måndag 6 april 2015

Nu får ni ge er!

För att alla ska fatta citerar jag mig själv. Det ger märg åt konversationen. Så här skrev jag om biskop Johansson i morse, så varför ska ni nu skälla på mig!
Uppfatta mig för all del inte som ovänlig mot biskop Johansson. Det är jag inte. Han är en vänlig själ som lockar fram vänligheten i oss alla.

12 kommentarer:

 1. Nåja, BloggarDag, det fanns efter det citerade omdömet en liggande ironi, som gällde biskopens påstådda oförarglighet och gjorde honom till en skugga, som snart har försvunnit från Östrabos gemak.

  Men hälsan tiger still, heter det. Den som arbetar i det tysta utan buller och bång och påtagliga åthävor kanske åstadkommer betydligt mer än sprakfålar, som älskar sin egen röst och den egna texten.

  Om jag vore i Dags kläder, vilket naturligtvis varken han eller jag någonsin önskat, skulle jag ha infunnit mig i Östrabo i dag, tittat biskopen varmt i ögonen och sagt följande ord:

  -Käre vän, vi har alltid haft olika syn på teologiska ting och hur kyrkoarbetet skall bedrivas. Jag har inte sällan haft alltför hårda ord och omdömen om Dig, vilket jag nu i djupet av mitt hjärta inser. Och jag kan i perspektivet bakåt nu se att Du med Ditt lugn, Din faderliga trygghet och omtanke om oss alla i stiftet har varit en god företrädare för vårt stift.

  Därför tackar jag Dig varmt för Ditt arbete, önskar Dig Guds rika välsignelse och hoppas att snart få se och höra Dig i många av stiftets kyrkor framöver!

  Gud vare med Dig - och vår kära, Din och min, Svenska kyrka!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom BOD är så mån om försoning så hoppas jag att han gör detsamma med sina antagonister inom (M) så det blir lite konsekvens i det hela.
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 2. Nå, sanningen ska göra er fria så vad biskop Johansson och jag säger nästa gång vi förpassar några öl till kroppens lägre regioner, blir kanske något annat. Men sådant brukar inte rapporteras på denna käcka, pigga och muntra blogg.

  SvaraRadera
 3. Menar du det, BOD? Skulle du ha sagt allt detta även om du var kritisk till biskopsgärningen? Så hemskt i så fall! Det är ju nästan som när en person, som har varit någons antagonist i långa tider, skriver tjusiga minnesord när personen har dött! Finns det inga gränser för spel och hyckleri, utan ska kyrkan fläckas av en polerad artighet oavsett den verklighet man tycker att man ser? Därmed inte sagt något ont om Jan Olof Johansson, för jag vet inte hur han var som biskop. Det enda jag har sett och hört från den tiden är massmediala predikningar...
  Men tystnad behöver inte alls betyda hälsa! Ibland är det tvärtom!

  SvaraRadera
 4. NTL,

  -Nej, det är varken spel eller hyckleri att artigt tacka stiftschefen efter hans många års gärningar. Du vet ju inte hur han fungerat som biskop, erkänner Du men är ändock kritisk till artigheten.
  Då kan jag upplysa Dig om, att biskop Johansson har fått goda vitsord från olika håll. Förmodligen vet BloggarDag om detta men har kanske svårt att förlika sig med vitsorden, jag vet inte.

  Men, NTL, man behöver, och bör, inte lägga den minsta smolk i avskedsbägaren för biskopen, särskilt inte samma dag, som denne avtackas av ett massivt folkkyrkokollektiv.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 5. Det här är ju riktigt roligt. Bengt-Olof Dike har inte kunnat verka i något sammanhang utan att det uppstår hätska konflikter kring hans person - och vanligen har det varit en persons skuld att många träter.
  Han har förlorat jobbet för att ha bråkat mef och inte lytt sina chefer vid minst ett tillfälle. Han har blivit utesluten ur ett riksdagsparti. Härom året fick han ett helt årsmöte i en organisation att uttala dig emot den motion med udden mot föreningsdtyrelsen som han författat.
  Tror inte ett ögonblick att han blivit en fridens man.

  SvaraRadera
 6. Peter,

  -En persons skuld, skriver Du med syftning på att den dåvarande ledningen vid min arbetsplats, NT i Norrköping, iscensatte en dokumenterad mobbning. Jag hade gjort obehagliga avslöjanden om den som bland annat ledde till att dokumenterade bevis gömdes undan och inte kom fram förrän långt efteråt. Om Du kryper fram ur anononymitetens skugga, är Du välkommen att se mina fina betyg från de två tidigare chefer, som jag hade innan den betydligt yngre tillsattes. Du kan också få namnen på en rad personer, som ställde upp för mig samt få se upprepade resningsansökningar i saken, vilken ingalunda är lagd åt sidan.

  Uteslutningen ur partiet skedde, sedan jag också avslöjat en stor kyrkoskandal, där två ledande moderater och en centerpartist hade tagit ut femsiffriga belopp för icke styrkt förlorad arbetsförtjänst. Stora rubriker i KT och lokalpressen. Respektive moderater var ordförande i kyrkofullmäktige respektive samfällighetens AU. De röstades bort i efterföljande val. Partiuteslutningen skedde på dokumenterat falska grunder. Du är välkommen att se handlingarna. Men Du måste förstås avslöja vem Du är. Passa också på att förtälj vilken organisation som avses med motionen.

  'Så vad vet Du egentligen om skulden i ovanstående händelser?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 7. Sprakfåne nummer 1. som älskar blott sin egen röst och egna texter:
  "Än hit, än dit och sist ner i ...."

  SvaraRadera
 8. BOD och två andra har oförskämdheten att kritisera Dag - det är förfärligt! På den här bloggen gäller största möjliga elakhet mot personer som inte är godkända av den högste, han som har svaret på allt. Dessutom används ett mustigt språk, ett språk som alla använder och förstår. Vem minns inte "en kuk i röven" för en tid sedan...

  SvaraRadera
 9. Ingen annan än Anonym minns detta, för så löd inte uttrycket. Snuskhumrar tycks ha en förmåga att visualisera. Anonym är inte scout, för en scout är ren i tanke, ord och gärning, kan citera korekt och vill med Ranke beskriva hur det egentligen var.

  SvaraRadera
 10. Anonym,

  -Vilka är det som kritiserar andra på denna blogg? Hur många är inte de som på löpande band svingar yxorna över Svenska kyrkans biskopar, präster och förtroendevalda och gör det med ord och i en ton, som ibland skulle passa bättre på gatan eller i ett demonstrationståg och som tar heder och ära av många troget, engagerade och varmt troende arbetare i vår Herres prunkande folkkyrkovingård?

  Kasta därför inte sten från glashuset! Kasta överhuvud ingen sten!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 11. Vilka är det som kritiserar andra på denna blogg? Frågar självkritikens mästare. Föredömligt.

  SvaraRadera