fredag 23 juni 2017

Väktarna på (S)ions murar

Stefan Löfven har talat ut. Inte bara så att han självklart går i kyrkan alla adventssöndagar och att han inte ber, till skillnad från Thage G. som ber men inte går i kyrkan.  Han sa som det är: "Kyrkan kommer att vara en intressant arena för socialdemokratin inom överskådlig tid, jag kan inte se slutet på det engagemanget."

Vad ska kyrkan göra enligt Stefan Löfven?
Jag söker i texten i tanke att det brutala att antingen leder depressionen ner i förtvivlan eller så det blir så mycket, att jag inser att bara motstånd är den ansvariga kyrkokristna hållningen. Det här läser jag:

* Kyrkan ska stå upp för människors lika värde.
* I kyrkans förskola är konfessionella inslag inte självklara.
* Kyrkan spelar en stor roll i tider av terror och flyktingkriser.
* Kyrkan binder ihop samhället och ger det trygghet.
* Kyrkan har en viktig uppgift i religionsdialogen.
* Kyrkan ska stå för respekt.  Respekten är viktig och det såg vi i höstas när påven var här.
* Kyrkan ska ha en samlande och lugnande roll.
* Budskapet att "vi ska hjälpa utsatta kristna inte för att de är kristna utan för att vi är det" är ett mycket starkt budskap. Nu var det i och för sig inte "utsatta kristna" utan människor oberoende av tro, men det kan vi strunta i just nu. Häri styrkan.

De politiskt intresserade skulle i dessa stjärnsatser kunna bocka av vad som i första hand egentligen är en regerings och de politiska partiernas uppgift att ordna. Hade jag varit en ateistisk socialdemokrat, hade jag nog varit upprörd och menat att partiordföranden springer undan från politiska utmaningar och - häpnadsväckande - kastar dom i Svenska kyrkans knä! Pinsamt.

Historiskt lyfter Löfven fram  frågan om kvinnliga präster som en självklarhet att driva i kyrkopolitiken. Ibland tappar jag respekten för landets statsministrar. Särskilt märkvärdiga i tanken tycks de inte vara o h då har jag ändå läst salla Erlanders dagböcker under statsministertiden. Psalmvalet och den bön från 12-stegsprogrammet han citerar ger underlag för en själasörjares funderingar över Löfvens erfarenheter av evangelium.

Så vad med Jesus i statsministerns tänkande? Ingenting. Löfven är mest stolt över det där självklara, att det står Sveriges riksdag fritt att peta i och ändra Kyrkans lära om ämbetet, eftersom det där med bibelord och bekännelse alls intet är när det kommer till argumentering. Jag förbigår att detsamma tycks gälla för äktenskapet, där det tydligen ska bli "ordning och reda". Alla måste viga. Löftena kunna svika, be Göran Persson sjunga den låten för han kan den. Den något oklara meningen, att alla präster måste viga enkönat, kan vi diskutera med biskop Anders, helst när han blivit kardinal. Det kan bli riktigt roligt.

Att Löfvens kyrkomodell principiellt är nihilistisk kan jag fundera över. Vilka likheter med kyrkoexperimentet i Wahrtegau som det har, hade jag behövet hjälp av Jørgen Glenthøij, död sedan flera år, för att bena ut i detaljerna, men han sa mycket bestämt att Wahrtagau är det moderna välfärdssamhällets religionskonstruktion. Då rycks de kristologiska gaddarna ur Kyrkans tro. En tandlös kristendom är inte kristendom.

Detta borde varje biskop kunna se. Biskopar har ansvaret att slå vakt om Kyrkans lära och Kyrkans ordningar. Vad säger de, när de läst en helt öppen presentation, där avsikterna med det stora partiets kyrkopolitik är klart och tydligt framställda. Vi är långt ifrån de kyrkokristna, som med rumpan i kyrkbänken reser sig och sätter rumpan på sammanträdesstolen som en konsekvens av vad varit med om i kyrkbänken, och inifrån tar ansvar för Kyrkan.

