Lägg namnet på minne. Göran Peterson i Hovmantorp är en av få som med namnunderskrift öppet ställer de avgörande viktiga frågorna om Svenska kyrkan och om sig själv. Vart ska han ta vägen?
http://www.smp.se/debatt/vart-skall-jag-ta-vagen/
Jag känner inte Göran och jag kunde vara böjd att diskutera hans analys, men hans existentiella fråga är överordnad detaljerna. Vart ska han ta vägen? Modéus II svarade inte i dagens Smålandskompost, annars brukar han vara snabb. Ingen kommunikationsstrateg heller.
Jag tog Görans fråga till norra Öland i går och han fick instämmanden. Jag frågade syster Kerstin också. Hon sa rätt kallt att Göran kan göra som många andra. Lämna Svenska kyrkan, men fortsätta fira gudstjänst och se till att pengar motsvarande kyrkoavgiften går till det lokala, till välgörenhet mm. Fortfarande är det så många som betalar utan att ta del av den s k verksamheten så det gör inte så mycket om några tar del av den utan att betala. Syster Kerstin har lite småländska gener men inte som ett dominant inslag, det kan man förstå. Om någon väljer att vara kyrklig lokalt och nöjer sig med det, struntar i nationell nivå eller markerar mot den, borde detta kompletteras med att man skriver ett brev och förklarar att man som döpt och konfirmerad och kyrkokristen vill ha en kyrklig begravning. Då får de något att bita i, de kyrkliga översåtarna. Jag menar som tidigare (men det menar inte kyrkomötets majoritet) att Kyrkan begraver sina döpta och det är det hela. Avgiften är lappri, som kung Carl XII skulle ha sagt.
Poängen är förstås att vi ser oss tillbaka; till dopet och konfirmationen. Då handlar det om mer än begravning. Vad var det för fel på den kyrka där vi döptes och konfirnerades och vad fel lärde vi oss då och där av präster, som nu skulle vara helt främmande för vad som sker i Svenska kyrkan? Det handlar faktiskt inte bara om kv*nnl*g* pr*st*r, den frågan är en detalj i sammanhanget just som det sas för 60 och 70 år sedan. Nu handlar det om sammanhanget, det vi kan se. Möjligtvis, det är hypotesen, var det för 60 år sedan som Svenska kyrkan växlade in på främmande spårmed logiska konsekvenaer som går att upptäcka alltmer. Ser vi det som biskopen och professorn Anders Nygren talade om utan att så många fattade vad han menade? Vi har facit. Sug på den! Och Göran Peterson i Hovmantorp står så fri att han kan skriva fritt och sant och beskriva sin villrådighet. Tesen kan upprepas: Ämbetsreformen hör på något sätt samman med allt det andra som hänt när vi fått en annan Kyrka eller en Annan kyrka.
