Vid något tillfälle har jag klämt till en journalist med att säga att "jag har fler böcker om journalistik än du har om teologi" och det är oftast sant. Bokhyllan Billy fylld - och drygt det, inger understundom respekt.
I går ringde en frilansjournalist. Hon ville ställa frågor apropå Tom Alands film om komminister Inger Svensson. Den visas i svt nästa vecka (13 febr, tror jag). Inger var den första kvinnliga prästen i Växjö stift och blev ett människoöde. Vi möttes vid en busshållplats i Stockholm sista gången vi möttes och talade vänligt med varandra - hon ropade på mig för att talas vid, nota bene. När Tom ringde till Öland och ville ha några kommentarer, ställde jag upp. Någon i familjen hade styrt till att Inger inte skulle minnestecknas när hon var död. Jag tänkte att Tom säkert kan göra en sådan minnesteckning - för det är Inger och händelserna kring henne värda. När frilansjournalisten frågade om jag kunde svara på några frågor, var svaret ja.
Första frågan löd: "Finns dom ståndpunkterna fortfarande?" Man kunde undra "vilka?" men jag antog att hon frågade om det fanns sådana som inte köpt 1958 års riksdagsbeslut fortfarande så jag svarade att det var självklart - varför skulle de inte finnas? Men så slog det mig och jag sa: "Du är ju inte påläst!" Då blev hon upprörd och hävdade att det var hon visst. Jag undrade då om hon t ex läst mina böcker Kyrklig Splittring, Farligt och artikeln i boken Vems ärende går Svenska kyrkan? men det hörde inte till saken, fick jag veta. Nu handlade böckerna just om saken, genmälde jag stillsamt. Någonstans där förklarade frilansjournalisten sig vara kränkt och att det inte var någon idé att fortsätta intervjun. Det var ju hennes sak att bedöma. Dock hade hon två önskningar. Mig önskade hon en trevlig helg och sig att vi aldrig skulle behöva träffas.
Det finns ingen annan yrkeskategori som kan hålla sig okunnig med argumentet att de man skriver för är okunniga och det är deras position man intar. Så fantastiskt att det också finns yrkeskompetenta journalister. De uppträder som ansvariga reportrar och vill till sina läsare bära tillbaka den information de skaffat sig. Men ibland tänker jag att denna kategori reportrar är på utdöende. Varför göra det svåra när man kan nöja sig med det enkla? ter sig som en vanligare hållning. Det är illa.
Smålandsposten bär idag syn för sägen. Stiftet får en helsida i färg med budskapet att personalen och de förtroendevalda i stiftsstyrelsen ska fara på resa till Israel/Palestina. Nyheten som hålls fram är beloppet - 870 000:- kostar resandet. Hade det varit riktigt småländskt kunde man fläskat till med att ange lönebeloppet för 50 personer under fem dagar fast å andra sidan ingår fem dagars kompetenshöjning i jobbet. Den detaljen kunde man hoppat över och fått fram en högre siffran i syfte att stimulera läsekretsen, ty i Sverige är avundsjukan en starkare drift än sexualdriften, som Ingemar Mundebo konstaterade.
Vid frukostbordet kom jag på att man dessutom kunde räknat den arbetstid som går åt i kommande vecka när 71 arbetslag i pastoraten i stiftet ska ondgöra sig över det inträffade. 30 minuter gånger antalet deltagare blir några arbetsdagar. Tio man-arbetsdagar kanske om man ska räkna timmar. Å andra sidan kan det tänkas att man talar om saken under 30 minuters kaffepaus och då blir det hela ett plusvärde, som svetsar samman folket på golvet mot stiftet och den gemensamma fiendebilden blir en lokal tillgång och stärker den lokala samhörigheten. Ja ni ser själva hur komplicerat det blir.
De som ska försvara beslutet påpekar att stiftet har en unik möjlighet till fortbildning eftersom man kan resa med biskop Johansson. Det ger ingångar. Bäst är dock Anton Härder (S), som påpekar att resan till Det Heliga inte kostar mer än en resa i Sverige. Varför man skulle resa en vecka med personalen i Sverige just, framstår som lätt oklart.
Ingen påpekade att nationella nivån utan besvärande mycket stöd i regelverket vill dra in 35 miljoner från stiftet. Ingen sa heller att satsningen kostar väl 2 spänn per kyrkomedlem - och då är inte medräknat vad som skogsbruket ger. Man kunde tänka sig att hela resan finansieras genom gran och fur. Man kunde också tänkt sig att vinklingen inte varit så förutsägbar och styrt på pengar utan mer tagit upp vad studieresan handlar om och kanske ställt frågan hur denna typ av satsningar kommer församlingarna till godo samt kanske ställt några politiskt känsliga frågor.
Tänk vad mycket en journalist som vill vara reporter skulle kunna bära tillbaka till oss!
Jag skrev inget om nomineringsvalet i Lund, som ni märker. Det står nu klart att någon telefonkiosk inte behövs i Lund. Det räcker med biskopsstol, sammanträdesstol och skrivbordsstol. Stålmannen blir inte biskop. Det blir den som S bestämmer sig för. Det kunde också en reporter grotta ner sig i.
Resande med hjälpligt likasinnade i utlandet, eller åtminstone personer sittande i samma läckande båt, är säkert bättre för humöret, än att utsättas för svenskarnas elakheter, när "religiösa" är i faggorna.
SvaraRaderaI synnerhet, som det finns en väl tilltagen kassakista på båten, och det rimligen kan räknas av mycket OB och ÖT. Så gick hälften av den månaden!
Och karriärmässig framgång är ju som alltid att äta, resa och roa sig på andras bekostnad?
KJ
Så har Bloggardag bekräftat en kvinnlig journalists fördomar.
SvaraRaderaVisst kunde han, som vanligt höll jag på att säga, ha charmat henne, lockat in henne i förtrolig "vi"-mysighet, och än en gång fått en person med fördomar i Kebnekajseklass att konstatera:
-Dom andra, men inte han!
Den här gången valde han det blanka stålet och möttes som väntat av sammalunda.
En kritisk fråga till Bloggardag blir:
Hade en manlig journalist, alla omständigheter lika, fått samma (I och för sig berättigade men avspisande) reprimand?
Tant Svart
Intressant och befogad fråga! :-)
RaderaInstämmer i Tant Svarts begåvade fråga och eftersom jag läst bloggardags svar här nedan med hänvisning till "morsan" så blir ju frågan än mer intressant. Synd att nått egentligt svar inte gavs, tycker Magnus Olsson
RaderaOckså jag träffade Inger vid något tillfälle. Hon blev av dr Bexell minnestecknad på ett mycket fint sätt, ja föredömligt. "Den trösten jag ej glömmer, att min broder Jesus dömer":Bartholomeus
SvaraRaderaI svenska kyrkan finns nu en dominerande tolkningsgemenskap som bara läser 1 Kor 13 och Gal 3 : 27f men aldrig Rom 12: 2 eller övriga texter ur Pauli brev.
SvaraRaderaIdag var du riktigt rolig, Dag! Stackars journalist som försökte intervjua dig!
SvaraRaderaVad gäller Lunds stift så hoppas jag, som boende där, verkligen att vi får Fredrik Modéus till biskop! En av de få personer som jag minns med glädje från min tid i Växjö stift. Han vikarierade som skolpräst på Oskarshamns folkhögskola.
Jag funderade ett ögonblick som Tant Svart men så tänkte jag att oavsett kön hade jag krävt att en journalist ska vara påläst och ställa begåvade frågor. Min tanke strök förbi Morsan, som hävdade yrkesmässig integritet. Ett exempel på tidigare rimligt ställda krav på en journalist är Bruno Sollerman, Sändaren. Han klagade hos sin chefredaktör som vid något möte ville tala om saken. Det fick hon - och gick slokörad därifrån. Förakta inte en bokhylla Billy! Jag hade kanske kunnat bli en habil journalist?
SvaraRaderaI egenskap av certifierad lakej och välkänd medlem av doa-kören, kan jag inte annat än instämma med bloggaren. Jämlikhet har jag alltid föreställt mig som innebärande att män och kvinnor behandlas lika i yrkeslivet och det offentliga samtalet. Eller har jag missförstått?
