Blev klimatmötet i Paris en framgång? Tydligen. Deltagarna gratulerade varandra. Riktigt vad avtalet innehåller, fattade jag inte i lördags kväll. Men poängen är tydligen att en massa länder ska producera klimatplaner och redovisa resultat. "Länder som nonchalerar sina klimatplaner får skämmas offentligt. Ur det perspektivet är Parisavtalet lyckat", läste jag i ledaren i Smålandsposten i går. Ett skuld- och skammöte - var det detta det blev av alltihop?
I stora delar är avtalet inte juridiskt bindande men inte heller särskilt konkret. Hur det egentligen är med målet att begränsa temperaturökningarna vet jag inte. 2 grader eller inte? Jag vet inte ens från min personliga utgångspunkt, och var ska man egentligen börja om inte i det personliga, ifall jag tycker det blivit så mycket varmare. Kändes inte sommaren lite kall?
I söndags stod en adelsman i tv och talade för att vi i klimatets intresse skulle få färre julklappar eller kanske julklappar som inte var prylar utan upplevelser.
Jaha, tänkte jag.
Men det kan väl inte handla om upplevelser att vi flyger iväg till fjärran land? När adeln vill att vi ska sänka våra anspråk - finns det inte historiska skäl till misstänksamhet i varje fall från präster- respektive bondeståndet? Vi ska äta mindre kött. Underklassen får gå på råggröt?
Det finns betydande klasskillnader i landet och en del vänder och vrider på slantarna och köper till extrapris. Ska vi kanske tala om det? Ska vi tala om dem som visserligen har bil, av gammal modell, men som aldrig har råd att tanka fullt? Är det ett problem att det finns människor som har husdjur, men där en veterinärräkning blir en katastrof? Jag är lite trött på den välmående medelklass och den överklass som inte förmår se tillvaron ur något annat perspektiv än det egna, som dessutom är fiiint. Är det bara jag som tröttnar?
När det kommer till klimatutsläpp blir jag också konsternerad.
Sverige släpper ut små mängder och har fått ner utsläppen kraftigt. Det kunde tänkas vara ett argument i sammanhanget. Adelsmannen vidgade perspektivet. Nu ska det handla om varor som transporteras hit. Skulle nu inte länderna ta ansvar för sina egna utsläpp och då kanske Sveriges drygt 9 miljoner invånare (ett befolkningstal som motsvarar Greater London's) kunde sitta rätt lugnt i båten? Jag vet inte. Jag vet inte ens vad som är sant om energiproduktionen. Är den energi vi hämtar från fossila bränsle mer energirik än sol- och vindenergin? Och varför sägs det att vi producerar för mycket el? Så mycket att priset blir lågt - så lågt att elproduktionen inte lönar sig? Vem förstår sambanden? Efter 14 år la man ner ett vindkraftverk, läste jag i Östra Småland. Var inte det konstigt?
Ska vi läsa om Barbara Tuchmans bok Dårskapens vägar (som finns i Netflix-version, fick jag veta) när nu entusiasmen för klimatmötet i Paris (vart den nu ledde?) är så stor. Det intressanta i denna entusiasm är att identifiera den som säger emot och som i tidens längd kommer att visa sig ha haft rätt med sina invändningar. För Tuchman är det intressanta inte att de många går fel, The Feast of the Follies heter boken på engelska. Dåraktigheten följer mänskligheten, precis som den olycklige riddaren Uthred säger någonstans om människorna: "Vilka dårar vi är!" Tuchmans tes är att det alltid finns någon som säger emot, talar sanning, men vars röst drunknar i samtidens yra. Det är den rösten vi måste låta bli hörd. När jag inser detta grundläggande (och bibliska, minns Jerobeam och Rehabeam, 2 Krön 10), blir glädjeyran i Paris motsägelsefull.
