söndag 24 maj 2015

Ledarna talar

Jag vågade inte försöka mig på en tysk rubrik denna Pingstdag även om det är gott och nyttigt att få tala i tungor. Tala själva! Nu har våra ledare kommit på att vi ska säga nej till konsumtionshetsen för klimatets skull. Det är lika roligt som när professor Gustaf Wingren, inspirard av den danske teologen Jensen, talade mot tillväxten. När lönerörelsen under dessa år inte gav särskilt mycket, skulle väl svenska folket känna sig både frommare och nöjdare, kunde man tänka. Greta Hofstens ord bär jag annars med mig: "Gustaf förstår sig inte på politik!" Hon älskade Gustaf ändå.

Uttalandet från våra ledare ska Yvonne Ruwaida ta emot. Det var hon med de gigantiska taxiräkningarna när hon satt i riksdagen. Jag missunnar henne inga taxiresor, tro inte det. Men i alla fall.

http://www.dagen.se/debatt/hur-l%C3%A4nge-har-jorden-r%C3%A5d-med-oss-1.359427

Våra ledare undrar hur länge jorden har råd med oss. Det kan man undra - men en kyrkoledares första fråga kanske skulle vara hur länge Gud har råd med oss. Att jorden slits ut, är väl ingen nyhet för Gud, som skapat den? Ps 102:27 Men här är problemet. Den svaga eskatologin. De urkristna bad i sin eukaristiska bön: Må nåden komma och denna världen förgås! (Didache 10:6)

Jag är scout. En gång scout, alltid scout och patrull Rävens gossar kan man lita på. En del kunskaper om naturen som min förste patrulledare (och senare avdelningschef) Lasse lärde mig, har jag fört vidare till nästa generation. Med svenskar och natur är det något särskilt. Vi ska inte skräpa ner i naturen. Men vad vet våra ledare mer än vi andra i fråga om miljö och klimat? Eller har någon handläggare, medlem i eller röstande på Miljöpartiet, smugit sig in på något kristligt kansli och sitter där och skriver den agenda vi ska hoppa efter? Ledarna tycks mena att skatteuttaget nu ska öka. Det kallas "klimatfinansiering" och de i snällismbranschen verksamma är gränslösa när det kommer till att använda andras pengar som resurser för deras snällism.

Jag talar nu om 9 miljoner inbyggare i Sverige. För att vi ska bli de riktiga klimatbovarna räknar man aldrig ut vad den svenska naturen skapar av välbefinnande på jorden. Skogarna binder koldioxid så hur stora är våra utsläpp om den faktorn räknas med? Men knepet är också att räkna upp våra utsläpp per capita och så använda det talet som jämförelsetal med frågan: Hur skulle jorden hantera om alla miljarderna släpper ut lika mycket? Men det gör de ju faktiskt inte. Vem säger att de i en framtid måste?

Människan är av naturen en farisé. Men nu ställer våra ledare upp och manar till att vi ska underteckna en namninsamling. Gläder detta någon? Självfallet undertecknarna och statssekreterare Ruwaida. Hon får ett upprop av ett slag hon själv helt vill se, inga profetiska knorrar där inte, inget som utmanar Ruwaidas tankevärld.

Men hur är det med Darwin? Är det inte survival of the fittest som gäller längre? Kunde man inte tänka sig att klimatförändringar är naturens sätt att reglera befolkningstillväxt? Hade kyrkoherde Malthus inte rätt längre? Och i så fall varför? Återstår det inte för våra ledare att förklara en del för oss?

Själv vill jag veta hur våra ledare tänker sig min omställning. Ska jag äta tomater när det är säsong i Sverige och annars hålla mig till morötter? Jag ska väl inte äta sydfrukter, som måste transporteras hit. Oxfilé från Sydamerika är nog fel, förstår jag. Är det vegetarisk som gäller? "Våra handlingar påverkar andras möjligheter att leva ett gott liv."

