torsdag 8 februari 2018

Jag har litat på en lögn

Det är problemet att lura sig själv saken gäller. Detta problem har trons människor vetat om i alla tider och om de inte vetat det av sig själva, har profeterna kommit dem till hjälp. Den som tyr sig till stoft och aska lurar sig själv, men det går inte att se på egen hand. Därför, blir beskedet: Han kan inte rädda sitt liv...

Ni märker att jag förfallit till fromhet och läser Jes 44:20. Det är adventstidens allvar. Detta är profetord som också noterar att Gud ger skatter, dolda i mörkret. Jag som firat jul så eftertryckligt fattar, att detta handlar om julnattens under inte minst (Jes 45:3). Fattar och fattar – det var kanske att ta i. Men fattar tag i, kanske?

Med profeten behöver vi tydligare jaga skumrask och lögnkulturer. Det kan betyda att programmatiskt misstro kommunikatörerna för, hur vänliga de än tycks, så ska de tillhandahålla oss sina perspektiv och vi ska få veta precis vad de vill att vi ska få veta. På dessa stimuli, av oss själva betalda dessutom, ska vi agera. Klart att jag förfaller till dysterhet ett valår när partierna blir kommunikationsplattformar uppifrån. Detta kan inte hålla. Demokratiska grundvärden avskaffas och styrelseformen blir distributiv, inte demokratisk. Riktningen går uppifrån och ner. Inte tvärtom som den ska.

Det är på ett sätt glädjande att Svenska kyrkan blir en avbild av allt detta. De kristna ska inte tro att de lever i en fredad zon. Men tragiken är om de kristna inte förstår sitt ansvar att stå allt detta emot och reflektera över vems budskap de ska förväntas göra till sina egna.

Jag försöker följa med vad som händer i landet. Omskakande var min reflektion när jag läst två artiklar och kollat källhänvisningar. Ett land som inte kan försvara sina medborgare utan låter enskilda ogärningsmän i princip gå lösa eller ger banditerna fritt utrymme i en småstad har en stat i förfall. Det handlade om en socialsekreterare, som den misslynte uppsöker för att slå sönder hennes hem.
https://samnytt.se/ensamkommande-fick-inga-pengar-fran-socialen-slog-sonder-socialsekreterarens-hem/
Källan är egentligen inte en publikation många vill avfärda utan tingsrättens och hovrättens domar. De hänvisas till i artikeln.

Det handlade också om ett banditgäng i Ronneby, som skriver sina egna regler och ägnar sig åt något som ter sig som utpressning.
https://www.di.se/ledare/staden-som-lagen-har-overgivit/

I valet mellan socialsekreterarens trygghet och ogärningsmannens fortsatta försörjning av oss och i valet mellan ordning och banditism väljer nationen självklart det förra och ser till att bli hoten kvitt. Är det utländska medborgare tackar vi inte ens för att de kommit utan säger som mest "farväl!". Samma sak med gänget som stjäl lyxbilar här i nejden och skeppar dem till Polen. Nationen har ett ansvar att skydda gränsen mot utförsel av stöldgods, tänker jag.

Nu finns snälla kristna. De slår vakt om dem som det är synd om – och det är inte socialsekreteraren med familj i första hand eller invånarna i en liten stad i Blekinge. Men är den hållningen verkligen kristen eller är den bara kristlig? Jag vet att dr Luther påpekat att det hör till kärlekens villkor att den blir bedragen, men hjälper den insikten? Och vart har vänstern tagit vägen? Skulle inte en rimlig vänster stå orätten emot?

Nå, medborgarrätt betyder rätten till den statliga våldsapparatens beskydd. Så vad om staten inte beskyddar?

Det kyrkliga då? Har vi rätt att ställa distinkta krav på vad som levereras från Antjeborg? Och har vi rätt att få se in i mysterierna? Hur ska det säkerställas att kyrkokansliet är kompetens och kyrkostyrelsen likaså? Thomas Grahls frågor skaver. Anna Karin Hammar påstås ha drivit frågan om  husbygget i Jerusalem på förra sammanträdet, det har jag bara hört i andra hand men ändå. 30 miljoner ska satsas för att bygga hus på Olivberget. Det har misslyckats hittills. Pengarna finns på ett konto. Men var idén så klok? Ska den drivas? Varför?

När Thomas Grahl får ett udermåligt svar går mina undringar till hur det var när Anna Lundblad, POSK, år 2010 var "fullständigt nöjd med den kompletta redogörelsen" av hur generalsekreteraren sparkats av Anders Wejryd. Den vägen rekryterades Helén Ottosson Lovén. Det fanns nog inga alternativ. Vi andra fattade att anklagelsen resulterade i att Lars Friedner, den sparkade, fick pengar. 9.4 miljoner sades det. Han hade nämligen handlat egenmäktigt, vad det betyder, och sparkat personalchefen, som väl också fick pengar vill jag minnas. Men om detta har aldrig lämnats en öppen redovisning. Friedner själv menade, att han tagit beslut för att skydda ärkebiskop och styrelse, som inte skulle behöva ta kritik för sådana frågor, som han anställts för att hantera. Nu har under åren som gått fler fått lämna, som ni kanske minns. Börjar inte den här sortens åtgärder ihop med SKUT.-eländet kosta oss väldigt mycket pengar. Och vad menar Larssons ihop med kommendören Frisk med sin kritik att Svenska kyrkan inte längre bedriver mission?
http://www.kyrkanstidning.se/debatt/var-har-missionens-kyrkliga-profil-tagit-vagen
Men heter det inte "vart"?

Frisk har ett förflutet som chef för ytattack och ubåtsjakt. Kan inte han sänka frågan, kan ingen. Och nu gäller väl inte 200 meters avstånd för att utlösa vapen mot en i djupet dold fiende.

Jag är inte dyster. Om det går den svenska nationen illa är det i sin ordning att det också går nationalkyrkan illa. Det är det möjliga sambandet mellan misstagen jag främst är intresserad av.
Kommendören Frisk är annars i flottan mest känd för sin bibeltrohet.
TiS-371-386-Signaltabeller-Bibeln-G-Frisk.pdf

I går kom posten. Det gläder mig alltid. Och vet ni vad! Från Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg fick jag Dagens Lösen 2018. Det gladde mig. Pingstvännerna går inte att lita på, tji el-cykel fast dom utlovat en. Men Brödraförsamlingen uppfattade en bjudande plikt. Är det sant att göteborgare är av jovialisk typ och berättar gärna vitsar? Roligt var det med Brödraförsamlingen hur som helst. För alla som anar att de litat på en lögn erbjuder jag alternativet: Lita på Brödraförsamlingen!

I dag kom Torsdagsdepressionen. De 13 som reste till Indien och Burma är tillbaka. Det skriver inte bladet om, men jag vet detta elektroniskt. Någon undrar vad kalaset kostade, andra vad det gick ut på. Ingen har ännu påpekat faktum, att i delegationen ingick en dogmatisk kv*nn*pr*stm*tst*nd*r*, som dessutom predikade och höll på.


28 kommentarer:

 1. Hoppsan, bloggaren hyllar herrnhutiska pietister. Det var lite oväntat, men ibland e han la en go gubbe han med.

  Det mest slående i insändaren om missionen var den tanzaniske biskopens "uttalade mål är att 50 procent av kyrkans medlemmar skall delta i söndagsgudstjänsten".
  Då snackar vi 6,5 miljoner medlemmar som alltså på två söndagar skulle få fler gudstjänstbesök än vad SvK får på ett år.
  Kanske dags för lillebror SvK att lära sig ett och annat om mål och medel?

  SvaraRadera
 2. Rättegångsprotokoll eller ej. Erkänner någon att vederbörande någon gång tittar in på Avpixlat/Samhällsnytt, är denne lika rökt som Lena Adelsohn-Liljeroth. Sådant beteende är i vårt öppna, demokratiska samhälle helt oacceptabelt. Den som gör så är radikaliserad, ja rent samhällsfarlig!

  Storebror ser dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vi lever i "post-truth" och då blir avsändaren allt. Om det så är själve Ba'al som säger något, då är det falskt oavsett hur sant det "objektivt" är, för han är liksom Putilov alt-right troll, och sanningen kan bara sägas av godhetscertifierade. Såsom UD-tjänstemän och DN:s ledarskribenter samt inte minst Antjeborgs alla kommunikatörer.

   HT

   Radera
  2. https://i0.wp.com/www.orthocuban.com/wp-content/uploads/2016/06/Radicalized-Christian_thumb.jpg?resize=310%2C429&ssl=1

   Radera
  3. -Nu har Sandahl passerat en gräns! spottar Maja med uppspärrade ögon. Avpixlat! Å Putilov! Tala om radikalisering! Som värsta Heberlein eller Arpi eller Bali eller ... Hennes röst stockar sig av vanmäktig ilska.

   -Eller Sanandaji eller Neuding eller Gür eller GP:s ledarredaktion? föreslår Rickard från Rickomberga plirigt. Dom börjar bli många nu. REALISTERNA alltså, kompletterar han brutalt som vanligt.

   -Här vill jag framhålla kommunikattörens viktiga roll, skjuter Bill, min kommunikatör, in med viktig min (fast han lyckas som vanlit illa). Den stora massan måste hållas i stram sele. Det vicktiga tyckeriet får inte släppas löst till vem som helst. Vi kommunikattörer tar utmaningsformuleringsprivilegiet på största allvar. Här släpps inte en feltänkande felin över farstubron, då vet man aldrig vad som händer!

   -På våra postseminarier på Theologicum brukar Anna Karin inskärpa, att de e bara å ta ordet före nån annan å sen inte släppa det, snabbt marginalisera avvikare, å sen kan man ostört eliminera dom, säger Bull, min teologiske sekreterare inställsamt. Man skall aldrig låta nått som avviker från ett passande narrativ passera!

   Bill och Bull ser uppskattande på varandra. Rickard ser illamående ut. Maja tvekar. Hon e alldeles för smart för å ricktitt uppskatta eldunderstödet från tvillingarna.

   -Jamen, försöker Pelle, brukar inte Sandahl säja nått om att om djävulen påstår att två plus tre är fem, måste man väl börja fundera på om han inte har rätt?

   Trots att de e helt fel avsändare, lutar ja åt att Pelle har rätt. Å B&B är helt klart förlästa. Dom skulle aldrig ha fått gå på Södertörns Högskola!

   Elaka Katten Måns

   Radera
  4. Lika ofta som Dag Sandahl är träffsäker i sin teologiska analys, lika ofta är han omdömeslös i sin politiska. 60-talets FNL-märke på manchesterkavajen sitter kanske inte kvar, men han fortsätter hylla folkmordsförsvararen Jan Myrdal och blandar numera sina referenser till Karl Marx med dem till Samhällsnytt (tidigare Politiskt Inkorrekt och Avpixlat).

   Radera
  5. Det är de intellektuellas öde att de andra vägrar förstå. Vid tillfälle får väl Jan och jag sätta oss för att söka gemensam tröst och hugnad vid betänkande av faktum.

   Radera
 3. Om någon undrar hur en (numera) kommendör i flottan kan ha varit missionär, så kan jag ge besked. Han är gift med en tandläkare, som Svenska Kyrkans Mission sände som missionär till Bukobastiftet i Tanzania (det här tilldrog sig på den tiden då Svenska kyrkan verkligen bedrev mission). Hans uppgift blev dock inte att segla omkring på Viktoriasjön, utan han fick ansvar för att dokumentera och registrera kyrkans egendom. Man kunde ju utgå från att han som officer i flottan inte endast kunde läsa sjökort, utan även vanliga kartor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, stopp och belägg! Finns det några ryska ubåtar i Viktoriasjön? Inte en enda. Numera. Och han som blev ytattackflottiljens chef var där. Konklusionerna draga sig själva. Mission completed!

   Radera
  2. Nu har Dag smittats av den logik vissa kommentatorer håller sig med. :-D

   Radera
  3. Ja, det har ju aldrig gått att riktigt veta vad missionärer har sysslat med på sin fritid.

   Radera
 4. Ska man tro en lokal Jönköpingstidning fördelade sig de 9,4 miljonerna på TRE sparkade chefer (och det låter mera rimligt).

  För övrigt förstår jag inte hur man kan sparka Lars Friedner. Han är en av de snällaste och mest beskedliga kollegor jag haft. Jag kan inte föreställa mig att han överträtt sina befogenheter, snarare att han varit mån om att ta det ansvar som var hans.

  SvaraRadera
 5. Ser man på - demokratin beröms!

  -Med glädje konstaterar jag bloggarens betoning av demokratin: nedifrån och upp skall är beslutsgången, inte tvärtom.

  Precis vad jag alltid har hävdat i försvaret av Svenska kyrkans demokratiska system, den demokrati som av kommentatorer här brukar ej blott underkännas utan även förtrampas.

  Nu har jag i alla fall fått bloggaren på min sida. Man tackar och bugar. Idag för demokratin i allmänhet och för bloggaren i synnerhet!

  Men apropå Lars Friedner undrar jag stillsamt, om inte bloggaren i sin kyrkostyrelseroll tidigare var medansvarig för beslutet att anställa honom som generalsekreterare . bloggaren var ju av särskilda skäl borta en mandatperiod från kyrkans högsta beslutande boningar - men med var han i varje fall vid frågandet om Friedners fallskärm.

  Varför gav han sig då, innan sanningen kommit fram? Han kunde ju själv ha tvingat fram den.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något grundläggande Dike missar!

   Radera
  2. Herr "förtroendevalde" Dike nöjer sig med "kyrkan" som ett "demokratiskt system". Som vilken frimärksklubb som helst. I annat fall skulle det väl bli alltför närgånget.
   Den trutbenägne dilettanten värnar den gudstjänstbefriade hemmasittar-vilodagen så mycket han nånsin kan!
   Demokrati? Ha ha haa! /John

   Radera
  3. SvKs demokratiska struktur har två stora problem.
   Att sekulära partier tillåts ställa upp och att Kyrkomötet samlas oftare än vart tredje år.
   Det förstnämnda ordnas med att slopa nomineringsgrupper helt och hållet. Sedan ordnar sig nog det andra vad det lider också, speciellt om man ordnar indirekta val, eller snarare delegationer till KM från stiften.

   Radera
  4. Till bloggaren och Peter T,

   Först till bloggaren:

   -Och vem skall betala det jag missar?


   Sedan till Peter T.

   Denne man värnar om kyrkans demokratiska struktur och vill därför förbjuda somliga att ställa upp, varpå han blixtsnabbt även avskaffar valen!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Samma medlemmar som betalar allt som handläggs i Uppsala t ex, eller på stiftsnivån, eller i det lokala. Konstigt med de moderata som så enkelt blir dumsnåla. Kapitalister vet bättre att så för att skörda.

   Radera
  6. Om alla medlemmar är valbara i ett rent personval, vem är det då som förbjuds att kandidera?
   Där har Bengt Olof Dike en för honom oöverstiglig tankenöt att knäcka.
   Skulle ett rent personval på något sätt vara mindre demokratiskt?

   Radera
  7. Och vad skulle personvalslistan heta?

   Den tankenöten överräcks här med varm hand till Peter T. Kan han exempelvis tänka sig stå på samma lista som undertecknad, Wanja Lundby-Wedin och Dag Sandahl?

   Vad i så fall kalla denna lista? Eller menar Peter T kanske att kalla kyrkotillhöriga i en församling skall sättas upp på listan för säkerhets skull?

   Nötterna blir bara fler och fler, Peter. Du kanske behöver långa en knäppare av Dag?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  8. Bengt Olof,
   de kan faktiskt ha varsin lista. I det senaste kyrkovalet i den församling jag råkar bebo hade man en samlingslista samt en sosselista med ett enda namn.

   Radera
  9. "Kyrkorådslistan", "Stiftsfullmäktigelistan", "Kyrkomöteslistan".
   Om jag inte minns fel så var Bengt Olof Dike en gång i tiden medlem i Moderata samlingspartiet, vilka listor fanns det att välja på i den någorlunda stora Medlemsorganisationen?
   Vem blev den frågan för svår att svara på?

   Radera
 6. Bra att kyrkmiljonerna rullar! Full fart framåt mot undergången!
  Antonius Block

  SvaraRadera
 7. Ja vart tog missionen vägen? En kyrka som inte längre tror, ägnar sina krafter åt att vara del av det omsorgsindustriella komplexet? Eller ser vi samma krafter, som i det forna DDR med varm hand överlät omsorg om gamla, utvecklingsstörda och obotligt sjuka till de hårt hållna kyrkorna och deras kvarvarande resurser? Något ofarligt kunde ju de obehövliga kyrkorna få ägna sig åt? Bara kyrkorna i görligaste mån tonade ned det där med Jesus och korset, så.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 8. Är det inte just "mission" som Svenska delegationen ägnar sig åt på sina resor?. Ett uppdrag och något man brinner för, något angeläget man vill sprida, inte minst till andra länder. Slaget om Sverige är redan vunnet! Prästänka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prästänka
   Missionen dog väl 13 jan 2009 och övergick i Svenka kyrkans internationella arebte.
   Stig W

   Radera
  2. Tänkvärt!

   Har helt enkelt bara innehållet i missionen blivit ett annat? Har SvK följt Sverige i religionsbytet? Eller åtminstone elitens åskådning; Ett samhälles ideologi, är den härskande klassens ideologi, sa Karl Marx.

   Hans-Uno

   Radera
  3. Stig W Visst, men innehållet i "uppdragets" innehåll har över tid förändrats men missionivern finns kvar. Varifrån kommer det nya innehållet och vad leder det till? Det finns många frågor.

   Radera