Jag vet ju inte. Jag har inga referenspunkter. Klimatuppvärmningen? Var inte sommaren kall och har inte NASA konstaterat att det på 22 år INTE kunnat konstateras någon klimatuppvärmning? Vad var det magister Rubin talade om när han i folkskolan påpekade att man kunnat odla vindruvor här på stenåldern och att Karl XI gick över Bälten, eftersom det var en så ovanligt kall vinter? Hur är det med solens variationer?
Till detta kommer förstås frågan vad är det för samhälle adelsmannen i tv vill laga till åt mig? Ett samhälle som ska bestämma vad jag ska äta, hur jag ska färdas, vad jag får ge mina barnbarn i julklapp? Stiftsadjunkten Jonas Löhnn ville stoppa IKEA-bygget i Kalmar. Det säger allt. Man skulle nämligen kunna cykla till ett IKEA i centrum eller hur det nu var. Jag såg mig själv cykla hem med bokhyllan Billy på cykeln.
Miljöpartister är inte riktigt kloka, fruktar jag.
De vill hindra mig från att äta tomat när det inte är säsong. Då ska jag bestås med morot. Mat som transporteras är knappast att tänka på. Handel mellan länder? Vad sägs om löjrom från Kalix, den som kalixofoberna inte äter?
Men är det inte klokskap att ompröva? Livets mening är mer än mat, dryck, prylar och "vi" börjar tröttna på allt detta och söker djupare världen? Jaha. Och då kommer Kyrkan till pass för att säga just detta. Vårt behov av ideologiska statsapparater är stort. Ni vet egentligen hur miljöpartister tänker med miljön överordnad allt. Svenska kyrkan ställs in i systemet för att med en existentiell touch säga vad alla andra säger. Och självklart ska Svenska kyrkan ha ett par handläggare på plats i Paris, fattas bara annat. Ingen frågar: Varför är detta självklart och vad uträttar handläggarna där på plats till nytta för Svenska kyrkan?
Jag har läst de filosofiska analyserna av ekofascismen. Jag gick på vad de sa. I det intresse som några definierar som allmänt bästa intressen, kan förfärliga ting uträttas. Just nu handlar det om skam över dem som inte ropar med dem som jublar över ett klimatavtal, som blir alltmer oprecist ju mer jag funderar över det men det är inte alls bekymmersamt för detta avtal är stort för det är en start -?
Ska vi be Gud bevara för de små gröna?
Och ska vi säga att den kristna hållningen är en tvesynens hållning: dels förvalta skapelsen (vilket också betyder att problemlösa och mena att det är möjligt), dels förstå att den slits ut, men att den ska slitas ut med förnuft. Ungefär det förnuft vi visar i Sverige, vi som inte är fler än folket i London-regionen. Vi binder koldioxiden i skogarna och vi låter korna släppa sig som de vill och vet att jordbruket skickar ut mer koldioxid om än rätt lite. Naturvårdsverkets statistik blir intressant läsning. Vi vet att klimathojtarna är en sekt, som fyller sina liv med resor till klimatkonferenser kontinenterna runt. Flyg i buisnessclass. Vi vet att klimathojtarna är internationellt solidariska. De flyger till andra konferenser också. Ska vi bli imponerade?
Jag ska fundera över den saken, när jag tar tåget i stället för flyg nästa gång. Och nästa. Och nästa. Är jag då inte helt enkelt res-rättfärdig?
Det blir ännu märkligare när man betänker att etonalskatten höjdes kraftigt vid månadsskiftet och att det ligger lagförslag om att begränsa skattefriheten för solgenererad el till en bråkdel av vad en villa behöver på ett år.
SvaraRaderaHar oljelobbyn så stakrt grepp om denna regering?
En farhåga som är minst lika skrämmande som att några SvK-anställda överengagerar sig i miljöfrågor.
Den engelska titeln är: The March of Folly
SvaraRaderaOm Karl XI gick över Bälten så torde han ha gjort detta i hemlighet!
SvaraRaderaKarl X vandrade över bälten. Har för detta förärats en staty på Stortorget i Malmö.
SvaraRaderaWas habe ich gelesen?
