lördag 10 september 2016

Malmö, lördag

Många präster vaknar väl med något tungt huvud denna lördag. Idoga församlingsbor har orsakat huvudvärk, men på ett trevligt, för att inte säga, sympatisk, sätt.  Och nu vet alla att det är 9 september som gäller med fast datum fortsättningsvis.

Själv var jag med om en fantastisk kväll med Max Raabe och hans Palastorkester. Den gröna kaktusen var med, som väl var. Publiken var förtjust. Hur skulle den kunna vara annat? Musik och glädje var själva grundhållningen. Hade vi bett att folk skulle dela upp sig, biblitoekarier på ett håll och lärare på ett annat, så hade de flesta varit sorterade. Det var som ett musikaliskt Bok&Bibliotek. Fast i Malmö.

Nu är dock inte alla bibliotekarier eller lärare och alla  i kategorin "övriga" är inte riktigt glada. Jag fick från en uppskattad broder i det heliga prästämbetet några bekymrade rader. Jag fick också hans tillåtelse att återge vad han skrivit:

"Ledaren i KT nr 36 handlar enligt rubriken om homofobi. Jag letar i texten efter något som har att göra med homofobi. Jag tänker att det kanske inte var författaren som satte rubriken, ty texten handlar inte om homofobi utan om att hindra personer med fel tro från att bli präster.

Brita Häll berättar känslosamt om en underbar vigsel mellan två män, som väckte hennes stolthet och glädje. Hon ser det som ett nästan mirakulöst framsteg att samkönade par nu kan vigas i kyrkan. Sedan refererar hon med gillande Anna Ekströms motion till Kyrkomötet om att beredskap att viga samkönade par ska bli ett krav för prästvigning.

Motivering: Att alla präster bejakar samkönade äktenskap är viktigt för kyrkans trovärdighet. (Jag som trodde att kyrkans trovärdighet berodde på hennes fasthållande vid Guds kärleksgärning och befallningar genom Kristus, sådana de uppenbaras i den Heliga Skrift och förmedlas till oss i Kyrkans tradition.)

För att bli trovärdig måste vår kyrka vara öppen, inkluderande och välkomnande i stället för exkluderande och sluten, får vi sedan veta. Implicit har Kristi kyrka alltså varit exkluderande och sluten från apostlatiden och fram till Kyrkomötets beslut om samkönade vigslar 2009. (Man kan då tänka att det är häpnadsväckande att en sluten och exkluderande organisation kunnat samla så många tusen helgon och martyrer. Än märkligare att den förmått prägla hela västerlandets kultur och civilisation i 2000 år.)

Nå, vad är det Häll far efter, utom att propagera följsamhet mot det sekulära samhällets värderingar som vägen till den frälsande trovärdigheten? Jo, hon problematiserar lite grann också. Hon noterar att det kan bli aktuellt att skriva in fler villkor för prästvigning i kyrkoordningen. Sådant som rör kandidaternas inställning till exempelvis SD, tiggeri, islam och polyamorösa förbindelser.

Där får man väl ge henne rätt. När anslutning till alla nutidens korrekta åsikter ska vara med, för att garantera att prästerna inte råkar följa Skrift och Tradition, behövs förmodligen en extra trosbekännelse som kanske kan ersätta de gamla. Godkända prästkandidater kunde då inför domkapitlet bekänna sig till en lista på rätta åsikter, som årligen justeras och kompletteras av kyrkomötet. Samt lova att utföra alla de riter som hör samman med dessa.

Deprimerade hälsningar"

(namnet)

Jag har nog egentligen alltid misstrott talet om att Svenska kyrkan inte är en åsiktsgemenskap utan en trosgemenskap. KG Hammar körde med det. Allt kokar ner till att trosgemenskapen blir ett i tanke och åsikt. Jag menar, kan man kalla några kritiska vändor i augusti för "debattstormen" och markera att detta synliggörande av motsättningar går utöver det man kan hantera, då förstår jag. I denna gemenskap kan olika åsikter de facto aldrig hanteras. Det står inte på förrän majoriteten måste finna olika vägar för att reglera avvikarna. Det är alldeles logiskt. Det är det som är problemet. "Debattstormen" var, om jag tänker efter, bara några kulisser som ramlade.

