torsdag 13 september 2018

Ångest är vår arvedel

Det finns en kristlig tradition att skrämmas. Att skrämmas är något annat än att varna, säga hur det är. Skrämseln är ett verktyg med syfte att förmedla eller fördjupa den mänskliga böjelsen för skräck. Bloggardag ogillar hållningen och finner den – förskräcklig. Den är alldeles för lättköpt och den är självfallet i all sin fromma apparition alldeles okristlig.

Kyrkan byggde universiteten för att tron vill veta. Själva hållningen är att det går att skaffa sig systematisk kunskap, eftersom det finns ett system i det mesta. Gud ville det hela. Gud håller det hela uppe så länge denna värld ska bestå. Nu går allt mot sin upplösning, det är det apostoliska beskedet, men detta är inte då mycket att oja sig över. Det bara är så. Jesus kommer snart tillbaka, sa han. Och den som ser att klockan snart är tolv, kanske sekundsnabbt, inser att det bästa återstår. Men innan dess kommer födslovåndorna. De är inte så behagliga för stunden, men de föder fram liv. Därefter glöms de bort i glädjen över det nya. Det är då det blir mer än märkligt när det talas om "den allt överskuggande klimatkrisen". Kan den vara ett tecken att tolka? Frågan bör ställas med samma allvar som invändningarna mot det just nu dominerande tolkningsmönstret bör lyftas fram.

Thomas Kuhn har tydligt pekat på hur vetenskap bedrivs. Mot det etablerade och av majoriteten omfattade tolkningsmönstret lyfta nya perspektiv fram. Dessa ska enligt handboken avfärdas. Ofta går det bra. Går det inte ska det nya integreras i det gamla. Går inte detta, blir det vid nästa professorsskifte ett paradigmskifte och det nya paradigmet utgör den hårda kritiken av hur alla tidigare tänkte. "Så dumt det var" är hållningen och "hur kunde det bli så dumt?" frågan.

Det måste gå att argumentera på ett annat sätt än med påståendet att vi en varm sommar, 1868 eller 2018 lika, med egna ögon ser "klimatkrisen". Det där ångestfyllda att vi inte ska lämna problem till våra barnbarn, varifrån kommer den tanken? Det är alltid bättre att lämna problemen till barnbarnen eftersom de kan ha skaffat sig resurser att hantera dem. Om nu världen består, vill säga. Och just nu känns det som en alldeles vanlig höst, i väntan på Brittsommar. Somliga gillar hösten. Så klimatkrisen kan inte ses med blotta ögat. Just nu. Om Bloggardag tittar ut genom fönstret alltså.

De där prelaterna som vältrar sig i den mänskliga ångesten, vad säger vi om dem? Bloggardag uppfattar dem som bondfångare i det andliga. Präster ska på tvärs mot alla klagovisor säga något klokt och detta kloka är att förkunna evangelium. Det är en kraft som kommer rakt in i det förstörda och reser människor upp. Dr F skickade mig en MTD-text som han hittat. Det var någons tankar inför helgen, den med överskriften "Det enda nödvändiga". Budskapet var att det enda nödvändiga var att fokusera på nuet. Det som är nödvändigt är "att Gud vill och är liv". Bloggardag blir inte överraskad. Där Kyrkan talar om Jesus talar MTD-religionen just så. Var inte orolig för morgondagen – "Gud kommer finnas där med mig ändå". Och ska det bli så där terapeutiskt är ångest en värdefull klenod, en klar och ren som det kan putsas ytterligare på. I de bästa avsikter naturligtvis. Terapi, tröst, uppmuntran. Av detta blir ingen omvändelse. Den behövs helt enkelt inte.
pusselliv och livspussel

Tillbaka till de ångestframkallande prelaterna:
"Jag föraktar de där människorna finter och knep. Världen har gjort sig förtjänt av allt vad den råkar ut för om den låter sig ledas av fruktan".
Få kommer ihåg Churchills ord för alltför få minns Lord Morans bok Winston Churchill. Kamp för livet 1940-1965, Norstedts 1966. Bloggardag citerade band II, sid 48.

