onsdag 14 oktober 2015

För 67 år sedan


För 67 år sedan föddes jag. Därmed förändrades världen på ett grundläggande sätt, förstås. Jag begriper inte hur den kunnat klara sig utan mig dessförinnan. Men så slås jag av insikten att det kommer en dag när världen ska få klara sig utan mig igen. Hur ska det gå då? Eller ska jag nu känna en principiell ansvarslöshet? Det blir som det blir när det blir som det var?

Jag firar inte storslaget.
Lite gäster har vi. En rätt ansenlig samling koltrastar äter fallfrukt. Jag vill inte beröva dem maten. På andra sidan huset har jag sett en kanin. Den kan möjligtvis bo i ett buskage, men hundarna har inte upptäckt den. Vaksamhet är anbefalld, för det kan bli kaotiskt när de väl gör en kaninupptäckt. Det blir en högtidsdag för hundar. Annars är det lugnt. Jag erbjöds kolka i mig en flaska champagne, men avböjde. I min ålder kan en flaska på morgonen göra att dagen förloras. Diem perdidi. Man är väl ingen Churchill, heller.
J
På tal om främmande ord har jag läst Helena Edlund på Det goda samhället."Med tissel i mangeln" heter den artikel där hon tydligen uppfattar att ordet "tissel" betyder "bröst". Det gör det väl ändå inte? Men vad det än betyder, vill jag inte ens tänka på hur det skulle bli i mangeln för stackarn som hamnar i detta predikament.

Jag prövade främmande ord när jag läste en tweet av Antje Jackelén. Hon tyckte att det i går skulle bli intressant att träffa 350 chefer på chefsdagen. "Ledarskapsfrågor är särskilt viktigt i en orolig tid." Unruhige eller unsichere Zeiten betyder oroliga eller osäkra tider, det visste jag. Men ledarskap? "Führung" -? Es gibt schwere Konnotationen. Och talet om behovet av ledarskap i svåra tider kanske man ska akta sig för. Det är möjligtvis inte ledarskap som behövs så mycket som allas delaktighet? Det här kanske vi ska tala mer om?

Ni vet förstås att ledarskap och chefskap inte är synonymer. En ärkebiskop är inte chef. Det är faktiskt inte självklart att en ärkebiskop är andlig ledare heller för andligt ledarskap kan man inte befordras till eller göra anspråk på. Det ges. Som ett förtroende. Kanske dagsfärskt till och med. Så varför så mycket tal om ledare i vår tid?

Tiderna förändras. Under flera år på 1960-talet lärde vi oss att göra upp med de falska och pretentiösa auktoriteterna och märkte hur lätt de föll. Nu har tiderna förändrats och folk träder upp med samma later som då. Alltså behöver vi alla påminnas om att det är rätt att göra uppror. Frågor ska ställas och resonemang skäras upp. Det ska gås till läggen. Verkligheten ska blottläggas. Vi har lärt oss detta i min generation. Det är insikter att påminna om.

Och nu ska ni få se på fint. Eller inte. Jag vet inte om jag lyckas lägga i det första bokomslaget så att ni kan se det.


Ariton Förlag samlade ihop folk som skulle skriva noveller med utgångspunkt från de synder som lite oegentligt kallas dödssynder. Sju böcker med dryga tjoget noveller i varje. Jag gjorde ett försök och den första boken släpps om en månad.

Det kan väl inte bli värre än för gumman som av misstag fick en bok av Albert Engström, när hon egentligen skulle haft en uppbygglig bok skriven av prosten Engström i Bolstad: "Hade en inte vetat att det var Guds Ord, hade en skrattat sig rakt fördärvad."

16 kommentarer:

  1. Grattis! I går fyllde min dotter 13 och Karin Långström Vinge 40 och idag fyller du alltså 67! Här får du i enlighet med from missionskyrketradition (i Bollnäs i a f) en hälsning med den härliga skördefestpsalmen Psaltaren 67. Och du får även Luthers omdiktning i svensk översättning om du vill sjunga (obs: till stränginstrument enligt Psaltarens anvisning, tyvärr är ju dock den gammaltestamentliga melodin förkommen!): http://psalmboken.blogspot.se/2012/10/356-gud-over-oss-forbarmar-sej.html

    SvaraRadera
  2. F.ö. var ju novellidén bättre än Magnums glassidé häromåret (de enda dödssynder som passar ihop med glass är väl lättja och frosseri?). Och apropå ärkebiskopen som chef har jag nu faktiskt sett det beryktade ordet "stiftschef" i självaste katolska kyrkans katekes (har dock glömt paragrafen). Men vi behöver ju i o f s som goda lutheraner inte köpa allt i den.

    SvaraRadera
  3. Helena Edlunds artikel har titeln "Med tissen i mangeln". Och det var hennes mormor som använde detta dialektala ord för kvinnobröst. Inget tissel således.
    Helenas morfar hade nog sagt "Fastnat med skägget i brevlådan", skulle jag tro. Tilläggas bör att nämna artikel av Helena är väl värd att läsa. Som hennes artiklar brukar vara.
    Svante W Pilt

    SvaraRadera
  4. Som ni kanske förstår, har jag funderat en del över vad som är en biskops roll. En biskop har dels jurisdiktion, dels andligt ledarskap.