SvaraRadera-Ja, mot all förmodan och mot all klimatexpertis i världen, vars forskningsresultat och varningar ligger till grund för den nyss avslutade klimatkonferens i Paris, får vi oss till livs en kritisk och ironisk klimattext av självaste bloggaren - nästan värdig signaturen Elisabeths upprepade förnekanden av jordens dokumenterade uppvärmning!
Jag häpnar och skakar på huvudet. Bloggaren, av alla, understår sig att (på allvar) skoja bort de utomordentligt allvarliga problem - tillika i motsats till hans egen kyrkostyrelses ordförandevarningar!
Personligen hade jag inte väntat detta av bloggaren. Man kunde förstå hans tystnad länge i klimatfrågan - det gäller ju att ej stöta sig med gentemot negligerande röster i doakören - men att mer eller mindre oförblommerat ironisera över klimatkonferensens sluttext är obegripligt, oförklarligt, ointellektuellt och oansvarigt. Vad har det tagit åt BloggarDag?
Klimatkonferensens resultat är inte hela receptet. Det är inte slutet, inte ens början på slutet för att travestera Churchill.
Det är bara en liten början, dock väl så viktig om färden skall kunna fortsätta.
Alla har vi ett ansvar för jorden, Guds skapelse. Är detta obekant för Dag Sandahl i Moheda?
BENGT OLOF DIKE
Jag tror, jag tror sa kärringen, skulle gå på vattnet. Hon sjönk och utbrast: var det inte det jag trodde!
RaderaSom vanligt stämmer Bengt Olof in i majoritetens doakör.
RaderaDet finns en sanning som är bra att bära med sig. Majoriteten har inte alltid rätt, men det motsatta gäller också, minoriteten har inte alltid rätt. En lekman i kyrkan kan ha synpunkter om vad prästerna häver ur sig och också konstatera att de lär fel. När en bred vetenskaplig offentlighet hävdar att människan genom sina aktiviteter påverkar klimatet, då är åtminstone jag försiktig med raljerande ifrågasättanden.
RaderaHar någon slags majoritet alltid när det gäller vetenskap??
RaderaDike verkar tro det.
Historien visar att veteskapsmän som först varit helt ensamma i sina slutsatser flera år sena fått helt rätt.
Tidigare var hotet mot vår jord att vi gick mot en stor temperaturhöjning. När temperaturen inte ökade så mycket som man förutsett så blev det i stället ett klimathot. För 40-50 års sedan var det stora hotet att en ny istid var på gång.
Människan har alltid fått anpassa sig till olika variationer som vårt klot utsätts för. Koldiodoxidhalter har varit mycket högre än i dag på vår jord och jordklotet gick inte under.
Gud har i sin skapelse lagt in reglermekanismer som gör att Tellus fortfarande är en bra plats att leva. Att tro att det nu är vi människor nu kan styra jordens klimat är bara en tro, inget annat. Det finns så mycket annat som påverkar vår jord. Ett enda vulkan utbrott släpper ut oerhörda mängder koldiodoxid. Människans utsläpp är bara en liten andel av totalt utsläpp.
Det finns väldigt mycket skrivet om detta men kommer inte fram i Mainstream media.
Mycket styrs av politiska agendor. Larmrapporter på TV inleds ofta med: "Ledande vetenskapsmän tror att ..." osv, som om det vore fakta.
Det finns alltså altenativa tolkningar på det mesta men alternativen släpps inte fram i massmedia.
Om Dike vill ha lite mer variation och lite mer fakta i sin klimattro kan han gå till: http://www.klimatupplysningen.se/
Där finns så mycket fakta att det ligger utanför kommentarerna i denna Blogg att gå in på.
/BI, Civilingejör
Nej du Dag Sandahl, det är verkligen inte bara du som har tröttnat på denna tingens ordning. Jag minns hur jag själv kände mig ynklig, fattig och ansvarslös inför klimatet när jag inför ett besök med en anhörig stod på parkeringen utanför ögonkliniken i Karlskrona med min gamle bil, där jag fick betala parkering medan de rika med miljöbilar slapp denna! Det är vi som pensionärer, landsbygdsbor och mindre bemedlade som många gånger råkar illa ut i den miljöpolitik som styrs av välbetalda politiker utan insikt i hur människor kan ha det. Det finns olika former av miljö!
SvaraRaderaNya rön har påvisat att Karl X Gustav inte alls tågade över isen med sin här. Han hade bara fått imma på glasögonen!
SvaraRaderaOm jag minns rätt: Firade inte Karl XI bröllop med sin danska gemål i Helsingborg? Efter sängledningen när vittnena hade lämnat rummet vet ingen av oss vad kungen gjorde med sina Bälten. Han kanske rentav gick över. Lilla istiden kallas den kalla tiden. När jag gick i skolan var det under
SvaraRaderabronsåldern det odlades vindruvor i Norden. Så var det också den "nya"
skolan som på tyska heter ....CENSUR...... och som importerats från ett
sydligt, ej existerande grannland som jag gick i.
Bröllopet stod söder om Laholm i Halland, på Skottorps Slott:
Raderahttp://slottsguiden.info/slott/18_2.jpg
Äktenskapet blev lyckligt, kan tillfogas.
GG
Som svensk (Gotland hade ju då åter varit svenskt ett tiotal år) får man vara glad över att Karl X Gustav inte var alldeles under isen till humöret, när det begav sig.
SvaraRaderaSakfrågan då mitt herrskap!
SvaraRadera-Jag noterar med visst intresse, att de ovan som kommenterat min kritik mot bloggarens text, inte med ett enda ord tar upp sakfrågan och förklarar varför alla länderna vid klimatkonferensen har fel.
Svaret är enkelt: därför att de (kommentatorerna)naturligtvis inte kan. Vifta bort min kritik med billiga skämt är lättare.
Nästa gång skriver de kanske att det är tio grader (Celsius) kallt ute, när det i verkligheten skall stå ett plustecken framför siffran på grund av jordens uppvärmning.
BENGT OLOF DIKE
Någon klimatkatastrof har jag svårt att se. Klimatet går både hit och dit.
RaderaKanske lika sannolikt som till katastrof, kan en av mänsklig aktivitet inducerad temperaturhöjning leda till att nästa istid uppskjuts.
Dock ser jag ändå gärna att förbränning av kol och olja minskar radikalt. Kanske är därför klimatgudarnas vrede det hot, reellt eller irreellt, som kan tvinga de kortsynta och slösaktiga till sparsamhet med jordens resurser?
Argus
Inte bara Dag tar tag i detta otyg som pumpas in i mänskligheten i dumhet i namnet av "specialister"
SvaraRaderaTack att det finns förnuftiga människor
eller hur Klabbis
http://elisabethoglund.se/blogg/klimatavtalet_en_bluff_som_varlden_vill_fa_oss_att_tro_pa/
Kanske länsman har fått skottpengar för att jaga oss ?
Vem vet !
Nisse på Åsen
Jag är en sk "zonsprängare" dvs en som tycker om att odla växter som inte förväntas klara sig i det klimatområde man befinner sig i: Magnolior, kaktus, palmliljor, mullbär, perukbuske, trollhassel, bambu och mycket mera. Och då kan jag berätta, att det skedde en kraftig förändring nyåret 1988-9 och att vi här i Siljansområdet sedan dess haft ett mycket mildare klimat och med, efterhand, en växtsäsong som blivit en månad längre eller mera. Sedan cirka sju år tillbaka börjar björkarnas lövsprickning i april- fö trettio år sedan brukade det vara i slutet av maj. Om två år har det gått trettio år sedan omsvängningen: då anses det ha blivit "klimat" på allvar. Det som har hänt är fr.a. att de milda luftströmmarna blivit så starka att de når hit. Och det gör de allt oftare. Det är alltså både en varmare luft, och större rörelseenergi i den. Många träd har börjat växa vidare: årsskotten på bl.a. bok blir mer och mera lik den i Skåne osv. Kalla't va' ni vill, men kallare blir det inte!
SvaraRadera