Vad frågar evangeliet efter? Evangeliet frågar inte. Det ger besked om frälsningen. Det är i den meningen existentiellt och de som hör evangeliet och upptäcker skatten vet vad de ska göra. De ska vända sig om och leva det nya liv de tog emot i dopet. Eller med kyrkvärdens i Böda ord: De "måste inte göra ett skit." Inför allt hojtande om klimat och behovet av en samlingsregering i Sverige på grund av klimatkrisen (jo, det är ett av de av Antje gillade och på twitter stadfästa kristliga kraven...) kan detta vara bra att veta. Skulle Bloggardag sträcka sig bortom de egna resonemangen om vad evangeliet ger kunde han alldeles principlöst hävda att evangeliet dock vill se grafer och statistik för t ex isens tjocklek under åren vid Nordpolen och statistik för koldioxidutsläpp i Sverige över tid. Nu tror inte Bloggardag att evangeliet frågar om annat än om vi vill ta emot gåvan och dessutom besinna ett antal kallelser Gud ger oss till förvaltarskap. Detta är en konstruktiv hållning, inte en orgie i ångest. En kristen låter sig aldrig ledas av fruktan men bär, om Gud så vill, frukt.

Världen styrs med ringa vishet. Konstaterandet var inte bara Axel Oxenstiernas utan en insikt från det gamla romarriket. Varje generation kan göra den. De kyrkokristna tänker då, att Guds försyn låter det gå ändå. De reformerta blir mer till sig och ska bygga Gudsstaten i Geneve och annorstädes. Det är en hållning som jesuiterna brukar gilla. Det kan vara så att Ignatius och Calvin är sammanbundna i svansarna, det borde utredas teologiskt/idéhistoriskt.

Bloggar vet ett. Fadern har inte gett oss sin Son för att skrämma skiten ur oss och inte gett oss Kyrkan med den avsikten heller. Saken kan uttryckas mer fromsint men inte mer exakt. Det gäller biskopar, ärkebiskopar, de ranghögsta i allmänhet och påvar i synnerhet. Samt präster förstås.


30 kommentarer:

 1. En av de mest väsentliga texterna på denna blogg. Världen styrs inte bara med ringa vishet, den styrs alltför ofta med hat och skrämsel. Den trafiken äger inte bara rum på högerkanten. Den är lika vanlig på vänsterkanten. Vi ser det i dagarna ske framför våra ögon. Och inte bara Ignatius och Calvin utan även Frasse och Sjöstedt tycks vara, om den hissnande bilden kan tillåtas, sammanbundna i svansarna.
  J.U.B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ännu en väsentlig text. Intressant att hela etablissemanget tycks vara förenat i ett Framåt! och skrämsel. Det där med 'framåt' gäller inte bara C. Alla tycks numera förenade i sina respektive Framåt! "ända in i kaklet". Inte bara traditionellt progressiva, utan hela åsiktsspektrat ända till Mattias Karlsson och Gustav Kasselstrand torgför sina ödesmättade skrämselvisioner och manar sina omgivningar just framåt.
   Benito Mussolini var chefredaktör för Italiens ledande socialisttidning, Avanti! (Framåt!). Mussolini, liksom tidningen och dess redaktion, ömsade oproblematiskt skinn och bildade kärnan i den italienska fascismen som kom att inspirera den tyska nazismen. Mussolini var den unge Hitlers förebild och hjälte. Det går ett progressivismens spöke genom Europa. Vorwärts! (Framåt!) manar det och folken bävar, hatar och skyndar mot ett skrämmande okänt.

   Lars Jensen

   Radera
 2. Fastnade på en i sammanhanget trivial detalj: "en hållning som jesuiterna brukar gilla...att Ignatius och Calvin är sammanbundna i svansarna". Vad har de gemensamt, annat än att vara barn av samma (mot)reformationstid? Vad säger jesuiterna?/Paul

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt säga detta några veckor i Kyrkans Tidning. Ångesten finns. Jorden kommer att gå under. Uppmaningen till kyrkan är därför att tala evangelium.

  Det är bara för att du Dag politiserat undergången som inte heller du, min Brutus, känner igen profetian när den kommer. Lyft dig ur högervänsterskalan när det gäller klimatfrågan och miljöförstörelsen; den är existentiell. Lämna koldioxidnivåerna till professorerna att utreda, de har betalt. Men frågan är existentiell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ditt intresse för kultur, borde du titta närmare på en känd kyrka i Stockholm. Läs bl.a. " Mässa för obekväma" och gräv djupare.

   Konsärbesökare

   Radera
  2. Lite svårt att förstå vad du talar om.

   Radera
 4. Det behövs naturligtvis två tankar här samtidigt. Kyrkans evighetsperspektiv OCH det jordiska förvaltarskapet. Det är ju inte fel att kyrkliga företrädare då och då uppmanar oss att hushålla med skapelsen MEN de kanske ändå borde fokusera mera på det första. Det är ju liksom Kyrkans huvuduppgift. Naturvårdsverket kan tala om klimatet, ekologiskt fotavtryck och annat men om Kyrkan inte talar om Jesus och Evigheten, vem ska då göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken "Kyrka"? Svky är ett postkristet hedonistiskt samfund som för människor bort från Gud (med några ytterst få lokala undantag). Den enda sanna Katolska och Apostoliska Kyrkan predikar ständigt evangelium, trots att hon också är ansatt (men inte övertagen) av världens herre, inte minst genom en attack från sodomiter!

   Antony

   Radera
  2. Ja, ja, Antony, ta det lugnt! Vi vet redan vad Du tror./Paul

   Radera
  3. "Tror", det är ett faktum!
   Antony

   Radera
  4. Skriver man Kyrkan så menar man Kyrkan, dvs. i allmän betydelse. Kyrkan är en, samfunden är flera även om just Antony inte tycker så. Sedan kan hans kritik för övrigt ibland träffa ganska rätt.

   Anonym 12:55

   Radera
 5. Jesus skrämde på sig tid skiten ur prästerskapet.
  Indikationen på att detsamma gäller idag är väl att prästerskapet pratar så lite om Jesus, nåden och frälsningen?

  SvaraRadera
 6. Är inte denna tid Jesu tid och gör han inte understundom som han brukar? Indikationen är nog informationsbärande.

  SvaraRadera
 7. Att öka koldioxidhalten i atmosfären med 30% på under hundra år kommer göra moder jord minst sagt irriterad. Den olja som pumpas upp hamnar för eller senare i atmosfären. Familjen Saudi m.fl. köper vapen från oss och Nato i utbyte mot att oljepumparna går på max, på allas vårt uppdrag. Den oljediktator som vill spara på oljan ryker. Så, varken mp eller några andra kan göra något, bara vi kristna, om vi höll ihop under Kristus, kunde lindra besvären för kommande generationer. Om du upplever Jesuiterna som frikyrkliga så får du nog bekanta dig närmare med de förstnämnda.
  /Martin

  SvaraRadera
 8. TACK för citatet av den gode Winston Churchill!
  Han har verkligen sagt många tänkvärda saker.
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
 9. Det är nog frestande att skrämma skiten ur folk för sina egna syften när man så att säga "har Gud på hand". Som påtryckningsmedel är gudsfruktan ett oslagbart verktyg. På vissa av oss, de andra bryr sig ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det just därför aktivisterna varit så angelägna att ta över Svenska Kyrkan? "Gott mit uns" hette det ju en gång i tiden.
   /Ryszard

   Radera

  2. Inte alls omöjligt. Min värsta upplevelse på den fronten var när jag läste i ett kyrkligt blad att den som inte bekräftar sin medmänniska fullt ut så som den är skapad, spottar Anden i ansiktet. Det var enligt skribenten en kristlig plikt att bejaka och stå upp för den andres rätt till (i det här fallet) sin homosexualitet. Att synda mot Anden är ju oförlåtligt så där fick man en rädsla till. Det är liksom omöjligt att fixa allt som läggs på den som vill kallas kristen.