Vad ska vi säga om taxiresor, för att nu inte tala privatbilism? Flyg inom Sverige borde kanske bli tåg? Det blir nog ingen ände på uppslagsrikedomen när våra ledare får chansen att skapa ett totalitärt samhälle, där deras anvisningar ska tas på allvar - och Fan ta den som då inte blir snäll. Det är inte näpet att knäcka nötter med kyrkoledare, minns mina ord. Men menar kyrkoledarna att vi nu ska hosta upp 2,5 miljarder kronor för en snabb förbättring av FN:s klimatfond "för att möjliggöra ett ambitiöst klimatavtal i Paris i december"?

Det är många frågor våra ledare åstadkommer i de svagsintas skallar, så mycket fattar jag rent introperspektivt. Men jag undrar fortfarande. Kan de be "Må nåden komma och denna världen förgås!" utan att darra på rösten? Och kan de som utan darr ber så, ändå vara sakligt måna om denna jord?

När våra ledare fortsätter sin marsch mot de nya djärva målen kanske någon skulle viska: "Vägen till helvetet är stensatt av de bästa föresatser."

Må nåden komma och denna världen förgås!
I den insikten firar jag Pingst.

Efter Måns triumf i Melodifestivalen manades vi alla av kommentatorn af Sillén att springa ut på gator och torg och fira. Klockan närmade sig väl 2. Jag kunde inte höra en enda jublande käft på gatan där jag bor. Det var kanske en välmenande maning men ack så dum och utan perspektiv. Somliga maningar kan man helt enkelt strunta i. Även om de levereras av en adlig ädling.

Dagens Moqvist: Våra liv ger avtryck i det kosmos som vi inte ser något slut på.

36 kommentarer:

  1. Varför dröjer sig en sådan visionär ordtalang som Moqvist kvar på en simpel kyrkoherdestol i Lund?

    Dessutom har han redan i handling visat de vantrogna i Varberg var skåpet skall stå och lärt dem att sitta fint.

    Prövad i martyrskap och uthängning är han också!

    Der hat das Zeug zum Bischof in sich!


    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. J: Hur har han "lärt var skåpet ska stå och lärt dem sitta fint"?

      Radera
    2. Genom att rakryggat och modigt stå för Kyrkoordningen. Alltså genom att avvisa önskemål från gudstjänstgrupper i Varberg om i apostolisk ordning vigd manlig präst.

      Och genom att inte visa tolerans inför för sådan intolerans.

      J

      Radera
    3. J: Ja, så varför ska han hängas ut ovan för det och varför protesterar du inte mot han blir det? Skulle han ha lurats vid prästvigningen och när han anställdes? Dessutom så är det inte en kyrkoherde som ensam fattar beslut utan kyrkorådet eller hur?

      När man googlar Varbergs församling så får man upp märkliga artiklar. Församlingen verkar tydligen inte haft en enda kvinnlig präst till för bara ett par år sedan, och ingen kvinna vill/vågar söka kyrkoherdetjänsten utan bara elva män. Det är mycket märkligt.

      Det synes mig som om kvinnoprästmotståndarna verkligen "visat var skåpet ska stå" ända fram till nu och lyckats skrämma iväg kvinnliga präster och haft en makt de inte ska ha. Så nej, jag tycker inte ett dugg synd om dessa om de nu inte fått fortsätta att utöva sådan makt längre fast de kräver det.

      Överhuvudtaget visar inläggen och kommentarerna här att kvinnoprästmotståndarna ska hållas kort överhuvudtaget. Jag kan till nöds acceptera deras syn i ämbetsfrågan men det jag ser här är makthunger, genuin elakhet och mobbarfasoner. Satt jag i ett kyrkoråd skulle jag akta mig för er då jag ser hur ni/de beter sig.

      Radera
    4. Man kanske skulle läsa Varbergs församlings hemsida lite mer. Det ökar i varje fall kinkigheten betydligt efter vad jag förstår.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
    5. Vad tänker Du på, Skarastiftare?

