fredag 31 oktober 2014

På spaning efter den AHD som flytt

Till och med den 9 november har jag Ölandsbladet så jag läser tidningen fortfarande och följer livet på norra Öland. Dödsannonser förstås, felbesluten - en återkommande följetong på norra Öland - och så en del av de lokala och intressanta nyheterna. Varje torsdag kastar jag mig över kyrkotidningarna, utbudet för den kommande veckan.

Veckans betraktelse återfinns också i torsdagstidningen. Inför Alla Helgons Dag är betraktelsens rubrik "När det glimrar av evighetshoppets tusentals ljuslågor" och så kan man väl se på Kyrkans helgon årtusenden igenom. Jag tänkte ett ögonblick på Efesierbrevet 5:8-14, som väl handlar just om detta. Men när jag läste själva betraktelsen kom jag på att den handlade om alla - och alla närmast var helgon och lever. Bibelhänvisningen var Luk 20:38 och det var fint på sitt sätt men kanske trots allt temat för Alla själars dag, dvs Söndagen efter Alla Helgons Dag.

Så gav jag mig i kast med annonserna. I Köpings kyrka var blir det temamässa - "helgon" - med Karin Wahlström men allt övrigt på Alla Helgons Dag är minnesgudstjänster. Den första hålls redan på Allhelgonaaftonen i Persnäs och den sista faktiskt på Söndag efter Alla Helgons Dag i Källa. Det blev inte mycket kvar av helgonen när alla skulle hanteras som helgon, kan jag tycka.

Det som uttrycks genom detta utbud är en tro som inte är min. Den är, om man går till dokumentationen, inte heller Svenska kyrkans. Svenska kyrkan firar rätteligen Alla Helgons Dag på lördag. Påhaket med alla själar dagen efter är sublimt och ger konstruktiva perspektiv. Men inte så i praktiken. Ska den som bor i Kroken - Byxelkrok - sätta sig på cykeln för att ta sig dryga 50 km enkel resa till Köpingsvik för att få höra något om helgonen på en temamässa med Karin eller hur är det tänkt egentligen? Kanske ska man åka bil i stället. 100 km fram och tillbaka. Resan tar hursomhelst längre tid än gudstjänsten.

I praktiken får de norraste nordölänningarna inte fira Alla Helgons Dag i församlingens gemenskap. Minus en högtid, alltså. De norraste nordölänningarna är inte ensamma. Svenska kyrkan lyckas sekularisera sig själv genom sitt gudstjänsterbjudande till folket - utan att ens själv lägga märke till det. Skatta er lyckliga ni som kan komma till en anständig högmässa Alla Helgons Dag och känn lyxtillvaron!

Hur är det i det småländska grannskapet då?
Jag ger mig på spaning efter den Alla Helgons Dag som flytt och det har den. Fredagens Smålandsposten ger besked. Växjö domkyrka har ingen högmässa men en ljusgudstjänst kl 17. Med Högstorp, Skogslyckans församlingshem och Kalvsvik som undantag, firas inte Alla Helgons Dag. Det är i stället det som religionshistoriskt nog närmast ska betrakta som dyrkan av förfädernas andar. Religionssociologiskt kan man påminna sig att ljuständningsseden kan uppfattas som ett mått på sekularisering (se vidare Mats Rehnberg, Ljusen på gravarna).

I Ormesberga kyrka redovisas i morgon fredag 13:00-17:00 (på minuten! DS) Öppen kyrka kaffeservering. Jag undrar om någon kommer att komma på att något saknas. Eller gäller Tage Danielssons ord att kaffe och bullar gör mig glad?

Jag slår upp en ny sida kyrkoannonser i Smålandsposten och ser att Göteryd, Hallaryd, Stenbrohult och Loshult har högmässor. I Rydaholm firas Alla Helgons Dag med mässa i Horda och gudstjänst i Rydaholms kyrka. Annars är i praktiken Alla Helgons Dag avskaffad.

Annorlunda i Kalmar. Där firas Alla Helgons Dag i Domkyrkan, Heliga Korset och Två Systrar. Johannes och Birgitta hör till minimalisterna - och jag är inte förvånad. Kläckeberga kyrka är också kyrkoårstrogen liksom Nybro och Bäckebo  (som jag ser i deras eget församlingsblad Kyrknytt).
Man kanske skulle kolla vilka biskopskandidater som i sin gärning gestaltar kyrkoåret? Wänehag men inte Petersson, ser jag i tidningarna.

Så vilken kyrka framträder nu i sitt icke-firande av Svenska kyrkans kyrkoår?
Vem levererar mig en högmässa inom 25 kilometers avstånd enkel resa så att jag ska få fira det som psalmboken säger att Svenska kyrkan firar?
Ingen. Ingen enda.

Det här tror inte jag på.
Och på den kyrka som inte förmår fira Svenska kyrkans kyrkoår kan nu sättas en AHD-diagnos.

17 kommentarer:

 1. "Dyrkan av förfädernas andar." Mitt i prick! Även om jag även efter läsningen av Svenska kyrkans bekännelseskrifter kan bli lite osäker också på vår egen definition av helgon ibland (har önskat en fortbildning i frågan med någon lämplig romersk katolik plus någon lutheran typ Rune Söderlund), så måste jag ju säga att Svenska kyrkans nuvarande helgon- eller åtminstone saligförklaring av kreti och pleti slår alla rekord. (Även om senaste allhelgonamagasin inte innehöll den Johan Dahlman-liknande men väl egentligen setterlindska proklamationen "Det finns ingen död som ej bytes i glädje" på omslaget).

  Bortsett från själva AHD-diagnosen så torde alltså det officiella pastorala perspektivet - om det nu finns - vad gäller kommande dubbelhelg helgen lämna rätt mycket att önska. Det är ju -oavsett magasinsettor - som om vi tillhörde en mykologisk förening vars centrala organ skickade ut information av typen "Det finns ingen svamp som ej kan göras ätlig" o dyl. Hur reagerar seriösa medlemmar på sånt? Passivitet är i vart fall knappast ett seriöst förhållningssätt.

  I fallet med Olle Fogelqvist kunde man ju i alla fall glädjas åt att han och biskop Eckerdal aktualiserade frälsningsfrågan. Men fanns det ingen genuint intresserad journalist som kunde pressa biskopen lite på vad som enligt honom och biskopsmötet verkligen ÄR en frälsningsfråga (om nu detta att agera mot sitt samvete inte är det)? Om alla hursomhelst blir frälsta till slut - och Jesus inte kan sägas ge en sannare bild av Gud än Muhammed ger - kanske det inte finns någon frälsningsfråga ö.h.t.?

  SvaraRadera
 2. I den nya religionens antropocentriska kult gäller egots "evangelium" varför det ör föga förvånande att förfädersdyrkan har blivit en del i Svkys utbud!
  /Antony

  SvaraRadera
 3. Apropå att reformationsdagen firas idag i Tyskland, fanns det med ett gratis-ex av tidningen chrismon i morgontidningen, med en intervju med Antje Jackelén om skillnaden mellan svensk och tysk reformation. Kan ju vara av intresse för BloggarDag. http://chrismon.evangelisch.de/artikel/2014/gute-gefuehle-im-dom-22471
  På radion intervjuades den bayerske biskopen om vad han tycker om att man numera firar Halloween på Reformationsdagen (men fråga mig inte vad han sade med väldigt många ord klockan sju på morgonen, utom att han alltid är vänlig mot barnen som tigger godis). Fast det är bara i östra Tyskland som det är en helgdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte fira Reformationstag, då tornklockan jag passerade i förmiddags ringde till gudstjänst här i Aachen. Råkade missta kyrkan som protestantisk.

   När den katolske kyrkoherden hälsade mig välkommen med ett fryntligt:

   -Grüss Gott! insåg jag fadäsen.

   Efter mässan kom jag fram till att det kanske ändå var bäst som skett.

   Att fira Reformationsdagen med katolsk mässa, alltså.


   Argus

   Radera
 4. Bedrövligt att en domkyrka helt sonika väljer att dispensera sig från en helgdag i kyrkoåret! Får man göra så??! Det borde sända signaler vem man INTE ska rösta på i biskopsvalet!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 5. Jag har gått och glatt mig åt att få åka till Delsbo kyrka och delta i en högmässa i morgon kl 11. Jag måtte ha läst fel tidigare, för i dag stod det i predikoturen att det skulle vara gudstjänst. Nå det är ju bättre än ingenting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som om det skulle vara fel med en gudstjänst utan högmässa. Givet att förkunnelsen är god, naturligtvis.

   Radera
 6. I Ösmo-Torö pastorat firar vi högmässa på Alla helgonsdag kl 11. Musikstund kl 16 för alla som ändå finns på kyrkogården. På alla själars dag firar vi mässan i Torö kyrka kl 11 och har en minnesgudstjänst i Ösmo kl 16. Brukar inte kommentera här - men fick ett behov av att berätta att det inte är lika illa överallt.....

  SvaraRadera
 7. Avsluta ökenvandringen och flytta till Luleås förlovade land. Högmässa kl 11.00, varken mer eller mindre.

  SvaraRadera
 8. Såg precis Annika Borg i TV4 säga att "helgonen är alla som varit speciellt goda människor"! Oj, oj, vad nivån och teologin har kollapsat i den postkristna organisationen!

  Jag önskar er alla en fridfull och i sanning helgad helg!
  /Antony

  SvaraRadera
 9. Alltså, vad har hänt i mitt kära Småland? Åkte till Växjö för att hedra - knappast dyrka - förfädrens gravar. Hade gärna gått i högmässa vid 11. Men att det inte firades i domkyrkan i denna tidigare så kyrkliga bygd.

  SvaraRadera
 10. Det tragiska är väl att helgonen skrotats i Svenska kyrkan.
  Om Alla Helgons Dag ska vara kvar som minne av dessa som inte längre finns är väl tveksamt - och lite märkligt..

  LG

  SvaraRadera
 11. Hmm...

  Alveolar hydatid disease: Abbreviated AHD. A parasitic disease caused by the larval stage of a microscopic tapeworm Echinococcus multilocularis.

  American Hospital Directory; an atherosclerotic heart disease.

  Är nå't fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. AHD: Aktion Hilfe - Deutschland ??

   Radera
 12. Predikoturerna säger förhoppningsvis inte hela sanningen. Om jag har en minnesgudstjänst Alla Helgons dag (vilket jag inte hade igår, jag firade högmässa och har förmånen att få göra det även idag) predikar jag givetvis över dagens texter och anknyter till helgdagens tema, precis som om jag har en musikgudstjänst med julens sånger på Annandagen (jag lär dock, om Gud så vill, även detta nådens år - eller nästa, om vi talar om kyrkans år - få celebrera eukaristin i martyrernas gemenskap). Jag utgår ifrån att jag inte är ensam om att agera på detta sätt.

  SvaraRadera
 13. På SÖDRA Öland - Mörbylånga kyrka - firar vi högmässa både på Alla Helgons dag och på Alla Själars dag - Söndagen efter Alla Helgons dag. Alla ölänningar - och andra - är välkomna.

  SvaraRadera
 14. Tack för ett mycket gott samtal.
  Med varmaste hälsningar från Eva Solid

  SvaraRadera