lördag 19 september 2015

Brev till biskop Stiglund

I går kom det viktiga beskedet från myndigheten. Jag skrev till vår vän biskop Stiglund. Eftersom jag visste att ni gärna ville ta del av det, fick det bli ett öppet brev.

Dag Sandahl                                                                  fredag 18 september 2015 kl 16.17


Ett öppet brev till biskop Hans Stiglund

Min käre biskop Hans!

Nu är det bekräftat. Brevet från dig till domprosten var en maskirovka. Överste Olofsson från myndigheten ringde just. Han var lite bekymrad, mest för att ingen på myndigheten genomskådat falsariet. Jag tröstade honom med att inte ens jag hade gjort det. Jag påminde också om att du förnekat att du skrivit brevet. Han frågade då varför du inte ringde till mig när du såg brevet på Bloggardag och förklarade att brevet inte var från dig. Jag blev honom svaret skyldig. Nu i efterhand tycker jag att det faktiskt är lite konstigt.

För min del blev jag glad över att min kamrat från Svenska kyrkans Fria Synod tog bladet från munnen och inte bara la möda på sitt främjandeansvar utan knep till med tillsynsansvaret. Det förvånade mig föga, att en sådan biskop, som i decennier varit Torbjörn Lindahls vän, blir trött på det drev hans gamle vän utsätts för, när missgärningen består i en litterär granskning av det politiska språket. Gunnar Fredriksson ägnade sig åt sådant. Det var på sin tid, 1960-tal, fullt hedervärt. 

Jag blev också glad över att en biskop ställde ledarskapsansvar.
En chefs ansvar är ansvaret för personalen och ansvaret att förlora så få som möjligt. Jag hade kontraktsprosten Pehr Edwall som min förste kyrkoherde och chef. Det var ingen som behövde tveka. Utåt stod han upp för sina präster. Han täckte rygg, helt enkelt. Det är väl ditt ansvar som biskop ända fram till den dag du blir den förste som ska föras för att avrättas. Så har det varit i Kyrkans historia - lite annorlunda än när biskopar omger sig med ett hov av låtsasbiskopar som i Västerås! Jag tänkte att du tog biskopsansvaret på allvar och såg till att kvickt blåsa av den orkestrerade kampanjen mot Tobbe.
.
Nu såg jag att Domkapitlet samlat sig för att förklara Irene G jävig.
Jag antar att du tar ett snack med nomineringsgruppen S efter detta. Saken angår väl gruppen, som ansvarar för nomineringen av Irene till Domkapitlet. S brukar kunna sköta förtroendeposter bättre än vad vi nu sett. Tala med ledningen för gruppen, det är mitt vänliga råd. Och se till att den hätske frisören Evanne inte får sätta saxen i ditt hår, förstås. Hur du ska göra med de arbetsrättsliga frågorna, för sådana kommer väl i Luleå, får du nog på förhand ta med sin stiftsjurist. Politiker som misslyckas med sina kampanjer brukar bli hämndgiriga och den hämnden ska väl inte någon biskop låta drabba Torbjörn. Allra minst du.

Nästa vecka kanske du vill ansluta till det glada gänget som dricker pilsner och löser om inte världsgåtorna så i alla fall de kyrkliga genom det informationsutbyte, som endast de tarvliga skulle kalla skvaller. Jag ser fram emot att vi då får rå om varandra. Att Lakers reste sig men ändå förlorade mot Lakers kan jag beklaga och du glädja dig över. Jag tar inte Lakershalsduken under kyrkomötet men det beror på att jag är rädd att någon skulle vilja sno den. Det är inte bara hederligt folk i kyrkomötet. Och det återstår rätt många matcher innan vi vet hur det går. Är det Skellefteå som tar hem guldet tro?

En gång till: det är nu av myndigheten klarlagt att du är utsatt för en maskirovka. Huvudproblemet är, sa överste Olofsson, identitet. Internet sätter förtroende före förvissning. Och jag hade alltså förtroende för dig utan förvissning. Jag kanske mest skulle beklaga att det inte var du som skrev det fina brevet utan någon i Putins desinformationsapparat?

Allt gott tills vi ses - och därefter också!
Din

Dag

Nu är biskop Stiglund väluppfostrad och vänlig. Han skrev ett svar i går kväll. Vi ska tära en pilsner, tror jag. Och kanske tala om det kyrkliga rättssystemet som innebär att biskopen mer är ordförande i ett domkapitel än just biskop. Så uppfattades inte biskopens roll tidigare men biskop Lars Eckerdal, Eckerdal I, uppfattade domarrollen tydligare än tidigare och det har slagit igenom. Den som vill skriva en avhandling om problematiken, skulle kunna få ihop något riktigt intressant. 

Kanske skulle jag skrivit till biskopen om det ansvar en läsare har innan anmälan skickas till Domkapitlet. Man brukar tala om skrivaransvaret, men det kanske börjar bli tid att fokusera på att det finns ett läsarens ansvar att förstå text som den är skriven och inte som den utifrån stabila fördomar uppfattas. 
Det är inte omedelbart klarlagt att den som inte förstår ironi har rätt, om ni förstår hur jag menar. Det är inte heller omedelbart klarlagt att just en sådan person ska tas på allvar.
Domkapitlet kanske skulle skriva det när Tobbefallet kommer upp. 3 december!

7 kommentarer:

 1. Varför denna fixering vid alkohol? Du borde veta att vi i laestadianland inte är snobbiga medelklassalkisar som "måste ha vin till maten". Vatten och mjölk duger åt oss. Till och med kranvatten är gott här. Ska du lyxa dig ta med kranvatten från Kalix till biskop Hans, det är bedömt som bäst i Sverige.

  I sak håller jag dock med även om jag som svensklärare måste påpeka att det gått att säga tydligt och enkelt med få ord så alla begriper att en domkapitelledamot anses som jävig eftersom hon attackerat Lindahl i sociala medier i det ärende som ska utredas av henne och andra i domkapitlet. Hon får alltså inte var med och döma i frågan om Lindahls bloggpost om fobier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som ofta talar/skriver/skämtar om alkohol har själv ofta problem med just alkohol, det är min erfarenhet. Ofta utan att själv vara medveten om problemet.

   Radera
  2. Jag kunde denna lördagskväll inte motstå frestelsen att publicera detta anonyma inlägg med dess viktiga insikter. Supén denna afton bestod av rester. Vad som dracks? Rester eller mest rester.

   Radera
 2. Jag känner en viss tveksamhet inför tanken att Kalix-vattnet är bäst i landet. Älvsby-vattnet - från en annan icke reglerad Norrlandsälv - är också finemang. Till och med så finemang att man för några år sedan kickade igång en fabrik för att sälja varan i buteljerad form. Det gick inte så värst vidare men det berodde inte på vattnet utan på ägarröra. Nu ägs varumärket av Nyckelbryggerier som med sin anknytning till aposteln Petrus också gör öl.
  Gissar att denna kommentar hamnade lite på sidan om blogginläggets huvudsakliga mening och innehåll, vilket jag ber om ursäkt för. Å andra sidan är jag inte den förste som härstädes "svävar iväg".

  SvaraRadera
 3. Kalixborna håller nog inte med. Men jag kan tänka mig att du har rätt samma geologiska förhållanden som råder i Älvsbyn råder ju i Kalix. En skogssjö på sandmark omgiven av tallhedar i närheten av stora älvar som rinner upp i fjällen och snart nått havet på sin långa resa.

  Kalix vattentäkt: Bjumisträsk ligger omgiven av tallhedar och rullstensåsar som låter vattnet långsamt silas till perfekt pH-neutral kvalitet och fin smak. Det bjuds på restauranger och pizzerior under den stolta etiketten "Kalixvatten".

  Om man jämför med det fjällnära vattnet i Kiruna kommun förstår man hur mycket långsamt silande genom sandmarker gör för dricksvattnet. Under surstötarna på våren köar kirunaborna till kallkällor för att få drickbart vatten.

  Detta kan lära oss något om tålamod och vikten av att ge viktiga saker tillräcklig tid.

  Alma

  SvaraRadera
 4. Sikfors´ kraftverk då, Stig? Eller menar du att Sikfors ligger nedströms Älvsbyn och att Piteälven hos dej därför fortfarande är "icke reglerad"?

  F.ö. är Sveriges största ö inte Gotland utan östra Norrbotten, omfluten av Kalix älv, Tärendö älv och Torne älv. Och havet. (Vi skulle kunna kalla ön för Tärendön!). Jaså, gills inte såna där "älvöar"? I så fall är Hisingen inte heller någon ö. Så det så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med till 100%. Men Sikfors ligger nedströms Älvsbyn så kanske menas att den fram till Älvsbyn är oreglerad. Men det slår förstås inte Kalixälvens mäktiga, helt fria flöde.

   Radera