fredag 7 augusti 2015

Kyrklig dokumentation

Ingen kan säga sig vara ovetande för nu är det bara att läsa på. Lödigheten i anmälningarna kan prövas av var och en. Och om det nu var Karl Marx och han fritt tillskrivit Hegel citatet eller om det verkligen är Hegel, debatten rasar, så håller det. Historien utspelar sig i två faser. Först som tragedi och sedan som komedi. Torbjörn Lindahl förmår uppenbart uppfatta komiken i den uppkomna situationen. Men för biskop och domprost är det knappast lustigt nu heller. Tänka sig att vara chef för en arbetsledare som drar i härnad mot en medarbetare så som pedagogen Eriksson gjort.

Nu går den som så önskar in på kyrkligdokumentation.nu för där finns de senaste aktstyckena.
Vad gjorde vi innan det fanns ett så snabbt informationsmedium som kyrklig dokumentation? Då fick man nöja sig med små referat i Kyrkans Tidning. Och det var oftast inte något nöje.

På söndag skulle jag rätteligen ha setat i Luleå domkyrka och avhört Tornbjörn Lindahls förkunnelse och själaryktats därigenom. Nu är det ett problem. Luleå ligger för långt bort. Jag skulle rätteligen ha varit i Liverpool och firat en där timad födelsedag men sakförhållandet är detsamma. För lång bort. Men vilken plats ligger egentligen längst bort från Moheda? Där är jag i alla fall.

11 kommentarer:

 1. "Vi vill en katolsk kyrka. Gud allas Skapare och Far sände sin Son i världen för att dö för allas synder. Därför har han att göra med alla människor utan undantag. Detsamma gäller Guds folk och hans församlingspräster. Ingen människa är helt och hållet utestängd från det återlösta livet i Kyrkan". Så skriver Påve Franciskus i sin nya encyclika... Nej jag skojar: Så skriver dåvarade k adj. Dag Sandahl på s 125 i Vida Hon Famlar. Någon "Retraktation" från denna i helt i överenstämmande med CA utsaga torde inte vara aktuell, men om detta skulle skrivas på en blogg idag och man helt stämmer in i denna skulle man kunna bli anmäld till DK. Vad jag vet har F Dag inte blivit anmäld för detta. Kanske blir jag anmäld till Karlstad DK igen och då skulle jag kanske säga: Va kul och ses igen vad skall vi snacka om den här gången. Nej jag bara sköjer. Jag säger som aposteln Paulus om de som ville göra det svårt för honom som apostel, men att han gläds över att Kristus förkunnades. Tänk om det vore så att de som idag är emot det apostoliska ämbetet ändå förkunnade Kristus? Det verkar bara som "människovärdet" och inte grunden för människovärdet engagerar.

  SvaraRadera
 2. BloggarDag,

  -Det som rätteligen skulle varit Luleå, alternativt (rätteligen) Liverpool, blev alltså till slut Moheda.

  Inte så dåligt det heller. Samtidigt har Thomas Andersson hittat de underbara orden Vida Hon famnar, en gång nedtecknade av bloggaren, innan han blev en sådan.

  Men vilken var det som famnade?

  Just det, Fädernas kyrka i Sveriges land. Ingen katolsk kyrka, Thomas, utan den gamla, kära, älskade överhela landet spridda lutherska kyrkan, den som har varit, är och förhoppningsvis förblir ett med vårt älskade Sverige, bloggarens älskade Moheda mitt i det folkkyrkotäta Småland.

  Vad underbart att få finnas i ett sådant land med en sådan kyrka med en sådan tradition.
  -Slå vakt om det fina, trygga det goda, älska det underbara! Tack gode Gud för vår fantastiska folkkyrka!

  Så är då Moheda en plats så god som en ann. Så kanske det kan bli - åtminstone - mer återhållsamma kommentarer om Lindahl, tills vi har sett hur ärendet utfaller. Denna blogg i all ära, men den lär knappast kunna påverka skeendet i processen.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ädel är skaran se tusen år... Fädernas Kyrka i Sveriges land är också S:a Birgittas innan hon blev exkluderad av vissa. Men Bengt-Olof CA gör anspråk på att vara katolsk men inte specifikt "luthersk" i exkluderande mening. I Åmåls kyrka vandrar S:a Birgitta upp på predikstolen tillsammans med andra män som inte är helgon. Jag skulle inte tro att någon i SSB skulle yttra det Du ibland hänvisar till. Allt gott Bengt-Olof

   Radera
  2. Till Bengt-Olof för studium: https://sv.wikipedia.org/wiki/Katolsk
   /Per H

   Radera
 3. Förarglig felläsning, dock. Boken hette och titeln återgavs korrekt: Vida hon famlar och är en folkkyrkokritik just därför att folkkyrkan är sken och inte verklighet. Processen mot Lindahl behöver vi inte invänta något resultat av. Fälls han på någon enda punkt är det en skandal och ett bevis på den rättsosäkerhet som råder. Om detta kan skrivas mycket mer. Men det kanske kunde vara av värde om Dike uppsökte sockenbibloioteket och beställde fram lite sandahliana. Något kan han lära sig. Att skilja mellan sken och verklighet och mellan munväder och väder, kanske? Skrivet en solig dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog lägga till en rad. Läs Smålandspostens redovisade utbud av gudstjänster i Växjö pastorat så faller talet om det folkkyrkotäta Småland. Det är ett ödelagt kyrkoliv. Ska någon egentligen delta i det genom att hålla söndagen helig tarvas bil. Men det kanske är så som biskop fd Johansson skrev på fejjan, att söndagen är vilodag. Då fattar man ju.

   Radera
  2. Aha!

   Prästerskapet har i denna tidens fullbordan kommit fram till att sabbaten firas genom att inte gå till jobbet.

   Aha!


   Lars Jensen

   Radera
 4. De "alfabetiska" psalmerna 111, 112, 119, fångenskapsbreven och "Bloggardag" har mycket gemensamt. I dessa möter vi Guds Ords förkunnelse. Malmös Latinska Läroverk förkunnar såsom stenar talar i en annars tystnad eller till sekularism ihjälanpassad svensk kontext "Herrens fruktan är vishetens begynnelse" Ps 111:10. Fångenskapsbreven ger oss den paulinska kristologin och ekklesiologin i sin djupaste gestaltning. Bloggardag är docenten Sandahls "fortsatta" vägledande kristocentriska och ekklesiologiska reflexioner i en kontext som annars präglas av rädsla i en laglös tid där Kärleken kallnar, men "världskärleken" tillåts växa under färgglada fanor.

  SvaraRadera
 5. I dessa förvirrade tider..
  http://gudargodhet.bloggo.nu/Baddat-for-missforstand/
  Guds frid
  Ann-sofie Kassberg

  SvaraRadera
 6. Skulle uppskatta om du tog dig från Moheda till Luleå för att deltaga i högmässan.
  Jag får hoppas att det finns några kristna i stan som vill komma till kyrkan.

  SvaraRadera
 7. BloggarDag och tankar kring "Lindahlfallet":

  -Jodå, jag har allt Sandahlina i min fatabur och torde också vara i stånd att skilja mellan det sop bloggaren ironiserar över. VaD för övrigt gäller munväder har jag en viss - ej så liten - erfarenhet av en kyrklig (dock ej folkkyrklig) persons dokumenterade förmåga att excellera i sådant; ej alltför sällan stormar detta väder faktiskt snabbare än personens i övrigt tämligen avancerade intellekt.

  Väderstorm utan tanke skulle det kunna kallas. Och en person som - innan fallet prövats - vågar sätta skandalordet på pränt, därest Lindahl ej frias. Här behövs alltså, enligt denna logik, ingen kyrkorättslig prövning. Ty vem vill väl se en skandal?

  Vem är då den nämnde ej folkkyrklige, dock verksam i folkkyrkan, personen?
  Gissa tre gånger ärade läsare. En gissningslek till eftermiddagskaffet, måhända.
  För att underlätta leken lämnar jag här tre ledord:
  Väder - storm - tanke ( i nu nämnd lordning)

  Storm går alltså före tanke.

  Lycka till med gissningsleken och trevlig helg!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera