onsdag 26 mars 2014

Pinsamt

Jag var på Öland i går för att hämta en del kvarlämnat, för jag tänkte i höstas att det var lättare att ta med det när det våras ibland bergen. Alltså kom jag till norra Öland när vinden tog i och regnet efter ett tag piskade rätt blött. Men jag hann träffa en del vänner och var nöjd ändå. Ingenting av detta var pinsamt.

På väg hem stängdes Ölandsbron för vindkänslig trafik och på ölandssidan stod två poliser med blåljus och frös i vinden. De på kalmarsidan tyckte jag mig se sitta i bilen, klokt nog. På bron blåste vattnet upp ur vattenbrunnarna. Då blåser det. Och sjöarna bröts, som de gör när vågens längd är tre gånger djupet. Inte heller detta var pinsamt. Mer spännande och vackert på sitt sätt.

Det pinsamma nåddes jag av när jag väl kommit hem och läste Kyrkans Tidning på nätet, för nu fick jag veta att biskop Per Eckerdal blåst till reträtt. På flera punkter är kyrkoherde Johansson och han överens.

Så var hamnar biskop Bonnier nu? Och Helle Klein? Och alla andra? Men skadan är ju skedd. Biskopen lyckades inte värna sin kyrkoherde. Det får konsekvenser för EKHO hakar piggt på och har beslutat sig för att försöka få en regnbågsmässa i Kinna. Varför behövs det? Kyrkoherde Owe Johansson har inte stängt någon ute från Herrens bord. Men mönstret följer vuxenmobbingens grundmönster, tycker jag mig se. Det är fritt fram att försöka pressa Owe Johansson. "Ur ett själavårdande perspektiv" skulle detta kunna vara en bra idé, menar EKHO - hyckleriet klär sig fromsint, må jag säga.

Vore det inte lämpligt att biskoparna kollektivt fick öva lite kräkelföring utifrån bajonettexercisens grunder: Hugg, vrid om, dra ut? En del av krigskonsten är att ha balans vid denna slakteriövning, ja, detaljerna behöver vi inte ta här. Men då skulle de rätt påkostade kräklorna efter lite episkopal övning bli till nytta, kan man tänka. Ska vi ta ett pass under min ledning framför Ärkebiskopsgården? 14 biskopar blir sju par ...

Hur var det nu biskop Eckerdal sa? Svenskans artikel "ger en starkt vinklad och delvis felaktig bild av Owe Johansson och Kinna församling". Delvis? Hur då? Och biskopens slutsats blir ett beklagande: "Jag beklagar detta, eftersom det flyttar fokus från förföljelsen som plågar Roy och Håkan." Det kan man ju säga - men skulle han inte beklaga att hans kyrkoherde i Kinna offentligen beljugs och framställs som något han i sin mänskliga svaghet dock inte är? Eller är det i Svenska kyrkan så vardagligt att somliga av oss SKA framställas så, att det inte är värt ett beklagande?
Per Eckerdals agerande finner jag pinsamt. Kanske mest för att jag sedan mer än 40 år gillar honom.

Så har, som +Biörn berättade i en kommentar, P1 börjat agera. Det ska bli debatt med Helle Klein. Fast jag fick inte vara med ity att jag är för känd. Det heter så, för Helle vågar för liv och pina inte möta mig i en debatt i radio och gissningsvis är det Helle som avgör vem hon möter, på politiskt sätt alltså. Inte en sakfråga som ska tröskas igenom för att alternativen ska blottläggas utan en uppvisning med en lämplig debattmotståndare. Det blir tydligen Bertil Murray, Frimodig kyrka.
Jag ska lyssna nogsamt och räknar med att Bertil nu gör förfäderna heder. Hans släkt kommer ju av krigiska skottar i svensk krigstjänst - och något av det krigiska finns väl i generna.

I Svenskan i dag görs förresten uppföljningen  under rubriken "Helle Klein kritiserar kyrkans agerande i Kinna". Rubriken på nätet var en annan:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/helle-klein-kyrkan-uppratthaller-fortryck_3401434.svd
Det är för mycket "feglir", säger hon och menar att höstens kyrkomöte borde kunna driva igenom att väjningsrätten avskaffas. Det är konsekvent. Först en reform som inte står i överensstämmelse med vad det kristna äktenskapet är med utfästelser att man får tänka annorlunda och alls inte behöver vara med på tåget och därefter löftesbrottet, kanske som en följd av organiserad kampanj. Joh 8:44

Åke Bonnier ser inte att det går att slopa väjningsrätten "i dagsläget". Nej, men till hösten kanske?

Svenska Dagbladet ska i övrigt ihågkommas för sin insats att definiera ekumenik som "förståelse för andra kristna religioner". Det fanns en tid när SvD hade en särskild kyrkoreporter som förutsattes veta vad han skrev om! Men lägg definitionen och ursprunget på minnet. Svenskan var det. Men bry inte era hjärnor för mycket med frågan vad "andra kristna religioner" kan vara - för det problemet är olösligt, tro mig. Jag är docent i kyrkovetenskap.