Om landet Sverige varit ockuperat och den lokale ryske befallningshavanden sagt att kyrkan var en intressant arena för ryska intressen, vad hade biskoparna sagt då? Jag är inte ute efter något annat än ett svar på det som skulle kunna tänkas tolkas som en konflikt, i vardande i vart fall. Men den ryske kommendanten hade kanske haft anledning att bejaka stjärnsatserna, allihop? Så vad?

Med Löfvens program blir det för somliga tydligt att i den sortens kyrkosystem blir de kyrkokristna en obetydlig minoritet och ses närmast som aparta främlingar. Det skulle också biskoparna kunna förstå. Så har de något att säga?

Stefan Löfvens kyrkosyn är inte min. Hans prioriteringar är inte mina. Hans program föröder så långt jag kan förstå autentiskt kyrkoliv. Och jag kommer inte ifrån tanken att ungefär hundra år senare lyckas det socialdemokratiska partiet att ta över en hjälplös kyrka och använda den som resurs för det egna arbetet. Då satte sig biskoparna till motvärn genom den s k biskopsmotionen och de ropade högt dessförinnan. Vad säger väktarna nu?

Tror ni nu att jag är sosse-ätare? Alls inte. Och det är ett stycke av tragiken. Sossar behövs också i Frimodig kyrka och där får de inte vara för så har partiet bestämt. Intressant livegenskap för en kyrkokristen, som med glatt humör håller ihop med ateister i det politiska arbetet i arbetarkommuner, borgerliga kommuner, landsting, regioner och riksdag för att inte nämna EU-parlament. När någon vill stå samman med dem som ligger på knä bredvid vid altaret när det gäller kyrkligt beslutsfattande, så går det inte. Då ska en kyrkokristen stå ihop med sådana som inte firar gudstjänst på söndagen. Det bestämmer partiet. Det är at bestämma över tron och det ansvarstagande, som kommer ur och i dopgemenskapen och den där praktiserade tron. Kyrie eleison.

Detta sagt så finns det socialdemokrater som gjort Svenska kyrkan stora tjänster, bevarat en kritisk distans till partiet och det som händer i det utan att förfalla till cynism och varit problemlösare, inte sällan till övermått för det blev deras situation. Sören Ekström dog i går morse. Han utmålades som en maktspelare. Jag såg honom som en kreativ förvaltare och inte sällan förnyare. Svenska kyrkan är skyldig honom stor tacksamhet. Han insåg att partiet inte längre hade i kyrkopolitiken att göra, som ni minns. Men just nu är det för många av vänner och generationsbekantingar som dör. Skriver jag R.I.P. betyder det att jag önskar att han ska få vila i Abrahams knä i väntan på det nya livet. Och eftersom han gått ut ur tiden, kan det nya livet vara nu. Och nu kan väl vara senare också. Som det brukar.

47 kommentarer:

  1. Alphadeltagaren23 juni 2017 kl. 08:24

    Ja, vad säger ni, biskopar och ärkebiskop? Har vi något att bevara och försvara?
    Om svar anhålles, skyndsamt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statsminister Löfvens och stiftcheferna, samt führerin Jackelén, har nog i stort samma visioner för det postkristna samfundet!
      Antony

      Radera
  2. Kyrie eleison. Är det inte rätt glasklart när man läser intrvjun med Löfvén att det inte är en kristen kyrka man vill att Svenska kyrkan ska vara? Borde inte alla se detta, även folk som till vardags inte bryr sig?
    Är det inte snart dags att göra något radikalt underifrån?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphadeltagaren23 juni 2017 kl. 09:28

      Genom att göra mallen för rätt personlighet och rätt uppfattning om "jobbets" innebörd när man anställer framtida personal så snäv att Kim Jong Un skulle baxna så kommer "underifrån" om några år betyda "välvilliga välprogrammerade "hubbotar". Det här valet är sista chansen. Personligen tror jag slaget är förlorat men det finns visst förlåtelse för svag tro. (Tro=tillit)

      Tanterna kroknar i takt med att kyrkan blir religionsneutral samhällsaktör och ingen ser det.

