onsdag 9 maj 2018

Åke och nassarna

Åke Bonnier vill förbjuda nazismen. "Det finns inget demokratiskt skäl att tillåta nazismens existens i Sverige!" Just för nazister ska demonstrationstillstånd vägras och organisationsmöjligheter kraftfullt begränsas. Grundlagen ska ändras för att detta syfte ska kunna uppnås. På frågan varför just nazismen, blir svaret att dessa är "direkt destruktiva". Andra grupper tar Åke inte ställning till i sitt uttalande. Åkes uttalande har till 95% mötts av gillande, meddelar han. Vad nu det betyder...

Till skillnad från Västtyskland kriminaliserades inte nazism i Sverige. Däremot kunde tidigare nazister i mängd återgå till statliga anställningar och detta med mindre problem i Östtyskland, tycks det. Naturligtvis fanns nazismen kvar på så vis, men dold. Oviljan att förbjuda i Sverige berodde på en farhåga att börjar en stat förbjuda, brukar fortsättning följa. Nazismen skulle i stället bemötas genom att folk visste vad saken gällde. Nu blev det lite si och så med detta. Det blev statsminister Göran Persson medveten om och startade informationskampanjen "Om detta må ni berätta" och såg till att Forum för levande historia kom till. Det kommer också en strid ström av böcker om nationalsocialismen. Ska inte detta förstås som en tilltro till argument och klokskap, alltså en hållning som är för det "demos" som styr, "kratein"?

Men nazismen började oansenligt och växte sig till något starkt under Weimarrepubliken! Visst, men det som kallades "den tyska fascismen" utomlands kom till på grund av historiska omständigheter. Antisemitismen var för den delen inte nazistisk utan allmängods i Polen, Tyskland och Österrike (och i Sverige och England!) Något mycket omvälvande måste inträffa om det i Sverige ska kunna finnas en verklig jordmån för nazism, dvs nationell socialism, högerrevolution. Annars har nazismen också i Tredje rikets dagar varit en obetydlig politisk rörelse i Sverige. Som rörelse alltså. Inte som maktfaktor. Undfallenhet och gillande gällde hos ämbetsmän och högre officerare samt en och annan styckjunkare.

Argumentet mot förbud är att ingen vet var förbudsivern tar slut.
I Sverige har vi en lag om hets mot folkgrupp. Också den får besynnerliga konsekvenser då och då. Ska lagen reglera om någon säger "Säga vad man vill om Führern, men det var en bra karl", som folkskollärarinnan i Småland sa i början av 1950-talet på en lektion. Det var dumt då och skulle det sägas nu vore det minst lika dumt. Det vet väl folk utan att det behöver bestraffas? Vad ska man säga om Stalin då? Får man säga att "Stalin var en bra karl för han visste att hantera de kristna hycklarna på ett resolut sätt?"

I vems intresse är det att förbjuda somligt?  Bloggardag undrar.

Alternativet till förbud är självfallet att omintetgöra basen för nazism och detta är i första hand ett politiskt arbete. Det förutsätter att politik hålls i ära, politiker är respekterade och att politiken levererar en välfärdsstat. När det utanför ICA Grytan i förrgår efter partiledardebatten utfärdades omdömet "Dom är idioter hela bunten, den ende man kan rösta på är Åkesson", hajade Bloggardag till. Nog borde vi då söka anledningen till ett sådant påstående, inte omedelbart avfärda det. Eller ska vi förbjuda folk att säga så fula saker om partiledarna i Sverige med Åkesson som enda undantag? Vilka erfarenheter av partiledare har alltså dessa medborgare skaffat sig? Vad är det de ser som föranleder idiotförklaringen?

Vill någon läsa nyutkomna skildringar om vidrigheter i Tredje riket så kasta er över Rolf Tardells nya bok Kvinnorna i Ravensbrück (Ekerlids Förlag) eller den bok Harald Stutte och Günther Lucks ställde samman med vittnesmål, Hitlers bortglömda barnarmé (Lind & Co) alla andra böcker att förtiga. Jag antar att polemiken mot nazisterna ska vara tvåfaldig: Repetitiv när det handlar om Tredje riket och resonerande när det gäller de missförhållanden nazisterna ser i samtiden och vill göra något åt. Att bemöta nazister med att skandera slagord och ringa i kyrkklockor verkar rätt improduktivt. Jaga Sverigedemokrater likaså. De uppfattas ju som för veka numera. Och Sverigesocialdemkoraterna står väl för samma restriktiva politik när det handlar om migranter och därmed samma människosyn? Är det något Bloggardag fått om bakfoten?