      P

      Radera
    6. Jo, jag tänker på vilken illvilja man kan läsa ut av att elva manliga präster sökte kh-tjänsten i Varberg, däremot ingen kvinnlig sökande.
      Det hedrar, menar jag, de kvinnliga präster som ev. avstod att söka och inte tvingade sig på en församling med gammalkyrklig inriktning som ju Varberg tycks vara. Men detta tyckte damen ovan var "märkligt". Den som inte accepterar att kyrkan kan ha en dubbel syn i ämbetsfrågan är de som ägnar sig åt mobbarfasoner, genuin elakhet, makthunger och alla epitet som de kinkiga tar fram i denna fråga. Men varför klaga på om en församling fick som de ville; bara manliga sökande?
      Då är man illvillig.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
  2. Also sprachen die Führer ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andelen miljöpartister bland präster och pastorer lär vara lika högt som bland journalister.

      P

      Radera
  3. På tal om ESC och att "tala illa om". Kommentatorerna Nielsen och Sillen (ursäkta avsaknaden av accent, men jag vet faktiskt inte hur man åstadkommer en sådan på denna "smartphone ") uppmanade oss att ta paus när det "perkussiva" pausnumret inträffade. De försökte närmast att "skrämma" oss för att sitta kvar och lyssna på denna "pausmusik" vilken faktiskt innehöll avsnitt ur finalen på Mahler andra symfoni "Auferstehung". Att Österrikes bidrag skulle komma sist tillsammans med Tyskland brydde sig ingen om (inte heller "skäggiga damen"). ESC torde vara en utmärkt sinnebild för vår tidsandas ytlighet och tillfällighet eller som Predikaren skulle säga "allt är fåfängligt". Moqvisteriet hjälper oss föga när nymoralisterna strävar efter minimalt ekologiskt avtryck. Predikaren torde även kunna trösta mokvisteriet med orden att Gud har lagt evigeten i människans hjärta dock icke så att hon från början till slut kan förstå Guds verk. Men Jesu ord att: Detta är Guds verk att ni tror på Honom den Han sänt torde kunna hugsvala oss alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thomas Andersson, sitter du verkligen och tittar på det du tycker är vår tidsandas ytlighet?
      Tycker du att de skulle sjunga psalmer där?

      Radera
    2. Det finns en strof i "Heroes" som man möjligen kan "tolka" i riktning mot "psalm" om man låter den syfta på Jesus nämligen "He said I never left your side. When you were lost I followed right behind. Was your foundation". Annars är refrängen knappast tjänlig som psalm. Vår tids hjältar blir i allt snabbare takt gårdagens och strofen "But we are dancing with the demons in our minds" leder tankarna till behov av psykiatrisk hjälp och i allra värsta fall exorcism.

      Radera
    3. Måns är katolik, fostrad i mässan i St Thomas i Lund, skolad av Eva Bohlin på Lars-Erik Larssongymnasiet där.

      Så varför inte?

      Radera
  4. "Dagens Moqvist" synes inte vara specillt lärd i fysik eller kosmologi.
    Men vetenskaper synes vara lätta att blanda ihop, som teologi och ekologi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moqvist skriver bara att "vi" inte ser något slut. Och det är väl sant? Det rumsligt ändliga, från en singularitet expanderande kosmos är nog svårsmält för många av oss. Spaghettihögar av parallella, ändliga universa ännu mer.

      Lars Jensen

      Radera
  5. Ruwaida:

    http://www.exponerat.net/yvonne-ruwaida-mp-har-inte-redovisat-inkop-pa-275-000-kr/

    SvaraRadera
  6. Varför tänker jag på filmen "Hair", LSD-trippar och batikskjortor, då jag läser "Dagens Moqvist"?!
    Antony

    SvaraRadera
  7. Anders Moqvist: Jag vill be dig om ursäkt om du läser här. Att bloggaren fått ditt namn på hjärnan och flera hänger på handlar delvis om ett trots mot mig, för att jag argumenterar emot. Är jag tyst hittar de snart ett nytt namn att syssla med i denna de kristnas lilla mobbarvrå på nätet.

