torsdag 15 februari 2018

Otrosöverstarna

Överstarna ringde och högtalartelefonen hade de på. Det blev lite som Knatte, Fnatte och Tjatte när vi skulle samtala. De var tacksamma för G&T-kvällen och hade kommit till sin destination i god ordning. Löjtnant Olsson hade fått kaffe avslutningsvis och jag skickade med lite choklad för hans personliga bruk under färden. Jag antog nämligen, vis av erfarenheten, att överstarna skulle somna i bilens baksäte. När väl tacksamheten kommit till uttryck var det Modéus II saken gällde.

Överste Olofsson hade mediterat över meningen att Modéus II "välkomnar" en ansökan om böneutrop. Varför, sporde översten, gör han det? Jag hade inget svar.
- Han hoppas också, fortsatte översten, att få höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad. Varför hoppas han det? löd överstens fråga. Jag var lika ställd. Handen på hjärtat, varför skulle en biskop, som betrotts med den slutliga uppenbarelsen av de heliga mysterierna, hoppas på böneutrop från det kompilat Mohammed satt ihop – i olika proportioner ökenreligion, judendom och gnostisk kristendom samt en del annat smått och gott? Skulle inte en biskop i första hand välkomna kristen mission riktad till muslimer så att de får utöva kristen tro och varda saliga? Vad skulle jag svara överste Olofsson?

Överste Salander hakade på. - De där framtidsbilderna som stiftet formulerat är väl ett projekt Modéus II initierat?
- Jo, sa jag.
- Så det finns väl goda skäl att tänka att framtidsbilderna är något han själv i grunden formulerat. Så vilken auktoritet för att stödja hans resonemang har en hänvisning till en av stiftets framtidsbilder? Är det detsamma som att citera sig själv för att ge märg åt konversationen? Går folk på detta?
- Fråga mig mer om sådant jag inte vet!
Så fickjag veta att översten kollat Facebook och sett inlägget och kommentarerna där.
- Många var tacksamma men det egendomliga var att det var kvinnor som uttryckte sitt gillande, tackade och ville ha permanent uppehållstillstånd för barnen NU.
Vad skulle jag säga? Jag är inte vän med de kyrkliga översåtarna på Facebook men om överste Salander räknat rätt, vad säger det? Inte att kvinnor kommenterat positivt men att män inte gjort det? Jag förstår egentligen inte alls.
- Kvinnor kanske är snällare och mer omtänksamma än män? försökte jag.
Jag återger inte vad de båda överstarna svarade på denna min förmodan. De sa i alla fall inte "batikhäxor" och detta faktum tillskriver jag deras helgelse.

Överste Olofsson hakade på och ville tala om mer än böneutrop. Nu var det utvisningarna saken gällde. Modéus II utmanade ju oss i vår kapacitet som humanitär stormakt.
- Har Modéus II någon militär utbildning?
- Han fullgjorde vapenfri tjänst som skolpräst eller något i den stilen, sa jag. Men han gjorde sin tjänst i en stad med två regementen på plats och en stridsledningscentral för flygvapnet i närheten...
- Hjälper inte. Jag blir orolig för hur han sköter sin personal i stiftet. I Kabul riktades en attack mot ett av diplomatområdena. Det innebar att svensk personal därför skulle vara i skydd på ambassadområdet och alltså inte åka till flygplatsen. Hotet mot dem avgjorde. Detta beslut används nu som argument att inte skicka tillbaka de barn som inte ska vara kvar i Sverige av det enkla skälet att de inte har tillräckliga skyddsskäl. Men hoten var inte primärt riktade mot dem. Hade Modéus II fått en militär utbildning hade han lärt sig värdera hot. Talibanernas intresse var att skada eller bli beskickningar och representationer i Kabul kvitt.
- Jag tror dig, sa jag. Men Modéus II är en fin person...
- Det handlar inte om det. Det handlar om att förstå och förstå handlar om att komplicera sammanhang som är komplexa. Afghanistan kanske bäst skulle hjälpas av att få behålla sina smarta unga för att bygga upp landet igen. Kan dessa unga ta sig ändå till Sverige, har de chans att bidra med mycket i sitt land.
- Jo, rent teoretiskt kan man tänka så, men nu är dessa barn i Sverige och därmed har vi ansvar för dem.
- Ansvar att pröva om de har skäl att stanna, sa överste Olofsson.
- Ansvar att göra en riskbedömning också, sa överste Salander. Vem får till sist stå för kalaset?
- Nu börjar ni låta som officerare på mäss under 1950- och 60-talen för att inte tala om ett par årtionden tidigare, sa jag.
- Inget argument, bet Salander av. Argument dödas i sak, inte genom tillvitelser och misstänkliggöranden.
- Så i sak? sa jag.
- I sak är Sverige uppbyggt som en nationell välfärdsstat med resurser för dem som bidrar och lite extra resurser till folk utanför denna trygga famn. Kommer det fler och ska ha sin del av kakan, betyder det att kakbitarna blir mindre. Det kanske är god kristendom att den blir det. Eller inte. Men vem är du som ska bestämma att dina barn och barnbarn ska få det sämre därför att vi tar emot migranter, inte flyktingar, som aldrig kommer att i egentlig mening kunna bidra. Och kan de bidra genom att vara välutbildade, vad är det för hjälp för Afghanistan att det landets ingenjörer, läkare och sjuksköterskor kommer till Sverige?
- Jag vet att vi talar om komplicerade frågor, suckade jag. Och jag undrar mycket vad det betyder, att vi i Växjö stift möter människor med annan tro respektfullt. Betyder det att välkomna moskéernas böneutrop så vet jag inte vart missionsbefallningen tagit vägen. Befallningen!
Då skrattade överstarna.

