lördag 15 augusti 2015

m/s Fobbe

Det köptes båt i går och drogs hem. Nå, det var jag som gjorde det efter att ha saknat en vardagsbåt i rederiets flotta, en sådan som motsvarar vad vi hade när jag var barn och inte bara större båtar.  Lite barnslig glädje, alltså. Och barnbarnen gladde sig. Ska det inte köpas en badring och dra efter båten?

Men vad ska båten heta, det var frågan. När jag drog hem den till lantegendomen, för det är Helgasjöns vatten båten ska befara, funderade jag över namn. Thor är upptaget. Helga hette den uråldriga träekan när jag var barn. Den höggs upp och nästa roddbåt införskaffades. Den hette Helge II och de romerska siffrorna fanns målade på stäven. "Varför heter båten Helga Fyrkant?", frågade barnen från Ör då.  Morbror Helge köpte en mindre båt med 6-hästars motor, som han kallade "Heka" i ett försök att innovativt  knyta an till namnskicket. Den stora motorbåten heter fortfarande Gloria Mundi. Men denna? Jag funderade när jag satt i bilen. Mitt förslag var inte så dumt. Fob som i homofob borde ingå i namnet. Fob = fri, obunden. Det träffar väl rätt båtlivet? m/s Foben? Men Torbjörn Lindahl borde hedras. m/s Tobbe? Det är nog att ta i. Hur vore m/s Fobbe?

Nu återstår väl den så kallade receptionsprocessen. Det gäller att få ett beslut förankrat. Om receptionsprocessen, dvs folkets eller familjens "ja" till ett beslut, misslyckas, måste vi börja från början. Det här sättet at fatta beslut är Kyrkans sätt. "Vi övertygar varandra med goda argument" - och fungerar inte övertygandet, så kör vi fast. Ingen stor sak i det. Vi litar på att löftet om Anden som Hjälparen är på riktigt.

Hur ska jag göra nu?
Det rimliga är förstås att deklarera namnbeslutet och förklara ordet fritt. Då blir det plats för invändningar, argumenterande och kanske känslor. Sådant tar tid och det är inte säkert att processen kan kontrolleras.

Det politiskt framgångsrika sättet är ett annat.
Jag kallar båten Fobbe i alla sammanhang, allra mest när budskapet är positivt: "Barn, ska vi ut på sjön med Fobbe?" eller "Vill ni åka med Fobbe på upptäcksfärd till några obebodda öar?" eller "Vill någon åka i badringen bakom Fobbe?" Namnet nöts in närmast försåtligt och så är de unga och jag överens, dvs jag har fått det som jag ville trots ett kanske massivt motstånd bland språkkänsliga eller båtlivsvårdande (båtar har kvinnliga namn).

Men nu slår eftertankens kranka blekhet mig. Kan jag bli anmäld till domkapitlet för att båten heter "Fobbe" med en tydlig hänvisning till homofobi och händelserna i Luleå? Namnet skulle kunna komma att tolkas homofobt med tanke på att Tobbe har skrivit homofoba uttalanden och anmälts för detta. Hur vet jag detta? Det vet jag genom den norrländska pressen. I Norrland tror journalisterna att det är homofobt att säga sig mena att äktenskapet är till för man och kvinna. Och det tror ju jag också. Så enkelt är det att bli homofob, så vad med en båt som heter m/s Fobbe?

Att en välvillig lutheran, en sådan som tyder allt till det bästa, skulle försöka säga att ordstammen fob betyder fri, obunden är förstås tänkbart. Skulle i så fall en homofob vara en sådan som är fri och obunden till det nya och ideologiskt styrda språkbruket? Tanken svindlar.

Tänk vad ett båtköp kan ställa till det.
Nästa lika mycket som Torbjörns redovisade fobier. Men är det inte lite underligt att de långsamttalande Kalix-borna inte fått till en anmälan mot Tobbe för hans Kalixfobi? Nåt lurt är det.

14 kommentarer:

  1. För att få med de traditionsvårdande på båten utan att behöva ge dem på båten, kan du till att börja med kalla båten Fobba. Det är ju kvinnligt namn och kan då sägas vara i enlighet med traditionen. Själv säger du dock alltid Fobbe med hänvisning till att könet bara är en social konstruktion och efter något år kan du med kvarvarande färg måla om a till e på båten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båten bör ha ett könsneutralt namn för att inte ställa till det för någon. Lite anpassning till tidsandan är förtjänstfullt! Prästänka.

      Radera
    2. Du har så rätt, Prästänka. Fob-Hen kunde vara lämpligt. Det kan ju också uttalas lite som man själv tycker.

      För övrigt slog det mig just nu att ordet fob (och vurmandet för att kalla andra människor för fober) skulle kunna vara besläktat med det malmöitiska "fubbick" som betyder idiot på ren och skär svenska. Och det är väl egentligen det som fob-kletarna menar.

      Radera
  2. Också jag har funderat över det här med Torbjörns Kalixofobi. Men här räcker det väl inte med en domkapitelsanmälan. Borde han inte polisanmälas för hets mot folkgrupp?

    SvaraRadera
  3. Klaustrofobi skulle kunna vara en anledning till en DK-anmälan. Dock är det så att Svenska Kyrkan, även om hon är nu är sekulariserad inte kan föreställas förutan augustinermunken Martin Luther. Att KM genom beslut uppmuntrar till så kallade certifieringar, för att om möjligt komma åt den där konstruerade fobin som vi inte får skämta om, är bara patetiskt. Hur är det möjligt att förbjuda lutheraner att skämta? I våra bekännelseskrifter kallar Luther vissa kyrkoherdar för svinaherdar. Att Luther kallar påven för antikrist får inte uppfattas som en dogmatisk utsaga även om vissa protestanter älskar den uppfattningen. Antje Jackelen gjorde sig till en "taleskvinna" för hbtq-gemenskapen i Sverige inför Påve Franciskus. Vem skall representera Svenska Kyrkans lutheraner? Gud vare tack för att vi tillhör lutherska världsförbundet i vilket Anders Nygren var den förste presidenten

    SvaraRadera
  4. Kalixborna kanske tänker lika långsamt som de talar? Och som de går - ni har väl hört historien om att Kalix-borna inte hinner ner till havsbadet om somrarna p.g.a. landhöjningen!

    Nej, nu måste jag försvara kalix, kommunen med landets vackraste "vapen": den heliga nattvardskalken (calix=kalk på latin, även om ortnamnet knappast kommer därifrån). Lika helig som Graalen, som vi lika gärna kan ge på båten, när vi ändå vid varje mässa på vår Frälsares ord får vår Frälsares blod, utgjutet till våra synders förlåtelse.

    m/s Sanctus kanske? eller Sancta. Rätt och slätt. (Gick det med Helga så...). Så riskeras inga domkapitelsanmärkningar. (Fobbe får mej att tänka på Sjörövar-Fabbe, och Sjörövar-Fabbe på pirathatten min dotter gjorde genom att vika ett papper och prydligt textade Körövare på - gissa vad jag hade med mej i körpärmen de närmaste månaderna ;o).

    SvaraRadera
  5. Får jag i stället föreslå SS Eva? (Jag förmodade att det var en ångbåt som var mycket vanligare före 1958.) Det blir en fin gliring från dig och dina vänner då SS naturligtvis inte ska utläsas "steam ship" utan "stiftschef".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, eller stifs-sjef, beroende på hur man stavar alltså.

      Radera
  6. BloggarDag,

    -Jag föreslår i all anspråkslöshet namnet "Dags folkbåt", förkortat DFB - som också kan alludera på "Dokumenterad folkkyrkobredd".

    Jag önskar trevliga sensommarturer på den tämligen stora Helgasjön, varifrån man säkerligen kan skåda eller eller annat torn på nämnda folkkyrka.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  7. Är det inte dags att bryta det gamla könsbundna namngivandet av båtar? Borde vi inte hädanefter använda könsneutrala namn, kanske sådana som slutar på "o". Ett förslag vore då "Fobbo".

    SvaraRadera
  8. Hur skulle könet på en båt kunna vara något annat än en social konstruktion?

    Vill minnas att Marcus Birro blev kallad homofob för några år sedan för att han skrev att Gud inte är en bög i läderbyxor. Eller en lesbisk matlagande kvinna. Det finns liksom ingen gräns för vansinnet.

    den Lea

    SvaraRadera
  9. Anders Stenström15 augusti 2015 kl. 20:14

    Vilket _fob-_ betyder 'fri, obunden'? Det som finns i _fobi_ ska komma av ett grekiskt verb _phebesthai_ 'fly i skräck'.

    SvaraRadera
  10. Åh! Är namnet Fobbe 2 ledigt? Får jag ta det? Båthen är i prima skick, och pålitlig. Inte en enda gång har jag behövt bogsera den, eller hoppa i och dra in den till land. Vilket är tur då jag har fobi för allt som krälar utan ryggrad. (Som blodiglar och politiskt korrekta anpassningsbara ledare; båda kan slingra, tänja och stretcha sig efter behov, otäckt) Nej, den startar och tar mig över vattnet idag och imorgon på samma sätt som den gjorde igår. Det enda som gjort mig förvånad är att det någon gång blivit svallvågor man inte var beredd på. F(ob)-län.

    SvaraRadera
  11. Tack för den fina ironin!
    Riktigt uppiggande skrivet om receptionsprocessen, applicerbart även på andra områden än båtnamn...
    F ö ber jag att få föreslå den könsneutrala Fobbie...

    SvaraRadera