      Jo, Gud kanske. Och en dag får vi stå till svars. NÅGON mer är jag måste väl oroa sig för det?!



      Radera
  3. Jag är sosse -och Frimodig Kyrkaätare ehuru av gammal sossestam;demokratisk reformistisk socialist nota bene- gärna i kombination med
    -Frihet i kulturlivet
    -Jämlikhet i stats-rättslivet
    -Syskonskap i näringslivet
    Detta det tregreningsmässiga kan anknytas till olika delar i kyrkoliv g ö. Och praktiseras i Kristensamfundet.
    Ulf H Berggren Lund /Hälleberga

    SvaraRadera
  4. Jag mår faktiskt rent fysiskt illa efter att ha läst intervjun med statsministern.
    Nu har det ju visserligen stått klart redan tidigare för oss intresserade men när nu även denne man går ut o i princip rakt ut säger att en så'n som jag inte ska vara välkommen i SvK om jag inte frångår det jag med "till visshet gränsande tro" tror är Guds mening...
    Det blir lite i överkant.
    Väl medveten om att mina gamla erfarenheter av mobbning till viss del kan spela in är det ändå sådana känslor som dyker upp. Jag som troende kristen känner mig inte välkommen i kyrkan av S. (Som parti, jag vet också det finns enskilda S-valda av god kristen kvalité.)
    Jag tänker på helgens kyrkliga huvudperson o vill dundra som denne!
    Samt skickar en av favoritverserna av Paulus i diverse kommentarer - Gal.1:10.
    Eva H

    SvaraRadera
  5. Se reaktion från en av biskoparna. https://twitter.com/biskophanserik/status/877897587323314178

    SvaraRadera
  6. Se kommentar från en biskop
    https://twitter.com/biskophanserik/status/877897587323314178

    SvaraRadera
  7. Se kommentar från biskop Nordin. Statsministerns utttalande verkar inte tas emot odelat positivt.
    https://twitter.com/biskophanserik/status/877897587323314178

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som man blir det naturliga svaret som genmäler statsministerns ord om att "alla präster borde viga samkönat", är "alla partier borde låta bli kyrkan".

      Radera
  8. Socialdemokraterna föraktar föreningsfriheten, men det kanske bara är en konsekvens av att man ser SvK som kommunal inrättning?
    Är biskoparna statstjänstemän underställda regeringsmakten?
    Om inte, vad skulle vara skillnaden?

    SvaraRadera
  9. Nu har bloggaren och hans FK ett problem.

    Jag noterade särskilt i KT-artikeln, att Stefan Löfvén markerar S-närvaron i kyrkovalen under "oöverskådlig" tid framöver.

    Alltså lång, kanske mycket lång, tid. S kommer att ställa upp i kyrkovalen, liksom C (det utgår jag ifrån) och är säkert inte intresserade av att ändra KM-valen till indirekta.

    Då har bloggaren fått ett stort problem på halsen. Och hans grupp. Bloggarens spådom att partierna och kanske även valen försvinner snart, kullkastas nu brutalt av SAP-ordföranden.
    Vad gör då bloggaren och FK?

    "Vägen för Svenska kyrkan En kyrka fri från partipolitik", lyder en paroll i en helsidesannons från FK i Världen idag (21/6).

    Nu bedrivs veterligt ingen partipolitik i kyrkan. Men FK menar förstås att partier ställer upp där.
    Och kommer alltså att inom "oöverskådlig" tid göra.

