söndag 9 februari 2014

Nu kommer upprördheten som svar på vad jag skriver, tror jag

Förkylning. Bondförkylning. Jag försökte undervisa de närvarande om en mans behov i deta läge genom att hämta Karlsson på taket och läsa högt om kuckelimuckmedicinen. Detta avfärdades med beskedet att "Karlsson är elak". Jag sa emot och frösökte mildra till ett "självupptagen, kanske".  Den enda kuckelimuckmedicin jag kunde peta i mig var lite hembränt, gåva från en dopfamilj. Jag blev inte nämnvärt bättre, men inte sämre heller. Just då. Bäst att försöka skingra tankarna och jag försökte orientera mig på det så kallade nätet. Detta hittade jag:
https://www.facebook.com/pages/Heinz-Jack%C3%A9len-%C3%A4rkebiskopsman-to-be/596939047034379
Jo, det heter "ärkebiskopsman to be". Det är så han beskriver sig på sin facebooksida. Jag funderar på de tidigare i ärkebiskopshuset, dem jag mött: Marianne, Birgitta, Brita, Barbro, Inger och Kajsa - Josefson, Sundby, Werkström, Weman, Hammar och Wejryd, alltså. Vem av dem hade lagt ut "ärkebiskopinna to be" på Facebook? Vilken kod är det som Jackeléns inte förstår - och är detta den enda koden?
Jag tycker det hela är pinsamt - jämställdhetspinsamt inte minst. Var och en får väl stå på egna ben - också om man är man?
Same shit but different, kunde man säga.
Men vad är det för signal jag uppfattar - och var det verkligen detta de röstande röstade på.
Det vill jag faktiskt veta.
Det som är den tysta kunskapen om en svenskkyrklig kultur kanske Jackeléns saknar när allt kommer till allt. Vi får ett ärkebiskopspar som inte kan de svenskkyrkliga självklarheterna - på gott och på ont. Jag kan som vanligt vara generös och skriva "på gott". Men jag undrar verkligen.
Jag hittade sidan eftersom jag letade efter något som Anna Ekström skulle skrivit i höstas. Det hittade jag också. Men inte vet jag om Anna fått svar.
Tror ni man ska friskna till nu?

För att förvärra plågan såg jag också att Frimodig kyrka lagt ut Anna Sofia Bondes plädering för en av biskopskandidaterna i Lund. Det gjorde mig inte glad. Ett biskopsval är rimligen inte en sak att hantera kyrkopolitiskt utan andligt och nomineringsgruppen FK har väl inte någon kandidat att driva i valet - var togs det beslutet? Och om det tagits, varför ska då inte de politiska partierna driva sina kandidater och i kraft av sitt röstunderlag bestämma. Men då har ju ingen brytt sig om att fråga vem Gud vill ha.

En biskop ska inte vara en partigängare. Frimodig kyrka kan visst plädera för bedjande inför valet och FK:s bönebrev är kloka och nyttiga. Men gruppen kan inte som grupp agera i valet. Det är ett ansvar för elektorerna - men ett personligt ansvar. Det kan förvaltas i grupp men inte i nomineringsgrupp och på den gruppens hemsida - hur behjärtansvärd saken än kan tyckas.

Jag antar att jag inför utfrågningen måste vara Lunds stift behjälplig med förslag på frågor till biskopskandidaterna. De kommer tids nog, men så sent att kandidaterna inte får för mycket förberedelsetid.

Kanske ska jag sluta med ett ord till de fördomsfulla, de som inte läser bloggtexter mer än för att bekräfta något de tror återfinns där.
Det är meningslöst att sätta en diagnos på mig bara för att jag insåg att frilansjournalisten som ringde inte var påläst på det sakområde där hon skulle agera - och ingen skugga över Tom Alandh, som inte hade med saken att göra. Jag frågade om hon exempelvis, påläst som hon var, läst någon av mina böcker. Svaret framgick av indignationen. Och vår vän Dike tror att en veckas studier i Israel/Palestina kan motsvara en liten debatt mellan två på Östrabo. Programmet för resan har han ingen aning om.
Detta är ungefär lika befängt som att påpeka att det finns fler kvinnor än män i kyrkomötet - som en hälsning till mig. Då har bara ett enkelt förhållande avslöjats, att karln ifråga efter alla dessa år inte begripit vad ämbetsdebatten från vår sida handlar om.

Det finns ingen lagstiftning i landet mot dumhet. Det kan jag ibland uppfatta som en brist. Det finns ingen lagstiftning mot snålhet, den som begränsar tillväxten, heller. Det är kanske också en brist?

18 kommentarer:

  1. Hej Dag! Jag tror inte att det är Heinz Jackelén själv som gjort sidan - det kan vem som helst göra. Det är som en slags fanpage, typ.
    Krya på dig!
    Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag tänker inte vara aktiv på kommentarfältet särskilt mycket ens när jag är undersysselsatt pensionist men varför skulle det inte vara Heinz, som i Antjes herdabrev till Lunds stift just presenteras som Svenska kyrkans förste biskopsman? Och då Sofia ser du problemet. Inte han utan dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför skulle det inte vara Heinz?
      Kanske av den enkla anledningen att hans namn på facebook-sidan är felstavat?
      Du är ju vad jag kan förstå rätt begåvad, så det borde du kunnat se – om du inte varit så upptagen av att driva dina teser om Jackeléns som o-svenska / o-svenskkyrkliga.

      "Utan undersökning ingen rätt att tala" sa vi förr i tiden.
      Pladdrar man på utan att ha koll, och drar förhastade slutsatser av sådant som tycks stödja ens förutfattade meningar, riskerar man att tära på sitt förtroendekapital.
      Om man har något.

      Lars-Gunnar

      Radera
  3. Japp det gör den, mina nerver klarar inte detta! Jag har några anti-histamintabletter som också ska vara lugnande, får väl ta till dem.

    När vi hade vår lilla meningsskiljaktighet tidigare så googlade jag dig och hamnade då på din frus Twitter. Och såg att hon där presenterade sig som - "prästfru" Inte bara, men dock. Jag hajade till då, och det är därför jag minns det, men eftersom jag inte vill tro det värsta såg jag inte detta som ett tecken på en förtryckt kvinna utan som lätt humoristiskt menat - och det skulle kanske även du kunna göra när det gäller ärkebiskopsmannen?

    Nähä inte det. Glömde ju att ingen som heter Jackelén får tillskrivas något som helst positivt, det vore att häda på denna blogg. Så därför: det var hemskt av honom att skriva på detta sätt!

    Sedan det du skriver "ingen skugga över Tom Alandh, han hade inget med saken att göra". Hur så, var det inte hans film som hon hade fått uppdraget att göra inslaget för? Var det inte han som gett henne uppdraget? Skrev du fel i ditt förrförra inlägg alltså?

    Nej det tror jag inte. Men som sagt, för att påstå att detta inte är Alandhs fel så måste du ha kunskaper i hur mycket tid han hade gett henne till att lösa sitt uppdrag och vilket hennes uppdrag var: Var uppdraget att förmedla ett fördjupat inslag om kvinnoprästmotståndets historia eller att ställa några korta frågor? Kanske var du inte så viktig i Alandhs ögon att han ville lägga ner mer krut på dig än så? Har denna fruktansvärda tanke föresvävat dig, och är det i så fall där skon egentligen klämmer? Att du inte får vara huvudpersonen i filmen om Inger Nilsson (eller nej, det var ju Pippi, är dåligt påläst här) . Med de piruetter du gjort i samband med detta är det lätt att tolka det på detta sätt. Eller så har du varit i kontakt med Alandh, och fått medhåll i att hon var verkligen en snedrekrytering som inte förstod att hon skulle leverera ett utförligt reportage som hon haft gott om tid på sig för. Men varför skriver du inte det i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kom på mig själv med att tänka att mitt sista stycke i föregående kommentar kanske var lite väl ela, även om just du borde klara detta. Jag hade redan framfört det jag tyckte om ditt beteende mot denna journalist men hade inte behövt upprepa det och tyckte dessutom det var onödigt att spekulera i orsakerna till detta.

      Radera
    2. Du kan ju inte förutsätta ett samband , Anna. En journalist kan ju vilja göra ett reportage om händelserna i en kommande film som snart ska visas, och det helt på egen hand. Jag gjorde aldrig någon automatisk koppling mellan journalisten och Alandh när jag läste texten. /Olof

      Radera
    3. @Olof Ok - om så vore, tycker jag att Sandahls beteende lika märkligt för det. Låt säga att hon på frilansbasis har som uppgift att skriva notiser om olika TV-program , det är då en absurt att hon ska behöva få tag på och läsa ett antal böcker, och hon skulle gå med brakförlust med tanke på hennes timarvode. Eller så är hon ute efter att som du skriver att göra ett eget längre reportage: då gjorde i alla fall jag så att jag FÖRST ringde upp intervjuobjektet i fråga, för att kolla om det finns någon historia att berätta överhuvudtaget, och om intervjuobjektet var villigt. Om det är så, tar man då tacksamt emot tips som kan ge fördjupad förståelse i frågan. Hur skulle hon ens kunna veta att han skrivit böcker om detta? Det är inte det första som kommer upp om man googlar direkt...

      Radera
  4. Dessutom förefaller Sofia har rätt, det där ser ut som sidor OM någon, inte AV någon brukar göra.

    SvaraRadera
  5. Dag, jag har själv gjort samma "misstag" som Anna Sophia, för snart fyra år sedan. Alla kan vi tappa omdömet ibland på ett eller annat sätt.....

    http://frimodigkyrka.se/biskopsval/#more-1008


    /Jan-Anders

    SvaraRadera
  6. Är Jackelén verkligen ett tyskt namn? Eller är det ett taget namn, eller en försvenskning? Det låter udda i mina öron.

    Herbert Olsson

    SvaraRadera
  7. Anders Stenström9 februari 2014 kl. 23:59

    F Dag, sidan gör på alla sätt och vis intryck av att vara gjord av någon annan än föremålet. Men jag har nu helt enkelt skrivit på sidan och frågat vem det är som gjort den. Om svar kommer rapporterar jag det.

    SvaraRadera
  8. Ingen skugga över Heinz (än så länge). Men du har rätt, Dag, i att lämpligheten av en FK-plädering i ett biskopsval kan ifrågasättas. Dock kan en fri kyrklig nomineringsgrupps yttranden i detta fall aldrig någonsin jämställas med politiska partiers, som ö.h.t. inte har i en kyrka eller någon som helst ideell organisation att göra! (Det är ju som om S skulle ha åsikter om vilka som ska leda Röda Korset eller Pingst FFS).

    SvaraRadera
  9. Hur var det nu med principen att inte styra på person? / Magnus Olsson med almenackan.

    SvaraRadera
  10. Det är inte snällt att ställa (felstavade) diagnoser på någon. Precis som det är inte snällt att mobba en stakars frilansare istället för att hjälpa henne.

    Jag kommer att göra ett försök i botgöring genom att försöka att se de goda avsikterna bakom DS burdusa och patroniserande still när han skriver om den kommande ÄBn.

    SvaraRadera
  11. -Bloggardag glömmer i sammanhanget att det ej heller finns en lagstiftning mot slöseri, vilket i förevarande fall torde kunna uppfattas som en brist i folkkyrkan.

    Vad gäller programmet för resan, som han vurmar för, tycks han tydligen i hastigheten också glömma att det är offentligt, varför vem som helst kan ta del av detsamma.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk som inte orkar resa i Skriften och det inre måste få göra sina miljöonbyten, glöm inte det. / Magnus Olsson

      Radera
  12. -Jag glömde i hastigheten påpeka för Dag och hans trogna bloggläsare - apropå nomineringsvalet i Lundastiftet, att en av dem som pläderade för en kandidat och som tillika var anställd vid stiftskanliet öppet bekände sin socialdemokratiska förankring (han är också förtroendevald och pläderade i denna roll), vilket fick två av mig kända S-elektorer som satt nära mig, att särskilt spetsa öronen.
    -Kaka söker maka såväl i politiken som i teologin . . .
    Och som Dag vet är dessa elektorers röster lika mycket värda som prästernas vid valet.

    SvaraRadera
  13. Svar kom: ämnessidan om ärkebiskopsmannen to be är gjord av en som heter Mathilde Karlgren.

    SvaraRadera