fredag 9 december 2016

Stereotyper

Det är fortfarande det kyrkopolitiska som fascinerar.
Jag hörde beskrivningen av en nomineringsgrupp. Argumentet var i stort detta: "Vi är kristna och vi är socialdemokrater - då är det väl inte så konstigt att vi håller ihop också i det kyrkliga, drivna av värderingar som alla människors lika värde och jämställdhet? Det är inte heller konstigt att de som brukar rösta S, röstar på oss."

Det sas föga om utsorteringsmekanismer i politiska partier.
De är verkliga i riksdagen. Miljöpartiet och moderaterna har folk i karantän och ombudsmännen S sorterar flitigt bland kandidater i det kyrkliga. Nämn inte SD! Har någon varit avvikande i en viktig omröstning, blir det ingen fortsättning nästa mandatperiod. Det mer fascinerande är att ombudsmännen får makt att styra detta. Om sådant talas föga.

Så fick jag i samma framnställning veta att det finns nomineringsgrupper som står för motstånd mot kvinnliga präster. Jag uppfattade att Frimodig kyrka avsågs. För tjugo år sedan var det POSK, men efter normaliseringsprocessen i den gruppen är det väl inte så. Är det inte underligt för komminister Evelina Johansson att sitta i FK och få detta omdöme om sig?

Nu är det rätt att det finns kv*nn*pr*stm*tst*nd*r* lite här och var i det kyrkliga. Somliga likt Nikodemos och andra mer tydliga. Jag hör till den senare kategorin. Gärna upprepar jag att det beror på 1. att jag frågade öppet när jag var ung om reformen och prövade argumenten lika öppet men 2. mest för att frågan om kvinnor i prästämbetet fungerade för dem som ville stämpla mig. För andra alltså. I ond avsikt. Jag skulle smetas fast vid mycket mera och annat än det mina invändningar gällde. Detta förhållande förklarar också varför våra invändningar aldrig tagits upp, tagits på allvar och bemötts med så goda argument att vi, likt Herodes, hade kunnat oss förklara villiga att bära fram vår hyllning till 1958 års riksdagsbeslut. Men att Frimodig kyrka ska jagas på frågan, blir förstås en jakt eftersom gruppen har olämpliga medlemmar, som jag. Vi borde inte finnas. Detta beror i sin tur på att Svenska kyrkan har olämpliga medlemmar. Och då bränner det till i en folkkyrka som uppträder och agerar som en sekt. Och det gör Svenska kyrkan mycket tydligt. Ni förstår problemet - men förstår ni att det är ett problem och för vem det är ett egentligt problem? Inte i första hand för Frimodig kyrka. Vilka ska inte få vara med i Svenska kyrkan, alltså. Vilka är de olämpliga, de som genom sin olämplighet mält sig ur gemenskapen? Ge besked.

Å andra sidan förstår jag hur det måste vara.
Om det finns folk som inte tror det där riksdagsbeslutet vara gudomligt och de får röra sig fritt, tänka fritt, fritt läsa på och fritt tala - så betyder det fortsatt plats för tveksamheter i sakfrågan. Det är inte bara olika syner som ska samsas. I längden uppstår ett behov av klarhet. Människan fungerar så. De som inte vill riskera klarheten, väljer bort dem som i detta läge blir hotfulla. Frimodig kyrka har valt att inte vara en räddhågad lärjungarund. Det är en del av det unika med FK. Så länge Svenska kyrkan har medlemmar av detta avvikande slag, kan Frimodig kyra tacksamt ha det. Inklusivt, liksom.

När kyrkolivet avhandlas i det kyrkopolitiska blir det mest besvärjelser:
Det är fortfarande ett "fantastiskt" arbete som utförs och fortfarande samlar Sveriges största folkrörelse mer än 6 miljoner medlemmar. Det kommer att vara lika fantastiskt när det är 5 eller 4 miljoner också.
Men är det så fantastiskt?
Flyktingarbetet, mötet med ensamma och utsatta - ? Är inte den förfärande sanningen att Svenska kyrkan är ett lågproducerande företag, där en stor del av personalen inte har en susning om vad företaget tillverkar. Därför tillverkar var och en lite efter eget huvud. Det kan folk bara vara nöjda med en tid. Tills de kollar prislappen...

