Jag lämnade en gång ett förslag om att vi borde ha en kort valrörelse med valmöjlighet för den som så vill att under denna valrörelse få ledigt från jobbet utan löneavdrag samt en slags gratifikation mot att han/hon lämnar landet under valrörelsen och inte kommer tillbaka för att rösta. Mäler sig ut, helt enkelt. Motprestationen för att inte vara med är att personen då inte under mandatperioden får ha några synpunkter på hur stat, landsting, regioner och kommuner sköts.
Frågan är - hur många skulle framför samhällsansvaret välja två veckors semester utomlands?
De skulle inte bara få tillfälle att vila i största allmänhet.
De skulle slippa känslan av att behandlas som idioter - av politiker och journalister. De skulle slippa
den gnagande misstanken att några håller på att lura dem och gör utspel som de inte kan genomskåda.
Fördelen på hemmaplan - förutom den mentalhygienska insatsen - vore att valet blev en angelägenhet för dem som är angelägna. De enklare knepen skulle snabbt genomskådas och valrörelsen ägnas åt sakfrågor. Kanske skulle vi då kunna få besked om vad den älskade sifferexercisen egentligen betyder och kanske skulle då en värderingsdebatt värd namnet föras.
Jag läser om migrationspolitiken. I Alvesta finns tydligen planer på en muslimsk skola. Då blir denna skola ett grundskott mot tankarna på integration. Vi bygger upp ett alternativ samhälle, som bäst en parallelltillvaro. Men vill i en valrörelse tala igenom den saken. Eller skol- och arbetsmarknadspolitiken i Malmö, S-styrd kommun där resultaten är usla. Finns det ingen S-kapacitet att förklara varför det blivit så och har någon idé om vad som bör göras? Vad är det som gör att ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden - att 40-talister biter sig kvar? Eller är det så enkelt att nyliberalerna med vett och vilja håller på att skaffa sig ett proletariat för att därmed kunna hålla lönerna nere? Vänsterns talespersoner vet jag inte vad de går för, Fi kan vinna framgångar men då med beredvillig journalistisk hjälp (och Schyman förlorade duellen mot Jimmie Åkesson, såg jag). Jag tittar förskräckt på miljöpartisterna och undrar vem som vill låta dessa personer få tillgång till våra plånböcker. Jag vill det inte.
Värderingar vore det en valrörelse skulle kunna fokusera och därmed samtala om något viktigt med medborgarna. Nu hanteras jag som en konsument, ett bondfångaroffer. Jag gillar inte det. Hur vore det alltså med en kort valrörelse, två veckor, och möjlighet till politisk exil under dessa veckor. Skulle jag ligga vid någon varm kust och njuta av sommaren vid Adriatiska havet eller Medelhavet, gratifikationen räcker till en del, fattar jag, och bara högtidligt lova att de närmaste fyra åren inte ha några synpunkter på hur landets styrs och sköts?
Hur känns det med tanken på två avslappnande veckor om du prövar den nästa gång du ser eller hör en politisk debatt i denna valrörelse? Vad vill du helst?
f. Dag,
SvaraRaderaAllvarligt talat: Extremt fina tankar ni sätter på pränt. Tyvärr verkar det bli en skär-rosa/gröna röra regeringen, det som jag inte vill, om inte Vår Herre vill nåt annat. På tal om att bli behandlat som idioter av politiker/journalister: Jag tillåter inte att såna omdömen beröra mig - Selektiv hörsel om ni vill.
NilsJohannes Bengtsson
Om jag tolkar Dag rätt önskar han en politik och en skola med värderingar och - det är ju logiskt - kvalitet om värderingarna bygger på den västerländska civilisationens kristna grund,
SvaraRaderaVarför föreslår han inte ett återinförande av kristendomsundervisning i våra skolor? Det vore väl något - utan ironi - som hela FK-gruppen i KM kan samlas kring. En gång för många år sedan ville ju över två miljoner personer i vårt land slå vakt om den undervisning enligt den namninsamling i historien som samlat flest namn.
Dag minns den, men Olof Palme struntade helt i den, liksom naturligtvis hela det kulturradikala etablissemanget. Och kyrkan drev inte heller frågan tillräckligt kraftfullt och konsekvent, tyvärr.
BENGT OLOF DIKE
Det är för sent. Vägvalet var den gången avgörande i nationens liv. Nu får vi äta kakan som lagades och fortfarande lagas.
RaderaSom Jyllandsposten för några dagar sedan skrev:
"...siden Palme har (svenskerne, GG) opfattet sig selv som kemisk rensede for fortid, kultur, kristendom og tradition."
GG
Kyrkan skulle då haft stake nog att starta egna skolor och propsa på att den trosundervisning hon förmedlade var den som medgav tillträde till sakramenten, vigsel i kyrkan, konfirmation, uppdrag som kyrkvärd, för att inte tala om att sitta i kyrkoråd, stiftstyrelser och kyrkomöte etc. Nu blev det Palme och ateisterna som tog hem spelet och medlöparna som såg till att det administrerades i kyrkan. Det folkliga stödet som BOD refererar till är ett minne blott. Det enda som återstår är minnet av ett förlorat tillfälle, ett i raden där Sv kyrkan, under medverkan av det politiska etablissemanget, slarvade bort ett värdefullt tillfälle att förmedla evangelium till det svenska folket. Oerhört sorgligt!!!
RaderaArg kyrkomedlem
Arg Kyrkomedlem träffar huv'et på spiken. Förmodligen stoppade svensk snällism och enhetsstatlig underdånighet sådana äventyr. Man utmanar i Sverige inte Makten, annat än efter vederbörligt medgivande från Makten.
RaderaFår man gissa, att även det allmänna, icke-kyrkliga skolväsendet i så fall varit i betydligt bättre trim än nu? Positiv konkurrens trimmar och triggar, heter det ju.
GG
Nej, BOD, hur skulle "kyrkan" som styrdes av samma politiker som i parlament beslutat om avskaffande av kristendomsundervisningen driva frågan mot sina egna partikamrater?
RaderaSvara denna gång, annars är du inte trovärdig för 5%
Rudbeckius
Själv kommer jag att rösta FI.
SvaraRaderaMer åt alla, genus i minut och kubik, miljardsatsningar i varje hörn, öppna gränser, försvaret nedlagt och näringslivet i vasken. Med lite tur blir FI tillsammans med MP lika stora som S eller M, och kan då med V bilda minoritetsregering.
Sådant spektakel skulle fröjda en svart själ.
Maja kommer dessutom att rösta FI.
Elaka Katten Måns
Är det så underligt om man med kulturbakgrund i MÖ:s Millet-system söker tillämpa detta i en ny miljö? T o m i Moheda? Vi bär med oss våra värderingar. "Svenskarna" (vi vet ju numera dessbättre att sådana inte existerar:
SvaraRaderahttp://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-ar-svenskarna-i-minoritet-i-malmo/
) bär med sig sina föreställningar ut i världen, och irriteras ibland av avvikelser från sina självklara tankemönster. I MÖ har de olika icke härskande folkgrupperna under det Osmanska Imperiets tid haft långtgående självstyre, med egna lagstiftningar, egna utbildningsväsenden och egna religiösa institutioner. Ofta inskränkta av kalifatet i Konstantinopel, alltid under tryck, men ändå som princip ett skydd och en principiell rättighet att förbli olik, ointegrerad om man så vill. Att förvänta sig att man från muslimskt håll genomgående skulle applådera en integration och en kulturell utplåning enligt svensk modell, är önsketänkande och etnocentrism. Människan som programmerbar tabula rasa är en tankefigur som tål att diskuteras.
Fråga blir om inte kvarvarande kristna nu måste begära egna skolor, kanske egen sjukvård, och varför inte egen lagstiftning? Kan trosvissa muslimer begära sharia i bl a äktenskapsfrågor och troligen få den, kan väl kristna begära kristen lagstiftning? Inte skall väl kristnas barn inom skolan tvingas bli utsatta för Majoritetssveriges ideologi, bl a i moralfrågor? Inte skall kristna utestängas från arbete som sjuksköterska eller läkare p g a sin abortsyn?
Kanske är milletsystemet en framtids- och toleransmodell också i Europa?
Lars Jensen
Bengt Olof Dike, vars synpunkter jag högt skattar och alltid med glädje läser, tycks mig dock i dagens inlägg gå för långt i sitt förslag. Synd att han alltid ska framföra sina socialdemokratiska åsikter utan att ta hänsyn till att vi faktiskt är mer än halva befolkningen som inte omfattar dem.
SvaraRaderaSjälv önskar jag att vårt land på något vis klargöra för Ryssarna att de skulle lämna Finland, Balticum och Sverige i fred. Men vår ödesstund är nog nära.
BOD,
SvaraRaderaIroni, sarkasm eller inte det kan man undra över.
Förvisso skulle ingen vara gladare än jag om vi kunde få gehör för återinförande av kristendomsundervisningen i skolorna men är det något som idag torde vara absolut politiskt icke PK så vore det ett sådant förslag och SVeK är först och främst politiskt styrd.
Svaret från berörda kretsar skulle bli något i stil med att kristendomsundervisningen visst inte är borttagen- den ingår i religionsundervisningen där den jämställs med andra religioner såsom asaläran,buddhismen,islam mm mm.
Att tro att det skulle bli annat än en ropandes röst i öknen , knappast stödd av ens POSK om jag får gissa i en tid när skolavslutningar i kyrkan ifrågasätts -åtminstone om präst är närvarande och framförallt om han råkar säga något om kyrkans uppgift.
Visst jag har inget emot en ropandes röst så inte skulle jag motsätta mig ett sådant förslag men jag är i viss mån rädd för att det skulle medföra ökad sekulariserad aktivitet bland KM´s övriga deltagare . Kanske resultera i ett uttalat behov av fler politiker som kan hålla nere sådana extrema tendenser som att vilja återinföra kristen tro och lära i våra skolor.
När en frälsningssökande människa följer årets valdebatt gör hon det som en botgöring för sina egna synder, då hon ju har del i världens bortvändhet från Gud./Bartholomeus
SvaraRaderaFör ordnings skull
SvaraRaderaInlägget 11 sept 06:54 var mitt //HH. Glömde signatur
Till anonym samma dag 00:06. Även jag löste och tolkade utifrån BOD´s inlägg honom som sosse men han lär vara moderat även efter diverse förvecklingar nu representerar Posk. Hur detta egentligen gick till kan man förundra sig över men så har politiken också många krokiga vägar när man väl kommit in i systemet och kallar sig förtroendevald.
//HH
HH,
SvaraRaderaDu har tydligen alltid en rad förutfattade uppfattning om min ringa person. Kan vara nyttigt för alla parter om de ransoneras; socialdemokrat har jag för övrigt aldrig varit.
BENGT OLOF DIKE
BOD framstår politiskt mest som representant för den typ av ansvarstagande konservativa, som det libertarianska Nya Arbetarepartiet helst ser försvinner till KD, eller vartsom. Bara de försvinner.
RaderaGG
GG, jag vet inte om Nya Arbetarpartiet vill detta. Men jag har märkt att några högkyrkliga debattörer ej har något emot om jag försvinner från debatten. Man ifrågasätter nämligen inte ostraffad självutnämnda auktoriteter.
SvaraRaderaOBS dock att jag inte drar alla över en kam; många högkyrklighetens företrädares predikningar är nämligen mycket hörvärda och intressanta.
Men jag gillar inte dem som inte präglas av ödmjukhet och lyssnandets förmåga.
BENGT OLOF DIKE