onsdag 15 oktober 2014

Definiera mera!

Jag valdes som representant för prästerskapet till kyrkomötet 1979. Det var på sin tid en skandal och kommenterades som en sådan när domkapitlet räknade rösterna. Det var alltså ett val som gick kapitularerna emot. Ord som "det var det värsta" eller "som dom gör" fälldes. En av kapitularerna hade ohemult roligt åt det inträffade - och det var inte domprosten Hallgren. 1982 blev jag omvald. Var jag under dessa år kyrkopolitiker? Naturligtvis inte. Jag var prästerskapets förtroendeman.

Så blev det ett nytt så kallat kyrkomöte, utan representation för prästerskapet. De präster som valdes in, valdes in för en grupp eller - mestadels - för ett parti. Den partipolitisering som tidigare förnekats, blev nu allom uppenbar. Blev jag därmed politiker - kyrkopolitiker? Kan det egentligen, dvs i egentlig mening, ö h t finnas något sådant som en kyrkopolitiker, annat än i nedsättande mening? Politruk i det kyrkliga, alltså.

Politik är något nödvändigt. Politeia är att några sköter stadens (pólis) angelägenheter. Men staden angelägenheter är inte utan vidare Kyrkans. Självklart måste några förfarna ta hand om Kyrkans mensa och fabbrica, tillgångarna och det som behövs för det dagliga livet. Beslut behöver fattas och några beslutsfattare behövs. De agerar inte bara på det förtroende de får av sina medkristna. De agerar utifrån ett basfaktum,: de är döpta och konfirmerade och genom konfirmationen ansvariga kyrkomedlemmar. Några att räkna med, alltså. Resurser

Först när det politiska livet lägger sin hand över det kyrkliga, kan man tala om kyrkopolitiker -givet att de kommer från ett politiskt parti men då ska de väl i princip uppfattas vara agenter för främmande makt? Infiltratörer. Givet förstås att de politiska partiet inte i sina stadgar har en bestämmelse att partiet styrs av samma bekännelse som Svenska kyrkan, Men agerar ett parti i den kyrkliga beslutsapparaten för att säkerställa att partiets politik ska få genomslag i Svenska kyrkan - vad skulle det kunna kallas annat än infiltration? Må vara i folkmajoritetens intresse - så som folkmajoriteten kom till uttryck i de klassiska folkrepublikerna.

Den som finner resonemanget svårförståeligt kan ta en paus och googla sig fram till den vackra sången Die Partei har immer Recht så förstår också ni sammanhanget.

En som inte är med i ett politiskt parti men valts till ett uppdrag i Svenska kyrkan blir nog inte kyrkopolitiker utan får nöja sig med att vara förtroendevald fast grupptillhörig. Detta med grupptillhörighet är nödvändigt. Systemet är så uppbyggt. Fast man kanske ska utgå från att prästen då står för samma hållning som i församlingsarbetet - inte sekterisk utan inbjudande och gladlynt.

Nu har definitionerna lagts så att ett sammanhang går att förstå.
Om man vill.
Somliga vill inte inse att grunden för statskyrkosystem föll för 150 år sedan när ståndsriksdagen föll och Sverige kommunaliserades.

Ska vi definiera ett varv till?
Jag är inte övertygad om att kungen är kung på riktigt. Han är inte krönt och huset Bernadotte förlorade rätten till kronan allra senast efter Gustaf V, som hade kunnat krönas under sin långa regenttid när nu en kröning var politiskt olämplig vid trontillträdet. De mer benhårda legalisterna skulle förstås hävda att huset Bernadotte var rättmätigt innehavare av tronen till och med Oscar II. Det är bara att läsa på. Jan Myrdal, Skriftställning (1), s 26 t ex. Definiera mera - inte minst som det svenska kungahuset visat sig inte särskilt stryktåligt.

Jämför drottningen som backar när hon skulle få ett pris för en sak därför att den utdelande organisationen sägs stå för något mera, nämligen abortmotstånd. Vad hade Gustaf II Adolf eller drottning Christina gjort i motsvarande situation för att inte tala om Karl X, Karl XI och Karl XII, Carolus Rex? Nä det blir så här, vad behöver vi då ett kungahus till - ett hus som backar för trycket från Eva Franchell på Aftonbladet? Vore det då inte bättre att välja ett nytt kungahus - inte införa republik men just välja ett kungahus. Det finns för den delen tillräckligt många ättlingar till Karl XV för att den saken ska vara rätt enkel att sköta om nu successionen som blodlinje till Jean Baptiste är så viktig.

Är vi förresten, noga definierat, inte abortmotståndare hela bunten? Om man definierar noga, vill säga.

