute-gegen-pegida/#more-447223

   Radera
  2. Det finns nog en hel del Baal- och Moloch-prästinnor i Svky, titta bara på "SS-brigaden"!
   /Antony

   Radera