söndag 25 februari 2018

Bråk, gräl och en del annat

Strukturutskottets gamla direktiv tog slut den 31 december 2017. Några nya har inte kommit. Har ens utskottet sammanträtt? Jag antar att Kyrkostyrelsen valde nya råd först nu och då dröjer det in i mars innan de kan börja arbeta. Ja, det heter så. En mer känslig person kunde kanske tänka att det ordbruket förringar vad arbete egentligen är. Ja, det där med anletets svett. Blir de som sitter på sammanträde svettiga är det inte just i ansiktet, antar jag. För egen del har jag på sammanträden bara blivit kallsvettig över hela kroppen, men det behöver vi inte närmare gå in på. Nu.

I Växjö ser jag frågan om böneutrop över en stadsdel beskrivas som "bråk" och våra vänner pingstvännerna beskrev upphovsrättsfrågorna om kyrkohandboken som "gräl". Nu handlar väl frågan i Växjö inte bara om något som en bullermätning avgör utan också om detta att Modéus II välkomnat företeelsen. Det tycker folk är konstigt. Jag är folklig. Och så har några kläm på att ropet för muslimerna ( varför säger vi inte muselmaner längre?) betyder att ett stycke territorium har blivit muslimskt, Dar es Salam. Förhåller det sig verkligen på det viset i Växjö. Det brode vara en grundläggande fråga, som kan ha ett svar och styra ett beslut.

"Om man får ringa i kyrkklockor", säger då nihilisterna och glömmer tusen år av historia i detta land. Må vara. Men ska vi införa högtalare och ropa ut det kristna budskapet och mana till efterföljd? Då skulle det bli fart på speleverket. Skillnaden mellan klockringning och böneutrop med trosbekännelse och maning är avsevärd. Det är väl inget at bråka om? Det är bara att tala om hur det är och därefter ta ställning. Anna Tenje är moderat. Jag har hört låten om han som var så plakat att han till och med höll med en moderat. Det är inget argument i sammanhanget, vill jag påpeka. Ping Annika Borg och Per Dahl! Samt min gamle vapenbroder Carl Bildt, förstås, han som snodde min mössa m/59.

"Gräl" hette det i Dagen. Men om en upphovsman enkelt hävdar sin rätt – i vilken mening skuklle detta vara gräl? Det är en sakfråga att reda upp. Jag tror förstås att pingstvänner härmed bevisar sig vara emotionellt styrda. Nu undrar ni om det inte i min föreställningsvärld också finns hederliga pingstvänner. Det gör det. Har ni aldrig träffat Kenneth Runesson? Vi var klasskamrater och han har en plats i mitt hjärta. Är han undantaget som bevisar regeln? Han har aldrig, säger aldrig, lovat att ge mig en el-cykel och svikit utfästelsen. Oss emellan, skulle det kunna vara så att opinionsbildarna på Dagen är mer moraliskt nergångna än vanlig pingstvänner? Det vill man väl i vart fall hoppas. Men då har Dagen problem både på lång och kort sikt.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz blev "stjärnadvokaten" när hon jagades i Aftonbladet en fredag, då nyheten får stort genomslag och uppföljning inte riktigt är möjlig. Advokatsamfundet ska utreda och mot beskyllningarna svarar hon, att de inte alls stämmer. Då blir jag osäker. Jag skulle vilja veta vem som drog igång en kampanj mot henne och varför? Happade det sig bara – eller är det mig som någon lurar? Finns det något skäl för en kampanj mot advokaten jag inte kan genomskåda, någon eller några som har intresse av att dra henne i smutsen? Utgör hon ett hot mot någon? Eller är det bara en interiör i Grisham-världen som levereras mig?

Den enkla och dystra poängen är att jag inte vet och inte kan veta. Ska det fortsätta så här fram till valet? Om statsministern säger att det kommer att bli en smutsig, han sa "tuff" valrörelse, kan jag egentligen inte veta vad som förbereds på partikanslierna och av yrkespolitikerna då? Är denna rörelse uppifrån att uppfatta som demokrati? Skulle man inte lika gärna uppfatta detta som manipulation? Demokratin växer nerifrån, inte från partikanslier.

