tisdag 5 augusti 2014

Hur kunde det hända?

Det sägs att någon av kvällstidningarna hade en extra löpsedel i reserv där kvällstidningar såldes om den för dagen aktuella skulle förkomma. På den löpsedeln stod det: "Hur kunde det hända?" Det undrar vi ju då och då.

En gång i tiden uppfattade jag att Svenska kyrkan hade en betydande kompetens när det handlade om dialogen med judendomen. Den bottnade i insikter om kristendomens sammanhang. Svenska Israelsmissionen som blev Kyrkan och Judendomen fördjupade kunskapen. Det skedde mot bakgrund av det nazistiska utrotningsprogrammet, för betydande insatser hade gjorts för att hjälpa så gott det nu gick. Elisabeth Åsbrink dömde ut insatserna i den prisade boken Och i Wienerwald står träden kvar. Det tycks mig som om få var å medvetna om Israelsmissionens insatser att boken kunde kritiseras. Det skedde i Östran/Nyheterna - men annars vet jag inte så noga. 3500 judar räddades i Wien - Wallenbergs mission räddade 4500 i Budapest. Som väl är har Monika Sjögren skrivit boken Det var en gång en vallareman (Kulturhistoriska Bokförlaget) och berättar om sin far Göte Hedenquist. Men det blir en bok som samtidigt belyser hur mycket av den ekumeniska vardag som var Hedenquists nu är något bortglömt.

Att Svenska kyrkan också hade insikter om palestiniernas situation var självklart. Där fanns medkristna och med den rådande politiken skulle det snart inte ens finnas så många kristna kvar att kyrkornas vaktmästarbehov skulle kunna täckas. Det sa med uppgiven ironi kristna palestinier till oss. Självklart skulle de kristna palestinierna ha vårt stöd. Och någonstans här tappade vi bort den fördel Svenska kyrkan skulle kunna ha - fördelen att kunna tala med både judar och palestinier. Det handlar om personkontakter. Folk från Svenska kyrkan hade många sådana - men hittade aldrig sin plats i någon slags gemensam dialog  och tappade också det som varit så viktigt tidigare - kopplingen till det vanliga församlingslivet. Det hade behövts något som inte omedelbart hamnar i det okritiska till Israel (läs: svensk frikyrklighet) och något som är mer än palestinaschalar (läs: Svenska kyrkan). Det blev liksom för enkelt på många håll. Och jag antar att vi helt enkelt gjorde för lite och för illa samordnat.

Vad kan nu göras? Vi kan läsa på, försöka förstå. Men jag litar inte riktigt på svenska medias rapporteringar från konflikterna i Mellanöstern. Svenska kyrkan mobiliserar hjälpinsatser. Basförnödenheter som vatten, mat och hälsovård "men beredskap finns för psykosociala insatser, Svenska kyrkans specialistområde" läser jag häpen när saken presenteras på Svenska kyrkans hemsida. Så nu blev ärendet psykosociala insatser och där är vi specialister!! Så har jag läst domkyrkokomministern Ulf Lindgren och har fått lära mig att kulturupprensningen (kyrkor som sprängs) och fördrivandet av kristna alls inte ska uppfattas som något som har med islam att göra. Det var bra att få veta det. Skulle vi likväl acceptera förklaringen att detta handlar om religion "måste vi omgående avskaffa alla religioner", menar domkyrkokomministern. Man lär sig mycket om man skaffar sig kulturell, intellektuell och andlig stimulans på Katedralbloggen. http://blogg.svenskakyrkan.se/katedralakademin/
Vilka "vi" är och hur detta omgående avskaffande går till i praktiken, funderar jag över.
Lika mycket som jag funderar över Antje Jackelén som förklarar att Svenska kyrkan stöder och uppmuntrar arbetet i Mellanöstern "för att i dialog säkra ett arv av mångfald" - vad betyder det egentligen?

Våldet fördöms av Svenska kyrkan. Det kan man göra, men kriget som pågår mellan Hamas och Israel är just ett krig och krigets kännetecken är användandet av våld. Att civila drabbas i krig - inte minst när vi talar om strid i bebyggelse - vet alla. Lika mycket som vi kan fatta att Israel inte avbryter en militär operation förrän fiendens baser för raketbeskjutningar lokaliserats och förstörts. Och verkar det troligt att IS övertygas om vikten att säkra ett arv av mångfald?

Blir man trött eller blir man trött?
Alltså är det tid för löpsedelsfrågan. Hur kunde det hända?

14 kommentarer:

 1. Nu har också jag läst Ulf Lindgrens förklaringar av vad som 'egentligen' händer i Mellanöstern. Det är påfallande att mannan saknar religiöst sensorium – lite problematiskt om man vill vara präst, tycks det mig. Det är också ett utmärkt exempel på hur man skriver historia, så att det passar den ideologi man har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot den dag då Ulf Lindgren får chansen att övertyga den som fått halsen avskuren för att han valde att inte konvertera, om att hans val var totalt meningslöst eftersom det inte alls handlade om en "religiös konflikt", utan att det hela var ett tragiskt missförstånd beroende på bristande insikt om de historiska sammanhangen...

   Radera
 2. Här trampas det in på minerat område. Ännu ett tecken på att denna blogg bär pestflagg.

  Klokhet bjuder annars att programmatiskt ansluta sig till devisen:

  -An allem sind die Juden Schuld.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 3. Mycket av valhäntheten i hanteringen av konflikter beror på den idag mycket spridda, men helt felaktiga, uppfattningen att konflikter i allmänhet beror på bristande kommunikation. "Bara man får parterna att prata med varandra och förstå varandra så löser det sig". Så är det inte. Konflikter är oftast intressekonflikter. Israeler och palestinier bekrigar varandra eftersom de båda vill ha samma landområden för sig själva. Kalifatet vill just ha detta: ett religiöst homogent kalifat. Det är först om de stridande kan fås att inse att de aldrig kan lyckas vinna till 100% som ett intresse för kompromisser kan uppstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. www.youtube.com/watch?v=kGv9mym3Sqk

   Blir kanske ett bättre klipp för oss som inte har vår ivrith i så färsk tappning?

   En vanlig Pelle

   Radera
 4. "Skulle vi likväl acceptera förklaringen att detta handlar om religion "måste vi omgående avskaffa alla religioner". Så menar Ulf Lindgren.

  Uppenbarligen verkar han för att avskaffa kristendomen i Svenska Kyrkan inifrån systemet. Nästa steg är väl att försöka verka för att avskaffa andra religioner också. Ateistisk hybris kunde man kalla det.

  Det är skamligt att förneka att kristna förföljs och mördas för sin tros skull!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jase det var ännu en frimärksbärare som visade sig ytterst inkulturerad i vårt samhälle och med relevansen rinnande ur munnen upptill. Lyfter på hatten i beundran över dessa tidens prästerligheter och funderar liksom folkflertalet på om inte min kyrkoavgift mår långt bättre på annat håll.

   En vanlig Bill

   Radera
 5. "För att i dialog säkra ett arv av mångfald"? Denna "enfaldigt" mångtydiga fras är "ljusår" ifrån aposteln Pauli undervisning och Kyrkans odelade osjälviska
  (enfaldiga) relation till Kristus (haplotes 2 Kor 11 : 3)

  SvaraRadera
 6. Tveksamhet inför Israels krig mot palestinierna? Kan det på något sätt höra samman med att Israel i decennier har terroriserat palestinier på Västbanken och i Gaza. Israel fördriver palestinier, river deras hus och bygger nya enbart för israeliska bosättare. Israel bygger murar som hindrar människor (palestinier räknas fortfarande som människor) att komma från sina bostäder till sin odlingsmark - detta gäller även för ett kristet kloster (inga svenska protester mot det). Israel bygger vägar på palestinsk mark som bara får användas av israeler, inte av palestinier. Israel håller tusentals palestinier fängslade fängslade utan rättegång - män och kvinnor, barn och gamla. Israel håller Gaza avspärrat från från omvärlden pga ett demokratiskt val där valresultatet inte godkändes av Israel och USA.

  Kan detta (och mycket mer) möjligen bidra till att omvärlden blir alltmer kritisk till den israeliska politiken? Ska vi verkligen blint acceptera allt vad Israel gör, från mordet på Folke Bernadotte till dagens krig mot alla palestinier?

  PS. Folke Bernadotte var medlare i konflikten. Utsedd av FN, svensk, av kunglig börd. Han hade dessförinnan räddat tusentals människor (alla med samma värde) från koncentrationsläger i krigets slutskede. Han mördades 1948 av terrorister som var väl kända men som aldrig dömdes för mordet. En av dem blev senare premiärminister i Israel. Och i Sverige vill man inte tala om saken. DS

  SvaraRadera
 7. Den vittre katedralsprästen från hufudstaden verkar inte ha mycket till övers för de kristna trossyskonen som fått känna på på profetens svärd in på bara skinnet och se det de höll heligt som skändat och förhärjat. Men de får trösta sig med att det ju inte handlade om religion, det är väl oljan som vanligt. Det är ju bra att det mobliseras för en insats med sådant människor lider brist på, men jag skulle ju bra gärna vilja veta vad kyrkokansliet verkligen avser med "psykosociala insatser" som tydligen ska vara vårt stora bidrag i nöden och misären. Är det någon krisgrupp som ska skickas ner??
  Fru ärkebiskopen är bra på att lägga ut verbala rökridåer som ska signalera aktivitet, så jag delar f Dags nyfikenhet och vill gärna veta vad hon menar mer konkret.
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 8. Den postkristna organisationen Svky är nu så totalt kontrollerad av en sekulariserad, hedonistisk, kulurmarxistisk och islamkramande (dvs schizofren) socialistisk elit så det finns inget hopp om att den någonsin kommer att bli en del av den sanna kristendomen!
  /Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony, definiera ordet "islamkramare."

   Radera
 9. Jag blev nyfiken på vem denne Ulf Lindgren kunde vara och gjorde en slagning på honom. "På sin fritid är jag aktiv i flera föreningar med historisk profil och färdas gärna på min motorcykel." -- Vad för slags människa (om så präst) uttrycker sig på det där viset och visar upp sig i egenhändigt sydd klädnad: http://www.lidingoforsamling.com/1226/vem-aer-ulf-vt2011

  GAF

  SvaraRadera
 10. Idag judarna i bl.a. Sverige och i vårt land i synnerhet i Malmö.

  http://www.expressen.se/debatt/religionsfriheten-i-sverige-ar-over-for-judar/

  Imorgon ... ja vilka är det då dags för tror Ni ???

  Hur kunde det hända ???
  Det håller redan på att hända !!!
  Ser Ni då inte ???

  Realisten

  SvaraRadera