lördag 28 november 2015

Väldigt tråkigt

I dag skulle de många (ochlos) varit i Paris för den kyrkliga avslutningen inför klimatkonferensen. Ja, förvånas inte att det finns en kyrklig poäng att avsluta innan det börjar. Vatten skulle lämnas över. Nu vill man väl inte kasta vatten i Paris, så någon form av överlämnande av det insamlade vattnet får det bli - kanske kan vattnet hällas i Seine och bli något symboliskt?

Väldigt tråkigt, del I
I Linköpings-Posten återfanns den dystra nyheten att Modéus I ställer in sin Paris-resa.
Han uttalar orden "väldigt tråkigt".
Det kan man ju tycka. Ärkebiskopen åker. Liksom två handläggare. Ska Henrik Grape vara i Paris i 14 dagar? Tufft jobb. Men säkert bra för klimatet.

1376 personer vandrade för klimatet och över 26000 skrev på klimatuppropet. Detta rapporteras som framgångar. Själv skulle jag vara benägen att tänka att det inte är så fantastiskt. Jag ser nämligen problemet som består i kampanjer som inte landar i det lokala. Svenska kyrkan har förlorat förmågan att mobilisera. Folket står i stilla förundran och ser på hur folkets representanter och deras entourage far iväg för att delta i solidaritetsarbetet. Det är stort i Kyrkans Tidning, förstår jag. Men annars? Hur var det med uppropet för bevarad kristendomsundervisning? Där talar vi siffror! Klimatfrågan är ungefär 1% av det resultatet. Det tycker dom är bra!

Så vann alltså terroristerna. Jag kan ställa upp saken enkelt.
Terroristerna - Klimatet 1-0
Å andra sidan och bara oss emellan: Är det inte lite löjligt när en biskop prompt ska till Paris för att i tjänsten fotvandra några mil, manifestera och vara med i en ekumenisk mässa på grund av klimatfrågan? Och allt detta ackompanjeras av pressmeddelanden.
Men det blir kanske så här för Modéus I, han som ser att det är gryning för Svenska kyrkan eftersom Svenska kyrkan följer Jesus och då kan det bara bli bra.
Ja, ni förstår utan att jag behöver lägga ut texten ytterligare.
Fast nu var det inte gryning när Modéus I kommenterade. Nu var det "väldigt tråkigt".

Väldigt tråkigt, del II
Stiftsfullmäktige i Växjö hade inget att säga i flyktingfrågan i onsdags. Stiftsfullmäktige i Karlstad sammanträdde i torsdags och uttalade sig för asylrätten i Sverige samt permanenta uppehållstillstånd för barn och barnfamiljer i Sverige. Under torsdagen kommenterade också Modéus II. Regeringsförslaget slår framförallt mot de skyddslösa och utsatta barnen. I den digitala formen, men inte i den tryckta, "rasade" Modéus II.
http://www.smp.se/vaxjo/vaxjos-biskop-rasar-mot-regeringen/

Själv är jag mest bekymrad över haveriet för flyktingfrågan och anar att jag inte får veta hela komplexiteten. Jag såg en uppgift om att avlopps- och infiltrationssystem inte är dimensionerade för hus som nu rymmer 30 mot beräknade sex. Avloppet rinner orenat ut i diken och ner i grundvatten. Jag undrar över smittrorisk om folk kommer hit med sjukdomar vi tänkte att vi genom ett folkhälsosystem utrotat. Och jag funderar över bristen på boende. Nog har vi pengar för att kunna visa barmhärtighet - men har vi de konkreta resurser som behövs? Sannolikt inte. Det tar lång tid att få fram dem. Inte ens sjukhemmet i Grännaforsa är i ordning ännu eftersom det sanitära är otillräckligt.
Vad är då kyrkliga uttalanden värda - nu?
Skulle inte något sagts tidigare då?
Och vad sa Svenska kyrkans delegation i mötet med Assad - är det ingen som vill berätta för oss? I så fall tycker jag också detta är väldigt tråkigt.

Jag såg ett fb-inlägg att det nu var tid för oss att sänka vår standard för flyktingarnas skull. Kanske. Men jag övertygades inte. Jag frågade min äldsta dotter. Jag fick för mig att hon inte tyckte att detta var vägen ut ur problemen. Kanske hon har rätt? Kan några kristna krav ställas på statslivet, undrade jag. Eller bevittnar vi hur snälla människor alls inte räcker till när vardagslunken vid skrivborden förvandlas till skarpa lägen?

Väldigt tråkigt, del III
Väldigt tråkigt var det väl för Anna Ekström, FISK (som kunde bli Folkpartistiska Liberaler Älskar Svenska Kyrkan, kanske, FLÄSK), när hennes fjärde krav för prästvigning föll. Men hon kommer tillbaka. Inshallah, som ni vet.
Det går i princip inte att förstå sig på liberaler om man tänkte sig att liberalism skulle vara något annat än regleringsverksamhet av godhet.
Lyssna om ni vill få en mörk bakgrund att tända adventsljus till. Och minns: vi tänder från söder mot norr. Kolla att staken står rätt.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6312235

Väldigt tråkigt, del IV
Väldigt tråkigt menade en vän att Kyrkans Tidnings genomgång av Utbildningsinstitutionen var. Dramatiken saknades. Chefen fick lägga allt till rätta eftersom detaljerna saknades. OK. Vill någon med insikt/erfarenhet skriva en gästkrönika här går det bra. Maila över till sandahl.dag@gmail.com
Jag måste ha namn men signatur får användas om den tryggheten föredras. Det förtar en del av framställningen, förstås, men jag är inte den som är den. Mycket kan göras publikt och informativt.

Däremot publicerar jag inte den intressanta kommentaren om att en äldre herre meddelat om mig som barn att "någon jävligare unge har jag aldrig stött på och särskilt infernalisk var han mot sin yngre bror". Skälen är fyra. 1. Inlägget var anonymt, 2. Inlägget ter sig som en faktoid eftersom vi båda tillsammans och i förening kunde beskyllas för att vara de jävligaste, det hade varit troligare om vi båda anklagats och 3. När Morsan hörde att fjärdingsman Hägg sagt något liknande, ringde hon upp. Fjärdingsman gjorde reträtt så mycket det bara gick och 4. Om sagesmannen, som uppgetts, suttit barnvakt åt mig måste det vara en äldre och gaggig herre som nu skapar sig sina minnesbilder.

Vädligt tråkigt, del V
Mot bakgrund av det som är väldigt tråkigt ska jag botanisera bland utstyrsel för advent. Allt ska upp. Men har vi timers och i så fall var och finns det lampor? Jag trodde vi skaffade oss ett system när julen raskades ut och det gjorde vi nog - men vilket? Som vanligt alltså. Förvirring - men vad då. Det blir ju mitt i allt som är väldigt tråkigt och just därför att det är väldigt tråkigt Advent!

PS
Lite mindre tråkigt?
60 klimatvandrare får vandra in i Paris och manifestera. Det kan tyckas vara få, men heter det i ett pressmeddelande till Kyrkans Tidning i går eftermiddag ( jag läste det just nu, lördag förmiddag) de 60 representerar tusenden. Tusen sinom tusen, antar vi.
De är roliga, de kristliga. Gud skapar av ingenting. De är nästan lika duktiga. Och vad allt kan man inte åstadkomma med ett pressmeddelande! Kollar man Kyrkans Tidnings hemsida ser man en person, som rustad för Vasaloppet. Så är det inte. Hon rustar sig nog mot klimatuppvärmningen.

6 kommentarer:

  1. Jag tycker inte riktigt om att tala om "haveriet för flyktingfrågan". En hel del tycks vara ganska valhänt hanterat, men det rör sig ändå om något som, till sin omfattning, kom oförberett. Man blir tvungen att improvisera och göra så gott det går. Det har ändå inte varit helt oävet.

    Däremot tycker jag att det är något av ett 'haveri', när man helt ger upp. Man kunde erbjuda lite enklare förhållanden, och säga till flyktingarna: Just nu kan vi inte göra mycket mer – men ni är ju i alla fall här, i lite mer lugn och ro än att vara på väg mot ovisst mål. Det kanske är bättre med ett tält (hyfsat uppvärmt, hoppas jag) här, än i södra Turkiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Inte heller jag gillar uttrycket haveri, men samtidigt kan man inte påstå att det är en hastigt och oväntat uppkommen situation. Det har funnits oberoende och seriösa röster som varnat för att det inte kommer att hålla om ingen ändring sker. Det vilar ett tungt ansvar på de som drivit en väldigt extrem retorik med hårda påhopp på alla som velat tåla begränsningar. Då blir det så här. Pendeln slår fullt ut åt andra hållet istället. Detta är ju typiskt svenskt, vi tror att vi håller oss i mitten men svänger istället mellan extremerna. En lugnare debatt hade kunnat leda till andra lösningar.

      Samtidigt ska man komma ihåg att redan bygget av det tältläger i Revinge för 275 personer som planeras kräver att MSB mobiliserar kunnig personal utspridd över hela landet. Bara bygglovet tog en månad att ordna. Sverige är uppenbart väldigt dåligt rustat för enklare provisorium.

      Radera
  2. Stort tack för urtråkig eftertanke. Jag fick anstränga mig för att inte dra på smilbanden.
    Däremot drar jag inte på smilbanden när det gäller Reinfeldts öppnade hjärta. Hur många flyktingar låter han bo hemma hos sig, eller i sitt kvarter, eller i sin kommun? Jag drar heller inte på smilbanden när det gäller biskopen som uppmanade/antydda att stiftet höll inne med fastighetsresurser att fungera som evakueringsboenden. Problemet är ju bara att någon måste låsa upp. Någon måste se till att där finns någon form av värme. Någon måste se till att där finns mat så att människor inte går under i husen. Och någon måste vakta fastigheten så att inga vilsna hängivna sverigevänner kommer och tuttar på. Hur mycket har dessa herrar egentligen arbetat med flyktingar och asylsökanden - in real life? Dessa frivilliga krafter som antas finnas ute i buskarna - vem ger dem mat? Kyrkoherdarna som ska lägga om verksamhets- och arbetsplaner - hur mycket handlingsutrymme gavs för det innan folks rädslor tar överhanden?an.

    SvaraRadera
  3. Den som orkar berätta om nuvarande gruppdynamiska dramatik vid våra aktade utbildningsinstitutioner kan nog tjäna en hacka på det. Sälj inget för billigt!an.

    SvaraRadera
  4. 26000 underskrifter, får man inte ihop det bland kyrkans anställda och några respektive? I flyktingfrågan har det skett en mobilisering av frivilliga, men regelverket saknas för provisorium.

    SvaraRadera