Jag undrar som vanligt om inte valrörelsen borde inskränkas till en enda månad och vi som inte vill bevittna eländet då kunde få en månads betald utlandsvistelse mot att vi 1) inte röstade och 2) inte under fyra år klagade på valresultatet? I går kände jag mitt politikerförakt tillta, det vill jag öppet deklarera. Och detta förakt beror på att jag håller politik högt. Varsnar ni problemet?

Helena Edlunds bok om Konsten att överleva Svenska kyrkan kommer nu ,såg jag på Bokus. Kommunikatörer i Antjeborg eller i Lunds och Stockholms stift kommer inte att ge den boken uppmärksamhet. Boken ska väl förstås som ett personligt vittnesbörd och ska läsas utan fördomar om författaren. Utan fördomar om arbetsmiljön i Svenska kyrkan också, förstås. Om boken uppmärksammas, följer kyrkosystemets dementier. Då gäller det att lyssna noga för tekniken känner vi: dementera några små och egentligen betydelselösa detaljer så att uppmärksamheten riktas mot dem och inte mot det stora ärendet. Vad är det som egentligen avslöjas i boken? Mekanismer i ett ideologiskt maktsystem? Jag ska läsa och försöka förstå.

33 kommentarer:

 1. För min del kan de skippa valrörelsen eller åtminstone inskränka den till en vecka. Valrörelser är inte bra för blodtrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mer värd, Elisabeth?

   -Är demokratin inte värd mer än en veckas valrörelse, Elisabeth? Den som skall nagelfara partiernas argument, ge väljarna tillfälle till frågor och svar och är det fria samhällets livsluft?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. Är det någon skillnad mellan "demokrati" och "parlamentarism"?Är det ett parlamentariskt val vi ska göra och valresultatet därefter något som eliten tar hand om? Kan jag få lite tankehjälp.

   Radera
  3. Bengt Olof,
   jag håller mig hela tiden underrättad om vad de olika partierna står för. Därför behövs ingen valrörelse ur min synvinkel. Om man struntar i att göra detta mellan de olika valen anser jag att man också bör strunta i att rösta. Därför behövs ingen valrörelse. Den är, ärligt talat, enbart till för att lura de lättlurade. Det är vad som händer mellan valen och vad som står i partiprogrammen som är det intressanta. Det övriga är bara apkonster.

   Radera
 2. Dementera små detaljer – Jag kanske har berättat det förr, men här kommer det i så fall igen:

  I en skofabrik i Kumla (det fanns ju sådana förr i tiden) utbröt en vild strejk. I Örebro-Kuriren meddelades: "En vild strejk utbröt i går kl. 14 vid xx skofabrik." Då hörde direktören av sig och klagade på totalt vilseledande nyhetsförmedling. Strejken hade ju inte börjat förrän kl. 15.

  SvaraRadera
 3. Advokat Massi Fritz torde endast vara en "stjärnadvokat" i den meningen att hon förekommer betydligt mer i tv och annan media än många andra advokater. Inte för att hon skulle vara en särskilt duktig jurist eller bra chef.

  Det förekommer uppenbarligen problem på en del jurist- och advokatbyråer vilket fackförbundet JUSEK uppmärksammat. Det är därför troligt att det ligger något i kritiken och att det inte är någon kampanj.

  Jonas M

  SvaraRadera
 4. Valrörelsen ett elände?

  Där kom ordet: elände! Valrörelsen är ett elände, tycker bloggaren. Menar han också - eller kanske framför allt - den kyrkliga valrörelsen? Förmodligen, särskilt den i fjol timade, eftersom den resulterade i en för honom icke önskad motgång. Folket röstade inte som bloggaren och hans uppbackare ville.

  Och inte står tidningen Dagens opinionsredaktion med den duktiga, sansade och numera också FJK-ledamoten i kyrkomötet, Elisabeth Sandlund, högt i kurs hos bloggaren. Han har tydligen inte upptäckt hennes skicklighet i exempelvis politiska debatter och kloka ledartexter. Elisabeth vågar markera, när markering är viktig, är nyanserad då nyanser är centrala (behövs verkligen i KM:s FK-grupp) är skicklig och erfaren skribent med stor kunskap också om den ekonomiska sektorn i vårt land. Hon jobbade ju länge i Svenska Dagbladets näringslivsredaktion, innan hon kom till Dagen. Kort sagt är hon en av vårt lands mest erfarna och kunnigaste ledarskribenter.

  Elisabeth har naturligtvis inte lovat bloggaren en elcykel i materiell mening - det vet han fuller väl - varför vi nu kan vara överens om att sätta ett versalt P för detta påstående.

  Förstått, hr bloggare, som tillönskas en trevlig vinterdag i det cirka tio grader kalla Moheda. Celsius!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant hur det för hr Dike inte existerar något sådant som principiella synpunkter. Nej, i hr Dikes värld handlar allt om egennytta.

   För övrigt kan jag konstatera att jag hade en, om än relativt ytlig, positiv bild av Elisabeth Sandlund tills hr Dike började höja henne till skyarna. Nu är det en fråga hur man ska tänka.

   den Lea

   Radera
  2. Jag stöder Dag i hans kritik av Dagen, tills tidningen erkänner att deras 'lustighet' byggde på en falsk uppgift (av god journalistik förväntas att källor kontrolleras).

   Radera
  3. Nej Göran, vad skall Dagen "erkänna"?

   -Har Du aldrig hört talas om fiktiva julklappar till kända och okända personer och utdelade av medier?

   Det har naturligtvis Dag, som ändock tuggar mantrat, att Dagen inte har uppfyllt sitt löfte till honom. Tuggandet är för mig obegripligt med tanke på att Dag vet, vad tidningar vet och gör. Och så kommer Du in i bilden med kritik mot Dagens journalistik, när det handlar om sedvanliga roliga julklappstexter.

   Min vänliga uppmaning är därför att Du måste skilja mellan skämt och allvar. Det kan Dag, försäkrar jag Dig - om han vill!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. Ett skämt som bygger på något som inte är sant är inte skämt, utan oförskämt. Det är sådant som mobbare håller på med.

   Radera
 5. Sluta gnälla på minareter och böneutrop! De kommer ändå. Europa producerar inte längre avkomma. Det gör däremot de livsdugliga muslimerna. Europeiska födelsetal ligger på strax under 1,4. Det innebär utan migration en halvering av befolkningstalet på mindre 50 år. Estlands befolkning halveras redan till 2050. De muslimska ländernas snabbt ökande befolkningsöverskott måste ha någonstans att ta vägen. Det blir Europa, vare sig några surmuppar vill det eller inte. Så det är bara att välja om någon inte gillar läget. Öronproppar eller att flytta.

  https://www.youtube.com/watch?v=xEE-5Q5_FfQ

  https://www.youtube.com/watch?v=Tjpcp4gESsU

  /It's all about demography, baby

  SvaraRadera
  Svar
  1. It's not about demography - då vi står inför den nya robotekonomin. Japan kommer att glädja sig åt sin etniska homogenitet då Västeuropa kollapsar!

   Antony

   Radera
  2. Det finns flera exempel på hur man kan bygga långsiktigt effektiva murar, vilket Centraleuropa lärt sig genom århundraden!

   Antony

   Radera
  3. Vad är källan till angivet födelsetal? Och till prognosen om Estlands befolkning?

   Radera
  4. Svenska Wikipedia:
   "Inom Europa ligger födelsetalen ofta under ersättningsnivån på 2,1 barn per kvinna, och mellan 1995-2000 låg den totala fertilitetsnivån i Europa på 1,4, vilket antyder en naturlig befolkningsminskning (om man exkluderar migrationens påverkan på befolkningen)... Skillnaden inom EU verkar framförallt bero på i vilken ålder kvinnor brukar föda barn, där länder med kvinnor som föder barn senare tenderar att ha högre fertilitetsnivåer. Men fertilitetsnivåerna är också kopplat till kulturella, religiösa och familjepolitiska faktorer.[5]"

   Befolkningstillväxt kännetecknar främst Afrika och
   Mellanöstern med i huvudsak muslimsk befolkning. Afrikas befolkning fördubblas till 2050 och fyr- eller femdubblas till 2100. Många kvinnor föder barn mellan 13-20 år. I Europa alltmera sällan före 30-35. Förhållandena i MENA lär knappast bli bättre. Europa blir alternativet för kanske 200 miljoner fram till sekelskiftet. Ändå kommer Europas befolkning knappast att öka, eftersom Européerna föder sent och får få eller inga barn.

   Ansedda Pew Center:

   http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/29/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

   /It's all about demography, baby

   Radera
 6. Det kan väl också ha handlat om någon ex-anställd som tyckte att det blev lite väl magstarkt med Massi Fritz utspel i #metoo?