Tillbaka till debatten! Här gäller det att avslöja det maktfullkomliga lögnväsende som framträder i namn av postmodernism. Det finns ingen Sanning men sanningar, som ni vet. Men kärlek! Har man bara problemformuleringsprivilegiet och definitionsföreträdet, det är taktiken påtryckarna tänker ska fungera. Det är detta företräde Bertil Murray ska se till att Helle inte får, förstår jag. Jag ska lyssna. Och minns att när Murray klär upp sig i kilt, så sitter den lilla dolken (daggern) i strumpskaftet...
Det är inte heller pinsamt, inte ens med en karl i kjol. I detta fall, alltså - och i Skottland, förstås.

29 kommentarer:

 1. "Vore det inte lämpligt att biskoparna kollektivt fick öva lite kräkelföring utifrån bajonettexercisens grunder?" - Ett mycket bra förslag! Enda problemet är att dagens biskopar (av bägge könen) har så mjuka, svettiga händer att risken är att de inte kan hålla fast vid kräklan...

  GAF

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är nog inte särskilt stryktåliga heller, tycker jag mig förstå. Det måste man ju vara, om övningen skall vara realistisk.

   Det blir nog också problem för dem att behöva kämpa ensamma. De är ju vana att jaga i flock.

   Radera
  2. Biskop Göran sätter elegant mina tankar i ord, som så många gånger annars också. Gratias tibi ago.

   GAF

   Radera
 2. Glöm inte att Svenska Dagbladet och Aftonbladet tillhör samma koncern. Lägger man ett friskt och ett ruttet äpple tillsammans vet man vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra analys, SvD:s journalistik har blivit allt tydligare vänstervriden och kulturredaktionen härjas sedan länge av riktiga stollar. Inom ledarredaktionen finns kanske två konservativa kvar, resten är socialliberaler a la Nya Moderaterna.

   Radera
  2. När SvD vek ned sig till tabloidformat och korta artiklar, hade en läsarundersökning visat att normalläsaren var man, pensionerad jurist eller kyrkoherde och i begynnande åttioårsåldern. Alltså tvingades man att söka attrahera en annan och ej snarast bortdöende läsekrets. Den gamla SvD-läsande allmänheten existerar knappast längre. Man har numera ej tid eller förmåga att tillgodogöra sig tidigare språk, omfång, analytiskt djup eller ämnesbredd. Tidigare principiellt positiv inställning till kyrka och kristendom vore en farlig koppling i dagens verklighet.

   Bildad borgerlighet är i Sverige ett ytterst dött fenomen, till skillnad från i Danmark eller Tyskland.

   M Gunnesson

   Radera
 3. Det var väl passande att det dök upp något som Helle kunde utnyttja för att påminna kyrkan om sin existens, de senaste biskopsvalen har ju fryst ute henne...

  SvaraRadera
 4. Om ni ändå ville lyssna till honom i dag! Förhärda er inte som vid Meriva, som den gången vid Massa i öknen, där era fäder satte mig på prov, prövade mig fast de sett vad jag gjort. I fyrtio år var jag led på det släktet och sade: Detta folk far vilse, de känner inte mina vägar. Och jag svor i min vrede: Aldrig skall de nå fram till min viloplats. (Psaltaren 95:7-11

  SvaraRadera
 5. Varför inte ta med sig säckpipan och ackompanjera Helles repliker?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul. Ja, något sådant behövs väl för att kunna göra sig hörd i det sällskapet.

   Radera
 6. "Så var hamnar biskop Bonnier nu? Och Helle Klein? Och alla andra? Men skadan är ju skedd," skriver du.
  De äras eftersom deras insatser anses ha tvingat Johansson till "en pudel" och dessutom hör ju biskopar och politiska präster typ Klein till vår tids "frälse" med kyrkorättslig immunitet, så några påföljder eller efterverkningar annat än beröm är inte att vänta. Det totalitära systemet tål inge pudlar från nyckelpersoner!

  SvaraRadera
 7. Vi lever i en tid, där det är bäst att ligga lågt och inte sticka ut och upp. Kanske, men bara kanske, får man finnas kvar ett tag till om man instämmer - givetvis försiktigt! - i de allmänt uppstämda, sekulära koralerna. Kanske är biskoparna bara kloka och söker i en svår tid rädda vad som nu kanske räddas kan av kyrka och kristen tro.

  De kyrkans företrädare som en gång stod kommunism och nazism emot var få och okloka. Visst var de principfasta, men kyrkoapparaternas majoriteter och allmänheten tog visligen avstånd från dem. Kyrkan torgförde på den tiden - försiktigt givetvis - Kommunistjesus eller Arierjesus beroende på samhällssystem. Numera marknadsförs hos oss klokt men med lika tveksam framgång Sossejesus och Bögjesus.

