fredag 1 juli 2016

Täppa truten till på dr Borg?

Den 19 juni skrev biskoparna kollektivt i Sveriges malligaste morgontidning.
DN Debatt är förstås inget debattforum. Makten talar där. Ska den sägas emot, får det ske i andra fora. DN Debatt är en tribun. Biskoparna ville att riksdagen skulle säkerställa barnens intressen och argumenterade mot tillfälliga uppehållstillstånd och mot begränsningar när det handlar om familjeåterförening. Förslagen i riksdagen, som blev beslut, skulle svårligen klara en barnkonsekvensanalys. Biskoparna ville de ensamkommande flyktingbarnen väl. De skulle få möjlighet att etablera sig, lära sig svenska, gå i skola, arbeta och bidra till samhället.

Inte sällan funderar jag över flyktingsfrågan.
Förra sommaren tyckte Kyrkostyrelsen att extra pengar till flyktingmottagning inte behövdes. Jag hade ju fått igenom sådana genom en motion i kyrkomötet året innan. Jag förstod inte hur styrelsen tänkte. Pengarna hade ju alls inte räckt. Nu skrev jag en motion och föreslog 35 miljoner, det belopp församlingarna ansökt om.
Biskoparna motionerade inte och kyrkostyrelsen hade fattat ett annat beslut, jag ber att få vara tydlig. I kyrkomötet blev beslutet 75 miljoner. När flyktingen står här, behövs åtgärder, men de församlingar som får ta ansvaret, måste få solidariskt stöd.

Det finns egendomligheter med flyktingfrågan, det vet alla.
Jag fann det genant när de ensamkommande barnen fick gosedjur på Malmö C. Efterhand har det stått klart att hälften av dem som kommit inte har egentliga asylskäl. Vi har problem. Och då tar jag inte upp de parallellsamhällen som växt fram och som Expressen skriver om, inte heller frågorna om unga män som uppehåller sig i landet utan några som helst uppehållstillstånd. Rapporterna om hur straffade driver boenden för ensamkommande och berikar sig enkelt med statliga medel, hör till det jag också kan fundera över.

Dr Annika Borg funderade också och skrev i Världen idag om målkonflikter.
Vad med hemlösa svenskar, vad med cancerpatienter och vad med flyktinglägren och malarian? Vad ska vi prioritera? Dr Borg var tydlig: "Bilden är komplex och det är ansvarslöst av kyrkliga ledare att gång på gång gå ut med känsloladdade utspel som förenklar en komplicerad situation och skuldbelägger människor."

Modéus II svarade henne och avfärdade hennes fråga som "storslagen retorik".
Jag uppfattar att Annika Borg också avfärdas med begreppet "försåtlig retorik". Då behöver biskoparna ta ställning när olika utsatta grupper ställs mot varandra. Borg avfärdad, förstår vi. Men blir det inte lite lätt löjligt när biskopar politiserar utan att behöva ta politiskt ansvar. Politik är både att vilja och att välja, inte bara välvilja.

Inte är det enkelt att välfärdsprojektet är ett nationellt projekt men det vi skaffat oss i Sverige är ett stort gemensamt försäkringsbolag, som vi betalar pengar till, för att få ut våra försäkringspengar när de behövs. Om de som betalat in inte längre kan få ut därför att andra kommer och ska ha sin del av kakan, fast de inte bidragit, har vi problem.

Det är högst konkret.
På folktandvården ska flyktingen betala för sig. Det kostar 50:- hör de som sitter i väntrummet. Sedan kommer svensk medelålders man och ska betala för sig. Det kostar dryga 3000:-. Folk i väntrummet funderar. Kanske folktandvårdens personal också. Lika mycket som folk funderar när den föräldralöse unge mannen från Afghanistan ska ha extra pengar eftersom föräldrarna är döda. För att inte tala om kostnaderna för boende. Och vad med de 80.000 som inte har asylskäl och inte ska stanna här? Vad säger biskoparna när vi kommer till politiska realiteter?

Dr Borg begrep att svaret hon fick av Modéus II var ett icke-svar i form av en bekännelse av självklarheter. Hon fattade själva finessen med att inte svara så: "Biskopspositionen görs i ena stunden till en plattform för dagspolitisk påverkan, men ändras till en kyrklig sådan när det passar." Hennes fråga om hur biskoparna kom framtill att just deras politiska uppfattning var den moraliskt mest högtstående och en självklar konsekvens av kristen tro, fick inget svar. Talet om "människors lika värde" komplicerade hon med frågan om vilket värde en människa som aldrig haft eller kommer att ha möjligheten att fly, i synnerhet inte till Europa, har.

Det är en bra fråga.
Vad har "kyrkan" att säga?
Det är också en bra fråga.
Inte minst för den som menar att biskopar alls inte har något ställföreträdande politiskt förnuft och att Kyrkans mening väl så bra kommer till uttryck när vanliga kyrkokristna i olika politiska partier tar ställning. Det där med jordens salt och världens ljus är uppgiften - inte bara för biskopar. Främst ska de sköta gudsfolket så att saltet inte mister sin sälta och ljuset lyser. Polera lampglaset, liksom. Modéus II skriver att "företrädare för kyrkan ibland behöver ta ställning". Det är detta "ibland" som blir problemet. Vi andra behöver alltid ta ställning. Det kallas efterföljelse.
Vi agerar i det politiska inte som "företrädare för kyrkan" (vad detta än kan betyda) utan som medborgare. Det räcker bra så. Och räcker inte det, skriver vi frimodigt t ex en motion i kyrkomötet.

Men varför fick inte dr Annika Borg något svar på de frågor hon ställde utan uppfattades ha ägnat sig åt storslagen och försåtlig retorik?
Läs dessa ord en gång till: storslagen - försåtlig - retorik.
Kan inte Modéus II svara på riktigt - och är det där den episkopala skon klämmer?

Texterna förtecknas:
http://www.dn.se/debatt/varna-barnen-nar-ni-rostar-om-uppehallstillstanden/
http://www.varldenidag.se/debatt/vad-vill-ni-biskopar/Bbbpfa!IwCn1Ep5L4gKc5@a9549dw/
http://www.varldenidag.se/debatt/kyrkan-tar-stallning-dar-manniskovardet-kranks/Bbbpfa!phyCSq1lI3E2XYmKS5RCvQ/
http://www.varldenidag.se/debatt/annika-borg-svarar-jag-fick-ett-icke-svar/BbbpfD!In7E4BXxCEKplyIDAgqfw/

Till det nationella välfärdsprojektet hörde lagstadgad
SEMESTER.
Jag är pensionär och kan inte få semester men ni andra trägna kommentatorer på Bloggardag beviljas nu fyra-fem veckors ledigt. Kommentarsfältet är semesterstängt. Jag själv kommer att blogga innan också jag tar lite ledigt.
Under denna sista arbetsdag, fredagen den 1 juli, går det dock bra att kommentera.
Så önskar jag av hjärtat alla en skön semester.

25 kommentarer:

  1. Biskoparna har vissa likheter med högkyrkligheten!


    -Ja, likheterna kan lätt skönjas, då båda grupper svårligen kan sorteras in under rubriken "Politiska realister".

    De förstnämnda vill i humanistisk anda så väl och så mycket men som inte har tillräcklig respons i folkdjupet eller beaktar ekonomiska konsekvenser.

    Högkyrkligheten å sin sida är så fixerad vid kvinnoprästfrågan att den helt bortser ifrån den massflykt från Svenska kyrkan som sker, om klockan vrids tillbaka sex decennier.

    Sensmoralen är alltså att (kyrkliga) politiska förslag måste ha förankring i folkopinionen. Annars är de dömda att leva sina egna isolerade liv, närda endast av dem som inte vill eller vill vidga perspektiven.

    Så skillnaderna, hr bloggare, mellan de båda storheterna är alltså i vissa delar alls inte stor.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphadeltagaren1 juli 2016 kl. 09:45

      Så blev även detta en kvinnoprästfråga enligt gängse mall.

      Inse fakta. Annika Borg har mer stake än Modeus.

      Trevlig sommar!

      Radera
    2. Känns inte som att uttrycket "mer stake" är det rätta i detta sammanhang, även om jag förstår vad du menar. För egen del kan jag inte komma ifrån att när jag ser Annika Borgs namn så tänker jag på profeten Elia och när jag ser biskopskollegiet på bild så tänker jag på Baalsprofeterna.
      Jag är ledsen, men jag kan inte se det på annat vis. Gång på gång upprepar det sig.
      S Pilt

      Radera
    3. Alphadeltagaren1 juli 2016 kl. 15:45

      Jag förenklar språket, helt enligt den berömda handboken ;-). Alla ska ju fatta, även den kommentars-ovane sekulärsvennen som råkat komma över bloggtröskeln.

      Radera
    4. Du Dike, är fixerad vid kvinnoprästfrågan. Högkyrkligheten rymmer en mångfald av åsikter i den frågan. Högkyrkligheten är en rörelse - inte ett åsiktspaket.
      PGGF

      Radera
    5. Det är väl snarare skillnaden mellan högkyrkligheten och nuvarande biskopskollegium?
      De senare bryr sig om folkopinionen i sitt åsiktsspridande.

      Radera
    6. Jag ser inga andra likheter mellan biskopskollegiet och högkyrkligheten än förkärlek till de liturgiska kläderna. Sedan kan man ha olika motiv för att vilja " klä ut sig" !

      När folkopinionen är rättesnöre i kyrka och samhälle, behöver vi inte Bibeln. Vi kan folkomrösta om vilka som ska vara med på den stora festen i himlen!
      Om det inte är sant att Jesus säger att Han är vägen sanningen och livet...
      5Mos 30:19-20 Välj livet!
      Prästänka

      Radera
  2. Sommarhälsningar från Hakon http://www.bohuslaningen.se/familjenytt/det-kan-vara-sk%C3%B6nt-ocks%C3%A5-n%C3%A4r-tystnaden-bryts-1.3447260c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken fungerar om "c"(sista tecknet i länkangivelsen) utelämnas.

      Att läsa Hakon Långströms krönika är verkligen mat för vår ande.

      Tack, Dag, för allt ditt insiktsfulla delgivande till oss läsare av din blogg!

      Maggan

      Radera
  3. Länken jag sände nyss fungerar inte märker jag. Kommentaren får utgå. Krönikan finns på bohuslaningen.se under fliken Familjenytt. Hakon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, länken fungerar om "c" (sista tecknet) utelämnas.

      Maggan

      Radera
  4. I likhet med hr Dike vill också jag tacka, och önska bloggaren detsamma.

    SvaraRadera
  5. Så väl formulerat! Blir riktigt glad att sådan insikt och förmåga att formulera den fortfarande finns.

    SvaraRadera
  6. Tack, Dag! Jag uppskattar detta blogg-inlägg! Jag tycker också att Annika Borg skriver tänkvärt i Världen idag 27/6, som du refererar till.

    Vilka ska prioriteras? Jag känner till ett fall där hemlösa svenskar slängdes ut från ett vandrarhem, eftersom det skulle bli asylboende istället.

    Sen tycker jag att Hans Bergström också skriver tänkvärt i artikeln "Ska Sverige finnas?" (Magasinet Neo):
    http://magasinetneo.se/artiklar/ska-sverige-finnas/

    SvaraRadera
  7. Annika Borg ville ha förtydliganden och några svar fick hon inte. Jag skulle ibland också vilja ha svar från den som ställer de kritiska frågorna om "hur vi ska göra i stället". Hur tycker du själv att vi ska lösa problemet med att folk som inte har rätt att vara här ändå är det? Hur mycket resurser ska satsas på att jaga dem? Tycker du att en flykting med i en del fall minimala resurser att leva på i Sverige inte ska få hjälp när denne drabbas av akut tandvärk? Osv.

    SvaraRadera
  8. Uppmuntran till Borg: du är duktig, du är modig, och jag talar för flera som jag känner när jag säger att vi är imponerade av vad du gör. Sedan är det alltid så, som en viss karl med flummig mustasch sa, "as you gaze into the abyss, the abyss also gazes into you". Ingen människa (utom en) kan eller bör ta itu med allt elände. Jag hoppas att du tar dig tid att äta glass och se det som gör dig glad.

    Tack Dag för den här vändan, på återläsande om en månad! Yolo!

    /JE

    SvaraRadera
  9. Önskar biskop de facto Dag Sandahl och hans läsare God Juli tillsammans med biskop de facto Bengt Pleijel! http://bengtpleijel.blogspot.se/2016/06/infor-juli-sondagarna.html

    Och här följer lite sommarpsalmer från skilda tider att sjunga tills vi ses på kommentatorskonferensen (i Lund?):
    http://friapsalmboken.blogspot.se/search/label/Sommar

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att det var länge sedan högkyrkligheten var "fixerad vid kvinnoprästfrågan'. Man har gått vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högkyrkligheten har kapitulerat i ämbetsfrågan samt i äktenskapspervertionen och ägnar sig nu åt en välbetald och självbedräglig teaterverksamhet!
      Antony

      Radera
  11. Thorsten Schütte1 juli 2016 kl. 13:17

    Det är lätt att ha åsikter i denna fråga om man inte har egna erfarenheter. Det har jag och därför har jag protesterat inom mitt eget part:
    https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/

    SvaraRadera
  12. Tillönskan
    om en god sommar!

    SvaraRadera
  13. Det är lätt att resignera. Visst är det hoppfullt att det finns analyserande röster, både i form av BloggarDag och A Borg. Tyvärr hjälper det ju inte att slå ner på biskopar och andra: Hade de haft intellektuell förmåga att höja sig över slagord och enkla sanningar hade de nog gjort det av sig själva. Opinionsbildning dock viktig för att inte tappa hoppet om en framtida kyrka med både större hjärta och vassare förstånd, det är bara det att de systemtrogna måste tro evangelium och inte tro på sitt eget system.

    /TD

    SvaraRadera
  14. Sodomsfurstar är också något som blir tydligt om man tänker på vissa biskopar

    SvaraRadera
  15. Sedan måste även frågan ställas om det är riktigt att ställa grupper och deras behov mot varandra. Vilken multi-handikappad dam som fått hjälp i hemmet i årtionden var det som i TV sa "Skyll inte på flyktingarna! Situationen var inte ett dugg bättre för mig för xx år sedan..." Så när Annika Borg pekar på "den matvägrande ungen som inte får psykologhjälp" - är svaret då att det är flyktingarnas fel att barnet inte får denna? Enligt Borg låter det så. Bara Sverige tog emot färre flyktingar skulle det digna av psykologtider för matvägrande barn.

    SvaraRadera