- Nåja, sa jag i ett försök att få sista ordet. Skratta inte. Ni har HKP 14 att fundera över. Vi kanske sitter om inte i samma båt så i samma helikopter? Eller heliko-ptäryx, som vi säger. Luftskruv. Har det offentliga samtalet blivit just kostsamma luftskruvar?
I övrigt säger jag bara: Cari fratelli, per preparaci a celebrare con gioia la Pasqua del Signore ci viene offerta ogni anno la Quaresima tempo particolare di grazia, che ci invita a tornare al Signore con tutto il cuore e a rinnovare la nostra vita personale e comunitaria.
- Ligger något i det, sa Överste Salander.
- Inte så lite heller, sa överste Olofsson.
Nu undrar jag bara, är de så slängda på italienska eller sa de så bara för att ställa sig in?

Nu var denna konversation med överstarna i förrgår. Denna torsdag kom depressionen. Smålandskomposten meddelade att Modéus II mötts av kritik för sitt uttalande. Jag hade hoppats att Torsdagsdepressionen skulle grävt djupare, men det fanns mer digitalt än i den tryckta produkten. Digitalt meddelades att Modéus II tagit bort sitt fb-inlägg efter att ha mött folkliga protester som uttryckt sig med svordomar och könsord. Det måste väl glädja den som menar att folkets dom är utan appell i en folkkyrka. Men att han viker ner sig för så lite? Å andra sidan kunde jag före gryningen i det lokala bladet inhämta beskedet att Modéus II menar det vara "en mänsklig reaktion att vi är rädda för det vi inte känner till." Lär vi känna en muslim, kommer vi att upptäcka att de är människor, liksom vi, sa han. Var får han allt ifrån, Modéus II? Hoppas dock att överstarna inte börjar meditera över detta uttalande. Då vet jag nämligen inte vad jag ska svara.

69 kommentarer:

 1. Undrar vem +Fredrik polemiserar mot när han säger att muslimer är människor?
  Den där SD:åren som fick lämna partiet efter sina uttalanden?
  Eller någon mer, men vem då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "+Fredrik"???
   /John

   Radera
  2. Ja, vem kan det vara Peter T?

   -Kanske är det Dig han polemiserar emot?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Bengt Olof, det där var bara plumpt och elakt.
   Har jag någonsin påstått att muslimer inte är 100% människor?
   Eller ens att alla människor inte har samma människovärde?
   Har jag någonsin försvarat utsortering av foster av något skäl? Nej människovärdet är lika stort oavsett ålder.
   Jag har t.o.m. tackat nej till nackuppklarning och fostervattenprov.

   Men åter till sakfrågan, så kan man undra om "alla människors lika värde" ger somliga människor rätt att ljudförorena högtalarförstärkt hur som helst?

   Radera
 2. Jag undrar att hur det kommer sig att den historia intresserad bloggaren har inte gjort sina hemläxor när det gäller afghanska flyktingbarn och ungdomar?
  Andra dagen i rad denna spydig fientlighet som liknar åsikter från vissa politiska partiernas åsikter. Denna passiv aggressiv mullrande utan eftertanke, är i långa loppet farligare som åsikt jämfört med öppet motstånd .

  Ännu en gång: Afghanska ungdomar kommer huvudsakligen från Iran. Detta beror på att dom tillhör ett folkslag i Afghanistan som inte har ett eget landsområde som revir. utan jagades till flykt till Iran av dom andra stammar. Dom har lev i misär i Iran. Men sedan började Iran tvångsvärvä dom till Iransk arme och skrämde dom till flykt. För dom finns ingen Afghanistan eller Iran att återvända till endast Kabuls flygplats och dom är inte läkare eller sjuksköterskor. Läkare och sjuksköterskor kommer huvudsakligen från Irak eller Iran.