RaderaI vilket fall som helst vill jag inte undanhålla er mötet med en kvinna som inte på något sätt intar en offerroll. Hon heter Heidi Mund. Vid en kulturell sammandragning i katedralen i Speyer, träder en imam, plötsligt upp och kallar menigheten till bön på traditionellt muslimskt sätt. Detta i ett kyrkorum som är invigt till minnet av Martin Luther. Då reser sig denna tyska :-) upp likt en annan Jean d'Arc och ropar ut över menigheten sin protest och att: Jesus Christus ist Herr.
Möt henne på plats: http://www.cbn.com/cbnnews/world/2014/February/German-Woman-Publicly-Rebuking-Islam-Goes-Viral-/
Jean ska givetvis vara Jeanne! Här gick det fort undan och blev en aning för roligt.
RaderaNej Jörgen, du har inte missförstått. Däremot finns det en del kvinnor som missförstått och tror sig vara förorättade om de behandlas jämlikt och inte med silkesvantar.
RaderaTänkte för övrigt puffa för fler otidiga betraktelser men så såg jag till mig förtjusning att du i dag lagt ut en ny. Jag har inte läst den ännu men ska göra det nu. :-)
När du läser den senaste ha då i minnet att jag läser vår tradition med de historiska brillorna på för att se vad som blir kvar även om man läser "strängt". Hjälp har jag tagit av framstående forskare från judiskt håll i ämnet den historiske Jesus. Min erfarenhet är att Jesus inte blir mindre på det sättet. Tvärtom!
RaderaBloggardag försvarar uppenbarligen med hull och hår att närmare en miljion kronor läggs på Israel/Palestinaresan för femtio (50) personer. För dyrt, för många med och förvånansvärt beslut, tycker jag. Kyrkan har numera inga brunnar att ösa ur och då skall man göra studieresor med försiktighet och omsorg. Vanligt sunt smålandsförnuft, kan det uttryckas. Har inte Dag sådant?
SvaraRaderaFör övrigt undrar jag varför resan inte i stället går till det betydligt mer närbelägna f d DDR, som Dag numera intensivt intresserar sig för och som också ägnades ett par dagars intressant seminarium i Östrabo.
BENGT OLOF DIKE
I Ex-DDR finns för många hundar av svensk kyrkoras begravda...
RaderaF ö anser jag, att det är på tiden att kyrkans anställdas tjänste-(nöjes?)resor granskas. Likaväl som s k marknadsmässiga löner till chefer.
KJ
Försvarar? Jag var tvungen att läsa en gång till, för att kolla om jag läst rätt, och det hade jag. Som jag uppfattat det är Dag synnerligen kritisk till resan.
RaderaDIKE HAR RÄTT!
RaderaSmålänningarna kunde lämpligen besöka DDR, eller varför inte Kalmar till exempel, där finns et mycket att se!
Men i res i Lutherland, med avstamp i Wittenburg kunde ju säkerligen inspirrera och sporra till ökat intresse för Vår Kyrkas evangeliska arv!
Läsare av Bloggen från Wäxjö Stift och andra Platser är givetvis varmt välkomna att besöka Kirchgemeinde St. Bartholomäus zu Wittenburg i Mecklenburg.
Raderahttp://kirche-wittenburg.de
Wittenburg är dock inte Lutherstadt Wittenberg., men kan ändå vara värd ett besök.
Martin Waack
Pastor
Angående resor som stift anordnar till Israel har jag en egen erfarenhet. För ett ental år sedan var jag med på en resa som stiftet ordnade för kyrkoråds medlemmar. Även om den betydde mycket för mig personligen som kristen och som aldrig besökt det heliga landet så måste jag säga att jag fortfarande inte förstår varför pengarna satsades på oss för att göra denna resa till Israel.
SvaraRaderaJag kan bara se det som att man ville fördjupa hos oss medl i svenska kyrkan insikten om Israels ondska. Mina medresenärer hade heller aldrig besökt landet och var skrämmande okunniga i historien och om vad som står i bibeln. Och bilden av landet hade inget av den andra sidan- som alltså är judarnas problem i konflikten- utan endast palestiniernas sida .
Jag tycker att Svk är helt enögd i hur man beskriver situationen. Och nu ska en ny grupp åka...för att fördjupa sig i den "goda sidans" sak mot det onda Israel....eller....?!
Jag har inget emot att pengar satsas i utbildningssyfte men i en kristen organisation måste det ändå ske med tanke på vad bibeln visar oss och vad Herren lär. Vad som är kristendomens lära sedan sådar 2000 år...
Har någon förresten hört någon "högre stående" ledare eller herde i vår kyrka i -något sammanhang- säga att vi borde be, ödmjuka oss och be, mot ondskan....Eller är det omodernt i vår kyrka att anse att striden på jorden "inte är en kamp mot kött och blod utan mot andekrafter.."
Det skulle vara klargörande om Kyrkans ledare förklarade att man inte längre tror på bön. Då skulle man förstå deras handlande.
M K
Hur välfylld din bokhylla än är så måste du skilja på allmänreportrar och specialiserad reportrar. En allmänreporter kan inte ha fördjupade kunskaper om allt, utan har till uppgift att låta dem som har detta komma till tals och formulera detta begripligt - för det är inte alltid specialisten är så bra på detta själv.
SvaraRaderaSom jag förstår det var det inte Dig Dag som programmet skulle handla om utan du var en av dem som Aland hoppades skulle bidra med något litet. Det var därför fullt rimligt att journalisten inte läst alla dina böcker inför ett sådant samtal och det är ju f ö Aland själv som har ansvaret för att hela historien berättas? Hade du däremot gett henne tips om böckerna i fråga hade de kanske kunnat bidra till ett bättre program.
Men låt mig förklara: När jag själv som frilansande skribent fick jag ibland uppdraget att med mycket kort varsel ringa upp någon och "kolla upp" det ena eller det andra. Inte ens Stålmannen hade på denna tid kunnat få tag på och ännu mindre läsa ett flertal böcker, vilket du krävde av denna kvinna. Vet du ens vilka hennes villkor var innan du kränkte henne?
Kränkningen låg väl snarast i okunskapen att katolsk/ortodox ämbetssyn finns kvar (än i bokläsandet).
RaderaOmm man inte känner till sin omvärld, bör man söka andra uppdrag än att vara reporter.
Allt gott
Anders Gunnarsson
@Anders Gunnarsson: Ja, trots att vi inte ens fått svar på vad hon menade med sin fråga, om hon till exempel menade rent generellt eller i pastoratet i fråga, så låt oss alla döma henne ändå, det är ju så roligt att få döma andra, denna oförskämda människa som vågade sig på att ställa några frågor utan att först ha doktorerat i Dag Sandahl!
RaderaEn reporter, som den ansvarige för filmen hade delegerat några uppgifter till, kanske betalat för en halv dags arbete och anlitat henne med någon dags varsel! Så kan det mycket väl vara. Hon borde ändå på dessa dagar ha hunnit läsa varenda sida i Dag Sandahls förnämliga böcker, usch vilken dålig journalist och hemsk människa som inte hade gjort det! På den här sidan är vi världens centrum och dömer alla som inte förstår att några stycken av oss blev taskigt behandlade 1958 är den enda riktigt stora världsfrågan i dag!
Det finns tom en diagnos för DS s beteende :"narcissistisk kräkning". Det uppkommer när man inte får den respekten som man inbillar sig att förtjäna.När dom andra har inte förstått vem dom har att göra med.
SvaraRaderaJa ,varför hjälpte inte DS den stakars frilansaren?
Det har gått mig förbi, men kanske nånstans i bibeln står det säkert att "du skall vissa dom okunniga din överlägsenhet".
Marcus, menar du "kräkning" eller "kränkning"?
RaderaFör övrigt förstår jag inte varför det är nödvändigt att "klämma till" folk. Bättre att "klemme" dem, som det heter på norsk. Att krama dem. Och om de dummar sig, då kramar man dem bara hårdare, och hårdare, och ...
Halleluja, snart är det söndag! Den sjunde dagen, då Gud vilade från skapelseverket.
Anonyme vän! Söndagen är veckans första dag, den dag då skapelsen inleddes – både den första, med "Varde ljus", och den nya, med Jesu uppståndelse.
RaderaTack, så är det förstås. Kan bara förklaras av att denne trägne arbetare var trött i huvvet på veckans sjunde dag. Nu är det äntligen söndag, Herrens dag.
