lördag 16 mars 2013

(S)yn för (S)ägen

Östran hade nyheten i går - i vart fall i papperstidningen, som jag läser. Rubriken löd: "Hjälp oss - bli politiker". Det är akur brist på kyrkopolitiker hos Socialdemokraterna i Kalmar, som nu skickar en vädjan till partiets medlemmar att ställa upp. Det finns annars risk att partiet måste lämna tomma stolar.

Karin Abrahamsson, politisk sekreterare, påpekar att det inte är ett speciellt tungt uppdrag. Kyrkofullmäktige sammanträder 2-3 gånger per år och "utöver det bestämmer var och en själv hur mycket man vil engagera sig". Hon noterar också att det är ett bra insteg i ett politiskt engagemang att börja här. I artikeln konstateras också att detta val är ett genrep inför 2014.

Kommer ni ihåg hur det, kyrkligt sett, var tänkt? Kyrkbänken var första plats, beslutsfattarstolen hörde samman med kyrkbänken på så vis att gudstjänstfirare tog ansvar för Kyrkan genom att både be och besluta. Det blev annorlunda. Det blev på 1930-talet en kyrkofullmäktigeinstitution och därmed partipolitisering. Kyrkorådet fick hantera trons frågor medan fullmäktige ägnade sig åt ekonomin - med det intressanta undantaget att frågan om kvinnor som präster gick på remiss just till kyrkofullmäktige. Alla förstår varför. Den politiska viljan skulle slå igenom. Efterhand gick det väl tre-fyra förtroendevalda på varje anställd i det svenskkyrkliga. Om jag fattat rätt är nog proportionerna efter 2014 ungefär 1-1. Eller sex förtroendevalda per präst, om man räknar så.

Vad händer nu? S får väl ihop folk till kyrkofullmäktige. Ett val till. Men vad händer när ledamöterna fattar att det kommer påhängsuppdrag? Kyrkvärdskap, kanske. Plats i kyrkorådet. Plats i något församlingsråd. Vidare behov av engagemeng i församlingslivet - för denna kyrka ska inte bli de anställdas kyrka. En insikt att folk som firar gudstjänst förväntar sig att beslutsfattare gör det också. Och en uppsättning svåra frågor att ta ställning till där folk i det lokala kan bli upprörda. Det kan bli ett överraskande uppvaknande för den som ställt upp i kyrkofullmäktige när uppdragen ramlar in och ansvaret tydligt står fram.

Nu är väl knappast situationen i Kalmar unik. Men det är för mig en obegriplighet att socialdemokratin engagerar sig i ett projekt där man drar löje över partiet. När man skrapar i botten, kan partiet ställa upp med folk som saknar kvalifikationer och detta blir alltså vad kyrkfolk ser av svensk socialdemokrati. Varför slutar inte partiet med kyrkopolitik och låter de kyrkliga medlemmarna engagera sig i andra grupper och där visa vad de går för - och därmed skapa good-will för partiet också?

Eller ska man inte fundera över S utan i stället fråga vad Svenska kyrkan gjort för att ta vara på sitt lekfolk och stötta kallelser till ansvarstagande? Så dum jag är - det är ju den sortens folk man inte velat ha, kompetent lekfolk som inte säger det som ska sägas utan det som är sant.

2017 kommer nästa kyrkliga val och 2021 det därefter. Du sköna nya värld! Vem tror att det system vi skaffade oss nu kommer att hålla?

8 kommentarer:

  1. Med tanke på kyrkans pågående nedmontering lär det kanske inte bli så många församlingsråd eller kyrkvärdsplatser att fylla framöver. Desto mera av tunga beslut om personalomflyttningar och -neddragningar, fastighetsförsäljningar och uthyrningar. Sällan problemfria processer och där det kan vara obehagligt att vara drivande. Dessutom krävande, när ansvar börjar utkrävas för mindre lyckade beslut eller nödvändiga men impopulära dylika.

    Tant Svart

    SvaraRadera
  2. Men om man tömmer kyrkbänkarna så finns det ju inga kvar som bråkar...då blir det riktigt trevligt i KR, fika lite, säga något om solidaritet och modernitet. För ett arvode förstås.

    SvaraRadera
  3. Om kyrkopolitiker kunde tänka sig eller bättre att be om nåden vara "för troende valda" skulle den fortgående nedmonteringen av svenska kyrkan förmodligen bromsas. Så länge vi plågas av den hejdlösa relativismen bland idémakarna kommer den sannolikt fortsatta processen att fortgå.

    SvaraRadera
  4. Inte tror vi väl att de församlings- och pastoratssammanslagningar som nu är på G är de slutgiltiga? Några mandatperioder framåt i tiden kommer, är jag helt övertygad om, nya sammanslagningar att vara aktuella. Varför? Jo, så klart för att man behöver ännu större upptagningsområde för att ragga politiker som kan vara villiga att lägga sin fritid på något de inte vet något om.
    Kyrkfolket, då? De har gett upp tanken på att få ha sin andliga hemvist i kyrkan och samlas i hemmen, glada över att konventikelplakatet en gång upphävdes. I bästa fall har de en pensionerad präst ibland sig så att de får fira mässa.

    Jag i Halland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror, dessvärre, mer och mer på husförsamlingar. Det är egentligen inte önskvärt men så som det nu ser ut är det kanhända det bästa alternativet.

      Missionsprovinsen känns i och för sig också relevant men alla kan inte åka tiotals mil, enkel resa, varje söndag. Då behövs något hemmakring.

      Radera
  5. Vilken underbart välformulerad rubrik! För övrigt är detta en tragedi för både SvK och S. För kyrkans del denna direkta politisering för att förvandla henne till ett verktyg i S-partiets hand. För S del att se ett tidigare hedervärt parti sjunka till de nivåer man så gärna anklagar SD för.

    SvaraRadera
  6. Det känns fantastiskt att detta stolta f.d. statsbärande parti som ser sig själva som garanten för demokrati i Svenska kyrkan annonserar efter kandidater så som Ny demokrati en gång gjorde. Förtroendet för partiet och kyrkan växte för min del till oanade höjder.
    Detta måste helt enkelt bli en framgång av sådant slag att vi slipper den gamla prästkyrkan med teologiska hårklyverier en gång för alla. Nu kan vi äntligen se fram emot att medlemmarna strömmar till och det mörka rensas ut. Det känns betryggande att (S) har insett att de inte har kompetenta kandidater inom sina egna led utan måste annonsera efter dem. Fast å andra sidan, det fanns visst en medlem i Stockholm som ansågs kompetent utan att ha anmält sig efter annons i dagspressen.
    Kunde de inte passa på att annonsera efter en kompetent gruppledare till kyrkomötesgruppen när de ändå är i farten? Och kanske kan man lägga till en rad om att man söker en ny ÄB till partiet också, när man nu ändå spenderar pengar på annonser...
    Att de inte inser att Jesus skulle vända sig i sin grav om han läste annonsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför söker du efter Jesus bland de döda? Han är inte här. Tänk inte på det som är på jorden utan däruppe där Han sitter på Faderns högra sida.

      Radera