måndag 10 september 2018

Sveriges Knasiga Råd, Eftervalstankar

Med oförställd häpnad läste Bloggardag en tweet. Landets kyrkoledare hade samlats och någon Daniel Alm inledde med en andakt. Han talade om "kyrkans roll i Sverige" efter valet 2018. Det kunde väl förmodas vara det gamla vanliga, det från den allra första kristna Kyrkan och historien igenom fram till den tidpunkt då Kristus kommer åter. Men det blev betydligt knasigare än så, reformertknas kunde man säga om man var på det humöret och ville diagnosticera. Då skulle Zwingli och Calvin bli upprörda och alls inte Bloggardag emot.

Vad sa Alm?
"Nu behövs kyrkan som aldrig förr. Kyrkans bön behövs. Vi behöver hålla ihop när mycket annat dras isär."
https://twitter.com/SvKristnaRad/status/1039063321847255041

Bloggardag håller med om att Kyrkans bön behövs. Bedjen oavlåtligen lyder den apostoliska maningen. Men detta som kallades "oavlåtligen" gäller inte särskilt mycket nu. Det gäller helt enkelt alltid och oavlåtligen. Och att denna tid skulle vara särskilt upphetsande efter ett val till riksdag, region/landsting och kommunfullmäktige är närmast inte bara historeilöst utan hialöst. Eller är det underliggande budskapet till svenska folket att detta folk i någon mening röstat fel? Nu vill vi höra klartext. I väntan på dteta klarläggande kan vi väl ta fram våra böcker eller appar och be våra tideböner.

Tanken att Kyrkan nu behövs "som aldrig förr" är förstås knas. De fromsinta tappar alla perspektiv, verkligen alla. Ska Fadern i bönen få höra detta också? Skulle Kyrkan behövas mer nu än år 1868 med svält eller 1718, när kung Karl XII stupade och nationen var illa ute? Vad är värre i år än när hjältekonungen stupade vid Fredrikshalds fästning? Kan man få veta det?

Vad är det som drar isär? Det är alltså något som motiverar ett "vi" som behöver hålla ihop. Är detta "vi" kyrkoledarna? Om det verkligen vore så, vilken självbild har denne Alm och kyrkoledarna om den egna betydelsen i detta sönderfall? Är dom inte riktigt kloka?

Den kristna kallelsen i denna tid som i alla tider är väl helgelse och närvaro. Brevet till Diognetos uttrycker rätt precist de kristnas uppgifter. Det betyder en saklig statsvetenskaplig uppgift att med möjliga hjälpvetenskaper beskriva tillståndet i nationen och i världen. För detta behövs verkligen ingen fromhet. Sittfläsk räcker gott. Om den som sitter fläsket också är en del i Kristi kropp, välan. Men sittfläsket behöver inte vara döpt för att komma på hur det är. Kyrkoledarnas betydelse är alltså högst begränsad. Vem ska säga till medlemmarna i Sveriges Knasiga Råd? Inte Bloggardag. Då bleve de bara arga på honom.Någon annan?

10 kommentarer:

  1. Om kyrkan behövs mer idag än när Kalle dussin stupade?
    Om än svaret på frågan är guld värd, så är möjligheten att ge ett rimligt svar på frågan rätt knapp.

    SvaraRadera
  2. Den som inte följt lovprisandet av ett snällt sekulärt Sverige har nog inte alldeles lätt att fatta det som skulle vara en poäng.
    Vad är det för skillnad på bön och helgelse? Ett inte alldeles oproblematiskt begrepp är sanning. Dopet förpliktar på ett särskilt sätt till sanning och nåd, särskilt i ett land med en lagstiftning som inte använder begreppet samvete.
    Det är skillnad på ärliga kristna. Sådana kan se och tala om ett samband mellan det större och det mindre som andra inte kan.
    Det horas med den ockuperade kyrkan. Den fria kyrkan ser det och vittnar om levande frälsning. Den fria kyrkan går igenom alla samfund, det kan behöva höras i SKR.
    Kristi kyrka håller ihop världen på ett unikt sätt, till dess Mästaren kommer åter. Människor försonas och finner sig själva och varandra, över familje- och församlingsgränserna.
    Med tvåregementsläran ser vi skillnad. an

    SvaraRadera
  3. Den annars med titlar så noggranne BloggarDag, vet säkert vem nämnde Daniel Alm är. Han är föreståndare för Pingst FFS (Fria Församlingar i Samverkan) och huvudpastor i Västerås Pingstkyrka.
    Bön behövs alltid! Både för våra politiker, oavsett partifärg, och för den allvarliga situation som landet Sverige befinner sig i (se Birger Skoglunds profetia!)!
    / Ville i Momåla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kjell Sjöbergs kompendium "Fri församling" är medicin för alla "fria församlingar" som ex Pingst FFS, eller för den delen andra "fria" samfundsförsamlingar. Lika "Fria" som Kristdemokraterna är fria från "Krist".
      Fråga:på vilket sätt skiljer sig KD:s "kristna" politik från de andra sex partiernas? Vad är det som utmärker deras politik såsom "kristen" jämfört med de andra sex partierna?

      Radera
  4. Är alla former, sorter, arter och varianter av religion egentligen mest av allt politiska viljor, drömmar och budskap?

    (Läs mer https://educaremm.wordpress.com/ )

    JB

    SvaraRadera
  5. Sade inte Luther ungefär så här: "idag har jag så mycket att göra, så jag behöver be mycket." Så det måste ha varit väldigt mycket, eftersom han även sade: "be kort och koncist."
    Tänk att vi i bönen får utöva Guds närhet! Men också öppna himmelens fönster, för att få vet vilka gärningar han vill att vi ska göra, sådana som han berett för att vi ska vandra i dem, Ef. 2:10.
    Stig W

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. Absolut! Och ytterligare 2 Krön. 7:14
      Stig W



      Radera
  7. Det finns nog inget europeiskt land som är mer självdestruktivt och knasigare än Sverige. Med mina dubbla medborgarskap är det enkelt att föredra den brittiska paröamentariska monarkin framför den korrupta konformistiska svenska kvasidemokratin. Det finns ingen svensk institution som illustrerar detta bättre än det postkristna samfundet som kallar sig för Svenska kyrkan.

    Antony

    SvaraRadera