söndag 6 november 2016

Dilemmat

I Syrakusa hittades en gravsten från 400-talet där den sörjande deklarerar att hans hustru ligger i en grav nära Sancta Lucia. Så var det med avsikt. Det finns helgon och det är klokt att vilja ha sina döda i närheten av dem - det är tanken. Därför firar vi också först Alla Helgon och i anknytningen till dem minns vi alla våra döda. Logiskt, pedagogiskt och vackert tänkt. I praktiken har vi dock fått en hel  helg till minne av de döda. Hur hanterar Svenska kyrkan denna folkreligion? Med ljus i första hand.

Helsidan i förrgår från Svenska kyrkan (jag såg den i SvD, pappersupplagan s 43) kan gott citeras. Ljuslågor på bild och texten:
"Ta en minut
Tänd ett ljus. Till minne av nära och kära. I bön och tacksamhet. För egen eftertanke och ro."

Så fanns också Svenska kyrkans logga samt #taenminut och www.svenskakyrkan.se/be
Jag kollade hashtaggen och hamnade i - Östersund. Budskapet var detta:
"Livet tar slut, men en människas avtryck lever vidare i våra minnen. Minnen kan vara starka som doften, som rösten eller som skrattet hos någon du älskar. Under allhelgona påminns vi om döden, och ger liv åt minnena. Ta en minut för att minnas någon. Vem minns du?"

På stationen i Eslöv och Resecentrum i Trollhättan delades ljus ut, läste jag.
I kyrkorna i Stockholm får den som vill sitt lystmäte av requier. Brahms, Duruflé, Hasse, Howells, Jomelli och Mozart upptäckte jag. På några ställen kostar det en hundralapp eller så. Gratis med medlemskort som Hedvig Eleonora försett medlemmarna med, tydligen. Annars fri entré här och var.

Kan detta förstås som något annat än en kyrka som blivit det värsta en kyrka kan bli. Religiös. Ärendet inskränks till att organisera folkreligion. Det är uppenbart att det inte finns någon ansats i texterna att möta den och föra den till kristen tro. Det där med en öppen grav och revolutionerande nya perspektiv? Nä.

Är detta ett opassande konstaterande en söndag, när Bloggardag bara är snäll? Jag vet inte. Är det snällt att förtiga hur det egentligen är? Jag vet fortfarande inte.  Man kan ju vara så snäll att man blir dum av det. Och är det verkligen sant, numera, att livet tar slut? Är det inte gömt hos Gud som bäst? Är vi inte skapade för något mer än en tillvaro här i tiden? Kan inte människor ana det - vid ett barns födelse, när någon dött eller när vi njuter av något i skapelsen? Är det inte Kyrkans ärende att ge ord och innehåll till denna aning utifrån Kyrkans stora minne från en påskdag då allt vände?

Gammalkyrklighetens begrepp "kärringatröst" kunde möjligtvis leda oss till en djupare förståelse av fenomenet om detta goda begrepp inte hamnar i en genusfälla. Det handlar om en tröst som ingen egentlig tröst är och är, antar jag, en vrångbild av verklig tröst. En moder tröstar sina barn och det är fint men något annat än kärringatröst, för den är verkningslös. Vår moder Kyrkan har i alla tider tröstat mer handfast genom Livets Ord, Livets bröd och Välsignelsens kalk. Kring detta handfasta har det funnits själavård, vård om människan själv, också när hon är ledsen (fast inte bara då!).

Om en kampanj av det slag jag nu bevittnar kan jag bara snällt säga:
Så nära och så långt ifrån!
En levande, folklig kyrka är närmare folk än det vi nu ser.
Vad säger detta oss?
Antagligen att sekulariseringen har tagit ett fast grepp om kyrkosystemet.
Agere contra! Agere contra! Apg 17.
Det finns väl fortfarande några som vill en levande tro och har erfarenhet av den just i Svenska kyrkan?


32 kommentarer:

 1. Ang. Apg. 17. På Areopagen, nedanför Akropolis med sitt mäktiga Athenatempel, stod Paulus och sade: "En lång tid har Gud haft överseende med okunnigheten …" Hur vågade han? Och varför vågar man i Svenska kyrkan i dag inte antyda ens något litet i samma riktning?

  SvaraRadera
 2. Jo det kanske finns några.
  Men de jobbar uppenbarligen inte på PR-avdelningen.

  SvaraRadera
 3. Väl skrivet. Det är ingen slump att reformationens startskott gick just Allhelgonahelgen. Reclaim the church! Reformation 2017!

  SvaraRadera
 4. Förlåt, på en söndag! -"Veckans gyllene spänne" -men jag fruktar att du är fel ute, Dag! "Agere contra"-attityden, som blev de Påvliges försvar mot reformationen, skadade i längden dem själva mera än motståndarna. "Agere contra" är Guds svar till döden och djävulen, inte till mänskligheten! Kristus är Guds "Ja!" till människorna. Kristus är nyckeln som går in i folkreligionens lås, föser ut skräpet ur låset -och öppnar dörren till Himlen. Så jobbade de ortodoxa missionärerna i Sibirien och Alaska. De lyckades: folket tog Kristus och hans kyrka till sitt hjärta. I det svenska Same-kristnandet följde man "agere contra"-principen, förbjöd, förstörde och förnekade, och skapade motvilja och sår som fortfarande blöder.
  Nå, men i fornkyrkan rev man ju avgudatempel? Javisst, men man byggde om dem till kyrkor! Jupiter/Zeus (Deus-Pater) och "Allfader Oden" är falska gudar, men altaret "Åt en okänd Gud" han, som inte är skapad men är Skapelsens ursprung och helande, står redo mitt i folkreligionen.

  SvaraRadera
 5. Däremot tvivlar jag på att anonnskampanjen som Dag kritiserar, kommer att bli någon succé. Självintresset är för tydligt. Man borde vända uppmärksamheten till Kristus, inte till sig själv.

  SvaraRadera
 6. Är det de s k högkyrkliga prästerna och i den mer högkyrkliga liturgin som förmedlar tron.Är det via än så förklokade teologiska resonemang vi finner vägar till kristen tro???
  Jesus tror på oss. Vår tillit till det kan svikta. Han sviktar aldrig.
  Paulus i dagens episteltext "Finns det en kropp med fysiskt liv finns det också en kropp med ande." Att dö på jorden är att födas till en kropp med ande i himlen. Eller om ni så vill:den andliga kropp som är inbäddad i vår fysiska kropp här på jorden blir självständig i himlen och den gemensamma lovsången ljuder. Att dö för att födas på nytt. Inte teologiskt inte metaforiskt, inte i högkyrkligheten modell utan kroppsligt. Jesus tror på oss alla. Det förmedlades -långt från högkyrkligt sammanhang -på Petersgården i Lund idag. I liturgin. Och inte minst i Anders Nihlgårds predikan...
  Ulf H Berggren, St Peter Klosters församling i Lund

  SvaraRadera
 7. Vurmen för s k kvinnliga "präster" handlar bara om en sak: gubbsjuka. Något snyggt att vila ögonen på och att tänka på när den stunden kommer.
  Några teologiska argument för "reformen" finns inte. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skriva så, John, är "trolling" om man inte kan visa mycket substantiella bevis, vilket du inte kan, eftersom det du skriver faktiskt inte stämmer med föreliggande fakta. Jovisst kan någon gubbsjuk prästfarbror tycka det du påstår, men drivkrafterna ser annorlunda ut. Kom ihåg räkenskapsdagen för alla fånfängliga ord.

   Radera
  2. Vad är "föreliggande fakta" i det här sammanhanget? /John

   Radera
  3. Nu får du jobba lite själv och ta reda på vad som faktiskt hänt och varför. Om du är mycket snäll kanske tom farbror Dag ksn ge dig tips. Han har skrivit böcker om det. En doktorsavhandling som snses vara av god kvalitet. Kolla tex där om kvinnoprästfrågan drevs av äldre herrars sexuella behov..

   Radera
  4. Noterar att herr Liljeström inte kan svara på frågan om "föreliggande fakta". Mitt påstående om gubbsjukans betydelse för kvinnors rekrytering till "prästämbetet" inom sv"k" står därmed oomkullrunkeligt fast. /John

   Radera
  5. Man får verkligen gratulera signaturen John till att ha gett vapen åt kv*nn*pr*stf*r*spr*k*rn*! Med det sättet att resonera skulle man precis lika gärna kunna säga; "Motståndet mot kvinnliga präster handlar bara om en sak: rädsla för starka kvinnor!" Och jag som trodde vi kommit längre i resonemangen...
   /Per H

   Radera
 8. "Ta en minut för att minnas någon" är ett hån mot sörjande människor. "Livet tar slut" är en rent ateistisk bekännelse. Om vi hade haft en kristen ärkebiskop, hade hon stoppat detta frosseri i död och hopplöshet.

  Ljuger prästerna, när de säger "Gud skall uppväcka dig på yttersta dagen"? Ljuger prästerna när de säger att vi tar emot Jesu kropp och blod i nattvarden?

  De tre senaste ärkebiskoparna har förstört Svenska kyrkan. Att jag tycker det beror inte på att jag har misslyckats med att själv bli ärkebiskop, om nu någon trodde det. Jag har inte ens försökt bli präst. De psykologiserande bortförklaringarna av allvarligt menad kritik...

  K G Hammar inledde förstörelsen. Hans "teologi" är en blandning av psykoanalytikern K G Jungs läror och lundensiska teologistudenters försök att anpassa kristendomen till studentikosa diskussioner med naturvetarna i Lund. Teologistudenterna klarade inte de senares invändningar.

  Anders Wejryd verkar däremot ha varit kemiskt ren från studentikosa spetsfundigheter. Han var bulldozern som utan omvägar gick rakt på och rensade ut.

  Och den nuvarande, med ett valspråk som inte lär stöta några muslimer i kanten om de inte uppfattar det som idéstöld, citerar Dalai Lama, när hon motiverar varför vi ska fortsätta att vara kristna. Och varför andra ska fortsätta att vara det som de är.

  Gå ut och gör alla folkslagen till lärjungar?

  Jag är vägen, sanningen och livet?

  "på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv"?

  Detta kallade den K G Hammar "bilprovarreligion", d.v.s. att man prickar av fel efter en lista. Vilket är en väldigt nedlåtande och föraktfull syn på alla som har en mindre intellektuell tro.

  Det kallar jag barnatro. Den som jag döptes till som ett litet barn, som jag fick lära mig i söndagsskolan som ett litet barn, i småskolan och i varje undervisning i Svenska kyrkans regi därefter.

  Jag anklagar ärkebiskoparna för avtalsbrott och förskingring. För brott mot de doplöften som gavs mig och mottogs av mina föräldrar och nedskrevs i en dopbekräftelse.

  Avtal med gamla kunder ska hållas även om firman byter VD.

  SvaraRadera
 9. LFL och BloggarDag,

  -På självaste den söndag, då vi skall minnas våra döda, ser vi ovanstående text med särskilt anklagelsen mot ärkebiskoparna.

  Då det är bloggaren, som ensam råder över bloggen, dvs har ansvaret för den, undrar jag stillsamt om han instämmer i LFL:s anklagelser eller har för avsikt att ta signaturen ordentligt i örat?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Dikes söndagsprydhet är enastående! /John

   Radera
 10. Här är det högt i tak och debatten här har ett forum för både rätt och fel. 😇 Det kanske retar en del, men i så fall är deras eget fel, sjunger Edvard Persson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dike morrar snällt när den kvinnliga ärkebiskopen kritiseras. Men att även två manliga drabbas av samma eller ännu kraftigare kritik, blev tydligen för mycket för Dike.

   Eftersom Dike inte har gjort sig känd för att ha några teologiska invändningar mot kvinnor i tjänsten, måste det helt enkelt handla om kvinnosyn. Kvinnor förväntas göra fel?!

   Såvitt jag vet, är alla tre fortfarande i livet. Jag har inte smädat minnet av någon avliden, som inte har möjlighet att själv försvara sig. I Dikes demokratiska kyrkosystem får vanliga medlemmar inte ens kritisera levande heretiker bland prästerskapet.

   Svenska staten gav Svenska kyrkan sämsta möjliga förutsättningar att klara tiden efter skilsmässan från staten, när regeringen lät en ateist (kulturministern) utse K G Hammar till ärkebiskop under själva skilsmässan.

   Jo, det är just på Alla själars dag som detta ska kritiseras. Hur kyrkans löften till alla de generationer, som byggt och kyrkan och fört den kristna tron från generation till generation, har svikits. Hur alla gjorda dagsverken, som har gjorts av dem som inte kunde göra penningdonationer, har förskingrats.

   Och glöm för all del inte hur Wejryd systematiskt har "nallat" av kyrkans finansiella tillgångar för att lösa ut obekväma kyrkoanställda, präster och andra. Detta kallar jag "trolöshet mot huvudman".

   Vem den huvudmannen är, kan ju Dike fundera på, Gud eller människor. Kanske både och?

   Radera
 11. BOD,

  Hur vore det att istället för att reflexmässigt vägra förstå vad t ex LFL skrivit om de senaste ärkebiskoparna sätt dig ner och försök motivera på vilket sätt han har fel.

  Fundera över vad som är en Kristi Kyrkas uppgift? Betänk också att det speciellt är biskopens uppgift att se till att den apostoliska läran bevaras och försvaras. Att tex hävda att "Jag har inte sanningen, jag söker den...låter kanske fint men är det då sådant att man betvivlar Guds ord , den apostliska läran eller bekännelsen så bör man vara så hederlig att man avstår från att vara biskop.

  Men visst, jag inser att köttgrytorna drar...

  //HH

  SvaraRadera
 12. LFL,

  -Din anklagelse mot ärkebiskoparna är - på ren och oförfalskad svenska - oförskämd och inte värdig någon, som deltar i seriösa kyrkodebatter.

  Vad värre är, inser Du uppenbarligen inte detta, att döma av repliken till mig.
  Således bristande självinsikt och -kritik!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då får jag väl på mina och alla andra lutheraners vägnar be om ursäkt för dr Luthers alla oförskämdheter mot sin tids katolska biskopar, inkl. påven själv. Inte värdigt någon som deltog i seriösa kyrkodebatter.

   Nog tyder det på bristande självinsikt och -kritik hos Dike, om han nu anser sig vara medlem av den lutherska kyrkan, vars själva väsen är kritik mot kyrkliga auktoriteter, att han anbefaller den tystnadens kultur, som Luther vände sig mot.

   Radera
 13. Den ovanstående debatten blir meningslös om man inte först enas om huruvida biskopar har ett särskilt ansvar inför Gud och människor att bevara läran.
  Själv har jag ingen anna syn på detta än biskop Ignatius av Antiokia (d.110).
  De som hävdar att han hade fel (och därmed smädar hans minne och martyrskap?), borde rimligen förklara grunderna för detta påstående.
  Om man är överens om det så kan man sakgranska nutida biskopars uttalande och argumentera kring om de försvara tron eller inte. En sådan diskussion utsattes Arius, Athanasius & Nestorius för av lekfolket.
  De drevs alla i landsflykt i omgångar, så dagens biskopar och deras ryggmärgsförsvarare kanske kan tåla en och annan bloggkommentar?

  SvaraRadera
 14. Herr Dikes måndagsprydhet är också enastående! (Han vill visst att vi ska stå med mössan i hand och bocka för överheten. Där han ju själv ingår) /John

  SvaraRadera
 15. Peter T, HH och Anonym,

  -Anklagelsen lyder "avtalsbrott och förskingring".
  Den är allvarlig i det sekulära samhället. Och naturligtvis i det sakrala.

  Den är direkt åtalbar, om den inte i domstol kan beläggas.
  Finns en sådan dom mot ärkebiskoparna?

  Vem har sedan, John, begärt att Du - eller någon annan - skall bocka för överheten.
  Vi begär bara i anständighetens och den seriösa debattens namn stil och hyfs.

  BENGT OLOF DIKE

  -

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag att herr Dike ska sansa sitt ego och lugna ner sig. Ta några dagars ledigt här från bloggen och återkom när det känns motiverat igen. /John

   Radera
  2. I så fall tycker jag, herr Dike att du snarast ska inleda åtal mot landets alla åklagare, som står i domstolarna öch anklagar personer, som inte redan är dömda för de åtalade brotten, och påstår att dessa har begått dessa brott.

   Sedan borde du veta att ett avtalsbrott inte nödvändigtvis är ett brott enligt strafflagen.

   Och du borde också veta, för att ta ett idag ofta diskuterat exemel, att en våldtäkt är en våldtäkt, även om den utpekade gärningsmannen inte kan överbevisas att ha begått våldtäkten.

   Således är en förskingring en förskingring, även om ingen ens har blivit åtalad. Jag vidhåller således att lösa ut kristtrogna präster och andra kyrkoanställda "enligt lagen om anställningsskydd" både är ett missbruk av denna lag samt en förskingring av kyrkans såväl ekonomiska som andliga kapital.

   Detta var ju inte avsikten med vare sig tidigare gjorda dagsverken och donationer eller i nutiden inbetalda kyrkoskatter och kyrkoavgifter. De var avsedda för inre mission, för att fler människor skulle komma till tro och få eget liv.

   Om du nu har försökt få igång ett tillsynsärende mot Dag för att han har publicerat min kritik mot de avfälliga ärkebiskoparna, bör tillsynsärendet även omfatta hans publicering av ditt förtal mot mig.

   Bevisbördan är din. DU SKA BEVISA att min kritik mot ärkebiskoparna är obefogad.

   Var donationerna etc, avsedda för att användas för att lösa ut präster som hade samma tro som donatorerna själva? Ja, jag tycker faktiskt att Wejryd borde ha åtalats.

   Radera
  3. Ett bananskal på gräsmattan i Paradis(!)skolan i Nybro. Harald Magnusson samlar oss i gymnastiksalen och håller en predikan över VETT, VETANDE.
   HUT,HYFSNING
   John...

   Radera
 16. Men snälla Bengt Olof Dike.
  Fanns det verkligen skäl att apostrofra mig i det där inlägget?
  Håller du med om något av följande påståenden:
  - biskopar har ibland historiskt utsatts för kritik av den teologi de förmedlar?
  - biskopar har genom historien ibland med rätta kritiserats för sin teologi?
  - biskopar av idag bör även de kunna utsättas för ifrågasättande av sin teologi, (oavsett om de heter Giertz, Gärtner, Schori, Wejryd eller Jackelén)?
  - är det rimligt att föra en teoretisk debatt om huruvida man bör kunna få kritisera biskopars teologi eller inte?

  SvaraRadera
 17. Nej, nej, nej, bevisbördan ligger på den som påstår något!

  -Märkligt att herrarna ovan inte förstår detta. Tror de verkligen på det som kommer från deras respektive dator? Som om Dag skall bevisa, att jag har fel, om jag påstår något oriktigt om honom!

  Den ursprungliga anklagelsen ovan var lika grov och oanständig som den - naturligtvis! - inte hör hemma i en seriös kyrkodebatt.

  Förstår verkligen inte anklagelsens producent detta?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 18. BOD,
  Detta med bevisbörda får Du nog tänka över en gång till!

  LFL,men inte bara han har med flera exempel påvisat vari avtalsbbrott och trolöshet mot huvudman föreligger. (Glöm inte vem som är huvudman!)

  Du påstår anklagelsen är falsk och obefogad-ja visa då vari det falska ligger! Alltså upp till bevis!

  Att Du inte tar till dig sanningen är väl känt och dokumenterat i alla dina kommentarer men gör nu ett försök.Det skadar inte.

  Glöm sedan inte att det är stor skillnad mellan att ha rätt och att få rätt. Många har av denna anledning fått beteckningen rättshaverist.

  Inom politiken är det inte precis rätten som eftersträvas utan vad som är PK. En Kristi Kyrka har dock andra preferenser. Att SVeK följer politrukernas väg -ja tom Du borde kunna inse vad det indikerar.

  //HH

  SvaraRadera
 19. LFL, HH m fl,

  -Försök inte trixa bort, att det ALLTID är den, som beskyller någon för något brott, som har att bevisa sitt påstående.

  Något annat vore ju groteskt. Alltså, LFL, vad är det som ärkebiskoparena har "förskingrat"

  BENGT OLOF DIKIE

  SvaraRadera
 20. BOD,

  Du tjafsar. LFL har ju klart visat vad som förskingrats. Du vägrar som vanligt erkänna sanningen OK använd då politruktjafs om det känns bättre och förklara vari LFL här har fel.

  Är det för svårt för en politruk?
  Arma SVeK med sådana försvarare.

  ((HH

  SvaraRadera