    Jaha, det är den verklighet som bloggaren och FK nu har att, som det heter, förhålla sig till. Folk i uniform säger att man måste "gilla läget" Det gör förstås inte FK-folket. Man ser framför sig hur det gnisslar tänder, knyter händerna i fickorna vid läsningen av KT-intervjun med statsministern, ringer runt och öser sin galla över att hans parti har oförskämdheten att stanna kvar i kyrkovalen.

    -Vår framtid är beseglad, utbrister den ene i telefon till DS.
    -Partier i kyrkovalen, dundrar den andre. ut med SAP och statsministern, skriker han i falsett till DS. Osv. osv.

    -DS behåller lugnet utåt sett i telefonen men har pulsökning i det tysta. Han vet för ögonblicket inte vad han skall svara sina FK-kamrater.

    Men så kommer han plötsligt att tänka på ett råd han vid flera tillfällen har fått av en debattör på bloggen med hans namn: ta strid med partierna i öppna debatter, bjud in till möten, gå ut på gator och torg och kämpa i demokratins namn.

    Ja, minsann var kanske den där annars så besvärliga debattörens råd inte så dumt. Men han är tveksam.
    Så till slut, säger han uppgivet att även om den besvärliga, som kallas BOD, har rätt, får vi nog i FK bereda oss på att förbli där vi är, som en liten men påläst och irriterande grupp.

    Och bloggaren suckar:
    -Visst har vi underskattat såväl partierna som väljarna och demokratin.

    Spelet är förlorat.
    Till slut tröstar han sin uppringande FK-kamrat:

    Men Du skall veta, att vi har ju ändå rätt i sak. Det står ju också i vår annons i Världen idag:
    "Sanningen för Svenska kyrkan En kyrka med kärlek till Guds ord" Samt också denna paroll:
    "Livet i Svenska kyrkan En kyrka med Jesus i centrum".

    Innan lurarna läggs på. påminner uppringaren om att just detta säger ju den där BOD att Svenska kyrkan också står för.

    -Jo, men när vi markerar det, betyder orden mer, är bloggarens avskedskommentar.

    Glad midsommar!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte politiskt styrd? LÄSTE du intervjun med Löfven?

      Intressant att notera att du tydligen tycker det är ok att statsministern tillika partiledaren för största partiet i KM står o säger att en sådan som jag inte längre är välkommen i SvK.
      Hans o S drömscenario är ju att det inte ens ska finnas präster som jag kan ta emot nattvard av. Och det tycker du uppenbarligen är helt i sin ordning.
      Att jag faktiskt är gråtfärdig (förmodligen inte lika härdad som t.ex. D.S. Än...) för att jag inte längre ses som värdefull i kyrkan av S är väl en petitess antar jag.
      DET är vad din så omhuldade tanke om partiernas självklarhet i Svk gör!
      Eva H

      Radera
    2. Jesus frågar sig på ett ställe i Skriften, om Han skall finna tro på Jorden när Han kommer tillbaka. Just nu kan han inte finna den hos hos vår statsminister, som ändå visar en hederlighet, när han säger att han inte tror. Inte heller hans fru som kandiderar till det s k "kyrkomötet". Det är systemet, det som BOD så omhuldar och försvarar in absurdum, som gör dem ohederliga. Varför ska de "tvingas" att uttala sig i teologiska spörsmål respektive ställa upp, och besluta i dylika mål? Jo, det statsbärande partiet säger så.
      FK har rätt när rörelsen vill ha Jesus i centrum. Den Kyrkan kan aldrig förlora. I evigheten.

      Glad midsommar!

      Radera
    3. Självfallet ändrar inte fiendebilden försvarsbehovet. Kom ihåg att jag med villighet att spilla mitt blod och med risk för livet försvarat Elleholm och Mörrum. Vi vet vad partierna vill. Vi har läst Althusser. Kontroll över ideologiska apparater. Men om det inte går att gestalta det kyrkliga alternativet, välan. Kyrkan är Guds! Men det svenskkyrkliga haveriet är just Svenska kyrkans.
      Sup inte för mycket, Bengt Olof. Du kanske skriver dumheter då.

      Radera
    4. Bengt Olof Dike anser inte att några av punkterna är partipolitiska.
      Så det där med förskolan och konfessionella inslag har alltså enligt BOD inte debatterats i Riksdagen?

      Ett lästips till BOD är att i punkterna ovan byta ut "Kyrkan" mot "Socialdemokratiska Arbetarpartiet"
      Som synes så passar en del punkter riktigt bra på självbilden inom partiet, vilket i praktiken blir det samma som att genomdriva partiets politik med kyrkan som verktyg.
      Hur någon normalbegåvad människa inte kan anse detta vara partipolitik skulle förvåna.

      Radera
    5. Hör ni kära bloggarvänner, en vädjan: Potentaten i Mörrum är ett hopplöst fall. Det går knappt en dag utan att bloggarDags välbehövliga blogg kapas redan tidigt på morgonen och därefter kantrar diskussionen ofelbart åt Mörrums favör. Ambitiöst hållna svar bemöts av dravel och hyckleri med drag av hädelse. Det är som att hälla vatten på en gås.
      Det är hög tid att vi alla reagerar. Bloggen är Dags och inte Dikes. Låt oss arbeta för att det också ska bli så: undvik att kommentera denne förment folkkyrkodemokratiske statskyrkokramare som stoltserar med att han aldrig frivilligt sätter en fot i kyrkan. I annat fall upphör detta aldrig!
      Berit

      Radera
    6. BloggarDag,

      -Men det gör ju Du ibland utan att supa!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    7. Kära Eva H m fl kritiker,

      -Jag omhuldar långt ifrån allt vad statsministern säger; det borde ni känna till vid det här laget.

      Men vad alla nu har att rätta sig efter är hans deklaration, att S ställer upp i kyrkovalen framöver. Det är utgångsläget. Vad göra då? Samlingsfront från andra KM-grupper eller vad? Sådana ser jag som ett alternativ och har själv tidigare förespråkat dem.

      Nu är vi nämligen där som jag har betonat gång efter annan: att partierna själva avgör om de vill satsa på kyrkovalen eller inte. Moderaterna har nog anledning att ånga sitt avhopp. Jag ser framför mig ett ännu starkare S i KM, vilket naturligtvis inte är bra.
      Nu gäller alltså klok realism, god taktikkänsla och väl övervägda förslag att bryta det dominerande S-mönstret.
      Ställer ni upp på den målsättningen, eller kommer ni att fortsätta med gnäll och skall mot partierna?
      Valet är ert. Gnäll och destruktivt skall välter inga dominanter. Men klok och eftertänksam handling och taktik i förening med positivt samarbete med andra kan skaka om S.
      Valet är ert.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    8. Berit,
      inte för att jag håller med Dike, mer än i undantagsfall, men ska bloggen "rensas" finns det bättre kandidater. Åtminstone tre personer (som jag misstänker är en och densamme) ligger före Dike i kön. Själv uppskattar jag att det är högt i tak hos Dag även om jag ibland tänker att han borde förskona vissa från att få sina alster publicerade.

      Och, Berit, vad har du själv för synpunkter på dagens bloggpost? Såvitt jag kan erinra mig har du, sedan du dök upp här, enbart hackat på Dike. Men jag kanske minns fel...

      Radera
    9. Men hur kan du egentligen veta det?

      Radera
    10. Som vanligt inget svar på det jag egentligen skrivit från BOD. Att jag aldrig lär mig...
      Jag undrade hur du efter denna intervju kan förneka att kyrkan är politiskt styrd. Samma sak undrade jag efter Wanja L-Ws uttalande i KT strax efter förra KM-sessionen, när de inte fick igenom den hett efterlängtade motionen om att stoppa väjningsrätten för präster.