Göran Peterson har ingenstans att ta vägen.Han kan förstås begära att få samtala med kyrkoherden om frågor men kyrkoherden kommer att sno sig undan så fort han säger något för Göran måste förstås ha missuppfattat allt. Han kan göra motsvarande med biskopen (någon kontraktsprost finns väl inte i dagsläget) men Modéus II kan självklart inte säga: "Göran, du har helt rätt. Du är med i ett kyrkosystem som helt tappat kompassriktningen." Nu skrev han en insändare. Det är egentligen det ovanliga. Andra som funderar håller allt för sig själva. Göran kan visa att en fråga inte är fullt så privat som folk trodde och därmed utlösa något. De som vill hålla fast vid fördomarna om det fina i Svenska kyrkan håller sig till Jonna Sima (född 1980) som ser domprosten i Visby ("Visbys domprost") som ett föredöme. Där blev Thomas Gür helt ogenerat brunsmetad. Jonna Simas pappa Jonas var en kompetent journalist.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/bK21PB/visby-domprost-ar-ett-foredome
Jag känner som sagt inte Göran. Han kunde ta tåget till Moheda och dricka några pilsner och prata om läget. När det gäller domprosten Hermansson kunde jag kanske uppbygga Göran med berättelsen om hur domprosten falskt deklarerade att arbeten slutförts på vinden till Visby domkyrka och att pengar alltså skulle utgå. Moderatpolitikern (sedermera POSK-aren) Inger Harlevi fick Hermansson att skriva på detta falska intyg. Det var inte alls så som han intygade. Det blev inga följder av ett enda skä: Statens man på Länsstyrelsen var med i komplotten. Han fick sluta jobbet. Hermansson fortsatte. Hans klockringning borde i detta perspektiv inte överraska. Dåligt omdöme kan ligga i ens DNA, antar Bloggardag. Annars är det dåliga omdömet förvärvat. Hermanssons metod att jaga Markus Hagberg följer samma mönster: Dåvarande komminister Hagberg höll ett föredrag och så skulle han nitas i en annan fråga av provokatören Hermansson. Media har aldrig brytt isg om att följa upp och belysa skumrasket i Visby med ett betydande undantag; Sofia Lilly Jönsson. Hon framstår närmast som ett verkshelgon sett till vad som nu sker.
Göran är antagligen rätt ointresserad av fortlöpande kyrkliga skandaler i Visby. Hans enkla fråga är ju den om vart han ska ta vägen. Det är en fråga som visar sig allvarlig nog. Bloggardag vet att också präster ställer den frågan för egen del. Men mera i lönndom än som ett inlägg i en tidning.
Om lusten för en seminarieövning faller på denna onsdag, kan Margot Wallströms artikel jämföras med Antjes insatser i frågan om förföljda kristna. "Obeskrivliga övergrepp" heter det i Wallströms text. Under långliga tider ville Antje inte tala om specifika förföljelser av kristna, okm Bloggardag minns rätt. Seminarieövning tarvas.
https://www.svd.se/margot-wallstrom-religionsfriheten-maste-sakras
Kriss i Lund
SvaraRaderaSaxnäs
Norrbyhus i Uppsala
Listan kan göras längre.
Bodil
Man får väl hoppas, att inte mannen från Hovmanstorp läser din kommentar, Bodil.
RaderaNog kan man höra hans hjärtas nöd, som han inte heller är ensam om, vad gäller mat för själen.
Stig W
Ingen läser bloggen skrev någon i går.
RaderaÄven Stig! Så tror jag inte Bodil tänkte listan.
Sniff
Bloggen tycks ha många läsare. Däremot är det säkert betydligt färre som läser kommentarerna.
RaderaSå gäller de flesta bloggar, tror få kommer i tio procent som även tar del av kommentarerna.
Här är det ju uppenbarligen bara en handfull som skriver - om herrskaper ursäktar vore det mer läsvärt om kommentarerna handlade om blogginläggen.
Canutus Hahn
Canutus har läst. Har han förstått?
RaderaMor i Saxnäs
Dag ställer frågan igen (vart ska man ta vägen). Men Dag vill nte ha något svar. Det skulle kunna vara så att Dag har blivit en kverulant, en som i någon mening mår bra av att klaga. Det dövar smärtan.
SvaraRaderaPå ett mänskligt plan förstår jag det.
Tänk om Bloggardag ställer en annan fråga du inte märker?
RaderaSniff
Fullt möjligt. Shoot, man! Jag är idel öra.
RaderaNej. Du är inte idel öra, innan du lämnat din dragna slutsats. Svaret ligger dig närmare om du tar tillbaka den.
RaderaSniff
Till din hjälp Frasius skall meddelas att utgå inte från att jag är man.
