söndag 9 mars 2014

Happening i Höör

Biskopskandidatutfrågningen i Höör kan jag följa på fejjan och i några artiklar. Underhållande blir det. Michael Persson, som jag gillar, ínte minst som han för våra konfirmandledare klart, redigt och personligt, gav skälen varför man kan vara kristen och därmed avslöjade kvaliteter, var med. Hans facebookinlägg kommenterades av Caroline Krook.

"Förr eller senare väntar en biskopsstol på dig. Klokheten och erfarenheterna har du."
Var det inte riktigt roligt skrivet?
Jag fick en överraskande inblick i en biskops tankevärld. Jag trodde i min enkla fromhet att biskoparna satt om aftonen och bad: "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig" eller "Gånge denna kalk ifrån mig" eller annat sådant. Nu solar de sig i glansen av egen klokhet och erfarenhet. Och jag som ska på middag med biskoparna om en månad begriper att nu gäller det att uppföra sig i mötet med klokheten och erfarenheten. Hur ska det gå? Blir jag bländad, som en annan Saulus? Faller jag till golvet? Lite fascinerad av mig själv blir jag också. Tänk att ha fyllt 65 år och varit med i de svenskkyrkliga sammanhangen så länge och inte förrän nu fattat hur det egentligen ÄR. Inte ens i mötet med Carro har jag fattat. Förklara det för mig! Förklara varför jag inte uppfattade den stora lärdomen i hennes licenciatarbete, som jag menade aldrig borde ha godkänts. Och jag var dessvärre inte ensam om den tanken. Förklara! Och lägg orden p+å minnet: "Klokheten och erfarenheterna."

Nå, jag ska böja huvudet djupt när jag möter en biskop i Svenska kyrkan nästa gång. Då kan de inte se leendet i vart fall.

När Skånska Dagbladet får fatt på biskopsvalet heter det om kandidaterna att "de tävlar om kyrkans finaste jobb", en bedömning som är helt i linje med vad Jesus säger att den är störst som tjänar mest. I Skånskan får jag också lära mig att Martin Luther gömde sig bland gässen i Tours. Det visste jag inte tidigare. Eller som s Kerstins adjunkt i tyska så träffande uttryckte saken: "Mycket ska man höra innan örona trillar av, men nu sitter de allt bra lösa."

Ylva Johansson från Viken får instämmande av Anne Marie Bergabo och Ulf-Peder Eklund från Barkåkra respektive Viken, när hon menar att det inte går att år 2014 ha en biskop med åsikten att han inte vill viga enkönat. "Det stämmer inte överens med kärleksbudskapet som kyrkan lär. Man måste vara modern och öppen. För mig är det en avgörande fråga." Källan är fortfarande Skånskan.

Strunta, jag ber er verkligen, strunta i att resonemanget är parallellt med vad Deutsche Christen sa om normer som  skulle gälla i Tredje riket. Problemet är mer närliggande än så.

Det som  för somliga elektorer är en avgörande fråga har i demokratisk ordning av kyrkomötet beslutats vara en icke-fråga. Så är det alltså inte i praktiken. Inte för prästkandidater eller diakonkandidater i Stockholms stift, inte för biskopskandidater i Lunds.

Saken gäller INTE att enstaka par skulle vägras enkönad vigsel, biskopen sysslar med annat än att ordna vigselgudstjänster. Saken gäller att få bort själva övertygelsen, den ska inte finnas och så länge den finns ska den ut i marginalen. De förtroendevalda, som det heter, bestämmer sig för att gå på tvärs mot något som kyrkomötet uttalade.

Men kan de verkligen då vara elektorer? Rimligtvis inte, eller? Ska kyrkoråden som valt dem förklara att de tar tillbaka uppdraget eftersom de offentligen förklarat att en avgörande fråga är den som kyrkomötet förklarat alls inte få vara avgörande? Och hur gör man med biskop Brunne, som i strid med vad kyrkomötet sa, prövar folk på denna fråga?