Detta ska inte antydas. Det pågår sålunda ett fantastiskt arbete.
På sitt sätt är det naturligtvis sant. Det är också fantastiskt att krismedvetandet saknas. Vi lever på övertid och överlevandspotentialen är, mänskligt att döma, mycket låg. Nå, då dyker de fromsinta upp och säger: "Du glömmer Jesus", men det gör jag inte. När jag tänker på Jesus får jag det allt svårare att motivera honom att fortsätta just i Sverige. Har inte folk haft tillräckligt många chanser här så att det är tid för andra, som fattar finesserna, att få chansen. Afrika och Asien, t ex. Ljusstaken - lampstället - flyttas. Det skulle inte te sig helt överraskande utan rätt logiskt om så vore fallet.

Jag läste i Barometern/OT att kyrkoherden i Högsby (inte Högby på Öland utan Högsby i Småland) slutar.
"Jag är lite av en äventyrerska", sa Bergström, blev kyrkoherde i Nässjö i stället för i Högsby. Till Högsby kom hon 2014. Hur det präglat Högsby att ha haft en som är lite av en äventyrerska som kyrkoherde, vet jag inte. Jag fattar att Högsby kommun är en avfolkningskommun, industrier läggs ner eller flyttar till mer centralt belägna orter.

Kyrkoherdetjänsten ska fortsättningsvis skötas från Döderhult av en pensionerad prost och så en kyrkoherde, som får påökt. Pastoratet gav upp försöken att utannonsera kyrkoherdetjänsten. Bekymrar sig då inte Herren för Högsby, där det bor mer än 4500 människor som inte ens kan skilja på höger och vänster /kommunstyrelsens ordförande är C/ och dessutom många djur (Jona 4:11)? Ska pastoratet styckas upp? Men hon som är lite av en äventyrerska tycker att den provisoriska lösningen är bra.

Jag står här förundrad - o mysterium!
Låt oss enas om att det pågår ett fantastiskt arbete i Svenska kyrkans församlingar.
Say no more! Say no more!


35 kommentarer:

  1. I Guds folk finns det profeter och det finns herdar. Profeterna skall vara 'något av äventyrare'. Herdarna skall vara lugna, tålmodiga, uthålliga.

    Finns det möjligen något profetiskt hos förra kyrkoherden i Högsby? Eller handlar det bara om äventyrerska?

    SvaraRadera
  2. 1 Den enda helt vettiga grupperingen i SvK är VISK. Jesus var den förste vänsterpartisten...
    2 Nu får det vara slut på detta ömmande om kvinnoprästmotståndare bland presumtiva prästkandidater.I Svenska Kyrkan hör de inte hemma sen länge. De får söka sig utkomst på annat håll. Och Dag - man blir aldrig för gammal för ny -och omprövning.
    3 Strukturutredningens implementering håller på att leda SvK i fördärvet. Kyrkomötet hade frågan uppe senast. Topparna på riksplanet och stiftsplanet slår dövörat till. De blundar för krisen. Var fanns Dag när Kyrkomötet diskuterade frågan och inte ville gå vidare med att utreda hur Strukturreformen hittills verkat?
    4 Jag hade tänkt ligga lågt i advents-och juletiden men Tiger i mig tiger ej...
    Ulf H Berggren Lund Hälleberga

    SvaraRadera
    Svar
    1. 5 Och Svenska kyrkan stryker "kyrka" ur namnet. "Svenska Religionssamfundet" störtar vidare ner i avgrunden...
      Eller hur?

      Radera
    2. Det är inför avgrunden omvändelsen sker.
      Omvänd er ty himmelriket är nära.
      SVENSKA K Y R K A N är en folkkyrka som ger den visheten. Nästan lika säkert som att Jesus föds på nytt i år också är att FOLKKYRKAN i Sverige ständigt dör för att uppstå. Men det är avhängigt av vår mänskliga aktivitet också. Paulus hade ord för det :synergói...
      Ulf H Berggren Lund Hälleberga

      Radera
    3. I Berggrens tokheretiska sekt finns det varken plats för Jesus eller ett uns av kristendom!
      Antony

      Radera
    4. Det stavas sett!
      Det finns plats för minst en till, jag lovar...
      Ulf

      Radera
    5. När jag åker till Kristensamfundet i København en söndag brukar jag på fredagen innan gå till morgonmässan i Lunds domkyrka. Jag finner alltid att det finns en överensstämmelse mellan det som predikas i domkyrkan och det som predikas på St Knuds Vej. Och, Antony, det är samma treenighet som möter upp.
      Evangeliet blir tolkat i det som är vårt här och nu...
      Ulf

      Radera
    6. Ingen sanning utan bara kontext är den postkristna protestantismens "credo". Tack för att Ulf bekräftade det jag länge misstänkt - Svky är en postkristna sekt!
      Antony

      Radera
  3. "Vore det inte enklare om regeringen upplöste folket och valde ett annat?" (Bertolt Brecht, 1953) /John

    SvaraRadera
  4. Egentligen borde Sverige styras av en diktator.
    Två exempel på detta:
    1.Beslutet om kvinnliga präster. Får inte ifrågasättas.
    2.Pisa-undersökningen. Guds omdöme om svenska skolan. Får inte heller ifrågasättas.
    Verkar det inte som om svenska folket längtar efter en rejäl diktator?

    LG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tunga bördan av att ta ansvar för sina affärer känner alla nymyndiga ungdomar till. Så skönt det vore att förbli infantil och låta andra sköta om en! Så undviker man mogna och bli människa.

      Radera
    2. Ja lite Iran-stuk på Sverige vore inte så dumt!

      /smun

      Radera
    3. Räcker det inte med att Dag Sandahl styr denna blogg? Med signaturerernas doa - kör instämmande.
      Ja,bloggen dikternas förvisso.Frågan är bara av vem...
      Ulf H Berggren Lund Hälleberga

      Radera
  5. "Reformen" 1958 är och förblir ett stort misslyckande. Detta spektakel har inte tillfört sv"k" någonting alls av värde. Den liksom "reformationen" är för alla seende ett tydligt djävulens och ondskans verk som skapat stor splittring där enhet ska råda.
    Det är snarare de dreglande kjoltygskverulanterna som borde söka sin stimulans och tillfredsställelse på annat håll än vid profanerade och missbrukade altaren. Kvinnan tige i församlingen. /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha. Du, "John", är nog en Dag-motståndare som vill så än mer ilska gentemot bloggaren. Ja, ska folk säga, se bara vilka galna kommentarer som finns på karlns blogg. 😀
      //J.O.

      Radera
    2. Kvinnan nige i församlingen. Jag bockar och bugar för de präster av båda könen som är av Gud kallade.
      Ulf H Berggren Lund Hälleberga

      Radera
    3. Vilka "präster"?
      Antony

      Radera
  6. Nu kan jag förvisso inget om det kyrkliga klimatet i Nässjö. Men eftersom jag ändå känner till orten något djärvs jag ändå påstå att äventyrarambitionerna är ganska måttliga om de uppfylls av en kyrkoherdetjänst i Nässjö.

    Järnvägsmässigt är det däremot en spännande plats. Dels är det den driftplats i Sverige där flest banor löper samman (nämligen sex stycken), och dels ligger södra stambanans högsta punkt strax norr om Nässjö. Men det hör ju strängt taget inte hit utan meddelas endast eftersom det sannoligt intresserar någon då det finns ett oförklarat samband mellan högkyrklighet och högt järnvägsintresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under min tid i Eksjö inhämtade jag att Nässjö finns till endast för att politikerna i Eksjö absolut inte ville ha den smutsiga järnvägen i sin stad.

      För egen del tyckte jag alltid att Nässjö var en urtråkig stad tills jag, den 14 januari 2003, i en gräslig isande blåst, på stationen under ett tågstopp, kunde hämta vår käre katt Simson. Tidigare var Nässjö i min ögon bara tråkiga tågbyten men nu tänker jag på Simson och blir glad.

      Radera
    2. Jag har aldrig mött någon som tyckt att en flytt in till Nässjö varit ett bevis på en "wild and crazy personality". Men uppskattar man många flyktvägar så är ju läget perfekt.

      Jag har dock fått lära mig att järnvägsintresse är ett frikyrkligt karaktärsdrag.

      Vad som däremot är tragiskt är att många präster inte verkar vilja stanna någon längre tid någonstans alls. Det måste vara svårt att bygga relationer när kyrkoherdarna liksom svischar förbi.

      Radera
    3. När jag passerar en järnvägsövergång och ser skylten "Livsfarlig ledning" går mina associationer till det politiserade kyrkomötet med biskopar utan rösträtt i SvK. Kan det ha med detta samband att göra?
      Eller är det alltför enkelspårigt att tänka så?
      Man ska kanske inte dra några förhastade växlar på det. Sambandet är måhända skenbart...

      / JH

      Radera
    4. Det vanligaste utropet från konduktören brukar vara "Vi får inga signaler, så vi kan inte komma vidare". Alternativt löper signalsystemet amok. Det verkar gälla kyrkan det också.

      En gång blev jag strandsatt i Göteborg. Det fanns inget lok som kunde dra oss, de flesta lok var på lagning. Då satt jag och tänkte på sjukskrivna präster.

      Radera
    5. Lika rolig som Leif "Loket" Olsson i TV!

      Radera
  7. BloggarDag,

    -Den här kommentaren är märklig därför att den - på vanligt DS-sätt kritiserar politiska partiers existens i kyrkovalen och framhäver en av KM:s minsta grupp. Men också därför att den subjektivt "analyserar" kyrkans folk, miljonerna tillhöriga. Och rakt ut hävdar att vissa inte bör vara medlemmar. Samtidigt gör bloggaren sig själv och FK till (förföljda?) offer i kyrkan - personer som ej bör finnas. Vem har hävdat något slikt?
    OM FK kritiseras, kanske det är på sin plats med självrannsakan: kan kritiken bero på FK:s eget agerande?

    Jag rekommenderar bloggaren att ett litet ögonblick fundera över - och jag repeterar det igen - varför FK inte samlar fler väljare än ett fåtal i KM i jämförelse med S, C och BA.
    Detta faktum svider förstås men måste - bäste bloggare - respekteras i demokratiska val.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  8. -Fy Katten vad dom spinner och trutförgyller i Bunkern och i ledningen för Kyrkan, svär jag ilsket när jag läst Dagens blogg.

    -Alldeles riktigt, mopsar sig min kommunikatör, Bill. Proffsigt, helt enkelt. Man mind-controllerar med positiva aspekter. Kanske kan man medge nån liten temporär "utmaning", men den kan lätt vispas bort med nåra snyggt riggade svanssvepningar. Sen minns de betalande bara de vackra fraserna och stora orden. Hehe! Att förgylla med truten är artisteri och trutförgyllare är en ädel och oumbärlig profession i samhället numera.

    -Trutförgyllare var ordet! flinar Bull, min teologiske sekreterare stolt över kompisen Bills insikter.

    Jag tror jag avskedar båda de där mopstrutarna. Jag skulle aldrig ha tillåtit dom att ta sina internetkurser på Södertörns Högskola. Rispetto och basta!!

    Elaka Katten Måns

    SvaraRadera
  9. Men BloggarDag, har kyrkan "olämpliga" medlemmar?

    -Den kommentar, som jag skrev i går (fredag) om denna dags märkliga bloggtext försvann tydligen. Jag kanske tryckte på fel knapp, vilket tydligen bloggaren har gjort, när han lät texten om att kyrkan har olämpliga medlemmar få spridning. Låt det då från början bli konstaterat: Svenska folkkyrkan har inga sådana medlemmar; alla är välkomna! Varför skulle någon olämpligförklaras - och i så fall av vilken anledning. Jag blir bedrövad av att läsa denna mening av en KS-tillhörig företrädare, djupt bedrövad.

    I texten framskymtar i övrigt ett gammalt tema: den påstådda politiseringen (från andra grupper än FK:s). Jag är den förste som kritiskt vänder mig mot en del paroller i S-programmet för kyrkan och avsaknaden av behövliga sådana men respekterar givetvis resultatet av kyrkovalet. Detta skiljer mig från exempelvis FK-företrädare, även om dessa inte öppet tillstår saken. Detta samtidigt som jag - hör och häpna nu, hr bloggare! - delar en del ståndpunkter, som är just FK:s. I grund och botten vill inte FK ha en kyrka, som styrs av öppna, demokratiska val, och gruppen har väldigt svårt att förklara varför den länge har varit en av KM:s minsta. Uppenbarligen tilltalar dess program inte kyrkoväljarna.
    Vore det inte en bra idé om FK därför grubblar mer om orsaken till detta - dvs ägnar sig åt självrannsakan - i stället för att ondgöra sig över att det finns partier som ställer upp i kyrkovalen?
    Alltså summa summarum detta: försök att i öppen och fri debatt konkurrera med de förhatliga grupperna i stället för att önska livet av dem i KM genom att hitta vägar att hindra dem från att ställa upp.

    Till syvende och sist är ju väljarnas beslut utan appell. Det måste respekteras. Men i demokratins väsen ingår också att samarbeta med andra grupper för att kanske finna vägar att på demokratisk, parlamentarisk väg hindra S från att dominera och alltid få sina företrädare på ledande poster.

    Att förbjuda partier att ställa upp i kyrkovalen är en dålig lösning, som i grunden strider mot demokratins och det öppna samhällets väsen. Och mot den fria och öppna folkkyrkans.

    Den som har en motsatt uppfattning är välkommen att SAKLIGT motivera den, om han eller hon vill och vågar. Jag väntar med spänning - i den fria och öppna debattens namn.

    God helg önskar

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att Jesus kommer att fråga om det finns TRO här när han kommer tillbaka. Inte om vi har skött våra val och tagit våra beslut i sann demokratisk anda och i enlighet med tidsandan. Vi fokuserar på annat och fäster blicken fel.

      Det var mitt sakliga svar. Nu får du svara på varför andra trossamfund inte får åtnjuta politiska partiers beskydd.

      Trevlig helg!

      Radera
    2. I. sin praxis är Dagbloggaren en censurivrsre.
      Denna blogg har väl gjort sitt och mer därtill.
      Att skriva på andras bloggar är en omdömesfråga.
      Även jag är bliven känd som en verbal dikeskörare...
      Sign Tiger

      Radera
    3. Rent sakligt så har ingen anna kyrka i världshistorien tillsatt ett kyrkomöte genom val där världsliga politiska partier tillåtits ställa upp.

      Då SvK inte är så öppen att ens en revisionsgrupp får ta del av arbetsmaterial i projektet de är satta att revidera gör väl att vi kan stryka ordet "öppen" vid det här laget, eller hur?
      "Folkkyrka" är väl också ett magstarkt ord när folket inte går i kyrkan och samlas(ecclesia) där?
      "Folkbegravningorganisation" torde vara ett mer passande namn. Men borde det inte kunna räcka med personval och ett mandat per församling för ett beslutandeorgan om begravningsorganisationen?

      Radera
  10. Skulle inte herr arvoderade "folkvalde" Dike kunna ta och skaffa sig en uppfattning om vad en Kyrka kan vara för något - förutom den fastnaglade vrångbilden av ett sammanträdesrum med stolar att slita ut byxbak efter byxbak på? /John

    SvaraRadera
  11. -Kom då ihåg denna sanning Alphadeltagare och John:

    -Att tro, kyrka och demokratisk styrning inte är varandras motsatser. Alla försök från er sida att förmedla den motsatta bilden är dömda att misslyckas!
    Varje vecka sätts den kristna tron i centrum vid tusentals gudstjänster i Svenska kyrkan. Alltså TRON, John!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade Moses varit svenskkyrklig hade han varit tvungen att säga något i stil med
      "Fin guldkalv! Ni måste ha rätt (ni är ju många och jag bara en) jag lägger undan de här trista stentavlorna. Party on!"

      Radera
    2. Tusentals gudstjänster per vecka i SvK?
      Finns det statistiskt belägg för det?
      Lite snabb huvudräkning från min sida kommer upp i max dryga tusen, med då inte bara å söndagarna.

      Radera
  12. Peter T,

    -Summera landets alla kyrkor och multiplicera med två, så förstår Du. Det finns kyrkor, där det också förekommer samlingar och andakter vid tre eller fyra tillfällen per vecka.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så landets alla kyrkor har två gudstjänster per vecka?
      Det gäller måhända i Mörrum, men det lär finnas gott om kyrkor på den glesare landsbygden som inte har ens söndagliga gudstjänster.
      Varför skulle annars strukturreformen behöva genomföras?

      Dessutom har jag faktiskt ingen aning om hur ånga kyrkor eller församlingar som SvK har, så min huvudräkning utgick från antalet kommuner, därav frågan.

      Radera