onsdag 28 september 2016

Orienteringsförsök


Jag vaknade och såg regndropparna på fönstret. Ljuset utifrån belyste dem. De såg ut som stjärnfall. Vi ska njuta av tillvarons skönhet. Till det sköna kanske inte Kyrkomötet ska räknas även om Kyrkomötet är platsen för kyrkligt informationsutbyte, dvs skvaller på vanlig svenska. I detta ska man orientera sig mer än njuta.

Jag återvände först till boken Täter und Komplizen i går.
Alldeles för sällan sa Kyrkan ifrån och alldeles för tyst talade Kyrkan om det talades mot nazismen. Tidsandan styrde kyrkolivet (s 14). Slutsatsen är väl Primo Levis: Det har hänt, alltså kan det hända igen.
Omtänkandet av kyrkolivet i nazistisk riktning kom från den tyska kyrkans centrum och bars fram av de yngre prästerna.
För att inte i onödan glädja de romerska katolikerna finns i boken också ett kapitel om bruna katolska präster.
De akademiskt bildade får också sitt.
Antalet krigsförbrytare i absoluta tal var högst när det handlade om akademiker i Tübingen. De ställde entusiastiskt upp också i insatsgrupper som mördade judar. Bildning är ingen garanti mot omänsklighet. Och jag förblir vid min skepsis när teologer ska stötta värdegrundsarbetet. Det kan visa sig bli för lite evighet av det och för mycket tid, dvs tidsanda.

Kyrkans avpolitisering och marginalisering är det problem flera debattörer varsnar nu.
Handlar detta om något annat än att få komma in i värmen och bli betraktade som viktiga intellektuella samtalspartners? Jag vet inte. Någon felsyn anar jag.
Det kan, jag är generös, vara en insikt också. Insikten att det inte finns något medvetet kristenfolk som kan leva världsligt när detta folk lever trons liv. De som kunde, sitter inlåsta på demensboendet. Kvar blir då glada politiker, som vill föra fram sin agenda som uttrycket för vad kristen tro egentligen är. Teologer anar en marknad som ideologimakare. Och då blir det lagiskt.

Nå, Frasse ska komma till Sverige.
På Sturup ska Stefan Löfven hälsa honom välkommen. Sedan ska det firas gudstjänst i Lund. Att Svenska kyrkan är värd för det hela är en tanke som alltmer hamnar i bakgrunden. Värdskapet ska tydligen nu skötas av Kyrkostyrelsens arbetsutskott och sedan ska påven till Malmö för ett evenemang på arenan. Den 1 nov på morgonen blir det utomhusmässa. Hur mycket kommer fokus att lägga på att vi ägnar oss åt reformationen 500 år då? Blir fokus egentligen påven och påvebesöket det som människor minns? Antagligen.

Tänk om Leo X lagt bråkdelen av resurser på att integrera reformationen när det ännu fanns tid genom att avskaffa en del små missbruk som infunnit sig som när nu 500-årsjubiléet ska begås! Ska protestanterna lyssna uppmärksamt efter beklaganden och sedan skandera: "Vad säger Frasse? Frasse beklagar", fritt efter ropet om Tage Erlander år 1968. Vad beklagas? Kyrkosystemets oförmåga på 1500-talet. Och kunde det hända då, kan det hända nu.

Vill ni bli orienterade om kyrkohandboken?
Arbetet fortgår efter plan med intensiva insatser. Remissvaren, som talar om positiv respons på förslaget, visar den verkliga församlingsopinionen. Det heter att förslaget steg för steg blir bättre. Om det är så, vet vi i januari.

Annars är jag desorienterad.
Det skulle varit sammanträde med kyrkostyrelsen i veckan. Det ställdes in. Inte av presidiet, som inte var informerat, men tydligen av kansliet eller ärkebiskopen. I våras/på försommaren kortades två sammanträden. Det är då ledamöter och ersättare vankar runt och väntar på transporterna hem.

Om jag bara räknar den tid som sparades då och nu så är det 10 timmars överläggningstid som inte används. Tisd när styrelsen finns på plats å orten.
Är Svenska kyrkans situation så problemfri att styrelsen inte behöver överlägga eller är Svenska kyrkans situation så problematisk att det bäst om styrelsen inte får möjlighet att tala om saken?
Jag försöker orientera mig.
När jag säger att jag inte är överens utan tycker att styrelsen borde sammanträda, får jag av olika styrelsemedlemmar beskedet att jag har "fullständigt rätt". Jaha. Ska jag inkalla intresseklubben för att den ska få notera? Har utredningen om det som det larmades om i våras kommit, så kunde väl den rapporten varit värt ett samtal - förutsatt att styrelsen fått läsa den. Eller ska advokatbyråns utredning så som den levererats hållas hemlig för styrelsen?

Jag har verkligen svårt att orientera mig, för jag fattar inte varför styrelsens ledamöter ska gå omkring sysslolösa under kyrkomötet. Finns det något annat svar än att kansliet vill ha det så? Ge mig det svaret då, så att jag kan orientera mig i tillvaron.

Själv avnjuter jag utskottsarbete. Gudstjänstutskottet griper sig verket an med friskt humör.
Honi soit qui mal y pense.




20 kommentarer:

  1. Nästan en hel bok om hur protestantiska prelateraterna och hierarkierna gick i nassarnas ledband och ett kapitel om några bruna katoliker. Tja, man kan väl titta på hur tyska folket röstade 1933 för att se hur "brunt" det var i de lutherska respektive katolska delarna av Tyskland!
    Antony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de katolska delarna (som Bayern etc) var ju Hitlers drängar. Och har väl så förblivit, se på länder som francismens Spanien eller Sydamerika. Verkar som om hierarkiskt hågade fegisar lätt dras till fascisms auktoritära strukturer. Icke så lutheraner, vilket får en att undra hur präglad Sverige egentligen varit av sann lutherdom, som präglas av frisk motståndsanda mot överheter och översitteri.

      Radera
    2. "sann lutherdom": det är ju rena gojan att påstå att nåt sånt existerat.

      "frisk motståndsanda mot överheter och översitteri": tvärtom förtryckte den "lutherska" statskyrkan människor och bidrog till deras fattigdom. /John

      Radera
    3. Anonym 10:40 visar upp klassisk protestantisk okunskap. Titta på valresultaten från 1933 så blir det tydligt att nazisterna var mycket starkare i lutherska regioner än i de katolska!
      Antony

      Radera
    4. Antony: Titta på Hitlertysklands allierade så finner du ytterligare några "bruna" i dina egna led. Men kanske kan vi enas om att det är "de röda" som idag utgör det största hotet?

      Jag håller också med om att påvens besök tar bort fokus från reformationens poäng och aktualitet. Bra då att han redan rest hem 2017, när jubileet de facto går av stapeln.

      Radera
    5. Vilka "led" är intressanta i denna diskursen? Jag tar min utgångspunkt från dr Sandahls referenser och påvisar att nazismen var betydligt mer "framgångsrik" bland protestanter än bland katoliker.
      De "röda" är, och har alltid varit, ett djävulens anhang, men det är också väldigt nära mellan brunt och rött!....
      ...hälsar en Mariablå Antony

      Radera
    6. Socialismen är framtiden, pojkar! Det kommer ni att få erfara en vacker dag på den bittra borgerlighetens och protestantismens dynghög! /John

      Radera
  2. Nu kanske jag är dåligt orienterad, men ärkebiskopen är väl ordförande och då en del av presidiet? Då kanske resten av presidiet varit lite ohörsamma?
    Jag tror att mötet ställts in för att förhala beslutsförslag 6B, borde inte bloggaren glädja sig över det?
    I övrigt kan jag bara hoppas att styrelsen sitter fysiskt samlad under plenum, för det är ju faktiskt styrelsen som står till svars inför kyromötet.
    Så går det till i övriga stora medlemsorganisationer i detta land. Dock inte i riksdagen och jag fruktar att det är det senare KM vill likna sig vid.

    SvaraRadera
  3. Om man ger människor makt att förändra, som tror dom det är meningen att de ska förändra. Om man har beslutande möten ofta, blir det kortsiktigt utifrån det för stunden varande. "Aktuella" frågor hellre än evighetsfrågor. Kyrkomötet bör inte samlas oftare än vart femte år.

    SvaraRadera
  4. Allt ljus på Franse jesuit -vi hade en Franse skomakare i Skälsek, Orrefors -när han kommer till Lund /Malmö.
    Kanske blir det till speciell glädje för de i Svenska Kyrkan som går in för det jesuitiska/ignatianska.
    Jag blir
    Utifrån min reformteologiska hållning vill jag passa på att deklarera att jag tillhör de ill-Loyola...
    Ulf 🐯 Berggren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulf! gå ur sv"k" en gång för alla. Ägna livet åt väsentligheter i stället! /John

      http://www.offentligt.se/lamna-kyrkan

      Radera
    2. Imorgon infaller ju Mikseldagen. Jag åker till Kristensamfundet på St Kunds Vej på Fredriksberg. Svenska Kyrkans nomenklatura anser ju att Kristensamfundet dop inte är just kristet -de traskar patrullo efter EKD. Om jag skulle följa ditt råd John vore det varken första eller sista gången jag s a s ändrade status.
      Ulf 🐯 -infiltratör?
      Ps Leka följa John... Jojo...Ds

      Radera
    3. Ulf! Befria dig från det meningslösa oket! Snart måste dom börja höja avgiften och det kommer du aldrig nånsin tycka att det är värt! På bara fem dagar har 8.150 befriat sig från meningslöshetens välde! http://www.offentligt.se/lamna-kyrkan

      Det som sker nu är historia! Gör ditt livs Exodus! Det är som att uppleva Berlinmurens öppning ännu en gång! /John

      Radera
  5. Självfallet, broder Dag, är det påven Franciskus som är det absolut väsentliga under Sverigebesöket! Lika självfallet är det att det är den karismatiske påven människor kommer att minnas! Att sv"k" har ett arrangemang i Lunds domkyrka är naturligtvis glädjande men påvebesöket kretsar inte på något sätt kring detta. Det här är den världsvida katolska kyrkans stora svenska sammankomst.

    En mumlande bifigur i grå kalufs och illasittande manskaftan lär knappast fastna på minnets ögonhinna. Hur kan någon någonsin tro det? /John

    SvaraRadera
  6. Vanligen brukar en styrelse kunna sammankallas om ett visst antal ledamöter begär så oavsett vad presidiet tycker. Finns ingen sådan reglering för kyrkostyrelsen?

    SvaraRadera
  7. Märkligt detta när äb avblåser möten. Det blir alltid så förvirrat och menigheten och den teologiska sekreteraren har alltid så diametralt motsatt bild om vad som hänt.

    SvaraRadera
  8. "Nu sparkas Svenska kyrkans toppchef" http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nu-sparkas-kyrkans-toppchef

    /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant. Vid "Uppsägning av personliga skäl" får arbetsgivaren inte åberopa skäl som varit kända i mer än tre månader.
      "Avsked" kan bli aktuellt först om arbetstagaren stulit eller på annat sätt varit trolös, vilket inte riktigt borde kunna anses vara fallet.
      Men det kanske var ett rejält utköp som vanligt?
      Fast innerst inne hoppas jag nog på "Avsked", inte minst som det blir billigast för arbetsgivaren.

      Radera
  9. Vilken rubriksättning. Trodde det var generalsekreteraren....
    Canutus Hahn (som funderar på om han inte borde ha ett plustecken före namnet)

    SvaraRadera
  10. Vilken tur att man får chansen att komma hem som turist och se Påven och inte som en VIP och se noblessen.
    Verkar som ankdammen Sverige får problem.

    SvaraRadera