Ska vi hitta former för en försäkran att elektorer i denna fråga följer vad kyrkomötet beslutat och i andra frågor förklarar sig stå för de gammalkyrkliga symbola och Confessio Augustana för att alls vara valbara till förtroendeposter?
Eller ska beslutet om enkönad vigsel upphävas eftersom det inte utan löftesbrott kunnat genomföras? Jag menar, en kyrka kan väl inte acceptera att hennes i god tro fattade beslut, genomförs med lögnen som vapen och sveket som verktyg? Eller kan hon?

I så fall, har inte tysken rätt?
Der Teufel lacht dazu!

42 kommentarer:

 1. Det totalitära systemet har redan vunnit kampen om människornas tankar, och i övertygelsen om att man står på det godas sida finns ingen anledning att spara vare sig på berömmet över sig själv eller på den fortsatta kampen för att föra folkhemskyrkan i hamn (eller till havets botten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser med förväntan fram emot bilden av Ulf Ekman och Mark Levengood kramandes framför katoliska kyrkan i Stockholm, två katoliker många beundrare.

   Radera
 2. Inte många ser det Bloggardag ser. Många blir provocerade av hans ord. Några lär sig med hjälp av bloggen att se klart.

  Und der Teufel ärgert sich dazu!

  M Gunnesson

  SvaraRadera
 3. Eftersom det är fasta skall jag, detta bedrövliga ord, inte påtala att med detta blogginlägg kan det sluta tjatas om varför GA Danell, Per Olof Sjögren och Dag Sandahl, mfl, inte blev biskopar, och alltså inte skriva "Gud hör bön", utan påtala att bloggaren återigen ger uttryck för calvinism, det är farligare.

  / Magnus Olsson, fd Magnus Olsson med almenackan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkvärt, Magnus Olsson!

   M Gunnesson

   Radera
  2. På tal om calvinister:
   http://www.dn.se/debatt/darfor-lamnar-jag-livets-ord-och-blir-katolik/

   Radera
  3. Magnus, inte så sällan, särskilt i din kalvinistskräck, förutsätter du mer än vi mer ekumeniskt sinnade förmår uppfatta. Hur ger detta blogginlägg uttryck för kalvinism?

   Radera
  4. Biskop Göran, det finns många små nyanser, som jag, d b o, finner föga meningsfullt att framföra, det vore att fortsätta läsa dagens epistel några verser utöver vad evangelieboken gör, men ett exempel kan jag lyfta fram, denna obotliga lust att rannsaka andras hjärtan och därmed synda mot Helig Ande, finner jag vara en calvinistisk tendens som är försåtlig, farlig och den tillsammans men den större frågan att inte kunna skilja på Guds vilja och Guds tillåtelse, är en hållning som är oförenlig med en evangelisk luthersk syn.
   Att framföra sådan kritik är egentligen meningslöst, det kommer endast ge upphov till antingen ihjältigande eller förlöjligande, något bloggaren behärskar med finess, det har jag ju själv drabbats av här, och detta drag utgör den mycket intressanta metoden att offentligt skambelägga, en metod som naturligtvis är mycket farlig och gör att jag inte borde skriva detta svar emedan en enkel lösning ju är att enkelt säga att jag nu faller på eget grepp. Men eftersom också dagens gammaltestamentliga text erbjuder en räddningsplanka så skyller jag på biskop Göran! Hade du inte frågat hade jag inte behövt svara. Nåväl, nu är det som det är, och jag får väl vara tacksam för att jag iallafall inte gör som den högkyrklige Adam i texten och skyller på Gud, om nu snubben inte var också vår förste calvinist, men det kan gå på ett ut.
   / Magnus Olsson

   Radera
  5. "lust att rannsaka andras hjärtan", är det inte just det som är kärnproblemet i fenomenet att de som i hjärtat inte vill viga samkönat ska utestängas från vigning?
   Om detta är kriteriet så är det nog betydligt fler calvinister än kvinnoprästmotståndare i SvK.

   Radera
 4. Svenska Kyrkans val har förvandlats till happenings.Inte en av fem mddlemmar gör sig besvär att ta del i kyrknomenklaturans happening.Putinismen har tagit över: valen till grundfundamentet församlingsrådet är inte längre direkt; centralmakten bestämmer.Oligarkerna ger middagar- kul för dom som får del av det som öses upp ur köttgrytorna...
  "Tiger"

  SvaraRadera
 5. Bloggardag må - till den verkan det hava kan - upplysas om att elektorerna i gemen knappast frågar varken Partiet eller kyrkomötet om vem av kandidaterna som de skall rösta på. Själv elektor och åhörare vid den intressanta och väl genomförda frågestunden (bättre att använda vårt svenska ord än "hearing") med de två duktiga kollegerna, Lisbeth Gustafsson och Jan Wifstrand, kan jag summera ett väl genomfört åsiktsarrangemang, där det bland annat klargjordes att endast en av kandidaterna - som råkar vara just den som Bloggardag vill se som biskop - inte kan tänka sig att förrätta samkönade vigslar. Det vore en överdrift att påstå att hans åsikt vann gehör bland de cirka 800 närvarande i Björkvikshallen.
  Personligen undrade jag varför han inte i den frågan vände sig direkt till dem och lugnt förklarade med ungefär dessa ord:
  "Nej, jag kan inte göra detta av övertygelse och för mitt samvete, då jag inte anser att det är rätt enligt Bibeln. Jag ber er att ha förståelse för denna min åsikt, som jag nu öppet och ärligt redovisar"

  Då hade nog kandidaten fått flera röster.än han nu kommer att få i valet, där han förstås är chanslös.
  Vad gäller den kommande middagen med landets biskopar, som Mohedasonen låtsas oroa sig för, är rädslan för mötet med "Klokheten och erfarenheterna" naturligtvis lika spelad som någonsin en skådespelare förmår gestalta sin rollfigur i ett teaterstycke.

  Bloggardag rädd och böjande sitt huvud för biskopar, vilka han ibland tagit - på ren svenska! - heder och ära av i kommentarer och KM-debatter?
  Tillåt mig att vid datorn dra på mungiporna! Naturligtvis måste han vid middagen (som jag förmodar har med KS på något sätt att göra) iaktta god etikett och inte, som ett en gång kvarglömt dokument från en POSK-gruppsfest i Sigtunastiftelsens lokaler avslöjar, uppträda med icke helt salongsfähiga texter (Sandahl tillhörde då POSK-gruppen). Vid lämpligt tillfälle skall jag redovisa desamma.

  Men ett samtalsämne vid middagen bör han undvika, därest han placeras bredvid någon av biskoparna: samkönade äktenskap.
  Anledningen är uppenbar: biskopen - vem det vara må - är väl underkunnig om Sandahls åsikt i frågan. Det omvända är också klart. Biskopen kan heller inte, vill förmodligen inte heller försöka ändra KM-beslutet i saken.
  .
  Sedan skall förstås Sandahl (även om han anser det) undvika antyda att bordsgrannen på något sätt skulle vara identisk med den hornförsedde figuren, som Sandahl avslutningsvis ovan nämner vid namn.
  Då kommer garanterat repliken från grannen:
  -Wer ist eigentlich der Teufel hier?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att frågan om äktenskapet inte vinner gehör bland elektorerna visar hur lite Guds Ord betyder för denna grupp!

   Radera
 6. Elektorerna kunde lika gärna ha sagt att det i Svenska kyrkan inte går att ha en kristen biskop år 2014.

  Husorganet lät för övrigt i går meddela att någon av biskopskandidaterna (det fram gick inte vem) valt John Lennons "Imagine" som ingångsmusik till utfrågningen. "Imagine there's no heaven..." Det borde vara tillräckligt för att diskvalificera sig som biskop.

  Husorganet lät även meddela att Anders O Johansson valt "Herre vad tänkte du på när du kallade mig?" till ingångsmusik. Han var vidare den ende som svarade att han inte viger samkönade par.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders O Johansson gett prov på stor integritet. All heder åt honom. Hade han stått till förfogande vid det förra valtillfället, hade jag haft någon att rösta på den gången, nu fick jag som sagt rösta blankt. Gud välsigne dig, Elisabeth!

   Radera
  2. "Imagine" som biskopsintro är nästan lika fantastiskt som kändisbröllopet som avslutades med att brudparet tågade ut till U2s "Still haven't found what I'm looking for".

   Radera
  3. @Anders,
   Det du senast säger, har jag full förståelse för!

   Radera
 7. A pro pås "Carro"-oligarka em.Häromsistens i TV avslöjade hon sig som moraltant. Hon förespråkade "livslånga" relationer ; tvångsäktenskap m a o.
  Hade Harry Broddmar fått råda 1947 i Hälleberga-jag är döpt på hälleberget-hade mina föräldrar förblivit ogifta men min far slog näven i bordet:"Då får väl
  Alva och jag leva i synd." Fru Broddmar dök fram från draperiet:" Så kan du inte göra Harry".
  Jag blev icke koncipierad i synd...
  Ulf H Berggren

  SvaraRadera
 8. http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/03/09/Paret-Ekman-blir-katoliker-lamnar-Livets-ord/
  Ett tips kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett mycket bra tips.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  2. Luk 10:37c

   Hälsar Anders Gunnarsson

   Radera
  3. @Anders, det finns vissa risker med mycket partiella bibelcitat som t.ex. denna, att Luk 10:37c kombineras med ett framförställt Matt.27:5b :-)

   Radera
  4. Jörgen

   Jag ser inte motsägelsen...

   Men det är skillnad att söka leva katolskt o faktiskt vara upptagen i Kyrkans fulla gemenskap.

   Jag rekommenderar från djupet av mitt hjärta, det senare.

   Ja, jag tror inte jag klarar att leva utan detta...

   Dock beundrar jag de som kan, typ Fr Bosse et al.

   Mvh
   Anders Gunnarsson

   Radera
 9. Elisabeth för begrundan och ånger

  -Vad är det för påstående Du, utan att tydligen tveka ett ögonblick, sätter på pränt: att det i kyrkan inte går att ha en kristen biskop längre!?

  Vilken religion företräder då de åtta biskopskandidaterna i Lundastiftet?

  Efter den frågan ber jag Dig att inte mer i en seriös debatt förfäkta sådant prat, som i grunden är en kränkning mot dem som - och jag var på plats,glöm inte det! - delgav oss sin äkta, innerliga kristna tro och sina synpunkter på vad de vill göra som biskop. Jag kom, jag såg, jag hörde dem och jag respekterar dem!

  Du däremot gör raka motsatsen! Fy på Dig,Elisabeth,som är så onyanserad!

  BENGT OLOF DIKE


  SvaraRadera
  Svar
  1. I min enkla värld är en kristen människa någon som håller sig till Guds ord. Den som gör det kan inte välsigna synden. Därmed kan han heller inte viga samkönade par.

   Nu avsåg jag emellertid inte att uttala mig om biskopskandidaternas tro utan att påvisa det absurda i de namngivna elektorernas inställning. Där är några du borde fya.

   Radera
  2. I svenska kyrkan respekteras varje livsåskådning och tro, så länge den inte har för tydliga inslag av apostolisk biblisk tro. ÄB electa har ju mer gemensamt med muslimer än med kristna som tar Bibeln på allvar...
   Men mästra du den lilla minoritet som redan är så trängd om du tror att du därmed gör det goda en tjänst.

   Radera
  3. @Dike: Du kom, du såg, men segrade du?

   Radera
 10. Bäste Dag!Får vi föreslå begränsning av bloggkommentarerna,
  så att t.ex. Dike inte tar över och dominerar på Din blogg. Vi är
  ingen "doakör" åt dej och delar inte samtliga resonemang Du för,
  men vi som gör små inlägg är kyrkligt/bibliskt/kristet engagerade
  människor som mår illa av Dikes översittarstil. Visst är han "poli-
  tikerfrälst" och anser sig stå över kyrkans folk som mera räknar
  med Jesu tal om frälsning. Om denna frälsning talar inte Dike och
  inte ens emellan alla hans rader kan man ana ngt sådant. Låt oss
  i ödmjukhet be om en annan stil, även om vi inte har samma åsik-
  ter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här typen av kommentarer gör att självbilderna spricker. Att hänga ut en kommentator på en modererad blogg är ett utomordentligt exempel på det som jag kallar calvinistisks tendenser. Bedrövligt. / Magnus Olsson

   Radera
 11. Vilken religion vår förre primas Hammar egentligen företrädde och företräder är fortfarande höljt i dunkel. Jag sympatiserar helt och hållet med den Dagen-läsare som - till vår snälle EFS-präst Hans Lindholms förtrytelse - undrade varför det i något sammanhang avkrävdes kristen tro och bekännelse av en tilltänkt kyrkvaktmästare - när sådant uppenbarligen inte krävs av en ärkebiskop.

  "Vad som verkligen hände kan vi lämna därhän." (K-G Hammar).

  SvaraRadera
 12. F.ö. Bengt Olof: En ärkebiskop, biskop eller präst som inte kan svara rakt och tydligt på om Jesus ger oss människor en sannare bild av Gud än Muhammed ger, kan jag omöjligt betrakta som kristen. Sökare, möjligen.

  Men den frågan ställdes tydligen inte i Höör. Trist. (D.v.s. det är trist att den alls måste ställas, men den behövs uppenbarligen i vår tid. Tack, Eskil Franck, som i varje fall vågar ställa de svåra frågorna!).

  SvaraRadera
 13. Till särskilt Sven Andersson men också Elisabeth!

  Där kom det alltså: begränsa, refusera stoppa undertecknad i den fria debatten! Kräver en som säger sig vara kristet och bibliskt engagerad men som samtidigt, utan att blinka,med upprepningar brukar anspela på mitt efternamn och lägga till "än slank han hit, och än slank han ner i . . ."
  Tala om stil, konstruktivitet och sakargument i debatten! Varpå alltså Andersson kräver rödpennan!
  Jo,jag känner dem väl, alltför väl, från debatten och journalistiken: när det börjar brännas i vissa frågor skall granskaren stoppas, mediet anmälas, debatten göras ensidig.

  Elisabeth - glömde Du frågan om vilken religion som biskopskandidaterna och, kan också tilläggas, elektorerna i Höörutfrågningen företräder?
  Frågan som bekant företrädd av Ditt angrepp tidigare, som jag starkt reagerade mot.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du hejda dig, Bengt Olof. Jag har aldrig krävt, eller ens antytt, att Dag borde refusera dina inlägg.

   Vad gäller frågan om biskopskandidaternas religion har jag besvarat den. Du får väl läsa mitt svar igen.

   Radera
  2. BOD:en

   Exakt vad har du som faktiskt är konstruktivt o värt att lyssna på?

   Jag har i a f inte sett det.

   Allt gott
   Anders Gunnarsson

   Radera
 14. BOD
  "Tala om stil, konstruktivitet och sakargument i debatten! "
  Ja, Du BOD, tänk om Du skulle börja föregå med något sådant gott exempel. Själv läser jag bara självgodhet och ömma tår i dina inlägg plus förnekande av faktiska sanningar som att SveK är styrt av partipolitik och inte av kristna värderingar. ( I bästa fall (?) humanism, sekulär sådan men alls ingen önskan av att vara en Kristi Kyrka och som jag ser det- Du tillhör dem inte de som kämpar för Kristi Kyrka här på jorden eller menar Du att partiets Kyrkopolitik som Du följer är vad Kristus välsignar?

  Du förlöjligar faktiskt den ende som svarade vad en kristen måste svara när det gäller samkönade äktenskap och hävdar att han fått fler röster om han betett sig som en tiggare!
  Visst Martin Luther hade skrivit på en lapp som hittades efter hans död. Jag tar det på svenska. "Vi är alla tiggare." Notera dock att detta gällde tiggare inför Gud inte att tigga eller krusa för sekulära elektorer som är helt ointresserade av vad Kristi Kyrka lär.

  Du tycker att kyrkan skall organiseras i enlighet med staten och regeringen. Tycker Du då inte att det är lustigt att Ni väljer biskopar. Skulle inte det vara ett jämföra med regeringen där statsministern väljer sina mnistrar? Då låter vi alltså ärkebiskopen utse sina biskopar och sedan sätter vi deras platser på spel sådär vart tredje år och då naturligtvis också byter elektorer .
  Nej, jag har inga åsikter om hur Dag vill redigera sin blogg men jag förstår Sven som tröttnar på egenberömmet hos uppblåsta politiker - tag gärna åt Dig- sådana som inget förstår av vad som håller på att hända men älskar att försöka mästra oss andra.
  //HH

  SvaraRadera
 15. HH,Elisabeth och - igen - Sven Andersson!

  HH anklagar mig för att förneka sanningar: att kyrkan inte är styrd av kristna värderingar utan av partipolitik, att jag har förlöjligat kandidaten i Lundastiftet som ej vill förrätta samkönade äktenskap och att jag var en stark förespråkare av sambandet mellan kyrkan och staten.
  Därför är jag inget gott exempel i debatten.

  Snälla HH - Dina anklagelser utgår ifrån att Din, just Din, åsikt är den rätta som inte tål att bli motsagd. Den som hävdar något annat är självgod och förnekar sanningen. Så fast åsiktscementerad är Du uppenbarligen att inga andra synpunkter får göra sig gällande! Tala om självgodhet och ömma tår! Jag hävdar att kyrkan inte styrs av partipolitik, jag förnekar bestämt att Din och Dags favorit i Höörutfrågningen har förlöjligats; tvärtom ansåg jag i kommentaren att han borde lagt till en kommentar om sin övertygelse för att förklara VARFÖR han ej kan viga personer av samma kön.

  Elisabeth har förstås inte förklarat sin - på ren svenska - förlöpning att det inte går att ha en kristen biskop i vår kyrka i dag. Vilken religion är då biskoparnas? Hon har naturligtvis inte besvarat frågan. Att skriva så om biskoparna och vår kyrka är - med förlov sagt - oförskämt. Det omdömet, Elisabeth, står jag för; tänk efter ännu en gång, och Du förstår nog förlöpningen. Jag beklagar att Du inte vill erkänna den.

  Beträffande sambandet mellan kyrkan och staten vill jag be er fråga Bloggardag, som har varit präst under många år i kyrkan, om han någonsin har fått sina predikotexter granskade, refuserade, censurerade av någon förtroendevald. Om en sådan någon gång försökt styra eller stoppa honom, kommenderat honom för att använda militärspråk, eller i övrigt stått bredbent framför Dag och hållit upp en knutan hand?

  Sven Anderssons inlägg om att jag tar över och dominerar Bloggardags kommentatorsfält kan också kommenteras med hänvisningen till honom att räkna antalet egna kommentarer den senaste månaden, jämföra med det antal, som jag har skrivit. Vad får Andersson se då? Vilkens siffra är den - i särklass - högsta?

  Ett känt ordspråk lyder att man inte skall kasta sten från glasbur.
  Besinna sanningen i de orden, Andersson!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD, jag har aldrig påstått att det inte går att ha en kristen biskop i Svenska kyrkan och jag har besvarat frågan. Det är bara att konstatera att du har stora problem med läsförståelsen och det gäller, för övrigt inte bara mina kommentarer.

   Radera
  2. Bäste herr Dike, om du har någon som helst förmåga till självrannsakan och ödmjukhet måste du förstå att dina hätska , obildade och kränkande utspel på denna blog är till stort fördärv för ditt själsliv. Ta dig i akt i denna signade fastetid!

   Radera
 16. Anonym!

  -Upp flyga Dina anklagande ord - "hätska, obildade och kränkande utspel" - men preciseringar saknas helt! Vad är hätskt, vadär obildat och på vilka är mina kränkande utspel?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bäst att låta en del kommentarer stå som de står, där de står, utan att ytterligare uppmärksamma dem?
   De talar mer än tillräckligt tydligt för sig själva!

   M Gunnesson

   Radera
 17. Nej, precisera de generella och fula anklagelserna! Den som hävdar att kommentarerna tydligt talar för sig själv utan att precisera VAD det är som är obildat, kränkande och opassande, har inget bakom!

  Tänk om en domstol skulle döma på sådana grunder!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ju våra domkapitel...

   Radera
 18. Anonym!

  Ditt svar är belysande för det tomma preciseringsbagaget: att svara med hänvisning till domkapitlets brännmärkning av Dag.
  Men om nu domkapitlen gör så, undrar jag varför Du tar efter?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera