torsdag 19 juni 2014

Almedalen

Jag såg i stiftsstyrelsens protokoll att biskop Johansson ska till Almedalsveckan. Det ska ärkebiskop Jackelén också. Och folk från Kyrkokansliet. Kanske någon eller några från styrelsen också, men det vet jag inte och jag får inte längre citera gubben som sa "jag befruktar det värsta". Nog borde några handläggare från stiftskanslier också vara i Almedalen och skam över dem som tänker illa därom. Frågan är bara. Vad gör dom?

Bortsett från det korrekta svaret "frotterar sig" är nog svaret att de visar på relevansen. Kyrkan, som är den största folkrörelsen, är relevant när Almedalsveckan drar igång. Domprost Hermansson lever upp, förstås och ett valår blir det väl extra av allt. Biskoparna kan tala klimat. Har de möjligtvis något att säga om det svenska försvaret av Gotland. Har de någon synpunkt på att hamnen i Slite inte alls är förberedd för destruktion och därmed blir en fullt fungerande hamn vid landstigning? Finns något att säga om det dussin (?) stridsvagnar som stallats upp på ön (utan besättningar?) och finns något biskopligt ord att säga om incidentberedskapen, nu demonstrationsvis förlagd till Gotland? Eller ska det bara talas klimat och - det är gårdagens lilla kampanj - ska det inledas en folkhälsokampanj mot rött kött? Jag ser att en hoper präster och diakoner röstar på miljöpartister. Det förklarar en del. Hur begåvat är det att ge det folket fritt tillträde till den egna plånboken?

Ska biskoparna ta itu med ofoget att kasta in en mässa som utfyllnad till det politiska samtalet - och bjuda in alla? Jag är inte dum. Det fina med mässan till skillnad från ordet är att den kan tolkas lite som man själv vill. Jag kan min KG Hammar. Men inte har väl detta särskilt mycket med sakraments-förvaltning att göra?

Nej, biskoparna får nog inskränka sin närvaro till relevansbranschen. Där de är, är Kyrkan. Alltså är Kyrkan i Almedalen. Inte genom det vanliga troende folket utan genom biskoparna. Det måste bli så i en kyrka som noga taget ställt det troende folket på avskrivning och där regelbunden kyrkogång betyder att man går en gång i månaden. Samt döljer förhållandet genom att tala om alla vardagsgudstjänster som firas. Det är några ord samt en psalm och kanske välsignelsen när folk ändå träffas för att äta lunch i församlingshemmet eller umgås i någon aktivitet där. Med så många vardagsgudstjänster blir det, simsalabim, inte så konstigt om deltagandet minskar på söndagen. Vilket skulle bevisas - eller i varje fall bortförklaras.

Svagsinthet är en kristlig dygd och kanske dessutom betingelse för överlevnad i det svenskkyrkliga. Men då har vi biskoparna i Almedalen och vi kan alla glädja oss över det massmediala genomslag som klimatfrågan får därigenom.

Nu ska det väljas en uppsättning biskopar. Sökkriterierna i Växjö stift hamnade nog rätt. Inget särskilt kyrkligt. Varför skulle det vara det? Huvudsaken att de blir relevanta och passar i Almedalen och med bevarat gott humör kan se Svenska kyrkan storstilat implodera utan att ta den saken på allvar och därmed oroa församlingarna. Vi kör lite nya sammanläggningar och inväntar att medlemstalet ska bli så lågt att Svenska kyrkan inte längre ska ha hand om begravningsväsendet. Men det blir efter vår tid.

Mot Almedalen för framtids kyrkliga segrar!

12 kommentarer:

  1. I den senaste tidens intervjuer har Antje Jackelén, på samma sätt som är brukligt bland de kyrkliga ledarna, sagt att det är viktigt med gudstjänsten, för där "slår kyrkans puls". Många menar nog att det är så, andra säger det för det är så man skall säga. Men man hör sällan någon säga att det då är ett problem att allt färre deltar i gudstjänsterna. Än mindre säger man att det är ett problem, som man måste ta tag i. Det finns väl anledning att som svar säga: Mindre snack och mera verkstad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glosorna är väl inövade hos en del, rätt ordföljd och allt! Gudstjänstsiffrorna slår i backen, men vi låtsas som det regnar. Om t ex anställda och förtroendevalda började fira söndaglig gudstjänst mer regelbundet skulle det göra stor skillnad!
      F Pierre

      Radera
    2. Och du efterlyser mindre snack - på den här bloggen! Varför är ni alls kvar i Svenska kyrkan, alla ni som snackar och alltid instämmer i allt gnäll? Prästerna kan jag förstå eftersom ni gärna ta emot feta löner. Men alla ni andra - varför är ni medlemmar i en kyrka som helt styrs av skurkar, kräk och oduglingar?

      Radera
    3. "Prästerna kan jag förstå eftersom ni gärna ta emot feta löner."

      Vilka feta löner menar du, Krille? Maken min har, trots betydligt längre arbetsliv, en mycket lägre "sjukpension" än vad jag har. Och när jag som nyutexaminerad jurist tillträdde min första statliga tjänst låg min lön 2 000 kr över makens som varit präst i tolv år. Och min lön var inte hög.

      Kanske är det annorlunda i dag men det gäller förmodligen bara superkyrkoherdarna. Jag betvivlar att en vanlig komminister har haft någon vidare löneutveckling.

      Men - det vore intressant att höra något mera om dina tankar om Svenska kyrkan, Krille, än ditt återkommande försvar för kyrkopolitiker. Det verkar nämligen bara vara i sådana sammanhang du dyker upp. Hur anser du. t.ex., att budskapet om Kristus bäst förkunnas? Vad kan vi göra för att Kristi kyrka i Sverige ska återupprättas?

      Radera
    4. Krille! Ett annat problem än det jag noterade, är att när präster, och andra, av Dags typ säger: "Låt oss få möjligheter till mera verkstad, vi har en del idéer", så säger kyrkoledarna: "Nej, tack!"

      Radera
  2. Menar du den flygande delen av incidentberedskapen, kanske dess eventuella närvaro på Gotland förklaras av baltops'14.

    SvaraRadera
  3. Man skulle kanske stilla be om att Putin annekterade Gotland så kan han få behålla det relevanta episkopatet inklusive den upplevde Hermansson så kanske det blev lite fart på skutan och Kreml får en relevansinjektion som kunde styra upp saker och ting även där! Då kunde man snacka relevans....

    SvaraRadera
  4. Det är ju en herrans nåd attvståndsriksdagen sedan länge är avskaffad, med tanke på den vänsterextremism som breder ut sig bland Svkys postkristna tjänstemannakår!
    /Antony

    SvaraRadera
  5. Gud hjälpe mig, skaffa det verkliga livet - Rolling stones - Angie Googla själva. Börjar inse att även utifrån krafter kan behövas för att förlösa de inifrån stillasittande med dator... / Anna

    SvaraRadera
  6. På den gamla goda tiden när Gotöand var militäriserat så fanns det fast kustartilleri som skulle skydda Slite och en stor del av kusten. x stycken batterier från 7,5 till 15,2 cm byggda under andra halvan av 1900-talet, även om vissa kanonrör var av äldre snitt.
    Nu är allt "återställt" och det syns mindre spår av dem än av kyrkoruinerna i Visby.
    Liksom kustartilleriet numera får förlita sig på rörliga enhter, så får man hoppas att de gudfruktiga delarna far runt i SvK med andens vind med en rörlighet som inte står biskoparnas önskan om positiv press efter.

    SvaraRadera
  7. Ståndsriksdagen skall väl återinföras. Annars hade väl kyrkan inte
    börjat dela ut så många kondomer.

    SvaraRadera