    SvaraRadera
  8. Till synes harmlös citat ( av M) i sammanhanget fungerar som hån och i och med detta är sofistikerad mobbing. Graden av sofisterkering gör elakheten värre.

    SvaraRadera
  9. Det är härligt att vi inte är av världen även om vi för närvarande måste leva i den. Tanken på att denna världen skulle vara det enda vi hade är förfärlig. Att Svenska kyrkan försvurit sig till denna världen är bara alltför sorgligt. Men vi kristna behöver inte hänga läpp. Glad Pingst, säger jag, nyss hemkommen efter en härlig högmässa i min nya församling inom Missionsprovinsen!

    SvaraRadera
  10. Ja, miljön är väl en av alla de allt fler delar där det finns en enda 'rätt' åsikt och alla som säger något annat är onda. Så säger samhället och kyrkan och kör. Och få är de som ser vart det sättet att se saker leder.

    Det är tydligen också kinkigt när och hur man får citera, inser jag. I dagens offentlighet brukar det skrikas ut i medierna när någon säger något som kan ses som underligt eller löjeväckande. På en blogg är det mobbning och uthängande om man gör det ...

    Jag kommer aldrig att förstå mig på människor. Tacka vet jag hundar.

    den Lea

    SvaraRadera
  11. Dagens Dag: "En kuk i röven" Fast inte exakt så, och inte idag - men ändå så minnesvärt att det tål att upprepas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tourettes syndrom och sexfixering verkar vara mycket vanligt bland dr Sandahls postkristna belackare!
      Antony

      Radera
    2. Antony; Det är alltså den som kritiserar det citerade uttalandet som är sexfixerad? Tillhör sådant språk, och handling, vardagen både i den Frimodiga kyrkan och i den katolska? Hur det kan gå till i den katolska har vi ju hört och läst om, men i den Frimodiga också - det var nytt för mig.

      Radera
    3. Du skrev själv att det inte var ett citat och du är inte ensam bland dr Sandahls postkristna belackare att komma med sexfixerat pubertalt dravel.
      Hur "går det till" i Katolska Kyrkan, till skillnad från de tokliberala postkristna samfunden (som Svky)?!
      Antony

      Radera
    4. Du är felinformerad, Astor.

      Radera
  12. Anna, jag tror inte att du kan ändra på Dag, han är för gammal helt enkelt. Du kommenterar ju här hela tiden och naturligtvis är det fritt fram att göra det, men varför inte bara säga tack o hej och gå vidare i livet? Skulle jag ha gjort. Hellre det än att stånga sin panna blodig i detta forum. Sagt och frågat i all välmening. Och undran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:08: Varför tror du att jag tror att jag ”kan ändra på Dag”? Jag tror sällan diskussioner leder till att man ”ändrar på nån” men däremot renodlar man sina egna tankar och åsikter när man argumenterar. Jag kan även bilda mig en uppfattning om hur jag tycker att ”den falang” som han representerar ska bemötas i SvK i dag en ny generation kvinnoprästmotståndare släpps ut.

      Men du kan vara lugn för att när jag inte längre är så bunden hemmavid som jag är nu så kommer jag att ha betydligt mindre möjlighet att kommentera. Men även när jag anser att jag har fått nog själv ser jag oftast nästa dag att någon har riktat en kommentar till mig om inte bloggaren själv gett mig en gliring. Så jag svarar, liksom jag gör på min egen blogg, alltid. Det ser lite konstigt ut att jag blir beskylld för att ”kommentera hela tiden” när jag faktiskt delvis ”svarar hela tiden” på tilltal. (Och om jag ska vara ärlig roar det mig lite att reta bloggaren med det att så mycket fokus hamnar på min person och inte om inlägget, precis som din kommentar handlar om mig. Jag upplever nämligen inte bloggaren som så snäll. Men det är en ovana som jag ska sluta med. Fast ett skojigt bus är det. Ibland.)
      Samtidigt är munhuggeri inte ett sämre fritidsfördriv än att spela spela på smartphonen, vilket många gör ett par timmar om dagen.