  Och det perspektivlös påstående att det är vår barn och barnbarn som kostar kalaset med sänkt levnadsnivå. Hittills har varje flyktinggrupp efter initiala svårigheter blivit helt normalt arbetande medborgare med samma ambitioner som infödingar: Att utbilda sig, att ha ett job , bostad , bil , familj och semester och en pension efter fyrtio år.

  Så klart det finns en och annan filur med. Dom är ju med, som bland alla skatteflyktiga folkslag . Apropå skatteflykt , det kostar ungefär lika mycket för staten som kostnaderna för dessa flyktingar. Marginalerna finns där.Och dom är inte utlandsfödda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktinginvandring kostar. Andra generationen lyckas sämre än första. Tredje generationen ännu sämre. Européerna blir snabbt "folkslag ... som inte har ett eget landsområde som revir."

   https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE10066917/3-generation-bekraefter-katastrofen/

   /En som förstår

   Radera
  2. Det handlar inte om humanism eller godhet, annat än för att lura de goda och de dumma. Det handlar om att avskaffa välfärdsstaten, den sociala sammanhållningen och att få en billigt arbetande underklass, att en gång för alla krossa "sossestaten", som Fredrik Reinfeldt i begynnelsen av sin karriär brukade uttrycka sig. Arbetsgivarna gläds. Löner kan dumpas och profiten öka. Kristendom kan genom islam marginaliseras till utkanten av byn, ett månghundraårigt europeiskt elitprojekt.

   Förre moderatledaren Bo Lundgren uttrycker sig oförblommerat:

   https://www.youtube.com/watch?v=fAv2oULdQo0

   Lars Jensen

   Radera
  3. Va synd att "En som Förstår" har inte hunnit att skaffa sig forskningsinformation.Eftersom invandring har alltid varit ett känsligt kapitel i samhällsdebatten har det orsakat en massiv forskningsinsats.
   Resultatet är entydig. Varje generation har kollektivt klarat sig bättre än förgående generation.Och det gäller alla invandrargrupper.

   Radera
  4. Utomeuropeisk flykting- och anhörigmigration (med undantag för ostasiatisk) klarar sig enligt undersökningar i Norge, Danmark och Nederländerna allt sämre för varje generation.
   Önsketänkande är vanligt, men förändrar inte en bister verklighet.

   /En som förstår

   Radera
  5. Nej, Markku det gäller inte alla invandrargrupper, tyvärr. Som ex kan jag nämna den muslimska, arabiska från Nordafrika till Frankrike. Efter flera generationer kan många varken tala franska eller arabiska korrekt och känner sig inte hemma i Frankrike. Upplopp och brända bilar gör dem inte populära heller.

   Radera
  6. Det är sant att invandrare i Frankrike har stora svårigheter . Men vi har väl ansvar för dom som kommer hitoch inte hela världens invandrare?

   Radera
  7. "inte alla invandrargrupper" -

   I Frankrike mottog man under exodus från det tidigare franska Algeriet 1961-62 en grupp om ca 130.000 sefardiska judar, alla med franskt medborgarskap sedan 1866. De ville inte prova lyckan under muslimskt styre i det fria Algeriet. Integrationen av dessa nordafrikaner tycks ha gått smärtfritt, och de och deras efterkommande har till oproportionerlig del gjort sig gällande inom franskt kultur-, närings- och inte minst universitetsliv. Allteftersom den muslimska befolkningsgruppen vuxit, har våldsdåd och trakasserier mot synlig judendom ökat i Frankrike, och alltfler har emigrerat till främst Israel och USA. För åren 2018-2025 räknar man med att ytterligare minst 15.000, mest unga, judar bryter upp till Israel på flykt från islamismens Europa.

   Nu till det riktigt intressanta: Franska skattemyndigheten har inrättat en särskild grupp om 30 jurister, skolade i israelisk skattelagstiftning. Enligt israeliska bedömningar, kommer den relativt lilla gruppen om 15.000 franska judar att medföra tillgångar om ca 62 miljarder USD till Israel. Integrationen och den därav följande välståndsackumulationen tycks ha gått bra i Frankrike. Även unga barnfamiljer i efterkommande generation har lyckats. Utbildningsnivån på denna f d nordafrikanska flyktinggrupp är mycket hög. "Läkare och raketforskare" men även helt vanliga universitetslärare och företagare. Inte då att undra på, att de franska skattemyndigheterna vill hålla ett öga på vad denna elitgrupp för med sig ut ur ett av terror och segregation plågat Frankrike.

   Så visst har Markku rätt. Åtminstone EN flyktinggrupp från Nordafrika tycks fixa det där med integration.

   Tilläggas kan, att den israeliska ekonomin och innovationsförmågan, trots ständigt krigstillstånd, är lysande. Anmärkningsvärt är, att efter sju månader har 70% av de nya israelerna klarat sina obligatoriska språk- och kulturkurser. I Sverige klarar troligen en majoritet av flyktinginvandrarna aldrig SFI. Gör vi fel, eller tar vi bara emot fel migranter?

   /En som förstår

   Radera
  8. http://www.varldenidag.se/nyheter/utlyser-bonevecka-for-ensamkommande/reprbe!ZqtJ0QsmOCjBb8pR1CxS6w/

   Ibland hoppas jag faktiskt att Gud inte lyssnar alltför mycket på vissa böner... /Jonte

   Radera
  9. De nordafrikanska judarnas framgång, relativt de nordafrikanska arabernas misslyckande i Frankrike: Beror det på kultur, religion eller genetik?

   /Förbjudna frågor

   Radera
  10. "En som förstår" har förstått helt rätt, den utomeuropeiska muslimska massinvandringen är en katastrof för Västeuropa, och de katolska länderna i Centraleuropa gör helt rätt då de stoppar muslimsk invandring. Vi behöver inte outbildade lata kattuggande somalier och araber för enkla arbeten då robotrevolutionen är här, utan vi kommer att få en Libanonliknande situation i de muslimska ghettona!

   Antony

   Radera
  11. Markku hittar på, det har aldrig förekommit några tvångsrekryteringar av hazarer i Iran. Det är en myt som de ~25-åriga "barnen" själva har hittat på, eller lärt sig av sina kriminella människosmugglare!

   Iran erbjuder däremot medborgarskap för afghanska hazarer som ingår ett två- eller treårigt kontrakt och fullgör sin militärtjänst.

   Antony

   Radera
  12. Du som förstår: De judar du talar om har betydligt bättre förutsättningar än de flyktingar som inte klarar sfi. För att klara D-kursen, den sista kursen, bör man ha en god skolbakgrund med undervisning som liknar vår och gärna ha lärt sig ett främmande språk förut, så man vet hur man gör. De hade troligen dessa judar. Judarna har ju en historia också i Europa (om än inte en så rolig sådan)varför deras kultur på många sätt påminner om vår. Många flyktingar i dag har inget av detta. Men grundinställningen i Sverige är att vi ska hjälpa den som behöver mest hjälp och inte den som vi kan ha mest nytta av.

   Antony: Din kommentar ger uttryck för ren rasism. Vilket inte är så förvånande då jag aldrig sett en annan sida av dig än att du hatar.

   Radera
  13. Anna: Rasism?! Lyft blicken från din sfi-bubbla och ta del av omfattande studier gällande utomeuropeiska muslimers (o)förmåga att integrera och bidra i Västerlandet, i allmänhet, och Somalier i synnerhet.

   Det finns mer än 30-åriga studier från Storbritannien som förundras över den stora diskrepensen av integration mellan hinduer och muslimer från det forna Brittiska Indien. Det finns studier från Norge, Danmark, Kanada och USA som visar hur hopplöst svårt det är att integrera Somalier och hur hög deras kriminalitet är, samt hur enormt överrepresenterade muslimer är bland de som fått fängelsestraff. I Norge har flera studier publicerats som visar att afrikaner och MENA-iter aldrig betalar sina kostnader, inte ens efter två generationer i landet. Du kan leva i din låtsasbubbla hur mycket du vill, men ditt och dina gelikars eftermäle kommer att bli förödande!

   Antony

   Radera
  14. Anna: I det militära finns en grundläggande ordning där man bara kan hjälpa sårade så länge det inte riskerar fler offer. I det naiva Sverige ska vi ta emot "hela världen" även om det fördärvar ett samhälle vars speciella kultur och väöfärd skapats under 1000 år, men mycket lågt inslag av kultur- och värdefrämmande invandring. Det är möjligt att du vill leva i ett patriarkat muslimskt kalifat, men än så länge så få du väl "nöja" dig med att tjäna ditt levebröd på massinvandringen!

   Antony

   Radera
  15. Jovisst Anna. Algeriets judar hade redan på 1800-talet en sådan ställning i Algeriet att de kollektivt gavs franskt medborgarskap. Redan före 1960-talet sipprade välsituerade algeriska judar in i det franska samhället, liksom givetvis en och annan frankofil arab, inte minst de som tjänstgjort i den algeriska civiladministrationen eller från det länge i huvudsak katolskt kristna Libanon.

   Den svenska inställningen att hjälpa dem som behöver hjälp, blir lite märklig. Är det att hjälpa, att placera de hjälpbehövande i ghetton, oftast utan möjligheter att lämna bidragsförsörjning, svartjobb och kriminalitet? Utbildning tycks inte hjälpa annat än ett fåtal?

   Om jag minns rätt, avskaffades den skattefria utbildningspremien om 10.000 kr för dem som klarat de olika vägarna inom SFI inom 13 månader, eftersom endast 4 % uppnådde godkänt inom stipulerad tid.