Gleichschaltung heter det på tyska. Det är ett vackrare ord än "likformighet". Begreppet kommer från elektricitetsläran. Vi kan inte blanda likström och växelström hur som helst. Det går kanske att förstå och det går att överföra till det kyrkliga. 
När det gäller hur präster fortsättningsvis ska formas får väl redaktören på Kyrkans Tidning fortsatt hjälpa till. 
Det klagas på att det skrivs ord på tyska på denna blogg. 
Då tar vi rådet på engelska: Go to Häll!39 kommentarer:

 1. Raabe:

  https://www.youtube.com/watch?v=TjMw0kEw6B0

  Häll:

  http://www.kyrkanstidning.se/ledare/homofobi-ar-redan-nu-omojligt-i-svenska-kyrkan

  /MB

  SvaraRadera
 2. Hur kvarvarande kyrkoanställda med kristen världsåskådning står ut, är mig en gåta.

  Kyrkoanställning påminner alltmer om UD-anställning:

  Ett Centrum, som i allt snabbare takt löper ideologiskt amok i vänsteristiskt glädjerus. En periferi som oroligt hukar inför nästa utspel. Håller sig kvar gör man i båda organisationerna. Man är väl försörjd, och tryggheten är stor. Men komma ut som avvikare, det bör man akta sig för.

  Jonas Engren

  SvaraRadera
 3. Det pistkristna samfundet är verkligen på väg, "tog Häll", i en allt snabbare takt!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony
   Nu är det nog snarare "off pist":
   Hög fart, skakigt, slirigt och det viner runt öronen. Man är också plågsamt medveten om att det kommer att göra väldigt, väldigt ont när det tar stopp lite längre fram.

   Radera
 4. Oj! Bloggen framför andra bloggar!

  Det som radas upp som eventuella framtida krav för en prästkandidat är en exakt sammanställning av det jag har mött som en presentation av kristendomen.

  Korset förpliktar.
  Det kräver att jag röstar vänster
  (Jesus var sosse).
  Det kräver att jag välkomnar islamiseringen (en annan väg till Gud).
  Det kräver att jag högljutt protesterar mot regleringen av invandringen
  (Jesus var flykting).
  Det kräver att jag arbetar för att främja tiggeriet (Jesus älskar dem mest av alla, även den som trots mormors protester "hjälpte" henne med rollatorn upp på trottoaren för att försvinna med hennes plånbok).

  Korset kräver prideparader (Om jag inte står upp för samkönat så har jag inte förstått Jesus, som löste den gamla lagen)

  Sedan påstås oket vara lätt?! Det är inte sant. Det är så tungt att det inte går att rubba.

  SvaraRadera

 5. I Svenska Kyrkans ordning ingår att samkönade par vigs;en viktig prästetlig uppgift.
  -en för mig som enskild medlem konsekvens av ovanstående är att för att bli prästvigd ska kandidaten svara ja på frågan om han eller hon är beredd att viga samkönade par.
  Åt de homofoba ett rent hällsike
  önskar
  Ulf H Berggren, Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vara tacksam för att Ulf H B inte innehar någon ansvarsfull position i Svenska kyrkan. SRK

   Radera
  2. I sanning, SRK!

   Radera
  3. Det är bara en tidsfråga innan "hbtq-hinduer" som Berggren sitter i läronämnden!

   Radera
  4. Det är bara en tidsfråga innan "hbtq-hinduer" som Berggren sitter i läronämnden!