   Sedan mötte jag en fd präst, som hävdade att det inte alls var det som var att synda mot Anden. Då blev jag visserligen lättad, men också rätt rejält ”pissed” för vad har kyrkhöjdare för rätt att med egna idéer villkora min och andra ångestladdades väg till Gud, om det nu inte är så? Det är utpressning!

   Radera
  3. Horribelt!

   Dags för en rejäl rensning av dagens avlatskrämare. Människan tycks vara sig lik genom årtusendena. Det där med framsteg gäller nog mest inom teknik. Och även där duggar dystopierna tätt.

   Skallagrim

   Radera
 10. Ignatius och Calvin gick i skolan tillsammans lärde jag mig en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får nog björnen lära sig två gånger.

   ANTONIO

   Radera
 11. Antje Jackelén: "Muhammed är inte en falsk profet" (Morgonbladet)
  Usch och fy !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är Svante så upprörd, då det är uppenbart att fru dr Jackelén inte är kristen.

   Antony

   Radera
  2. Lugn nu, Antony! Antjes ledning av Svenska kyrkan lever inte upp till apostolisk och katolsk/allmänkyrklig standard. Men frågan om hon personligen är kristen, är en annan sak. Så länge hon inte tar uppenbart avstånd från Jesus, kan du inte veta.

   Radera
  3. Men om hon är kristen, varför vill hon inte hjälpa andra att bli det också? Varför behålla det för sig själv?

   Radera
  4. Inte alla som säger Herre Herre tillhör mig utan bara de som gör min Faders vilja. Kan det vara Faderns vilja att göra det Antje säger och gör?

   Radera
  5. Muhammed är inte en falsk profet inom islam.
   Inte heller Jesus(Issa) är en falsk profet inom islam.

   Enligt kristna kriterier så uppfyller inte Muhammed kraven för att få kallas profet inom kristendomen. Om han inte är en profet inom kristendomen, kan han då ens kallas för en falsk profet inom kristendomen?
   Vilken religion Antje är en apologet för är nog den mest intressanta frågan i sammanhanget.

   Radera
 12. "Men bär,om Gud så vill,frukt"? Är inte det klart och tydligt uttalat i Skriften att Gud vill att vi bär frukt, god frukt? Var står något annat beträffande Guds vilja för sina barn ifråga om att vara fruktbärande?

  SvaraRadera
 13. Peter T,

  Kan någon vara falsk profet inom kristendomen? Alltså det jag grunnar över vad man skall mena med "inom kristendomen". Profeterar man utan Guds ande är det näppeligen kristendom man profeterar om, i vart fall inte för.

  Är vi då inte snarare inne på vad som menas med ulvar i fårakläder? De kanske kallar sig får , bräker som får men de är dock ulvar.

  Man är inte kristen bara för att man kallar sig kristen eller tom råkar vara medlem i en sådan. Muslimerna själva skulle väl sedan aldrig hävda att Muhammed deras profet profeterade för kristendomen?De hävdar ju att han "rättade" såväl den mosaiska tron som den kristna och skapade det enda rätta(?)!

  Inte är de ,muslimerna, några vänner till kristendomen. De uttryckr ju klart att när de har gjort upp med judendomen är det dags att ta itu med kristendomen. Visst där de ännu är underlägsna visar de en passande eftergiven och blid attityd och talar gärna om bokens folk som något i vart fall bättre än rena ateister / hedningar men det är mest munväder. Deras främsta hatobjekt är ju judarna.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har du nog ganska rätt HH. Den arabiska delen av världen håller tydligen på att totalt avkristnas. De kristna förföljs och drivs bort av en Islam som inte tål någon konkurrens. Tyvärr är jag rädd att vi gör ett misstag när vi ser Islam "bara" som en vanlig religion. Islam är Både en religiös/andlig lära Och en politisk ideologi med maktanspråk. Båda dimensionerna finns och därför riskerar Islam alltid att bli ett hot. Det kan fungera, en tid, ibland, men risken är alltid att de världsliga maktanspråken och intoleransen vaknar och då blir det problem.

   H.G

   Radera