RaderaP.S Om du nu ändå ska skriva en krönika om Tom Alandh Dag så borde du väl ändå ta reda på hur hans namn stavas, innan du skriver? Alltså några sekunders research innan du författar. Nu försvann h:et och jag kopierade din felaktiga stavning då jag alls inte kunde tro dig om något sådant som att inte ta reda på stavningen först innan du publicerar något.
SvaraRaderaEller var det bara ett skrivfel och inte ett stavfel? Sådana gör jag själv många, hela tiden, i synnerhet i kommentarer.
Jag tror att det är så enkelt som så att den lärde docenten blandade ihop Tom Alandh med den eminente teologen Kurt Aland, och på så vis råkade slinta med fingrarna.
SvaraRaderaFader Dag får klämma till mig om jag har fel.
Bortsett från hur det nu gick till när Dag intervjuades har han naturligtvis rätt i sak. Alltför många journalister väljer den enkla breda vägen och oftast utan att riskera något. Man kan absolut ställa höga krav på allmänreportrar, finns det ingen yrkesstolthet, Anna?
SvaraRaderaTroligen är vi konsumenter för dåliga på att ställa krav på god journalistik. Annars hade inte Aftonbladet överlevt.
@Anders Ja"naturligtvis" har han det. Eller inte. Men vad menar du med "finns det ingen yrkesstolthet"? Jag är inte allmänreporter utan sfi-lärare och kan inte uttala mig om deras yrkesstolthet.
RaderaAftonbladet och andra reklamfinansierade medier publicerar det som ger dem många läsare. Jag tycker det finns många bra artiklar i AB, liksom det finns många dåliga.
Yrkesstolthet är för mig inte bara att göra ett arbete som är gott i mina och andras ögon, utan handlar också om i vilket sammanhang man är verksam. Även om du tycker att du hittar bra artiklar i Aftonbladet är det svårt att förstå att journalister kan sänka sig till att arbeta där med tanke på det förakt som tidningen i allmänhet åtnjuter.
RaderaSedan någon månad läser jag Bloggaredag. Den ger med sina inspirerande nålstick in viss inblick i Kyrkans värld idag. Som relativ novis skulle jag kanske uppskatta en större tydlighet kring objektet, problemställningen och sammanhanget. Det är dock möjligt att något av bloggens spänst kan förlora på det?
SvaraRaderaSmålandsposten ha ha ja. ja denna tidning som uppfann och tillvitade mig en titulatur som jag var först att påpeka att "denna titulatur finns ICKE" !! Jag hade plötsligt blivit "Biskopsassistent" vad nu i hela fridens dagar detta är för något ? Att journalister inte läser på eller ej ens vill veta vad sanning och enkel utsaga påtalar, ja då får man skrattande hota med höga jurister och stämmningsprejudikat från hovrätt. `SUCK´ nå så går det om man artigt svarar på frågor och säger att man helt sant tämligen ofta tjänstegör såsom akolut till olika biskopar vid mässa. Detta påminner mig nu om ett automatiskt datastavningsprogram som envisades med att kalla dopet för doppet, viss logik kanhända men jag fick nog utav detta stolliga dataprogram då kräklan påstods vara kräka alternativt en "kråka". Då fick jag nog och tog fram min gamla skrivmaskin. Man kan likaledes bli trött på närapå illiterata journalister som blir kränkta då dom inte får härja hur dom vill med osanningar och felaktigheter. Dock var det lustigt då man från både USA, England, Tyskland, Kenya samt 1 arabland ville intervjua mig. Ja då förklarade jag hur denna journalist hade jagat upp alla. Al-Jazira journalisten skrattade lika gott som den trevliga BBC-journalisten. Så visst förstår jag dig Dag S. Som slutkommentar citerar jag en svensk journalist som i dettta sammanhang helt allvarligt sade: "ja de hela e ju då liksom bara kuligt då va"? Jag bet mig i kinden hummade lite kvidande, lade på telefonen och brast ut skratt så att tårarna kom. Ja se humor är roligt åh förlåt..."kuligt" ! Ha det gott och God Jul bland "tidningstomtar o bokstavstroll" L.E. Bergqvist
SvaraRadera