Tillbaka till förbudsivraren.
Borde inte Åke ställas inför följdfrågorna om vilka fler han vill förbjuda.
Tycker Åke Bonnier att kv*nn*pr*stm*st*nd borde förbjudas i Sverige?
Tycker han att Bonnieroperan med Nationalteatern borde förbjudas att framföras?
Tycker han verkligen att kommunismen inte ska förbjudas?
Tycker han som en gång statsminister Göran Persson att det ska vara förbjudet att tala illa om Sverige utomlands?
Tycker han klimatförnekelse ska förbjudas?
Tycker han att förnekelse av att Jesus är Herren ska förbjudas?
Hur ska en tillräckligt omfattande lagstiftning för förbud av allt man kan tycka illa om egentligen se ut och vilka ska straffsatserna vara?

Om Åke ville utveckla sina synpunkter kunde det bli ett riktigt intressant bidrag till aktiviteterna detta valår. Och givetvis till frågan om vilka friheter en biskop ska ta sig. En Marahrens i Hannover är nog inte Åke trots allt. Eller kan Åke tänka sig att prästvigda de kandidater som kyrkosystemet inte vill  ha, som biskopen i Hannover då gjorde som en insats för Bekännelsekyrkan och i klar opposition till Deutsche Christen, det kyrkobärande partiet?

Ni ville höra några synpunkter på att muslimerna får böneutropa varje fredag kl 13.00.00 till 13.03.45? En dag i veckan. Ljudnivån begränsad så att den utomhus inte är högre än vad en motorsåg låter på en meters avstånd.

Modéus II måste vara glad över denna seger för religionsfriheten. Och så pågår Pridefestival i Växjö med Svenska kyrkan först på plan. Kommentarerna får anstå. Muslimerna är mot pridandet men för böneutropen. Prideentusiasterna är också för böneutrop. Lite förbryllande är också detta. Vad ska förbjudas då? Om ett samhälle definieras av att man håller samman, tycks det inte riktigt som om det gamla samhället och den tidigare sammanhållningen består. Bloggardag ska fundera på saken.

51 kommentarer:

 1. Se där, mångmiljardären och tokheretikern Bonnier vill börja med att kriminalisera nazister (ett jävla patrask som förvisso förtjänar civiliserade människors förakt). Hur ska vi då bedöma Islam och muslimer? I Koranen skryter ju Mohammed med sina massmord och med sin antisemitism och pedofili. Är Nordiska Motståndsrörelsen värre, har de ett än vidrigare "partiprogram", än de som följer massmördaren och pedofilen (förmodade våldtäktsmannen)?

  Hur ska världens rikaste stiftchef motivera att han vill kriminalisera nazister samtidigt som han "kramar" muslimer/islamister?!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony är i romersk-katolsk toppform denna morgon. Den blida vår är inne, men det har inte påverkat mer än som allergi.

   Radera
  2. Bloggardag bör informeras om att undertecknad är helt fri från pollen- och andra vårallergier!

   Men hur vet BD att jag går i den latinska, romerska, mässan (till skillnad från den ambrosianska, dominikanska eller anglikansk-katolska)? Undertecknad är kanske grekisk-katolsk katolik, eller maronit?! ;)

   Antony

   Radera
  3. Betänk att förre påven fann det lämpligt att förära Bonnier Gregorius den stores orden.

   Radera
  4. Undrar om inte Antony är gammalkatolik. Ultramontanist verkar han ju då inte vara.

   Radera
  5. Nog finns det väl viss antydan till ett språkbruk som oftast går att associera med konvertiter till den romersk-katolska traditionen?

   Radera
  6. Att Åke Bonnier bevarar familjens medieimperium/förmögenhet, är en klokhet som liknar den traditionsmedvetna bondeklassens, så hårt beskattad under århundraden.

   Biskopen gör alltså inte som Svenne, när Svenne ärvt eller vunnit på Lotto, och genast sätter sprätt på rubbet på bil- och båtaffärer, njutresor med mycket och dyrt dricka , ännu mera dyrt dricka, spel, ställen med flickor som dansar runt stång och partnerbyten. Svennar ger klirr i statskassan och höjer BNP. Svennar skapar och bevarar inga imperier. Inte ens små bondska furstendömen.

   Långsiktigt, ansvarsfullt ägande skall hyllas och belönas. ProletärSvennes attityd till pengar behöver däremot inte bestraffas. Den alltid högbelånade och panke ProletärSvenne skulle inte överleva länge utan den omfördelande staten, som straffar långsiktighet och rikt belönar kortsiktighet.

   Bonde

   Radera
  7. Bonde, hur i helsicke skulle Bonnier kunna köpa bilar för sex-sju miljarder kronor, det är väl klart att tokheretikern har förvaltate som ser till att han betalar så lite skatt som möjligt till vår gemensamma välfärd.

   Benedikt begrep nog inte vilken stolle Bonnier är, utan tokheretikern köpte tyvärr sin orden efter en stor donation till Vatilanbiblioteket.
   Jag är den förste att beklaga då Mammons fördärvliga kraft påverkar besluten i Vatikanen.

   Antony

   Radera
  8. Vi tackar för denna inblick i romerskt-katolskt kyrkoliv och förstår äntligen vad som styr beslut där på andra sidan Tibern. Snart kanske det införs skatt på toalettbesök i Rom också?

   Radera
  9. BD blandar ihop kyrkoliv med diplomati, vilket är föga förvånande då hans alter ego varit statstjänsteman i större delen av sitt professionella liv.
   Hur Roms sekulära styre beskattar medborgare och turister har undertecknad ingen uppfattning om.

   Antony

   Radera
  10. I vart fall är Åke Bonnier inte girig eller fixerad vid rikedom, den synden är inte hans. Kör han fortfarande sin gamla Volvo? Att han då och då tänker avigt är en helt annan sak. Bloggardag noterar i övrigt Antonys svar...

   Radera
  11. Åke skulle kunna ägna sig åt att förmera Kapitalet. I stället förvaltar han. En tjänares tjänare. Obegripligt för ProletärSvennar, som utgår från att alla tillgångar ("att ha pengar") är till för att sättas sprätt på. Det enda som f ö tycks vara kul i ProletärSvennes liv.

   Nej förvaltande, att ta emot tillgångar, som överlämnas förhoppningsvis förbättrade genom hårt arbete till nästa generation, den tanken är främmande. Jaget blir då obetydligt i generationernas gång. Riktigt oroande blir att den politiska klassen tycks bestå av ProletärSvennar. Mycket få har 50- eller 100-årsperspektiv på Sverige. Nästan ingen har rötter. Då blir det lätt att sätta sprätt på landet ...

   Bonde

   Radera
  12. Vem har hävdat att nygnostikern Bonnier är girig?

   Antony

   Radera
 2. Modéus II är för klent utrustad, intellektuellt, för att begripa att han propagerar för den homohatande religionen Islam!
  Det ligger helt i linje med att han i en och samma intervju sa att hans passion är sportbilar OCH att han är en antimaterialist.

  Jag tror inte att Modéus II är en hycklare utan att han i sin grandiosa självgodhet helt enkelt blivit korkad!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är så det fungerar förklarar det en hel del!

   Radera
  2. Vilken tur då att självgodheten inte drabbat någon annan.

   Radera
  3. PT, Modéus II:s självgodhet drabbar hela Växjö stift!

   Antony

   Radera
  4. Men Antony, jag trodde att du bodde i Stockholm?

   Radera
  5. PT, var jag bor är väl oväsentligt, men det är inte i Småland, där är det alldeles för många granar!

   Antony

   Radera
  6. Och mellan granarna ligger snön ofta till slutet av april ...
   /Kronobergare

   Radera
 3. Sverigesocialdemokraterna är de som aktivt drivit en politik där judars pass stämplades med "Jude", där paret Myrdal drev en rashygienspolitik som bl.a. ledde till att 60.000 personer (93% kvinnor) tvångssteriliserades och tiotusentals barn togs ifrån sina föräldrar, sossarna mätte samers huvuden och klassade dem som lägre utvecklad människoras etc....

  SD har inte varit i närheten av den rasistiska fascism som sossarna utfört, även om SD haft en "barndom" där många antidemokratiska tokdårar fanns i partiet men det gäller även Socialdemokraterna!

  Antony

  SvaraRadera
 4. Intressant - och kul - detta med förbud.
  1. Kyrkbesök. Det kostar stora summor att driva svenska kyrkan. Till kyrkan kommer endast ett fåtal.
  2. Idrotten: Ett fåtal tillåts glänsa på den stora majoritetens bekostnad.
  3. Försvaret. Stora summor läggs ut för att kunna döda andra människor.
  4. Sjukvården: jättedyrt att försöka hindra döden - och fåfängt: Alla dör i alla fall.

  LG

  SvaraRadera
 5. Hörvärt!

  Idag publiceras en radiopodd med Heléna Edlund och Mohamed Omar. Dryga hörvärda timmen med BloggarDagsnära analys:

  https://detgodasamhallet.com/2018/05/09/ny-podd-med-mohamed-omar-helena-edlund-overlevde-svenska-kyrkan/

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 6. Tips på läsning. http://www.kyrkanstidning.se/debatt/okunskap-kan-inte-omvaxlas-till-god-tro

  s pilt

  SvaraRadera
 7. Bra av bloggaren!

  Jag instämmer att politik skall hållas i ära och politiker vara respekterade, som bloggaren inskärper.

  När få vi fler sådana uttryck för detta på denna bloggs kommentarfält?

  Sedan kan tilläggas, att Bonnier uppenbarligen har "glömt" kommunismen, som är precis samma andas barn som nazismen.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Dike ser ut att lägga huvuddelen av sitt liv på bloggtjafsande. Inget ämne är för litet. Inget är för stort. Verkar i det närmaste vara helt beroende av att till varje pris komma till tals. Att synas. Att vara någon. Som man aldrig har varit?

   Allt vilar på den vankelmodige Sandahls nåd.

   Trist att se hur en människa på livets höst kan förfalla till sådan isolering.

   Mycket trist.
   /John

   Radera
 8. Bonnier hävdar ju heretiskt att det går lika bra med lingondricka och propagerar för samkönade äktenskap. Vilket ju är exempel på heresier.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear-hear, Jonas M. Nygnostikern Bonnier är en av Svkys värsta heretiker, en farlig krösus som lyckats lura Vatikanens diplomater att han är en kristen stiftchef!

   Antony

   Radera
 9. BOD

  Visst skall vi hålla "politiker" i ära. Problemet är att de flesta, du antagligen inräknad, kallar sig kanske politiker men är endast politruk.

  //HH

  SvaraRadera
 10. HH:s veckolånga tystnad!

  HH fortsätter som vanligt sin nedvärdering av folkvalda företrädare för kyrkan men har själv i mer än vecka vägrat upplysa oss om hur han vill att kyrkan skall styras. Jag ställde en vänlig fråga i saken, eftersom han efter noter dömt ut Svenska kyrkans styrelseskick. Men HH tiger.
  Därför ett gott råd till honom: acceptera vår kyrka sådan den är och styrs, eftersom Du saknar realistiska alternativ.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren10 maj 2018 kl. 08:16

   BOD
   Är det inte POSK:s grej att protestera mot nuvarande styrelseskick? Läser du inte ens era egna manifest?

   Radera
  2. Non olet, Antony, non olet.
   Bästa hälsningar från
   GAF

   Radera
  3. Redaktören Dike läser nog föga. Skrivandet är däremot ett tvång, en rest av ett långt publicistiskt liv. Han lever i den tid som formade honom. Så går det som det går. Bäst att nicka medhåll. /smun

   Radera
  4. Och Du då, smun?

   -I vilken värld lever Du? I de teologiska drömmarnas kanske?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 11. Alphadeltagaren,

  -Bör inte också Du invänta HH:s svar på den centrala frågan? Eller vill Du hjälpa honom genom denna kommentar?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren10 maj 2018 kl. 15:37

   Jag tycker att HH svarar hela tiden.

   Radera
  2. Alphadeltagaren,

   -Har Du inte större krav på svaret?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Ja, Alphadeltagaren, visst gör HH, liksom många andra det. Det är väl bara det att till slut tröttnar man på att gång på gång svara på samma fråga. Det är i detta fall uppenbart att när svaret inte passar så anses frågan inte besvarad.

   Radera
  4. Nej, Elisabeth, där har Du fel!

   HH har faktiskt inte presenterat sitt alternativ till hur kyrkan skall styras. När i så fall? Inte heller Du kan sägas ha lagt ett sådant på bordet.

   Men om Du (ni) menar indirekta val i anslutning till gudstjänsten som Paul föreslår i en kommentar i dag (fredag) så har Du min kommentar omedelbart därefter.
   Den vill ni nog dissekera, om ni kan. Skälet är att frågan då ställs på plats om det bara är gudstjänstbesökarna som skall få rösta eller också de som kommer till valet men ej till gudstjänsten.

   Tacksam, Elisabeth, om Du vill lufta Dina tankar om saken!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Alphadeltagaren har nog större krav på svaret än vad POSK har krav på efterlevnad av "partiprogrammet" av lokala kandidater.

   Radera
  6. Bengt Olof, om valet förrättas i offergång mellan Förbön efter predikan och Gradualpsalm så behöver man inte särskilja röstande från gudstjänsbesökare.
   Alternativt kan man få avlägga sin röstsedel på väg fram till altarringen under nattvardsgången.
   Vilket alternativ tror vi POSK skulle föredra?

   Radera
  7. Peter T,
   gradualpsalmen är den som sjunges innan evangelietexten läses, dvs. före predikan. Du tänker kanske på offertoriepsalmen? Med din modell, som alls inte är oäven (då blir bön för att rätt människor väljs naturlig) skulle jag dock föreslå att valet i så fall skulle ske efter kyrkans förbön. Att splittra upp mässan med ett val efter offertoriepsalmen vore inte bra.

   Radera
  8. Det börjar .märkas att jag inte firat gudstjänst regelbundet i SvK sedan 1995. Begreppen börjar blandas ihop.
   Men det dröjer nog innan jag stämmer in i Benedictus(?) över valsystemet i SvK.

   M7tt förslag ovan är någorlunda allvarligt menat, givetvis kompletterat med obligatorisk kyrkvärdtjänstgöring var sjätte vecka för invalda förtroendevalda.

   Radera
  9. Apropå kyrkvärdar. Nyligen läste jag följande i ett församlingsblad angående hur kyrkvärdar väljs. Där stod: "Minst två av dem ska vara ledamöter eller ersättare i kyrkorådet. Detta för att garantera sambandet mellan styrelsen och gudstjänstfirande församlingen." De meningarna säger nästan allt om tillståndet i Svenska kyrkan. Självklart ska styrelsen hämtas ur den gudstjänstfirande församlingen. Något annat är fullkomligt absurt.

   Radera
 12. Folkstorm hos Bloggardag när någon kritiserar nazismen! Här har alla alltid de rätta åsikterna: Vänster på 60/70-talet när alla andra var vänster (i TV visades nyligen en film från demonstrationer i Båstad) och höger nu när alla andra är höger. Nu passar det sig inte att ifrågasätta nazismen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazismen ska kritiseras men i sak! Läs på och fatta vad det handlade om!

   Radera
  2. Ja du, anonyme 11:53 du var kanske kommunist för 40-50 år sedan och är idag en patetisk kälkborgare, men det gäller inte undertecknad som var en av få, "in the Dales", spm alltid röstande på Mrs/Lady Thatcher!

   Antony

   Radera
  3. Gott omdöme, Antony!

   https://www.brainyquote.com/lists/authors/top_10_margaret_thatcher_quotes

   Jämför med vilka bevingade ord Fredrik Reinfeldt lämnar efter sig (Gå till 'Citat' mot slutet):

   http://sv.metapedia.org/w/Fredrik_Reinfeldt

   /smun

   Radera
 13. Gradualpsalmen ska inte ha någon plats i Ordets gudstjänst, endast offertoriepsalm efter trosbekännelse och förbönen.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, Jonas M - i klassisk västlig (även romersk?) rit sjungs väl gradualet efter epistelläsningen, då celebranten tar trappan ("graderna") upp till den upphöjda plats varifrån Evangeliet förkunnas? Eller...?/Paul

   Radera
 14. Nej. Det är normalt två läsningar innan evangeliet och däremellan responsiepsalmen (som bör sjungas men också kan läsas). Innan evangeliet är det ett halleluja med vers (ej under fastan då istället en lovsångsvers kan sjungas). Det kan inte jämföras med en godtycklig gradualpsalm. Evangeliet läses normalt från samma plats som de andra läsningarna.

  Jonas M

  SvaraRadera