söndag 19 oktober 2014

Dikesperspektiv

Antje Jackelén manade oss att anlägga ett dikesperspektiv och eftersom jag varit präst på norra Öland, där en av de höstliga begivenheterna är att dyka i gyttjiga diken, dök jag lite idag genom att läsa på om det gyttjiga livet i USA. Dikesperspektivet hos mina rapportörer är tydligt. De ser vad folket i episkopalernas högkvarter i NYC inte vill se. Statistiken pekar neråt. Demografin är emot, folk dör helt enkelt eller blir så uråldriga att de inte kan komma till kyrkan, fertiliteten är låg bland episkopalerna och traditionalisterna lämnar.

27.423 medlemmar färre ger statistiken för 2013 besked om. Det är 1.4%, inte så farligt kan vi tycka. Kyrkogångsfrekvensen minskade dock med 2.6%. Fortfarande kanske inte alarmerande, tycker ni. 45 församlingar slog igen. En liten hake är att South Carolina rapporterats in i statistiken med 28.000 medlemmar och 12.000 kyrkobesök. Men i slutet av 2012 sa en majoritet av församlingarna upp relationen till Jefferts Schori. Så utträdessiffran borde ligga kring 50.000.

Nu ska vi inte bråka om blygsamma siffror. När allt kommer till allt har episkopalerbna i USA gått från 3.6 miljoner medlemmar i mitten på 1960-talet till 1.8 miljoner. Halverats. Och då har befolkningen fördubblats. Sedan år 2003 har episkopalerna tappat 25% i kyrkogång. I snitt går 61 personer i gudstjänsten i församlingen. Bara 4% rapporterar 300 kyrkobesökare eller fler. 53% säger att deras församling tappar.

Fort Worth i Texas tycks inte kunna bygga upp en stabil struktur sedan traditionalisterna lämnat. 6126 medlemmar är nu 4790, det kallas "hemorrhaging members". 74 av 99 stift rapporterar sjunkande medlemstal och alla stift utom nio rapporterade sjunkande antal gudstjänstbesökare.

Dt är nog hög tid att det införs ett statskyrkosystem i USA, kan man tänka. Eller att frågan ställs vad det är för slags teologi som skulle möta folket men uppenbart misslyckas.

Traditionalisterna tycks nöjda med att ha lämnat "theological nonsense, gamesmanship, and betrayal" bakom sig. Men vår vän bishop David Anderson varsnar en ny fara. I Houston skulle det införas könsneutrala toaletter och detta predikade präster och pastorer emot. De uppfattade att den lesbiska borgmästaren i Houston var ute efter en "sexual confusion". Ja, jag har sett budskapet i tv-serien Halvvägs till himlen så jag tror jag fattar. När präster och pastorer tog upp frågan svarade borgmästaren med att gå till rätten och begära in inte bara predikningar utan "text messages, teachings and comments". Det blev någonting för Fox News i flera dagar.

Som alla vet kan man i Texas läsa skyltar med texten "DON'T MESS WITH TEXAS". Det ska man inte heller. Statsåklagaren grep in och krävde att beslutet skulle återkallas. Då fick borgmästaren och stadsjuristen kalla fötter och sa att de inte visste något om detta. Dessa dementier trodde nog ingen på.

Om jag skulle predika mot det obibliska i att inte artskilja herrtoaletter från damtoaletter vet jag inte riktigt vad jag skulle säga.

Det enklaste och bibliska - skulle det kunna vara att goda kristna män fortsätter att vara slarviga på toaletten, pinka lite utanför och lämna toalettringen uppfälld? Det är bibliskt att pissa på väggen, som den vet som kan sin gamla bibelöversättning. 1 Kung 16:11. Carl XII:s översättning "dem som på väggena pissar" och King James " one that pisseth against a wall". Hade de fromma männen utfört bibliskt, hade toalettfrågan varit löst på ett ögonblick. Tro mig

Så långt om läget i USA från ett dikesperspektiv.

18 kommentarer:

  1. Svenska Kyrkans problem tycks inte vara unika.

    Det liberala marknadssamhället verkar vara ett mera attraktivt opium för folket än religionen. Inte att undra på, att nu kyrkoapparaterna drabbas av förvirring och desperation? Att driva bort de traditionellt troende för att rädda medlemsflykten är en farlig väg att gå. Vilka blir egentligen kvar?Undrar om konsumtionssamhället enligt svensk förhoppning skall kunna dra gaddarna ur islam? Vad händer med avkristnade samhällen? Sätts yxan till roten? Saknar vi numera förståelse för de värden som gjorde samhällelig tillit och demokrati möjlig?

    Lars Jensen

    SvaraRadera
  2. -Så bra då, att BloggarDag för en gångs skull tar Antje Jackelén på orden i hennes uppmaning under det bekanta ordet!

    Visserligen tar han steget "over there" men glömde dock inte Öland, där jag dock vid skördefestbesöket för tre veckor sedan ej upptäckte någon gyttja.

    Alltså inga gyttja diken (med versaler på sista ordets första bokstav)!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl klart som korvspad att TEC förlorar medlemmar för att de inte är en statskyrka, liksom Svenska kyrkan. Annat är det med de statligt kontrollerade kyrkorna... Eller?
      Rudbeckius

      Radera
  3. Den Episkopala kyrkan i USA är nog den enda som på allvar kan konkurrera med Svky om förstaplatsen i förkunnadet av en postkristen nygnosticism!
    Båda samfunden befinner sig i ett fritt fall!!
    /Antony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde nog att du skulle ha taggat ner något nu när även Rom börjar sväva på målet...

      Radera
    2. För övrigt är det en milsvid skillnad på att förespråka att omgifta personer under vissa, mycket särskilda, omständigheter ska få ta emot det heliga sakramentet och den omfattande nygnosticism och multipla heresier som dominerar i dagens Svky!
      /Antony

      Radera
    3. Anders: Du verkar också vara dåligt uppdaterad på synodens beslut, vilket blev överväldigande "ortodoxt" och bevisar igen Helige Andes inflytande över den Katolska Kyrkans Magisterium!
      /Antony

      Radera
    4. Lugn, Antony. Jag har inte skrivit att jag gillar utvecklingen i Svenska kyrkan. Men ska du fortsätta att gå på som du hittills har gjort kan du väl variera dig lite. Har man läst ett inlägg har man läst alla, typ. De är dock föredömligt korta.

      Radera
    5. Ja du, Anders, jag är nog i de allra flesta fall lugn, och har aldrig funnit vikten av diskussioner på denna blog att vara av den arten att blodtrycket ska gå upp till lite högre nivåer.
      Din förmåga att läsa och förstå mina tidigare inlägg verkar vara begränsade men om du tycker att jag alltid skriver "samma sak" gör att dina svar får en begränsad betydelse i "dialogen".
      F.ö. så bör du försöka att bemästra ett bättre språkbruk, "typ"!
      /Antony

      Radera
    6. :)
      Räcker gott som svar!

      Radera
  4. På Pastis i Uppsala tillämpades unisexualitet vad beträffade toaletterna.

    En annan sak som dock städse förundrade mig var att de som skulle undervisa i homiletik var tomma drägglare och ej ens i ytligt avseende skickliga talare.

    APa

    SvaraRadera
  5. Antony 09:49 har rätt.
    Men kanske borde också den svenska filialen av Romersk-katolska kyrkan även räknas dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vilket sätt, ge oss några tydlifa exempel?
      /Antony

      Radera
    2. Anti-Christus. Roma semper eadem.

      Radera
    3. Min Kyrka är katolsk. Det Romerskt-katolska är inget vi använder, utan något ffa hög-kyrkliga, söker klistra på oss.

      Allt Gott (o katolskt) tillönskas dig!

      Radera
    4. Den "Anonyme" läser nog för mycket kiosklitteratur och har tydligen börjat på en grundkurs i latin?!
      /Antony

      Radera
  6. Bloggaren rycker ett bibelord ur sitt sammanhang. Alla de som pissade på väggen blev utrotade.
    Det om något borde borga för en ordentlig toalett hygien.

    Om man nu inte ska tolka det enligt nyare översättningar "utrotade alla av mankön", vilket snarare torde appellera till Grupp8 eller extremistfalangen av F!.

    Statistiken inom Episkopalkyrkan blir inte relevant förrän den speglas mot statistik för de traditionella episkopalerna. Då har man samma kulturgeografi och endast ett förkunnelsefokus som skiljer.
    Med sådana eliminerade felkällor kan det blir en rättvis statistisk jämförelse. Skulle vara intressenat att se.

    SvaraRadera