RaderaSniff
Nåja, efter Wallströms tigande om folkmordet på kristna under mandatperioden, kan hen så här i slutfasen kasta in något litet för att söka rädda sitt eftermäle. Det blir inte lätt. Än troligare har statsministern inför valet krävt en balansering av excellensen Wallströms ensidigheter och aktivism. Al Qudzorden utdelas enligt statuterna endast till stridande medlemmar av terrororganisationen al Fatah. Wallström har väl förtjänat sin orden i oförtruten kamp för ett jude- och kristendomsfritt Mellanöstern:
SvaraRaderahttp://www.varldenidag.se/_internal/cimg!0/t51xwwm9f4fi5rhklk7v28evsp8wknc
/Ryszard
Göran Peterssons dilemma blir nog inte mindre av att både pingstkapellet och missionskapellet(?) i Hovmantorp slagit igen.
SvaraRaderaI den ena av dem bedrivs något som kan liknas vid medicinskt kvacksalveri, vilket kanske inte ligger långt ifrån kristet kvacksalveri.
Det sistnämnda har väl refererats från Lessebo pastorat tidigare på denna blogg?
Det skulle kunna finnas ett visst hopp om vettig förkunnelse i Väckelsång några mil bort, med tanke på predikobesöket i höstas.
MArgot Wallström är uppenbarligen inne i valspurten, men då kanske vi ska komma ihåg vad som gjorts mer än vad som sagts. Hon kan ju börja med att påminna ministerkollegan Morgan Johansson om att han tvärt nekade till att vidta åtgärder för att skydda kristna på flyktingboenden. Hans motiv var att det inte ska förekomma trakasserier p.g.a. skillnader i religion i det här landet.
Det är väl snarare ointresse än oinformation det handlar om i hans fall?
Wallströms floskler om att religionsfrihet är viktig för prioriteringarna kanske kan få henne att skärskåda den palestinska myndighetens inställning till minoriteter, både kristna och judar?
Morgan Johansson vill väl inte ha någon religion alls, eftersom han är med i humanistiska förbundet.
RaderaStig W.
Ja, vart ska han ta vägen? Om han är en bokstavstrogen, luthersk fundamentalist får han väl gå till LBK eller någon annan luthersk sekt annars bör han väl söka sig till ursprunget i kyrkligt hänseende.
SvaraRaderaJonas M
Det verkar vara stimulerande för dig att spy galla på bibeltroende lutheraner... Varför inte försöka bidra konstruktivt i stället? Det finns ju ett liberalt alternativ (Equmenia) och ett konservativt (MPr) så nära som i Växjö. Konfessionell lutheran blir svårare, men det går ju det med. Fast Göran anger inga sådana skäl.
RaderaJust, ja, LBK finns ju i Ljungby, glömde bort det. Det är en rejäl bit, men inte oöverkomligt långt, kanske.
RaderaJag greppar min drabantvärja m 1706, kastar likt en hjälplös Gustav IV Adolf en hjälpsökande blick mot Bouchardons byst av Konungen, som synes säga: "Värjan måste göra det bästa, ty hon skämtar intet", gör ett tänkt utfall mot postmodernism och värdegrund och skriver om dagens bloggpost som Antony brukar: "Touché!"
SvaraRaderaDe kyrkliga vattenhålen blir allt färre med pensionsavgångarna. En och annan kvinna med god förkunnelse finns. Med sakramentsförvaltningen enligt god sed är det värre. Värst blir att man alltför ofta småkokar inombords, och ändå håller tyst och ler förbindligt vid kaffestunden, trots det uppenbart undermåliga i det kyrkliga utbudet och centralkyrkans konsekventa vänstertrafik. Traditionens makt är stor. Generationer kyrkvärdar på raken före mig i samma kyrka förpliktar. Uppoffringen blir inte så stor, då numera endast gudstjänst hålles knappt var fjärde vecka. De brukar inte vara publikmagneter. Aldrig mässa. Men jag ler förbindligt, kommer hem och erinrar mig att när Konungen någon gång smålog, bleknade den karolinska officerskåren.