      Så, det var dagens uppsats från mig, om mig, Det kändes bra. Tack!

      Radera
    2. Anonym 19.48. Det du gör här är att manipulera. Visst är Anna tjatig, men vad ger dig rätten att i stort sett be henne dra?
      När jag läste din kommentar här var det något välbekant som dök upp, och jag gick ut i mitt förråd och hämtade brev som jag har sparat. Jag citerar
      "jag skulle för min del inte utsätta mig för detta, den energiåtgång som den situationen skulle ha krävt av mig skulle jag vilja använda på annat sätt!"(skrivet till mig när jag var rektor i Ohmn)
      Min dåvarande vän - nu hos vår Fader- som fanns vid min sida läste brevet och sade att det var det mest djävulska han läst!
      Och tänk, när man har lärt sig hur människor som manipulerar gör, så kan man nog tycka det. Den sortens kommentarer som du ger Anna här, är inte välvilliga, utan elaka! De är av samma slag som mitt brev.
      Det är ju inte så att det är Anna (och jag) och så ni andra i detta forum. Det finns många olika sorters åsikter och tro här. Har du inte märkt det?Att påstå sådant är rena mobbningsfasonerna! VI och du. Vi, de andra mot dig!

      Radera
    3. Man väljer ju själv hur man vill använda sin energi och jag ska väl inte vara så brydd heller. Du gör ju som du vill med detta.

      Radera
  13. Var hittar man alla fina Moqvist-citat?

    SvaraRadera
  14. När Moqvist en gång som nybliven teol. stud. flyttade in på Laurentiistiftelsen förklarade han för alla intresserade att han siktade på att bli biskop. Jag tycker nog att hans citat kvalificerar honom för en sådan syssla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är Moqvist en tillräckligt fullfjättrad postkristen hycklare, för att kvalificera sig som stiftchef i Svky?!
      Antony

      Radera
  15. Ja, jag minns Moqvist som en fullt normal, om än 4 år yngre och därmed i mina ögon något juvenil, granne och orgelspelarkamrat på Stiftelsen. Han hade en högmässa vissa problem med 6/8-takten i SvPs223 (som han av sitt pedalkomp att döma tolkade som något slags synkoperad 3/4-takt) men allvarligare invändningar än så hade jag inte dåförtiden. Några biskopsambitioner hörde jag inte av, och hade jag hört sådana skulle jag ha tolkat dem i välvilligt studentikos anda.

    Men nån ska förstås vara biskop också. Kan Mogren så kan väl Moqvist. Särskilt när även han nu fyllt 40 - värst vad gamla de juvenila blivit! - och likt övriga biskopar demonstrerat sin totala oförmåga att se någon som helst vits med just man-kvinna-förbundet. (Vad då "underbart har du skapat man och kvinna", liksom?).

    Om han likt ÄB em Wejryd tror att även män kan föda barn vet vi dock inte än; möjligen skulle det underlätta karriären men säker kan man inte vara nu när Sverigedemokraterna marscherar framåt också i kyrkomötet. Kanske dock den något proggnationalistiska devisen "svenska män föder svenska barn" skulle kunna accepteras av alla oss Zelmerlöv-hjältar, oavsett vilka vi nu älskar?

    SvaraRadera
  16. Gissningsvis vore Moqvist ett starkt och hållbart kort som biskop. Nu har han dessutom fått rejäl starthjälp i karriären här på bloggen. Det samma kan man dock inte säga om Visby-domprosten.

    GG

    SvaraRadera