    Jurisdiktionen är tydligt avgränsad i lagar, konstitutioner och ordningar. Men inom de ramar som där anges, är det ett ledarskap på biskopens villkor.

    Andligt ledarskap är något annat. Det kan bara utföras där det tas emot. Det är inte heller, som jurisdiktionen, begränsat till vissa områden. I den meningen har biskopen ett ansvar i hela kyrkan. Men det är alltså ett ledarskap på de mottagandes villkor.

    Vad gäller termen 'stiftschef', så använder jag den numera om dem i Svenska kyrkan. Om jag säger 'biskop', kan jag – ord har faktiskt makt! – komma att få för mig att de faktiskt är biskopar i apostolisk och allmänkyrklig mening. Detta betyder bl.a. att jag accepterar deras jurisdiktion, men frånkänner dem andligt ledarskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte oproblematiskt att frånkänna stiftschefen andligt ledarskap i en episkopal kyrka, även om jag själv gör så.

      Om nu ordföranden för domkapitlet benämns stiftschef, ska väl deras chef i biskopsmötet tituleras rikschef.

      Radera
    2. Ja Stig du har förstås rätt - det är Ragnar (som jag gärna skulle vilja se som biskop) som är stiftschef. Antje är det inte - fast förresten: visiterar ärkebiskopen inte ändå några av pastoraten närmast Mälaren?

      Nå, Ragnar gillar absolut inte att bli kallad stiftschef - han känner väl av udden som många av oss lägger i ordet - men uttrycket kan tydligen användas även inom romersk-katolska kyrkan för att i något ärende (har glömt vilket) markera just jurisdiktionen, när det gäller att markera att det inte gäller vilken biskop som helst i största allmänhet. Så något "fult ord" är det alltså inte - men helt klart bara en del av en fullödig biskopsroll. "Bli vad du är" skulle man kanske med Aristoteles och Luther våga säga till somliga. (Om man nu faktiskt tror att de genom helig, skriftenlig vigning är något att bli).

      Radera
    3. Jo, Jackelén har ansvar för ett eller två kontrakt i ärkestiftet. Men någon rikskyrkochef i egentlig mening är hon inte. Hon är ordf. i kyrkostyrelsen (men inte i 'kyrkomötet'!) och vid stiftschefernas överläggningar. Men i övrigt är varje stift självständigt, och varje stiftschef har eget ansvar (hon kan alltså inte beordra dem att göra eller inte göra något), naturligtvis inom de ramar som kyrkoordningen anger.

      Radera
  5. Gratulation till BloggarDag,

    -Jag önskar bloggaren god hälsa och ett långt liv - och naturligtvis en trevlig födelsedag i familjens, goda vänners, hög- och folkkyrkliga gratulanters hägn!

    Förhoppningsvis innebär också, när födelsedagsbarnet vänder blad, de kommande åren ökad insikt och förståelse för Moder Sveas geografiskt heltäckande folkkyrka och dess centrala kyrkliga position. Ålder och erfarenhet brukar ju, sägs det, också innebära större chanser för klokheten och det lågmälda samtalet - samt därtill större förståelse för andras åsikter än de egna.

    Alltså grattis igen, bäste bloggare med tung ledande position i Svenska kyrkan!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  6. https://www.dictionaries24.com/se/estniska,svenska,tiss

    Helena Edlund använde inte ordet "tissel" utan "tissen".
    "Att sitta fast med tissen i mangeln."

    Och här kan Bloggardag se vad ordet "tiss" betyder.

    https://www.dictionaries24.com/se/estniska,svenska,tiss

    Löfven har förresten lovat att mammografin ska bli gratis.

    En anonym en

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var autkorrigeringen framme. Tissen ska det vara - och det är nog egentligen danska, eller?
      Autokorrigeringen har jag numera kryssat bort!

      Radera
  7. Bloggardag: "Frågor ska ställas och resonemang skäras upp. Det ska gås till läggen. Verkligheten ska blottläggas."

    På den här bloggen har det faktiskt i praktiken varit möjligt att ställa frågor. Det är jag tacksam för. Och grattis på födelsedagen!

    En anonym en

    SvaraRadera
  8. Grattis Dag! Och skriv böcker för tusan. Tiden är knapp, tack och lov. / Patrik Demesta.

    SvaraRadera
  9. Grattis! Önskar Bloggaren ett långt fortsatt piggt, käckt och muntert liv!

    den Lea

    SvaraRadera
  10. Jag får sälla mig till alla gratulanter och samtidigt passa på och tacka för alla insiktsfulla analyser och att jag fått tagit del av ditt stora kunnande!
    Ett litet påpekande, trots att jag egentligen inte har med den diskussionen att göra. Om man kallar Svenska kyrkans biskopar för chefer, då undrar jag, med min ringa erfarenhet i ryggen. Vad chefar de över? Sitt stiftskansli?

    SvaraRadera
  11. Grattis till ännu ett år och utgivningen.
    Men var det inte lite högmodigt att skriva en novell till just denna antologi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. - Lite egenerfarenhet skadar knappast för en terapeut, sägs det ju ...

      GG

      Radera