  EMF har satt hedersvåldet och hedersförtrycket på kartan och det kan ingen ta ifrån henne. Mesto mer trist och upprörande med en advokat som berikar sig på från skattebetalarna stulna pengar (genom saltade räkningar). Ibland är jag själv fördomsfull och tänker att den typen av chef som hon beskrivs som är vanligare bland kvinnor än män - makten ska utövas i kubik med detaljstyrning på mikroskopnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försiktig, Anna!

   -Jag vill bara vänligen be Dig vara försiktig med slutsatserna om nämnda advokat, som Du beskyller för att ha berikat sig på från skattebetalarna stulna pengar.

   Massi Fritz är inte dömd - veterligt inte ens polisanmäld - och skall sålunda betraktas som oskyldig. Sedan är det en annan sak att de i Aftonbladet redovisade uppgifterna om henne inte är särskilt tilltalande.

   Vänligen
   Bengt Olof Dike

   Radera
  2. BOD: Så många som berättar samma sak låter inte som rök utan eld. Men kan naturligtvis vara det. Jag själv tycker att det är tråkigt att en sådan powerwoman inte visade sig hålla måttet om det som skrivs är sant. Men har sett antydan till urflippningar hos henne förut, som under Anders Borg-skandalen.

   Radera
 7. "25 februari 2018 09:42"
  Så står det hur tydligt som helst om tiden för när herr Dike postade dagens (ovanligt innehållslösa) inlägg.

  “Söndag 25 februari
  10.00 Mässa i Mörrums kyrka, Jennie Chapman Nina Silander. Enkelt kyrkkaffe.”
  Så står det hur tydligt som helst om tiden för när Mörrums församling firade dagens gudstjänst.

  Herr “förtroendevalde” Dike var definitivt inte där. Inte i dag heller. På det här sättet utnyttjar sedan länge herr folkhycklare Dike bloggarDag för att tjurskalligt manifestera och visa upp sin dyra och självpåtagna RÄTTIGHET som “förtroendevald” att INTE behöva gå i kyrkan på söndagen. Allra minst i sin egen hemförsamling.

  För den hjälplöst budskapslöse obstinaten och kverulanten är själva uppvisningen av detta bojkottande oerhört mycket viktigare än det enkla som ligger i att fira söndagens gudstjänst tillsammans med människor som varit med om att välja just honom till representant i den pseudodemokratiska "kyrkopolitiken" (i det valfusk-misstänkta Mörrum finns som i andra smådiktaturer bara ett enda parti att rösta på.) När kyrkklockorna ringer samman vänder i stället herr Dike tjurskalligt ryggen åt sina väljare.

  Under den gångna veckan har herr Dike åter igen med osedvanlig bravur visat upp sin totala okunskap om och ointresse för Kyrkans inre liv. Inte minst den för många närmast heliga beteckningen “Kristi kyrka” har å det grövsta flerfaldigt dragits i smutsen.

  Herr Dike åberopar gärna i sin småpåvliga makthavarhybris sina “40 år” i olika “folkvalda” kyrkostyrande organ, centrala som lokala. Idag sitter den obotlige politruken övergiven och isolerad med nischen bloggarDag som enda kvarvarande kanal villig att publicera honom.
  Man anar mer och mer att herr Sandahls motiv för detta inte bara kan vara att få in “mångfald”. Motivet verkar lika mycket, om inte mer, vara ren allmänmänsklig godhet mot en snedseglad föredetting som ingen längre tar på allvar och vill släppa in i finrummen.

  Det är fint. Det är ädelt. Det är också ett högt pris för en som verkligen har något att säga till sin omvärld. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flash! Här kan du läsa om Svenska kyrkans unika budskap...

   https://blogg.svenskakyrkan.se/kennethlandeliusigen/2018/02/22/svenska-kyrkans-unika-budskap-en-transpersonell-karleksgud/

   Radera
  2. För en gång skull håller jag med Bengt Olof Dike! Det gäller Dags negativa inställning till tidningen Dagen och Elisabeth Sandlund. Hon ÄR skicklig och faktum är att man i Dagen kan läsa mycket som aldrig skulle förekomma i Kyrkans Tidning. Så jag vill be dig käre broder Dag att nyansera vad du skrivet i detta ämne. Jag prenumererar hellre på Dagen än Kyrkans Tidning som aldrig skulle överlevt utan alla dessa prenumerationer sonn pastoraten ger sina förtroendevalda!

   Radera
 8. Men sen Dag, och förlåt att jag säger det på en söndag, men ditt "Kommunikatörer i Antjeborg eller i Lunds och Stockholms stift kommer inte att ge den boken uppmärksamhet." - äru dum i huvet eller?!

  Som om du skulle ha gjort det i motsvarande situation, du som tjatat i 200 inlägg snart om en tidning som ljugit om en julklapp osv. Men när HE ljuger friskt och glatt i syfte att sätta dit de personer du skriver inte kommer att "uppmärksamma" boken så förstår vi att det är klandervärt av dem. Men vem vet, kanske uppmärksammar de den om hon ljuger lika mycket också i den? Att du med flera kommer att läsa den okritiskt förstår jag, och säkert också trumpeta ut det du läser om i diverse inlägg och om det hon skriver också senare inte visar sig vara sant så kan du ju alltid skriva ett till lite lamt "Blev det fel nu HE?" eller hur rubriken löd.

  Jag tror jag måste sluta läsa här nu. Inte bra för mina nerver.

  SvaraRadera
 9. http://foddjuul-giftraab.blogspot.se/2016/04/?m=1
  Fler exempel finns på hur Edlund farit med osanning. Det blir inte mer sannt bara för att jag och Edlund i flera fall är kritiska till samma personer eller företeelser. Hon har ändå upprepade gånger tänjt betydligt på sanningen och utmålat sig som offer i fall där hon inte är det. / Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vanlig teknik för att tysta besvärliga kritiker, är att söka finna någon punkt, någon faktauppgift, som blivit fel, eller där det kan finnas någon som hävdar något annat eller anklagar kritikern för dunkla avsikter eller att vara associerad till fel sällskap. Så hamnar hela uppmärksamheten på några betydelselösa detaljer, fabricerade för ändamålet eller verkliga, och den obehagliga sakfrågan kan undvikas.

   Heléna Edlund är en stridbar och minst sagt kompetent person. Journalist. Reservofficer, Präst. Välskrivande och med stark utstrålning som talare/förkunnare. Föga förvånande känner sig många hotade. Heléna lyfte tidigt problematiken med migrationsfrågan. Det innebar före Den Stora Tvärvändningen att bli varg i veum i en politiskt hyperkorrekt kyrka. Under sina utlandsuppdrag för Försvarsmakten hade hon fått bl a möjlighet att göra intervjuer med muslimska kvinnor. Dessa egna förstahandserfarenheter delgav hon en svensk publik. Då slog det svenskkyrkliga systemet för bekämpning av ohyra och tankebrottslighet till. En gång stämplad, evigt stämplad farlig smittbärare, tycks det. Allt kan i Svenska Kyrkan ursäktas, utom kompetens och från den snällt bräkande fåraskockspersonalen avvikande tanke. Heléna var den mest lästa skribenten på Engellaus Det Goda Samhället. Ändå slutade hon, eftersom hon inte ville associeras med en kyrko- och Antjeföraktande kommentarssvans. Troligen fel beslut, eftersom hennes krönikor nådde ut på ett formidabelt sätt. Alla gamla krönikor finns tillgängliga genom klick i högerspalten:

   https://detgodasamhallet.com/2017/08/18/lat-oss-tala-om-afghanistan/#more-8891

   Rekommenderar köp av Edlunds bok om hennes erfarenheter av tjänst i Svensk Kyrkan, som börjar distribueras i dagarna:

   https://www.bokus.com/bok/9789188809063/konsten-att-overleva-svenska-kyrkan/

   Återkommer, när jag läst boken, som förhoppningsvis dyker upp mot slutat av veckan.

   Lars Jensen

   Radera
  2. Ja, annat är det med organisationers och partiers kommunikatörer. De far inte med osanning – de bara lägger sanningen till rätta.

   Radera
  3. Lars Jensen: Det du skriver är absolut smörja. "Känner folk sig hotade?" Jaså. Var det månne av samma skäl som Mona Sahlin fick gå? Och är det inte för att folk "känner sig hotade" av en sådan kompetent kvinna som Jackelén som kritiken mot henne varit så stark?

   Skulle inte tro det nej. Att folk känner sig hotade av någons kompetens gäller bara kvinnor med kompetens att uttrycka de invandrarfientliga åsikter som du själv hyser!

   Så lägg av, va. Varje läskunnig person kan se att det som beskrivs i t ex Markus länk ovan går LÅNGT utöver att innehålla enstaka "faktafel". Det är fråga om utstuderat ljugande i syfte att sätta dit andra och dölja att man själv skrivit kommentarer på Fb som mycket väl kan tolkas som rasistiska. Själv ser jag att du gärna överser med uppgifter som kan vara "fabricerade för ändamålet". Hm..om jag skulle tycka illa om kvinnoprästmoståndarna, är det kanske okej för mig då också att "fabricera lite för ändamålet"?

   Även om vi inte delat åsikter Lars så har jag uppfattat dig som intellektuellt hederlig. Det gör jag inte längre då du försvarar ett beteende som för mig är bland det mest snaskigt illvilliga och som sagt utstuderat lögnaktiga jag sett en präst ha i medier. Det är inte ett försvar för eventuellt felaktigt och dåligt beteende av SvK som också kan ha ägt rum, det vet jag inget om, men det försvarar inte lögner.


   Hur var det, Dag och Lars? "Lögnen som vapen" är vad jag förstått inget som ni uppskattar annars? Men när meningsmotståndare använder detta vapen, då är det helt i sin ordning och ni gör reklam för en sådan bok. Det jag har allra svårast för på den här sidan är just denna i mitt tycke helt sanslösa dubbelmoral.

   Hm, kommer HE att hota mig med sina jurister nu igen?

   Radera
  4. Får väl säga tack då, Anna. Trots den absoluta smörjan. Och trots den invandringsfientliga halmgubben.

   Att migrationen är ett jätteproblem är uppenbart. Heléna var tidigt ute med den insikten, mycket genom sina erfarenheter från sina missioner i Afghanistan. Än värre blir framtidens problem. Välfärdsstaterna lockar och de sönderfallande staterna i Europas närhet blir fler och konflikterna djupare. Ordet befolkningsexplosion bör komma till heders igen, samtidigt som välfärdsstaternas befolkningar tappat lusten att vare sig sätta barn till världen eller upprätthålla sina gränser.

   Nu lär Helénas bok handla om kyrkans mentala kultur och utstötningsmekanismer, ett högintressant ämne där författaren rimligen har stor egen erfarenhet..

   Varför inte läsa HE:s bok du också, Anna? Du bör vara en lämpad recensent. Det finns uppenbarligen fler än HE som är välskrivande, stridbara och högst kompetenta ...

   Lars Jensen

   Radera
  5. Lars Jensen: Först en rättelse: Jag skrev "Men när meningsmotståndare använder detta vapen" men det skulle förstås vara "när meningsfränder använder detta vapen".

   Jag går sedan direkt på ditt sista stycke om att jag bör vara en lämpad recensent. Det har jag svårt att tro att du skulle tycka. Jag har nämligen läst ett provkapitel av boken i fråga och det var enligt mig sanslös pekoral. Jag återfinner inte texten på nätet nu men som jag minns det handlade det om att HE befann sig ensam på "en öde Dalar-ö" eller nåt sånt och ansåg sig sväva i livsfara (synnerligen oklart varför) och då ringde telefonen! Men jag minns inte riktigt. Du lär återfinna texten i din bok. Men pekoral var det.

   Det är därför jag starkt misstänker att texten om hennes avskedspredikan i den islamfientliga tidningen, där "hela kyrkan DALLRADE av sorg och INTET öga var torrt när prästen HE hällde sitt kristna hjärta över församlingen" var som man säger "ett samarbete" mellan henne och journalisten. Släng er i väggen, alla omtyckta och goda församlingspräster som verkat i historien hittills - i närheten av HE:s oerhörda popularitet kommer ni aldrig! (Själv har jag arbetat vid många begravningar, men hittills har det aldrig hänt att INTET öga varit torrt på någon av dessa. Detta sker bara när HE avskedspredikar!) Men som sagt, det är bara spekulationer från min sida.

   Jag har också läst presentationen av boken och reagerar redan där för lögnen i den: "Det räcker med att stå upp för förföljda kristna för att bli bannlyst av Svenska kyrkan."

   Nej, det räcker inte med det. I synnerhet i HE:s fall är det tydligt att det handlat om betydligt fler och andra orsaker till hennes problem I SvK än mittkors-kampanjen. Bara introduktionen till boken är således ohederlig. UTAN att jag för den sakens skull påstår att allt gått rätt till från Svenska Kyrkans sida när det gäller hur hon behandlats. Men detta vet jag som sagt inget om. Oavsett så medger inte ett sådant scenario rätten att ljuga för att skada andra. Och det är här jag finner din mening ang detta anmärkningsvärd, Lars, att det handlar om "betydelselösa detaljer" och där tydligen fabrikationer är okej så länge de helgar målet. Halmgubbe? Nej, svårt att tolka dig på något annat sätt. Om jag på min egen blogg påstod samma sak om dig, som HE lögnaktigt påstår om anställda vid kyrkokansliet, tror jag knappast att du skulle kalla det "betydelselösa detaljer".

   Dessutom lockar det mig inte att läsa en bok av en författare som vill skrämma mig till tystnad genom att hota mig med "sina jurister" för att jag påstod att hon skrivit det hon bevisligen skrivit. (Fast då trodde hon inte att att jag kunde bevisa detta.)

   Du vill hänvisa till en massa riktiga saker som HE påvisat i div inlägg, bl a på den alltmer obskyra sajten "Det goda samhället". Men det är inte det som det är frågan om här. Även jag har sett att hennes kritik mot t ex den nya kyrkohandboken förefaller rimlig och säkert många andra åsikter också. Men det räcker inte för mig att man framför stundtals välgrundad kritik. Man ska tala sanning också, det gäller alla människor och även präster. Och om man inte gör det tappar jag intresse för allt personen ifråga skriver, eftersom jag inte kan lita på personen ifråga och inte kan veta vad som är sant överhuvudtaget.

   Radera
  6. Fast det var ett helt obegripligt och snårigt inlägg. Förefaller ha ringa bevisvärde.
   Ska köpa HEs bok och ta del av den.
   Hon förefaller ha blivit av med jobbet gör att ha stött mitt kors. Och det visar kanske hur ondskans makter arbetar.
   Canutus Hahn

   Radera
  7. Canutus Hahn: Obegripligt? Säkert. Eller menar du Dags inlägg, och inte min kommentar?

   Om inte måste jag dock upplysa om att en åsikt inte kan ha "ett bevisvärde". Om jag säger att jag ogillar fiskbullar så är det inget man kan säga saknar bevisvärde.

   Min kommentar innehåller också några påståenden. Och de kan bevisas alldeles utmärkt, vilket du hade sett om du läst övrig kommentarstråd inkl Markus kommentar.

   Radera
 10. HE är uppenbarligen inte ensam om att vara stridbar.

  Beträffande 'obskyr' vet jag just inte det angående Det Goda Samhället. Muhammed Omar kan väcka en del tveksamhet genom sitt förflutna som islamist. Patrik Engellau vidgår sin långeliga tillhörighet till den kommunistiska rörelsen, men framstår som rejält botad. Båda kan ju sägas ha egenerfarenhet. Heléna Edlund var under sin tid på sajten den mest klickade skribenten, med flera inlägg lästa över 100.000 gånger.

  Beträffande avskedsgudstjänsten i Tygelsjö, kan jag som närvarande vittna om att de enda tårar jag såg var HE:s egna och journalistens från "den islamfientliga tidningen". Samt att kyrkan var sardinburksaktigt fullsatt och att något jag aldrig tidigare varit med om inträffade; vid predikans slut reste sig de närvarande upp till en långdragen stående ovation med t o m bravorop och en och annan uppskattande vissling. Troligen får övriga präster aldrig vara med om något sådant. Kanske kan vi kalla det en ganska hyfsad dallring?

  Trots allt vore det berikande om vi kunde få till två läsningar av HE:s bok, ur skilda perspektiv? Jag tror inte Heléna misstycker eller skickar sina jurister på oss!

  Lars Jensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stridbar? Ja, det är jag nog, tyvärr. Oavsett så ångrar jag lite min kommentar i går som kanske var lite väl hård, och det var onödigt att gå in på pekoral osv. Hon skriver i allmänhet bra och boken skulle säkert vara intressant som läsning betraktat - men just därför att jag sett att hon inte handskats väl med sanningen förut så ser jag ingen anledning att läsa den och upp bli upprörd över vad hon beskriver, eftersom jag som sagt inte känner att jag alls kan lita på att det är sant.

   Radera