torsdag 6 september 2012

Folk och kyrka - kyrka och folk

Folkkyrka i betydelsen en levande, folklig Kyrka är något lika storslaget som svårslaget. Det är en kyrka med församlingar som vibrerar av uppståndelseliv. Rötterna är djupa och bär och människor i bygden har kläm på att i kyrkhuset händer något viktigt. Det händer i en nybyggd kyrka, som ger stadsdelen sin karaktär lika väl som i en kyrka som är hundratals år gammal. Prästen är en del av bygdens liv, kan heja på människor i affären och se att där är de - anhöriga till dem han begravt, dopföräldrar, vigselpar och gamla konfirmander, som sommarjobbar i butiken. Prästen blir glad när den som läst Folke T Olofssons bok Fullkornstro skrattande berättar om hur ett par högljutt mellan montrarna på ICA-hallen diskuterat arvsyndsläran. Kyrkan med allt det himmelska och i all sin gränslöshet rotas lokalt. Så måste det vara världen över. En levande, folklig kyrka där heligheten möter människior och människor möter heligheten, en Kyrka som gör skillnad i världen, helt enkelt.

Tänker man så, är det inte roligt när det i staden Helsingborg firas en enda högmässa på söndag. S:ta Maria. Det är uppenbarligen så otroligt att många av (alla?) Lunds stifts församlingar sammanlyser gudstjänstfirandet till Stortorget i Malmö. Samtliga gudstjänster i Malmö hamnar där. Det kan de lokala prästerna knappast bestämt. Det är en ukas ovanifrån.

Är det inte roligt att manifestera så? Jo, om man inte är folkkkyrka. För det fattar alla, att väldigt många som brukar komma till söndagens gudstjänst i hemförsamlingen, inte drar till Stortorget i Malmö på söndag. De ser att gudstjänsten är inställd och stannar hemma, gör något annat.

Naturligtvis är stora och välregisserade samlingar imponerande. Om biskopen i Lund inte varit tyska, hade man kunnat påminna om partidagarna i Nürnberg som just var imponerande - men en sådan påminnelse hade nog varit olämplig i sammanhanget, så den gör vi inte. I stället noterar vi att ju färre människor som går i kyrkan, desto viktigare ter sig manifestationerna. Då är vi ju faktiskt trots allt många. Vi ser många ut. Men hur många blir det? Intresseklubben väntar på det så kallade resultatet av söndagens Stortorgsmässa.

De praktiska frågorna blir många. Hur ska man se till att valla herdarna rätt, de som mest är vana att gå runt i sina hemkyrkor? Har man sett några präster i liturgisk förvirring, kan man ana problemets vidd. Hur många oblater ska konsekreras? Och vad gör man med det som blir över? Kan det bli regn?

Allt sammantaget: Det blir säkert roligt för dom som är med. Men folkkyrka är det knappast trots massor av folk på plats. På något sätt är Stortorgets gudstjänstliv avslöjande.

5 kommentarer:

  1. Själv kan jag bara se ett enda vettigt skäl att fira en söndagsmässa (eller vad det nu är) på Stortorget - nämligen för att kyrkorna riskerar att inte rymma alla stadens hungrande och törstande!
    Här är det tydligen så att många får avstå från sin kyrkogång denna söndag för att kyrkorna är stängda och gudstjänsterna inställda/flyttade till Stortorget. För vems skull???

    Jag i Halland

    SvaraRadera
  2. Sur fråga:

    -Hur stor andel av de nattvardsfirande på söndag är anställda i det svenskkyrkliga och får dessutom betalt för sin offentliga manifestation?

    Det hela påminner om Ryssland och Putins manövrer med inbussade sympatisanter, mer eller mindre betalda, för att visa upp stöd inför TV-kamerorna.

    Putinkulisser på Stortorget?


    Per S

    SvaraRadera
  3. Det ligger väl i tiden att manifestera sig dvs synliggörs sig men att göra det på bekostnad av rimligt antal gudstjänster på lokalplanet säger väl tydligt att centralisering är dagens agenda dvs den lokala förankringen satt väl inte djupare? Eller kan man antaga att samtliga församlingsbor som säkert i snitt betalar 3000 per år får en gratisplats i abonerad buss till Malmö? En typisk svenskkyrklig medlem betalar i runda slängar under ett liv en halv Mille med dagens penningvärde för fem halvtimmar, det är en dyr taxa för att andra skall kunna sörpla kaffe eller åka och bo på hotell. : Magnus Olsson

    SvaraRadera
  4. Asch, vår kyrkoherde har i vart fall insett verkligheten och har efter sin egen avslutade tvångströja, av biskopen ålagd uppifrån, en gudstjänst här hemma på kvällen sen för oss som inte tycker det är värt tiden och pengarna att ta sig till Malmö.

    SvaraRadera
  5. Svenska kyrkan i Helsingborg firar även gudstjänst i Raus kyrka imorgon kl 10. Annars är förstås alla välkomna till Rosengårdskyrkan (GF) kl 10, eller varför inte lyssna till Hans Weichbrodt som besöker Ramlösakyrkan (EFK) kl 11? Men hur tänkte Svenska kyrkan, egentligen?

    SvaraRadera