17 kommentarer:

  1. En gång i tiden var jag sekreterare i fotbollklubben IK Odens ungdomsförening. Var jag då automatiskt idrottspolitiker eller fotbollspolitiker?

    SvaraRadera
  2. Drottningens beteende är väldigt sorgligt, för att inte säga skamligt. Men så blir det förstås i ett samhälle där vissa frågor är tabu. Och jag som i min enfald tänker att vitsen med att vara kung eller drottning är just att man ska få göra som man vill.

    SvaraRadera
  3. Nobelpriset har utdelats till fler abortmotståndare än man skulle kunna tänka sig. Fredspriset har utdelats till Yizak Rabin och Yasser Arafat, för att nämna några krigshetsare.
    Om nu en priskommitté tidigare har delat ut priset till andra som man föraktar, är det då tillräckliga skäl för att inte ta emot priset?
    Jean-Paul Sartre tog inte emot Nobelpriset, mest av politiska skäl.

    I Drottningens fall var det väl motiveringen som var avgörande.
    Man undrar ju om hon ska döpa om sin stiftelse till World Born Children Foundation nu när hon så tydligt tar avstånd från Unborn Children.

    SvaraRadera
  4. När man lägger ner så mycket energi på barn i nöd som fötts till världen kunde man mycket väl ha lite uppskattning till övers för dem som värnar de ofödda barnen i stället för att nervöst snegla på vad andra tycker!!
    F Pierre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jovisst!

      Men då riskerar monarkin att ryka all världens väg. Den existerar inte längre med av Gud insatta, enligt gammaltestamentlig förebild krönta monarker av Guds nåde, utan av Folkets nåde på trots mot politikernas ovilja och förakt .

      På samma sätt med Svenska Kyrkan. Uppenbarelsen och läran är inte givna av Gud i enlighet med Bekännelseskrifterna och värnad av läroämbetet, utan ges av Folket i enlighet med folkviljan så som den utlägges i media av den mestadels kristofobiska, mediala kasten.

      I våra dagar vet såväl monarki som kyrka sin plats.

      Gud nåde den som går emot Folkets mening!


      Argus

      Radera
  5. Jodå, det är inte svårt att definiera. Jag noterar med glädje att Dag delvis nu tar avstånd ifrån sina anhängare genom att INTE rakt upp och ned kalla de förtroendevalda för politiker.

    Men vad han än försöker säga med sina ord är han just förtroendevald såsom kandidat för en nomineringsgrupp och invald av ett antal väljare.
    Han är alltså just FÖRTROENDEVALD i KM och inte sittande där som företrädare för prästerskapet!
    Den distinktionen - och definitionen - är nödvändig som, tydligen, elementär upplysning till dem som tror att Dag är företrädare för prästerna i KM. Han företräder där sina VÄLJARE, vilket inte alls är samma sak.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  6. Louis Fürnberg, Die Partei:

    https://www.youtube.com/watch?v=865Sn8JrMvY

    Texten är alltså inget skämt, utan var officiell partihymn för SED i de "goda" tyskarnas DDR. Allusionerna på Stalin tvättades så småningom, när konjunkturen vänt, bort.

    Fürnberg skrev 1948 sången som avbön gentemot Partiet, då han som Sudettysk, jude och misstänkt högeravvikare från partilinjen, ej blivit inbjuden till det Tjeckiska Kommunistpartiets kongress. Fürnberg utvandrade, innan han som tysk blev etniskt rensad, till den Tyska Demokratiska Republiken där han rehabiliterades. Han ligger begravd bland Tysklands stora skalder på Ehrenfriedhof i Weimar.

    Dags för Sandahl att skriva motsvarande lovhymn till Svenska Kyrkans politruker, kapitularer och kyrkoordning? En passande väg till den litterära parnassen och till en framträdande plats i kyrkohistorien?

    Lars Jensen

    SvaraRadera
  7. Hur ser Drottningen själv på den verksamhet som bär hennes namn Drottning Silvias Mödrahem i Rio?
    Dit unga mödrar som inte vill abortera eller som inte kan försörja sig kan vända sig och få hjälp?
    Det är inte orimligt att tänka sig att flera av de som arbetar där också är emot abort.
    Detta är frågor som Drottningen borde få besvara.

    //Johan

    SvaraRadera
  8. På den tiden jag var socialdemokrat (28 år) och förtroendevald i församlingar hade jag ingen som helst känsla av någon partipolitisk koppling till S. Vi skötte oss helt fristående från partiet. Och så tror jag ofta att det är, även om nomineringsgruppen till namnet hör samman med ett politiskt parti. Däremot så verkar ju den nya ärkebiskopen ta partipolitisk ställning, om inte för så emot ett politiskt parti, som också finns väl representerat i kyrkomötet. Borde inte dessa kyrkopolitiker ta ärkebiskopen i örat?
    Och nu är både Jimmie Åkesson och Björn Söder portade från Nobelfesten med tanke på deras partis historia? Nobelkommittén har ju till och med ändrat sig och bjuder nu endast talmannen och inte de vice talmännen för att slippa Björn Söder. Och där på festen finns ju både kungen och drottningen!
    Spännande det här, för Nobelkommittén såväl som ärkebiskopen, måste ju ha stenkoll på vad alla andra tänker som inte hör till SD!? Eller? Och på deras förflutna och familjeursprung etcetera. Och tänk det kan ju finnas folk som röstar på SD! Får de vara med?
    För det kan väl inte vara så att både ärkebiskopen och Nobelkommittén har förfallit till mobbning?
    Det hela har ju antagit absurda former, anser jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nobelkommittén gör sig bara löjlig. De har ju aldrig haft några problem med att bjuda in vänsterpartister.

      Radera
    2. Ja nog är det lite McCarthy och beröringsskräck över det hela. SD-folk har kanske farliga baciller? Eller än troligare: de har helt enkelt hyfsat rätt i sin huvudfråga, migrationspolitiken?

      Inte att undra på, om i så fall den rättänkande majoriteten höjer röstläget. Personligen tror jag att S först kommer ut med en omprövning och normalisering av svensk invandring. Välfärdssstatens framtid ligger visst i potten. Och då lär stora delar av SD-röstarna återvända.


      Argus

      Radera
  9. Nu är Lars Jensen i farten igen: vad har SED:s partisång överhuvud med Dag Sandahl och kyrkan att göra? Och Jensen fortsätter oförtrutet att kalla kyrkans förtroendevalda för "politruker", de som alltså på mandat från väljarna har mandat att styra och ansvara för Svenska kyrkan.

    Håll SED-sången en gång för alla borta från Svenska kyrkan och dess förtroendevalda, däribland alltså Dag Sandahl, Jensen!
    Begrips?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ber givetvis förbehållslöst om ursäkt, om något jag skrivit kommit att uppfattas som opassande eller kränkande! Det har inte alls varit min avsikt.

      Att jag lade upp länken, var bara en liten service till DS' läsare, när han nu hänvisar till sången och uppmanar till googlande.

      Eftersom texten utan "lyrics" kan vara svåruppfattad, valde jag en version utan Stechsschritt. Om det är detta som varit sårande, ber jag även härvidlag om ursäkt.

      Eftersom BENGT OLOF DIKE själv på denna blogg tidigare refererat till partisången, trodde jag att det var OK även för mig att göra så. Även för denna felaktiga uppfattning ber jag om ursäkt.

      Att jag tillfogade en liten biografisk notis, trodde jag var oskyldigt. Jag förstår nu att det inte var så lämpligt.

      Att jag undrade om DS kanske kunde tänka sig Fürnbergs väg till rehabilitering, försoning med Apparaten och återvunnen kyrklig och samhällelig ära, var givetvis förmätet. Det inser jag uppriktigt och ångerfullt.

      Även för andra, av mig ännu icke insedda avvikelser, åt höger som åt vänster, från den passande och tillbörliga linjen, ber jag utan varje förbehåll ödmjukt om ursäkt.


      Lars Jensen


      Radera
    2. Detta gillar jag!

      Småkisar skall, för att undvika att få rivet skinn eller värre, fälla ihop svansen (Om dom nu kan, vill säga), rulla över på marken och visa halsen i allra mest underdånigst, ödmjuk självutplåning vid minsta morrning från en stor, stridsvan felin.

      Här skall inte tolereras några normal size cats, acting like big size cats, för att travestera en diplomatisk rapport från Stockholm hem till Washington.

      BOD visar att han är en storfräsande arbiter elegantiarum-kise efter mitt sinne. Jensen att han är en liten ynklig pussycat, en löjlig Svanslösings like.

      Ska vi träffas och ta en Whiskas, när du kommer till Uppsala nästa gång, Bengt-Olof? Vi har mycket gemensamt, förstår jag.

      Bill och Bull hälsar och lovar att doa "I marsmånens sken" för att du skall känna dig riktigt välkommen!

      Elaka Katten Måns

      Radera
  10. Tack för inbjudan, katten Måns, visst kan vi träffas men då under förutsättningen att Pelle Svanslös bjuds in och får ha huvudrollen. Inför hans äkta och varma sinnelag står vi oss båda slätt.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säga vad man vill om BOD:en:

      Han är inte vän av utmönstringskyrkligheten.

      Argus

      Radera
  11. Vem är politrukernas DOA-solist???

    SvaraRadera