   Av de högutbildade flyktinginvandrarna (minimum 13 års utbildning) klarar f n endast 46% SFI. Av de lågutbildade färre än 10 %. Skillnaden mot israeliska förhållanden blir tyvärr slående. Ändå beviljas bortemot 60.000 mestadels muslimska araber per år israeliskt medborgarskap, främst genom giftermål/anhöriginvandring eller ansökan om skifte av nationalitet från det av Israel annekterade (vilket ger rätt att välja israeliskt medborgarskap) Östjerusalems ca 300.000 araber. Vi kanske bör skicka delegationer till Israel och undersöka hur man där löser integrationsproblem?

   /En som förstår

   Radera
  16. Di som förstår: Jag har läst din kommentar en gång till. Det du menar är att judar som flyttar till Israel integreras väl och klarar språkkraven inom kort tid? Ja det är ju klart - de är ju judar! Det är ingen ny kultur de flyttar till även om platsen är ny, de lär ha god kännedom om den, de har troligen redan vissa kunskaper i hebreiska och utbildningssystemet ser troligen ungefär likadant ut? Det är väl klart att dessa lätt smälter in i en kultur de redan på många sätt tillhör? De har inte heller flytt från krig även om antisemitism var en stark orsak. Men de flyttar troligt vis TILL ett land de vill bo i, mer än flyr från ett land i krig.

   Jag måste kolla om vi har någon statistik i den skola jag jobbar, om dina siffror stämmer (jag har säkert hört men glömt). Men vad menar du med "klarar sfi"? Om man avbryter sin utbildning p g a man fått jobb har man då "inte klarat" sfi? Just nu när det är högkonjunktur är min (och andras upplevelse) att ganska många jobbar i en omfattning att studierna blir lidande, det blir ett slags halvmesyr. Redan på nybörjarkursen försvinner både en och annan ut i arbetslivet. Det är bra att de kan försörja sig men de lär sig inte nödvändigtvis svenska på det jobb de får.

   Radera
  17. Antony: Om det blir som du förutspår, med islamister vid makten så har du ett ansvar för detta själv. Säkerligen kommer vi att få se partier där islamister försöker tillskansa mig mer makt i samhället. Jag tror att de har betydligt större chans att lyckas locka till sig andra muslimer om dessa har mötts av dig och dina meningsfränder som utsätter dem för rent hat och rasism. För övrigt är det trist med brottsligheten i många sydamerikanska länder tycker jag. Kan det bero på att de är katoliker?

   Radera
  18. "Hat och rasism", det är nihilisternas sista argument då de förlorat debatten. Anna är urtypisk för den obildade naiva och självgoda MTD-religiösa människan.

   Sydamerikaner är hyggligt integrerbara jämfört med muslimer men jag håller med om att deras hemländer är både mer korrupta och kriminella än i Norden.
   Beror det på katolsk tro, tja då borde väl även Bayern och Österrike samt de katolska kantonerna i Schweiz också vara korrupta och kriminella?!

   Anna, och henbes gelikar, vägrar göra en kulturantropologisk analys, varför framtida svenska historiker och generstioner (förutsatt att vi inte blir ett muslimskt rike) komner att dömma henne och hennes fränder, t.ex. Modéus II, mycket hårt.
   Anna, njut av din inkomst så länge den varar!

   Antony

   PS. Jag glömde Annas riktiga idiotargument. Om islamisterna tar över så är det mitt fel - obetalbart! ;)

   Radera
  19. Anonym 07:45

   Man kan också fråga sig varför de nordafrikanska araberna inte haft samma framgång som judarna.

   "Beror det på kultur, religion eller genetik?"

   Religion


   Radera
  20. Bra att Anna sakligt problematiserar bl a ordvalet "inte klarar". Dessutom har inte sällan judiska barn i diasporan bibringats en viss färdighet att läsa åtminstone centrala passager i Torah. Steget till ivrith blir inte så stort om viss förkunskap finns. De arabiska barnen i Östjerusalem väljer i ökande utsträckning israelisk läroplan eller extraundervisning i ivrith. Dessutom ligger arabiskt skriftspråk nära det hebreiska. Som svenska och tyska ungefär. Detta underlättar för språkprov inför medborgarskap. Israeliskt samhällsliv är i all sin brokiga mångfald knappast väsensskilt från Europeiskt, om än mentalitet(er) kan vara mycket speciella . Återkom gärna med uppgift hur genomströmningen ser ut på din skola, Anna! Jag är som du märker genuint intresserad.

   Sen undrar jag om Antony verkligen anser att man kan övertyga någon med spetsigheter och tillmälen enligt ovan? Antony har kanske rentav en del att lära av Anna?

   /En som åtminstone ibland förstår ;-)

   Radera
  21. Du som ibland förstår, vad är det jag ska lära av Anna? Att de som ser de enorma problemen med den utomeuropeiska muslimska massinvandringen ska kallas för "hatare och rasister"?!

   Antony

   Radera
  22. Tillmälen och spetsigheter, Antony. Förolämpningar och kränkande ordval är kontraproduktiva utanför demagogin.

   /Den någon gång förstående

   Radera
  23. Du någon gång förstående, är det det jag ska lära mig av Anna? Hon använder ju gärna förolämpningar som "hatare och rasist". Eller vill du att jag slutar använda MTD-definitionen, brottstatistik, arbetslöshetsstatistik, vissa folkgruppers förkärlek för viss sorts berusningsmedel eller vilken annan fakta ska jag undvika?

   Antony

   Radera
  24. Var tog min kommentar vägen?
   Antony

   Radera
  25. Antony: När man uttalar sig kategoriskt negativt om en hel etnisk folkgrupp som att själva de faktum att någon kommer från ett visst land behäftar en med speciella egenskaper kallas det rasism. Katoliker har själva råkat ut för det, när KKK, inte RKK, startade i USA.

   Att du blir upprörd över att bli kallad "hatare" förvånar mig. Hur hade du tänkt dig att dina kommentarer ska uppfattas själv? Försök att svara på ett sätt som INTE är hatfyllt nu så får vi se hur det går!

   Radera
  26. "Kategoriskt negativt"?! Jag hänvisar till flera socioekonomiska undersökningar och resonerar i kulturantropologiska termer. På vilket sätt har jag uttrykt hat och rasism, ge mig ett enda citat, Anna?!

   Antony

   Radera
  27. Antony: Bravo! Du klarade det ju riktigt bra, att skriva en ickehatisk kommentar.

   Ditt efterfrågade exempel: "Vi behöver inte outbildade lata kattuggande somalier och araber för enkla arbeten,"

   Radera
  28. Anna, vad är den "kategoriska rasismen" i den kommentaren? Jag gav bara ett enkelt exempel på personer som i princip är omöjliga att integrera/anställa. Hur sror del just denna grupp är, bland de massinvandrande muslimerna, lär en närstående framtid snart bevisa.
   Tolkar du detta som att jag menade att alla muslimska araber och somalier är lata och tuggar kat, så beror det nog på dig, eller så har du möjligen sfi-erfarenheter som du inte delar med dig av - vad vet jag?!

   Antony

   Radera
  29. Jag hade en ambitiös duktig välutbildad somalier som kollega 2001.
   Sedan kanske Antony anser att hans adjektiv om biskoparna i SvK inte är hatiska, men det finns nog somliga som tycker motsatsen.

   Radera
  30. Det är väl klart att det finns välutbildade och ambitiösa somalier, min problematisering gäller att en väldigt stor del av somalierna har enormt svårt att integreras i det Västerländska samhället, på båda sidor om Atlanten.
   Dw adjektiv som jag använder gällande Svkys stiftchefer handlar om att så många av dem är heretiker och hycklare, är det hatiskt stpr jag gärna tillsammans med S:t Athanasius för att angripa de som fördärvar och förvränger den kristna tron. Sedan blir vissa av dessa överbetalda hycklare fenomenalt tacksamma att driva med, som den antimaterialistiske sportbilsfantasten MTD-prelaten i Växjö och den bokpärmssamlande "high five"-hovnarren i Strängnäs. Om det är "hat" befinner sig npg Peter T i en miljö full av "snöflingor"?!

   Antony

   Radera
  31. Tvärtemot vad du skriver Antony så har somalier integrerats betydligt bättre på andra sidan Atlanten, och även i Storbritannien än de har i Sverige. I alla fall arbetar de i mycket högre utsträckning. Det tyder på att det kanske kan handla om att det är alltför krångligt att starta småföretag i Sverige, jämfört med dessa länder. Det finns helt enkelt andra anledningar till att människor inte har jobb än att de är "lata". En somalisk kvinna föder kanske åtta barn. Det är man knappast lat om man gör. Däremot så underlättar det knappast möjligheten att få jobb. Katolska kvinnor födde också många barn förut. Lata de också?

   Radera
  32. Anna menar kanske att förvärvsnivåer över 10 - 30% är en succé, och så blir det nog då man lever i en sfi-bubbla och jublar över att var tionde "elev" lär sig svenska språket på en rimligt hög nivå?!

   Anna, du får gärna ta del av följande info angående somalier i USA, vilka f.ö. gått igenom en betydligt mer omfattande id- och utbildningsprövning än i Sverige.

   www.google.se/amp/s/www.theatlantic.com/amp/article/505031/

   https://www.google.se/amp/s/psmag.com/.amp/social-justice/what-makes-somalis-so-different-26347

   Antony

   Radera
  33. Antony: Nej jag avstår att titta på länkar från dig eftersom din retorik är densamma som på hatsajterna och jag utgår från att du hämtar din "information" därifrån också.

   Dig har jag inget hopp om att kunna förändra men den som läser här råder jag till att googla själv. Då kommer de att kunna läsa att varannan somalier är sysselsätt i USA mot var femte i Sverige. Då ska man också betänka att "varannan" somalier ungefär kan tänkas vara kvinna vilket i så fall skulle betyder nästan alla män.

   Du kan nu bombardera sidan med länkar samt fortsätta spy ur dig oförskämdheter om mig, jag själv tänker ägna mig åt annat. Trevlig kväll!

   Radera
  34. Anna, du är fenomenal. Ständigt full av ilska och utan substans!

   Antony

   Radera
  35. Anna; Jag har startat företag i Sverige och vill dementera att det är svårt att starta.
   Att ha en affärsidé som är lönsam är nog det svåraste, kombinerat med bokföringen så att revisorerna blir nöjda. Men bokföringsprinciperma är i stor sätt desamma i alla europeiska länder.
   De som påstår att det är så svårt att starta företag i Sverige är påverkade propaganda från intresseorganisationer.

   Radera
 3. Jag fattar inte debatten!? SJÄLVKLART ska även muslimerna få missionera och samla sina anhängare till bön. SJÄLVKLART är det deras demokratiska rättighet att också få ringa i klockor i sina moskeer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och lika SJÄLVKLART har kyrkor rätt att ha böneutrop via högtalare i sina kyrktorn. Så det så!
   /En som fattar

   Radera
  2. / Ens som fattar/ Tyvärr har nog bönen i stor utsträckning tystnat både i kyrkorna och på Bloggardag. Det handlar mera om rätten till det som varit eller demokratin. Hoppas jag har fel.

   Radera
  3. Vadå SJÄLVKLART?
   Vad missionerar +Fredrik med? En biskop i svenska kyrkan borde väl stå för Kyrkans sak. Bp ska inte uttala sig om vad muslimerna gör, därför att vi har religionsfrihet.
   Sedan kan man fråga sig om böneutrop hör till vår kultur. I Schweiz avslog man dessa just för att de hörde inte till deras kultur.
   Stig W

   Radera
  4. Just det. Det är ju det hela debatten handlat om. En svensk biskop företräder kyrkan och inte muslimska eller andra religioners rätt eller villkor att verka i Sverige.

   Radera
  5. 16.13!
   SvK har fått ett tydligt uppdrag att verka för religionsdialog och integration. Det löser man genom att påverka opinionen, d v s folkuppfostran, praktisk handling som språkcaféer och diakonal verksamhet bland nyanlända, och samverkan med företrädare för islam i kristna gudstjänster, diskussioner, debatter och upprop.
   Uppdraget har getts av kyrkans (politiska) ledning. Kyrkan effektuerar ledningens beställning efter förmåga.
   Hans-Uno

   Radera
 4. I demokratiska val!

  Jag måste rätta bloggaren i dag:

  -Folkets beslut i demokratiska val är utan appell.
  Folkets dom i folkdomstolar är något annat.

  Samtidigt undrar jag stillsamt i vilket vapenslag överste Salander och överste Olofsson tjänstgör eller har tjänstgjort?
  Hemvärnet eller Moheda skyttevärn?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likt nuvarande ÖB har de ett förflutet i KA men ÖB gick till Flugvapnet och överstarna till amfibiebataljonen innan de togs över till FRA och sedan till uppgifter som ligger åt attachéhållet (Bryssel). Lite utlandstjänstgöring och så specialistuppgifter just när det gäller signalspaning. Därför är Salander gärna på Öland. Mer om detta ska av sekretesskäl inte avslöjas. Att jag blev vän med dem när de var fänrikar försämrar inte historien. Då var de plutonchefer för varsin markstridspluton, det är ingen militär hemlighet längre. Varför de kom att ha förtroende för mig är dock en sådan hemlig omständighet.

   Radera
  2. Folket är väl alltid folket och ingen stoippar folkets flodvåg, som ordföranden påpekat. Har Dike något emot detta?

   Radera
  3. Hoppsan, fänrikar som basar för markstridspluton. Det låter som en ovanligt låg grad för en sådant ansvar. Men det är klar, fredsorganisationen ser ju lite annorlunda på den saken.
   Att de gick från Markstrid till Amfbat var nog naturligt när SAF avskaffades. Men FRA känns ju som ett ganska udda steg i karriären efter det.
   Lite som om en Credo-präst skulle bli biskop, antar jag.

   Radera
  4. Som i Lunds stift, menar du?

   Radera
  5. Biskop Tyrberg i Lund var credopräst i sin ungdom.

   Radera
  6. +Johan i Lund är Credo-präst. Han lyckas skickligt gå under den kyrkliga spaningsradarn. Men så började han sin karriär på Sturkö. Sådant ger lärdomar för utsatta, framtida poster.

   PP

   Radera
  7. Herr Dikes roll det i det militära måste ha varit samma som i det nuvarande kyrkliga: kronvrakets. /John

   Radera
  8. "Johan Tyrberg i Lund var credopräst i sin ungdom"?

   Den ungdomen tycks långdragen - på flera sätt:

   http://d6jf7ok6u1qis.cloudfront.net/imengine/image.php?uuid=74bd08f4-16a9-4815-bc26-82bb01872336&type=preview&source=false&function=cropresize&width=768&height=512&q=40&x=21&y=0&crop_w=1161&crop_h=774&z=1.2903225806451613

   Skallagrim

   Radera
  9. Stiftchefen i Lund verkar vara en evangelikalt kristen person, men hur visar han det? Jag tror att MTD-Mandarinerna på Lunds Stiftskansli håller honom ordentligt fjättrad?!

   Antony

   Radera
  10. De goda Stiftskansli-madamernas sällskap och MTD-aktivism kan nog få testosteronpumparna att kärva och stanna hos vilken Herrens stridsman som helst och förvandla honom till en foglig, loj hen?

   Lundensare

   Radera
  11. "Hen Tyrberg", vad sorgligt!

   Radera
 5. Va! Måste argument dödas i sak??? Skulle det vara fel att använda tillvitelser och misstänkliggöranden i debatten??? Nä, nu blir det bara för jobbigt!
  /Yrkesdebattör o proffstyckare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakargumenten, i synnerhet de teologiska, har varit de enda tillhyggen som tillåtits i debatten i SvK ända sedan 1957.

   Eller???

   Radera
  2. Håller helt med dig, Peter T! Jag har ofta sagt "Eftersom du är kv*nn*pr*stm*tst*nd*r* så hatar du kvinnor och har därför ingen talan!" till mina motdebattörer. Du anar inte hur många debatter jag dödat med det! Så då måste det ju vara ett sakargument.


   Eller?
   /Yd o pt

   Radera
  3. Vad som aldrig upphör att förvåna, är den höga kvalitén på kyrklig debatt och all inkännande vänlighet som praktiseras i kyrkliga medier och bloggar med kommentarer. Ett föredöme!

   Om vi nu alltså ska spinna vidare på en mycket tunn, men roande tråd ...

   PP

   Radera
  4. PP, har kanske begripit något. Som kristen är jag skyldig stt älska mina meningsmotståndare, även om de är obildade farliga idioter. Det ser väl person av bildning som läser mina kommentarer?! ;)

   Antony

   Radera
  5. PP, har kanske begripit något. Som kristen är jag skyldig stt älska mina meningsmotståndare, även om de är obildade farliga idioter. Det ser väl person av bildning som läser mina kommentarer?! ;)

   Antony

   Radera
 6. De Modeeistödda utropen lär bli dyra i tilltagande medlemsflykt. Dvs en win-win-situation. Alla bidrag är välkomna.
  Antonius Block

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte se något självklart alls när det gäller någon av ståndpunkterna. Men tanken att kyrkklockor snart skulle försvinna om det inte tilläts är klok.

  Om man senare vill få utropa så ofta man vill, liksom kyrkorna får klämta när de vill, så ser jag faktiskt ett problem. Jag är ljudkänslig och avskyr att bli pådyvlad ljud som jag inte valt själv. Därför avskyr jag också när musikanter bryter förbudet att spela i tunnelbanan. Musik skapar känslor och stämningar som jag kanske inte alls vill ha just då. Så om det var böneutrop för jämnan när jag sitter på min balkong skulle jag bli vansinnig tror jag.

  Men om många blir vansinniga av ljudet av kyrkklockor måste naturligtvis hänsyn tas även till det. Men jag tror inte att så många blir det, även om de inte är troende. Bara om de jobbat natt på söndagsmorgnar kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyinflyttade från stan blev vansinniga på ljudet från den lantliga byns stora råkkoloni. Hälsovårdsnämnden beslöt efter några år och några dussin klagomål, att hälften av de åldriga boträden skulle fällas p g a sanitär olägenhet. En kompromiss. Trädens ägare var en enveten jurist och djurvän, och drev långvarig process mot Hälsovårdsnämndens beslut. Till slut kom utslaget i domstol: Flyttar man frivilligt till landet, får man finna sig i de förhållanden som råder. Råkorna fick kraxa vidare i ostört bo.

   Motsvarande skulle kunna sägas om klockklang.

   Boende på Limhamn

   Radera
  2. Ja absolut. Det tycker jag också. Gillar du inte kyrkklockor ska du kanske inte flytta till ett hus som ligger nära en kyrka. Gillar du inte ljud av barnlek ska du inte bo nära en skola.

   Radera