  Har jag glömt att framföra min bergfasta övertygelse? Helle Klein blir Antje Jackeléns efterträdare och den sista ärkebiskopen i Uppsala.

  Och sedan skall änden komma.

  M Gunnesson

  SvaraRadera
 8. Dag alltför känd? Vem är mest känd av Helle och Dag, om man får fråga. Då kanske inte hon heller platsar i studion? Nej, sanningen är nog den att hon vill ha någon som inte är lika radiovan som hon själv och därmed inte kan hantera hennes gapande.

  SvaraRadera
 9. Lyft blicken från sandlådekäbblet....
  Det som drabbat kyrkoherden är en attack på hela kristenheten.
  Biskopen är delansvarig - vilket framgår av kyrkoherdens vittnesmål i Världen i Dag, samt av ledarskribent i Dagen.

  Ursprunget är också en typisk undermålig journalistik, där det återigen besannas att journalister tillåts vara helt novisa när de skildrar den kristna sfären eller dess representanter.

  Hade en sportjournalist påvisat samma inkompetens i sport denne skildrar så hade hen inte blivit långvarig som sportjournalist.

  Men att som journalist beskriva den kristna sfären felaktigt ses ofta som en merit av sekulär normativitet.

  "Vi kristna förväntas tåla att det hälls en hink skit om dagen över oss"
  - som en kollega till den novise SvD-journalisten yttrade tidigare.
  //
  Nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nils i Fagervik? Annas äldre, småländske sambo?

   KJ

   Radera
  2. KJ: Den man du åsyftar, och som så nesligt aborterats från denna blogg, heter NIls Fagerhult, inte Nils i nånting.

   Radera
  3. Hoppsan, riktiga smålänningar är i-någonting, har jag fått lära mig.
   Ursäkta min missfirmelse av sambon!

   KJ

   Radera
  4. Kan man abortera skrivkunniga människor? Vissa lär sig tidigt...

   Radera
 10. Kan någon förklara för mig på vilket sätt kyrkoherden "beljugs och framställs som något han inte är"? Det är för mig obegripligt. Har han tilldelats citat han inte har sagt?

  SvaraRadera
 11. Alla som har svenskan:säg upp den! Och sedan när de ringer och vill har er tillbaka säger ni varför ni sa upp den.

  SvaraRadera
 12. Anna. Läs och försök igen tills du förstår! Du är ju ändå Quinna!
  Och du har ju inte lovat att sluta läsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven: Är jag quinna? Tack, det var snällt sagt. Men jag har läst. Det jag ser att kyrkoherden gör är i artikeln är att han i lite mildare ton än som brukar användas mot homosexuella på denna blogg, uttrycker sin uppfattning. Och Paulus är "populärt" att komma med, då det ju just är hans ord som ni för det mesta brukar hänvisa till när ni fördömer homosexualitet.

   I "Världen i dag" säger kyrkoherden bara att hans "citat blivit tagna ur sitt sammanhang" vilket knappast förändrar dess innehåll. Vilken roll spelar "sammanhanget" om man ändå tror att en homosexuell kan fås att ändra sexuell läggning?
   Kyrkoherden anför att han inte minns att han haft själavårdande samtal om någons sexuella läggning men det är inte heller det som står i artikeln, utan att han har haft anförtrotts i"samtal" vilket iofs mycket lätt kan tolkas som enskilda samtal, men också kan tänkas vara förtroliga samtal med en grupp konfirmander. Han dementerar heller inte i Världen i dag att han aldrig sagt det som står som står i artikeln. Så jag undrar fortfarande - på vilket sätt beljugs han?

   Radera
  2. Stolliga Anna, det finns hundratusentals som har botats från den destruktiva homosexualiteten!

   Radera
 13. Inte har någon Nils aborterats här. Jag aborterar allra minst folk från Fagerhult. Fast det skulle man kunna medge - när jag ser somliga aktörer i Svenska kyrkan skulle jag kunna vara beredd att ompröva min hittillsvarande restriktiva inställning i abortfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, men den kommentar som uttryckte själva hans essens och väsen, det han stod för och trodde på, aborterades och det kändes naturligtvis lika kränkande för Nils som att blivit aborterad själv.

   Radera
  2. Om någon framstår som ett "nättroll" får man kanske finna sig i att inte få alla inlägg publicerade eller?

   Radera
  3. Jag förstår inte när du inte skriver på latin, Thomas. Dessutom var chocken så stor över detta, att jag satt som förstenad i en halvtimme, innan jag fattade mig och följande kom ut ur min penna:

   Utinam nescirem literas

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @stefan: Din länk funkar inte. Men jag förstår inte vad du menar. Jag sa inte I Fagerghult, utan min sambos namn är Fagerhult, vilket anspelar på TV-serien "Grabbarna från Fagerhult".

   Radera