      Det är dock mycket intressant (o kan möjligen säga ngt, det får framtiden utvisa) att du nu så hårt pläderar för samarbete mellan andra grupper. Min misstanke att du då tänker att alla ska uppgå i POSK är en annan sak...
      Vad gäller att M försvunnit har jag inte kollat Borgerligt Alternativs listor nu men senast jag såg var det väldans många M-namn t.o.m. jag kände igen.

      Vad jag tänker om din brist på respekt för min uppriktiga sorg över statsministerns uttalanden ska jag inte tala om.
      Eva H

      Radera
    11. Dikes närvaro här handlar om att förstöra och ställa till oreda. Som alla vet svarar han aldrig på något, för honom gäller det bara att synas. För Dike har kyrkan inget med kristendom att göra. Han går aldrig dit frivilligt och stoltserar med detta. Därför ska maktmänniskan Dike inte få ta över här dag efter dag. Berit

      Radera
    12. Vad påstår och menar Du egentligen, Berit?

      -Var nu snäll och snabbt precisera Dina anklagelser om kapning av bloggen, hyckleri, hädelse och stoltsering med att jag aldrig frivilligt sätter min fot i kyrkan! Att jag förstör och ställer till oreda!

      När hycklade och hädade jag? När och på vilket sätt skröt jag om att aldrig gå i kyrkan, och vad har jag förstört och skapat oreda kring?

      Dina beskyllningar och personliga anklagelser mot mig är allvarliga och - naturligtvis - direkt osanna. Vet du något om mina kyrkobesök? Plocka då fram vad Du grundar Dina anklagelser på. Debatt och diskussion med sådana personangrepp passar inte på denna blogg.
      Det vågar till och med jag fastslå på Dags vägnar!

      Och hur någon kan påstå, att jag är en "förment" folkyrkoanhängare efter mina över fyrtio år som aktiv sådan, förstår jag inte heller.

      PS. Jag ber läsarna vara öppna för att signaturen Berit kan vara någon, som tidigare framträtt under andra fjädrar på bloggen.DS

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    13. Jag förstår inte varför inte Dike går med i sossarna, han tycker ju som dem.
      Canutus Hahn

      Radera
    14. Tack f Dag för upplysningen, nu trillade poletten ner när det gällde logiken i BOD:s inlägg.
      Arg kyrkomedlem

      Radera
    15. Nu inställer sig fråga hur det är med alkoholintaget i POSK:s styrelse som nominerar BOD på sin lista trots att han inte driver POSK:s program.
      Arg kyrkomedlem

      Radera
  10. Det här kanske ger förståelse för varför några av oss bedömde 'ockupationsmakten' vara så brutalt inställd på att införa ny ordning, att vi valde att gå i exil. Jag önskar dock dem som stannar kvar för att vara motståndsrörelse all framgång, och hoppas på bästa samverkan i befrielsekampen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vi se fram emot att S snarast kopplar greppet om islam på motsvarande sätt? Samkönade äktenskap, kvinnliga imamer med religionsvetenskaplig utbildning och jihad tolkad som S-märkt social aktivism? Ungefär hälften av landets muslimer kan förmodas rösta S, så varför inte? Kunde kristendomen få sina klor utdragna och tänder filade, bör politikens primat kunna utvidgas, integration främjas, den svenska modellen stärkas, värdegrunden utbredas.

      En fröjdefuller dans att skåda!

      PP

      Radera
    2. Precis vad jag tänkte. Kan inte Lövet m.fl. gå ut och kräva samkönade äktenskap hos nyanlända islamtroende? Nej, bort det det är ju en annan religion. Hyckleri så att man mår illa. Om nu inte läroämnen ryter till, så är det mycket dåligt. Jag tycker att Lövet ska få lite undervisning av den nye kardinalen. Trevlig midsommar!

      Radera
    3. Samverkar efter bästa (?) förstånd. För en annan generation. an

      Radera
    4. Vilka motståndsmän? "Motståndsmännen" bland de s.k. högkyrkliga är lätträknade, åldriga komministrar som inte har något att förlora och nära till pensionen.
      De som "prästvigts" de senaste 20-25 åren är en särpräglad grupp av gummiryggar, som redan under sin kandidatstid lärde sig att korsa fingrarna för att bli "vigda" och som, med ytterst få undantag, fortsatt med detta för att främja sina karriärer. Inte mycket till motståndsmän!
      Antony

      Radera
    5. Antony, du har dålig underrättelsetjänst. Du vet inte riktigt hur det förhåller sig. Dessutom skall man inte underskatta gamla 'hemvärnsgubbar'.

      Radera
    6. +Göran: Jag vet ganska väl hur den senaste generationen "högkyrkliga" ser ut, och skulle absolut inte kalla dem för "motståndsmän". De har pragmatiskt gett upp ämbetsfrågan och blundar (så gott det går) för äktenskapsfrågan (då det finns många seriemonogamister och praktiserande homosexuella bland dem). De är hycklande kollaboratörer eller ryggradslösa birettapajasar (ofta både ock)!

      "Hemvärnsgubbarna" har jag viss respekt för, men de är ett utdöende släkte!

      Antony

      Radera
    7. För en gångs skull uppskattar jag det Antony skriver! Den uppfattningen är vi nog många som delar! Tänk vad man kan längta efter rakryggade, öppna och modiga präster! Därmed inte sagt att jag ställer upp på högkyrkligheten.

      Radera
    8. Fast Antony glömde nog en sak. Troligen öser de ur sig och är modiga Anonymt eller under signatur på Bloggardag!

      Radera
  11. Alphadeltagaren23 juni 2017 kl. 11:43

    Jag vet inte om jag tycker att det att "Stefan Löfven går emot en enig läronämnd" är vårt största problem.

    Men detta är visst vad svar vi får uppifrån. Och för att ryta till på detta oerhört kraftfulla sätt krävs visst att man är en emeritus.

    Trevlig Midsommar!
    (Bearbetningen av Stefan Löfvens och BOD:s statements samtidigt kräver en bläcka).

    SvaraRadera
  12. "Solidariet med prästhelvetet! Inga präster i Svenska kyrkan får komma till himlen!" fm

    SvaraRadera
  13. Är det rentav modigt att statsministern försöker presentera socialdemokratisk kyrkopolitik 2017??? Han riskerar många av sina egna väljare. Om han velat värna en stark kristen kyrka emot islamhotet hade han säkert stärkt sin position. Nu plockar SD ännu fler poäng på 50 år(?) gammal statskyrkoideologi. Den är snart (redan?) inskriven i historieböckerna. an

    SvaraRadera
  14. ALSO SPRACH STEFAN
    Så har den demokratiska social...f'låt refor... f'låt centralismen nåtts vägs ände. Stefan talar ex chath..f'låt i tungor...
    Ulf H Berggren

    SvaraRadera
  15. Ps I Torna Hällestad blev midsommarfirandet rent metaforiskt. Majstången blev liggande. Hålet var för litet.
    Jag skymtade några i Svenska Kyrkan ordinerade/prästvigda-budskapet till dom kändes övertydligt. (eller hur Jonas och Fredrik...)
    Själv höll jag mig på behörigt avstånd och lyssnade på de riktiga grodorna i dammen...
    UHB

    SvaraRadera
  16. Midsommarljuset sprider glädje - kommentarerna ovan fördunklar den!

    -Ja, verkligen! Den ene vräker ur sig ord som "prästhelvetet2. Den andre förordar en "bläcka" och påstår att Löfvén går emot läronämnden. Den tredje breder ut sig med ord som "hycklande kollaboratörer" och "ryggradslösa birettapajaser" och öser på med "särpräglad grupp av ryggradslösa", medan den fjärde mår illa av hyckleri och den femte inte säger sig begripa varför undertecknad ej är med i Socialdemokraterna.

    Debatt på hög intellektuell (högkyrklig) nivå? Debatt med stil, hyfs, saklighet, skarpa argument och respekt för personer?
    Konstruktiv debatt för att stärka Svenska kyrkan och kristendomen i vårt land? Föredömlig kyrkodebatt?

    Det finns endast ett svar, ett ord till svar, på frågorna: NEJ!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphadeltagaren24 juni 2017 kl. 19:52

      BOD
      Jag citerade en biskop till vars Twitter en annan kommentator hade länkat. Så det kom faktiskt från en representant från folkkyrkan. Så det så! (Det om Löfven alltså, idén med en bläcka var min egen)

      Radera
    2. Det jag inte förstår är hur Bengt Olof Dike kan påstå att Svenska Kyrkans förskolors rätt till konfessionella inslag inte diskuterats i riksdagen.
      Religiösa friskoor är i högsta grad politiskt sorängstoff, men BOD påstår på fullt allvar att kyrkomötet eller andra beslutsfattande organ inte befattar sig med partipolitik.
      Frågan till Bengt Olof Dike blir då vilka beslutsinstanser som avsatt budget för dessa (öppna?) förskolor etc i kyrkans regi?
      För att starta en religiös friskola är väl ett partipolitiskt statement om något?

      Men skälet till att jag inte får något svar från BOD ät väl att andra debattörer använder invektiv. Ett svepskäl så gott som något nät argumenten tryter antar jag.

      Snart får man väl lästa att twittrandet från biskop emeritus Nordin var Fake News.
      Eller att läronämnden inte alls var enig om motionen om tvångsvigning.

      Radera
  17. Peter T,

    Jodå, Du har fått många svar från mig. Det jag har slagit fast är att KM INTE har en partipolitisk agenda, som utarbetats på partikanslierna. Det borde du veta. Om det skall startas kyrkliga förskolor, mär ordet kyrkliga, är det förstås kyrkans sak och kyrkans beslut. Det borde Du också känna till.

    Partipolitik är alltså partiernas sak, inte kyrkans.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det inte bedrivs partipolitisk agenda i kyrkomötet, hur kommer det sig då att KM uttalar sig om klimatavtal?
      Är det kanhända den bibliska inspirationen som gör sig gällande?
      Att KM samma år som riksdagen fattar beslut om könsneutrala äktenskap är väl ett bevis så gott som något på att de partipolitisla agendorna förverkligas i KM?
      Intervjun med Stefan Lövén, som inte är vald inom det kyrkliga, har alltså ingen återverkan på hur sossar motionerara i det kyrkliga? S säger ju själva ett de engagerar sig i SvK i syfte att förverkliga sitt profana partiprogram.
      Ibland har förnekelsen inga gränser!

      Radera
  18. Nu är vi där igen....
    BOD har slagit fast o då måste det ju stämma...
    Den S-ledamot som nyligen på direkt fråga från mig bekräftade att deras kyrkopolitiska program fastställs av partistyrelsen ljuger alltså? För det har BOD slagit fast?
    STARTA förskola må vara kyrkans sak men politikerna sätter reglerna som Skolverket ska se till upprätthålls. O den vägen vills det alltså att inte ens ett litet "Amen!" ska få förekomma.
    Jag borde väl inte bry mig om dina försök att få folk att godta din faktaresistens o vilja att föra fel vidare men tyvärr kan jag inte alltid låta bli.
    (O om Peter T fått "svar" på samma sätt som jag så handlar det ju inte om svar utan bara upprepanden av dina egna åsikter. Diskutera verkar du osedvanligt dålig på faktiskt då just svar ständigt uteblir.)
    Eva H
    Som erkänner brist på söndagssnällhet, i alla fall idag.)

    SvaraRadera