Inget "Hå, lappri, det skadar intet!" hörs från den Envålds och Allom Bjudande, som sedan århundraden envist och allvarligt blickar mot ett fjärran mål och tycks obekymrad om rikets tillstånd.
/Bonde, rotfast någonstansare
Göran skall förstås stanna kvar i Svenska kyrkan!
SvaraRaderaDen gode smålänningens känslor svämmar över i gårdagens insändare i SmP. Det tycks faktiskt också bloggarens göra, att döma av de instämmande orden i dagens bloggtext. Hermansson i Visby har bett om ursäkt. Godtas inte den?
Vilken biskop har vänt korset ryggen? Känner bloggaren någon?
Vilken företrädare för 68-vänstern har fått Svenska kyrkan och dess företrädare att be till Karl Marx i stället för till Gud?
Sistnämnda fråga ställd av en som verkligen genom åren har brännmärkt denna vänster, bland annat vid flera tillfällen i KM.
Men rätt skall vara rätt. Men rätt är kanske fel för somliga...
Och Göran i Hovmantorp skall förstås stanna kvar i vår älskade kyrka: Petersons kyrka, bloggarens kyrka, min kyrka och - sist men i realiteten först - Herren Jesus kyrka!
Är bloggaren villig att i ett telefonsamtal till Peterson be honom stanna kvar? O.s.a.
BENGT OLOF DIKE
BENGT OLOF DIKE
Hittar han inget i Småland får han väl åka ner till Malmö. Här finns det härliga gudstjänster. Lite långt kanske.
SvaraRaderaBunkeflo är OK. Ofta även Petri.
Radera/Boende på Limhamn
Ständigt denna 68-kyrka! Man kunde ju önska, ja till och med tro, att biskoparna skulle märka hur opinionen svängt. Inse att kyrkans mångfald rymmer så mycket mer än än olika nyanser av rött. Åtminstone inse att den världsliga riksdagspolitiken inte är deras domän. Men icke! Så sent som den 4 juli twittrar biskop Bonnier:
SvaraRadera"Också i Bayern finns den starka oron för mörka högervindar. Många likheter finns med den svenska riksdagssituationen..."
Och eftersom jag röstat på SD och återigen kommer att göra det ska jag tydligen känna mig som en särdeles usel varelse. Inte undra på att människor söker vägar ut ur Svekkyrkan.
Följer SvK mönstret, är SD-engagemang acceptabelt både socialt och kyrkligt om kanske 10-20 år. Om SD överlever, är partiet förmodligen då både regerings- och salongsfähigt och kan hitta kompetenta kandidater. Stigmatisering varar inte i evighet. Brunröta har de flesta svenska partierna i sitt historiska bagage. Kanske är AfS det bästa som hänt ur SD:s perspektiv. Många oslipade juveler dras dit och det finns något ännu värre att ta avstånd från.
RaderaPP
SD har ju stor skuld själva genom att ställa upp i kyrkovalet och förfäkta die Volkskirche, istället för att driva att lagen om Svenska kyrkan ska upphävas och de svenskkyrkliga biskoparna och kyrkomötets ledning gemensamt vandra till Canossa.
SvaraRaderaJonas M
Det är så sant. Som ett sekulärt parti har de inte i kyrkomötet att göra, lika lite som S och C. Men Bonnier skrev nu inte om kyrkopolitik och jag tycker det är illa att han tar markerar på detta sätt mot ett specifikt parti. Som biskop borde han stå över detta. Han twittrar dessutom med titeln biskop och då undrar man ju om det är kyrkans officiella lära i Skara stift att SD:s värdekonservatism är synd?
RaderaKyrkan i tiden får så småningom en tideräkning ur led. Tidlöst står sig! Kyrkan som går före, finner så småningom att ingen följer efter. Tidlöst står sig!
Radera/Ryszard
Även i övrigt är SD inte trovärdiga; enligt Åkesson ingen prioriterad fråga att sänka abortgränsen till 12 veckor.
SvaraRaderaJonas M