   Radera
  5. SRK,Elisabeth
   Jag ä r medlem.
   Anonym
   Menar du i detta eller nästa liv?!
   U H B

   Radera
  6. Jag är arg på mig själv denna söndagsmorgon. Häromdan tog jag biskopsmöte årgång +Biörn i örat medan anno Sören fick en klapp på axeln. Vad jag då inte visste var att läronämden hade fattat ett helt inkonsekvent beslut i fråga om prästkandidater och samkönad vigsel. Denna icke snällistisksa söndag blåser jag till strid mot läronämden och därmed biskopskollektivet. Måtte kyrkomötet se till att ni får det hett om öronen. En garde...
   Ulf H B

   Radera
 6. De däruppe lägger gärna tunga bördor av godhet och moralism på dem därnere. Här blir det skillnad mellan vi och dom!

  -Vi är GODA och skall fördela och ha av andras pengar.

  -De är DÅLIGA och OUPPLYSTA och skall betala med egna pengar.

  De skriftlärde tycks lika över tid?

  ”De skriftlärda och fa­ri­se­er­na ... säger ett och gör ett an­nat. De bin­der ihop tunga bördor och lägger dem på människor­nas ax­lar, men själva rör de in­te ett fing­er för att rätta till dem. Allt vad de före­tar sig gör de för att människor­na skall lägga märke till dem."


  /BM

  SvaraRadera
 7. Fortsätt med tyska, du Dag. Tyska hör till allmänbildningen. För mer än 60 år sedan, stönade alltid vår lärare i tyska: "Mit (über) der Dummheit kämpen Götter selbst vergebens". Om det nu är Goethe eller Shiller som myntat uttrycket spelar ingen roll. Det gäller än idag och speciellt SveK.
  Nu när jag lämnat, är det som om fjällen fallit från mina ögon. Varje år, från och med nu, skall jag piska mig när slutskattsedeln kommer, som botgöring för att jag inte lämnat tidigare.
  Idag fick jag veta att det tillkommit en till bokstav i sexuellt mönster. Nu skall man skriva hbtqi. Riktigt vad I skall stå för vet jag inte. Jag har inte fantasi nog att räkna ut det, men säkert vet någon annan här.
  Varför är sexuell tillhörighet så viktig inom SveK? Skrivs det ut i cv:t vid tjänstetillsättningar? Förr hörde det till den enskilda människans privatliv.
  I flera veckor har jag nu grubblat över varför en biskop gav sig ut på en social safari i ett romläger? Om det gällde själavård eller kommande medlemsskap, så kan jag berätta att Målle Lindberg inte är död än. Mälle är och var en fena att få in romer i frikyrkan, till de flestas belåtenhet.
  Min oro över att mista Gudsordet vid min död, kommer inte att besannas. Vem som, kan läsa orden, längst bak i psalmboken och följa ritualen (jag har googlat).
  Livet ter sig gott, i utanförskapet//Länsmansdjäveln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukhusen håller numera inte med vare sig psalmbok eller Bibel. En Koran hade man, meddelade lite förläget en syrra, när min mamma gick mot slutet. En vänlig avdelningsläkare gjorde inbrott i det stängda sjukhusbiblioteket. Inte heller där fanns Bibel, men väl psalmbok. En psalmbok utan bönbok, evangeliebok och ordningar! Sjukhuspastorn (Equmeniakyrkan) dök upp en kvart efter det hela var över.
   Var inte för säker på att det fixar sig!

   Nämndemannen

   Radera
  2. Ja, du Nämndemannen. Jag tror dina ord, men vill egentligen inte tro att det är så uselt på svenska sjukhus 2016.
   En idé vore att de 35 antisemiter, vilka deltog i Lundamötet, inventerade "sina" sjukhus och rättade till det hela?
   Att se till att bibel och fullständig psalmbok finns tillgängliga, för alla som önskar, är inte särskilt betungande. Inventera den öppna sjukhuskyrkan till att börja med.
   Ett sådant initiativ är långt mer i Kristi anda, än att bedriva socialdemokratisk utrikespolitik inom kyrkans ram
   Tycker jag i alla fall//Läsmansdjäveln

   Radera
  3. Nåja, jag hade härom dagen anledning att besöka andaktsrummet på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där fanns förvisso Koranen, men också Bibel och psalmbok och (vårt) GT på hebreiska.

   Radera
  4. Det mindre sjukhuset hade endast två avdelningar öppna på kvällen. Båda bibel- och psalmboksfria. Kanske hade psalmbok och bibel funnits på andra, låsta avdelningar. Det förmodade en av de tjänstgörande sjuksköterskorna. Mycket tycks bero på personalens varierande inställning. Och på behovet. Muslimer vill tydligen vid döende ha tillgång till Koranen. Kristna mera sällan till Bibeln. Sjukhuspräster förväntas stå för det eventuellt andliga. Inte personalen. Andaktsrum finns inte på alla sjukhus.

   Nämndemannen

   Radera
  5. En angelgen uppgift för läsare av bloggen:

   Tala med sjukvårdsanställda om behovet av fullständig psalmbok, gärna även Bibeln, på varje avdelning!

   Förmodligen behövs inget mer för att åstadkomma en förändring.
   Muslimerna har efterfrågat Koranen. Vi måste (i tid) efterfråga bibel och psalmbok.

   Lars Jensen

   Radera
 8. När personer kommer ut ur garderoben så byter de i 99% av fallen teologi, i de fall de tidigare varit mot samkönade äktenskap. Just den insikten har fått mig att vackla i frågan. Om den som är homosexuell besitter någon slags spetskompetens i frågan så måste det betyda att bejakandes är mer välgrundat än avvisandet. På samma sätt som den fattiga i befrielseteologin har tolkningsföreträde i sociala frågor.

  Komminister som svängt utan även streberambisioner

  SvaraRadera
 9. Fenomenet enkönade vigslar i sv"k" är en storm i ett vattenglas. Ytterst få av denna kaliber använder sig av sv"k":s prästinnor för att ingå äktenskap. Samma ökande ointresse noteras likaledes för de heterofilt lagda paren. Alla siffror för sv"k" visar på rött även här. Den gränsöverskridande överkommandoran i sin illasittande manskaftan förmår inget se. Organisationen är på utdöende. Tack och lov. /John

  SvaraRadera
 10. Hur många är dom enkönade vigslarna egentligen ? Uppgår dom ens till 1 % av samtliga vigslar inom Svenska Kyrkan ? Någon som vet ? Behovet verkar ju inte vara oerhört påträngande precis som man ibland i debatten kan få intryck av. En sak torde vara helt klar nämligen den att det finns fler som är beredda att genomföra enkönade vigslar än vad det faktiska behovet är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Behovet kommer nog inte heller att öka framöver varken för sam- eller särkönat. Det är inte det som är problemet, utan åsiktspaketet man måste absorbera för att kunna kalla sig kristen.

   Eftersom åsiktspaketet röstas fram i demokratiska val så är kyrkan opålitlig och vad kristendom är växlar över tid. Det hade varit lättare om Gud varit densamme och församlingen fått vara lite brokig. (Alltså Gud är evig, men församlingens medlemmar lever i den värld och den tid där de råkade födas).

   Tror de här prästerna att Gud menade att äktenskapet är till för man och kvinna så måste de få leva efter det. De ska väl stå till svars en vacker dag.
   (Vem som får däng återstår att se).

   Fram till dess vore det skönt att "bara" få fira gudstjänst utan krav på rätt politiska uppfattning.

   Radera
 11. "Debattstormen" under augusti avhandlas idag i ledaren i nättidningen Seglora smedja. Där skuldbeläggs #mittkors som varande den aktivitet som dels "skapat polarisering mellan kristna" och "dels blev en möjlighet för nyfascistiska krafter att utnyttja". Det anses nu vara mycket viktigt "att ta ansvar för den fortsatta opinionsbildningen i kyrkan".
  Det hävdas att behovet är "ett specialiserat kommunikations- och informationsarbete" för deltagande i samhällsdebatten.

  Detta skulle bidra till att "det inte längre finns utrymme för förtal och desinformation".

  Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så!

   All erfarenhet visar att endast utbildade och approberade kommunikatörer bör tillåtas uttala sig offentligt.

   Bill, Kommunikatör hos EKM, Master of Spin

   Radera
 12. BOD,

  Vad är det egentligen läronämnden har yttrat sig om? Kanske ide´att fundera över?

  Knappast en lärofråga? SVeK bejakar ju sedan länge vigsel av enkönade par - detta var en lärofråga men yttrade sig där läronämnden? Var inte det ett rent politiskt fattat beslut som KM beslöt utan att det läromässiga avhandlades? Är det inte sedan sant att man gick omvägen via påpekandet att det inte skulle handla om vigslar utan "bara" välsignelse. Ett löfte som inte ens hölls så lång tid som det tog trycksvärtan att torka på papperet som stadfäste beslutet.

  Idag gäller att de som vill vigas enkönat i kyrkan har en ovillkorlig rätt. Den enskilde prästen har visserligen ännu rätt att vägra att själv N.B utföra denna vigsel men han måste i sådana fall själv skaffa fram en präst som är villig att göra det. Tom i "hans" kyrka om paret så framhärdar.

  Läromässigt är frågan altså överspelad. SVeK har redan godtagit enkönade vigslar. Det man nu diskuterar är om man skall kunna tvinga en enskild präst att mot sin övertygelse viga enkönat. Det kan man inte idag men det man kan och gör är att man tvingar den enskilde att bli medbrottsling.

  Eller tycker du att det är någon väsentlig skillnad mellan att exempelsevis själv begå ett lagbrott eller att hitta ngn annan som gör brottet i ens ställe? Är skulden då mindre?

  Det är därför som jag ser det knappast en lärofråga du nu försöker plocka poäng på utan en fråga som redan reducerats till en ordningsfråga i likhet med ämbetsstriden.

  I ingetdera fallet har man löst lärofrågan men avfärdat den som ordningsfråga.Det är som jag ser det en ordningsfråga läronämnden nu har yttrat sig om . En fråga där de f.ö säkerligen kommer att bli överkörda av den politiska majoriteten inom en snar framtid ty har man sagt A lär man få säga B och sedan rabbla hela alfabetet.

  Läronämnd är ingen garanti för renlärighet , det har redan demonstrerats. Inte ens omläronämnden klart uttalar sig mot något är det en garanti för att politrukerna bryr sig. Jämför resultaten 1957 och 1958 t ex.

  //HH

  SvaraRadera
 13. HH,

  -Är de som viger samkönade par brottslingar? Man skall ju inte tvinga den enskilde att bli "medbrottsling"!
  Om svaret på första frågan är ja, undrar jag stillsamt vilket straffrekvisitet är?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD
   Det vet vi väl inte än, för det är inte vi som dömer. Vi kan bara göra det vi tror är rätt. Det är väl därför det kallas samvetsfrihet; Skaver det i samvetet är vi fria att följa det?

   Förresten, har du svängt i frågan, eller märker du ord bara för att leta fel?

   Radera
  2. Alphadeltagaren,

   -Vet Du inte straffrekvisitet, när Du är osäker om domen? Mot vilken lag bryter de? Har Du inte hört talas om Guds oändliga nåd?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Nej, jag vet inte vad det är, rekvisitet alltså. Men jag kan inte förstå varför det finns martyrer om allt är tillåtet och ingenting spelar någon roll?

   Hur blir man lärjunge då? Vilka bud ska man lära sig att hålla? Det finns ju inga.

   Nej, jag får maila Missionsprovinsen och fråga. De kanske inte ryter och raljerar på samma sätt som du. Och jag vill inte bli förledd.

   Radera
 14. BOD,

  Läs innantill!

  HH

  SvaraRadera
 15. BOD,

  Du har förstås inte heller hört om synd och ånger som förutsättning för nåden? Att komma med ursäkter inför vår Herre hjälper inte, inte heller att skylla på demokratiska beslut. Inte om man själv vet att man går emot Guds vilja.

  Att med vett och vilja bryta mot Guds lag och samvetet givet av Gud-tja, låt mig vara mild- det är mer än att synda på nåden

  Sedan kan Du ju erinra dig att tom i svensk lag har vi företeelser som är olagliga men inte straffbart för vissa-eller är det helt okänt för dig?

  ALltså straffrekvesitan= noll trots att agerandet är klassat som olagligt.

  //HH

  SvaraRadera
 16. HH,

  -Vem har klassat det som juridiskt olagligt?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 17. BOD.

  Politiker, journalist och redaktör och ändock totalt oörmögen att se vad som sker inte bara inom SveK utan i det profana också.

  Du vet eller borde veta att prostitution är olagligt däremot har man uttryckligen inskrivit i samma lag att enbart köparen är straffvärdig.

  Det innebär att en prostituerad mycket väl kan öva utpressning mot en "torsk" , ja tom om han mot örmodan skulle vara oskyldig. Det är svårt att i sådana fall bevisa sin oskuld. För den prostituerade är det riskfritt-hen kan inte straffas enbart köparen.

  Ett system som om man jämför med paret tjuv-hälare skulle lagfästa att enbart hälriet är straffbart men att båda naturligtvis är olagliga.

  Ibland undrar man i sitt stilla sinne om det inte är dit vi är på väg. Redan nu krävs att stölden omfattar minst 500-kronors värde för att vara straffbart som stöld.

  //HH

  SvaraRadera
 18. HH,

  -Blandar Du plötsligt in prostitution i debatten om Svenska kyrkan?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 19. BOD,

  Nej ,

  Hur vore det om Du lärde Dig läsa innantill!?

  Men det är klart vill man inte så kan man inte men tydligen är det inget som hindrar att man blir både journalist och redaktör för att inte tala om politruk utan att förstå något.

  //HH

  SvaraRadera
 20. BOD,

  Ett sista (?) försök att försöka få dig att förstå elementa.

  Vi tar det från din okunniga men sarkastiska kommentar,

  Citat:-Vet Du inte straffrekvisitet, när Du är osäker om domen? Mot vilken lag bryter de?
  Slut citat.

  Du mer än antyder att om något inte är straffbelagt så är det inte olagligt ...

  Jag genmäler då bla .En avslutande kommentar.

  Citat:Sedan kan Du ju erinra dig att tom i svensk lag har vi företeelser som är olagliga men inte straffbart för vissa-eller är det helt okänt för dig?

  ALltså straffrekvesitan= noll trots att agerandet är klassat som olagligt.
  Slut citat.

  Du låtsas inte förstå utan försöker ironiskt med

  Citat:"-Vem har klassat det som juridiskt olagligt?"

  Alltså en antydan om att det inte handlar om juridik utan möjligens ngn svartrocks fundering i t ex Schartaus anda..

  Jag ger då ett klart exempel från den profana världen i Sverige.

  Citat:"Du vet eller borde veta att prostitution är olagligt däremot har man uttryckligen inskrivit i samma lag att enbart köparen är straffvärdig. "
  Slut citat.

  Du försöker då tjafsa bort det hela med "frågan"

  Citat:"-Blandar Du plötsligt in prostitution i debatten om Svenska kyrkan?"

  MAO politrukmetod för att slingra Dig från vad Du antydde.Ja, från början påstod.

  Detta gav mig anledning att som slutkommentar påpeka.

  Citat:Hur vore det om Du lärde Dig läsa innantill!?

  Men det är klart vill man inte så kan man inte men tydligen är det inget som hindrar att man blir både journalist och redaktör för att inte tala om politruk utan att förstå något."
  Slut citat.

  //HH

  SvaraRadera
 21. HH,

  -Din långa sk replik andas tyvärr bara den vanliga anklagelsen om att jag ej kan läsa innantill, är en förtappad politruk, som alltid slingrar sig.

  Du kan i varje fall glädja Dig åt Alphadeltagarens applåd. Denne är tydligen nöjd med det lilla för att klappa i händerna!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera